Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dwufunkcyjny kociołek z zamk. kom spalania. jaki radzicie?

zibi079 11 Dec 2007 18:19 12042 27
    zibi079
    Level 11  
    Witam w najbliższym czasie będe kupował piec jak w tytule. Przed zakupem chciałbym się poradzić ekspertów jaką firmę jaki model itd generalnie do 3000 i ani grosza wiecej łącznie z kominem i regulatorem pokojowym.
    Ma on służyć w adaptowanym strychu o powierzchni uzytkowej ok 55mkw ale że jest to poddasze kubatura trochę wieksza niz zwykłe mieszkanie.
    Zastanawiam sie nad viessmanem, termetem, ariston *chwalą się funkcją komfort ciepła woda natychmiast) neckar-turecki junkers robiony na wzór starego mdelu euroline - warte to coś i teraz znalazłem cos takiego jak De Dietrich WHE 2.24 FF- cena dosc atrakcyjna prezentuje sie niezle wiecie coś na jego temat?

W tak małym mieszkaniu nie będe potrzebował duzej mocy, rozumując tym sposobem wnioskuje ze im większa regulacja mocy kotła tym lepiej ze względu na oszczedność paliwa??? np termet ma regulację od 7 do 21 wiec teoretycznie chyba najlepszy, chodzi mi oczewiście o to żeby nie kopcił niepotrzebnie za dużo gazu którego i tak niewykozystam. Zastanawiam sie czy w przypadku kotła o mniejszej regulacji np viessmann VITOPEND 100 WH1B do 10 do 24 nadmiernemu zuzyciu gazu bedzie zapobiegał regulator temperatury pokojowej???
    Z góry dziekuje za odpowiedzi i sugestie co do marki i modelu kotła pozdr. Zbyszek Wyganowski
    ps. przepraszam za literówki
  • Helpful post
    DonRomano
    Level 34  
    Montuję sporo kotłów DEDIETRICH, fajnie działają.
    Żadnych tureckich to porażka, aristona też nie polecam, złe doświadczenia z tymi kotłami.
    Osobiście u siebie zamontował bym VAILLANTA.
    zibi079
    Level 11  
    Dzięki a coś wiecej na temat tych kotłów jaki tremostat z prog. tyg. pasuje do niego orginalne sa makabrycznie drogie ponad 700 pln
    DonRomano
    Level 34  
    Pasuje np. euroster.
    Sprawdzone i niezawodne.
    Czytaj PW.
    zibi079
    Level 11  
    Chodzi mi konkretnie o ten model De Dietrich WHE 2.24 FF 2 Funkcyjny C.o+C.W.U
    http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=280900981
    2400
    to dużo mało za ten kociołem i jak wyglada serwis gwarancyjny i po gwarancyjny jestem zupełnym laikiem w temacie ale szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o tej firmie.
    DonRomano
    Level 34  
    Ogólnopolska,solidna firma z siedzibą we Wrocławiu.
    Serwisów jest sporo w każdym mieście, cena dobra.
    Zapytaj czy w zestawie jest komin.
    zibi079
    Level 11  
    Komina niestety w zestawie niet :( trzeba dokupić a jak się ma ten sprzęt w poruwnaniu do viesamanna VITOPEND 100 WH1B na pewno ma szerszy zakres regulacji mocy a coś poza tym ?
    DonRomano
    Level 34  
    Ja nie znam i nie montuję viessmana, przykro mi.
    Drops26
    Level 17  
    witam a może coś z polskiej firmy TERMET
    www.termet.com.pl

pozdro drops
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    http://www.termet.com.pl/strony/produkty_gkw.htm
    http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/ogrzewanie/ceraclass_excellence.html
    Wybierz coś z tego, zarówno TERMET jak i JUNKERS powinny Cię zadowolić, a wchodzenie w wissmana nie ma sensu, zwłaszcza, że to starsza technologia niż te, które podałem
    Co do mocy to sprawa ma się tak :
    kocioł pracuje z mocą "ustawialną" w zależności od wielkości pomieszczeń do ogrzewania, którą to powinien ustawić instalator lub serwis, a wodę ogrzewa pełną mocą :-)
    Tylko montaż powierz Instalatorowi Autoryzowanemu to skorzystasz z pełnej , 3 letniej gwarancji. Inaczej klapa w razie "W"
    Wykaz masz na stronach Termetu i Junkersa
    adams987
    Level 35  
    Przy tak małej powierzchni nawet ustawienie na minimalną moc będzie dość przykry efekt, który polega na tym, że temperatura wody dość szybko wzrasta i wyłącza dopływ gazu. Pompa dalej pompuje i gdy po 2-3min temperatura wody spada włącza się gaz i słychać moment zapalania. Znów po kilku minutach temperatura wzrasta i zamykany jest dopływ gazu. I tak w kółko aż temperatura pomieszczenia podniesie się o 1°C by czujnik wyłączył piec. Ja u siebie zrobiłem taki myk , że pompa w czasie grzania pompuje na 3 biegu a po osiągnięciu wysokiej temperatury(gdy wyłącza się gaz)na 1biegu. Pozwoliło to na mniejszą częstotliwość załączania gazu. Sprawę polepszyć może znacznie większa moc grzejników niż wynika to z kubatury ( drogie rozwiązanie), ale dzisiaj wiem, że tak bym zrobił. Grzejniki wtedy wolniej się rozgrzewają i zanim zacznie się cykliczne załączanie jest szansa , że temperatura podniesie sie o 1°C na którą już zareaguje czujnik regulatora temperatury. Są dziś czujniki które mogą mieć histereze 1°C lub 0,5°C i zastosowanie takiego 0,5°C też jest dobre.
    Przemyśl też pod tym kątem , co wyżej napisałem.

Dodano po 1 [minuty]:

Dobrze też mieć zasobnik CWU, nawet taki na kilkanaście litrów jest dobry, a 40L to aż świat.
    zibi079
    Level 11  
    Wiwlkie dzieki za obszerną odpowiedź, nie zabardzo rozumiem jedną rzecz w jaki sposób po nagrzaniu wody co. i odłączeniu się gazu przestawic pompę na 1 bieg? musi zrobić to instalator?
    Co do kociołka to zastanawiam sie nad de drichem, termrtem minimax turbo, no i ten nowy junkers tez jest ciekawy tylko na allegro nie mogę go znaleść ile może kosztowac ?pozdr. zibi

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

I jeszcze jedno jakie przełożenie w praktyce ma szerokość zakresu regulacji mocy czy w moim przypadku (mieszkanie ok 55mkw) duże znaczenie ma najnizsza moc grzrwcza dla c.o.? termet minimax turbo ma zakres 7-21/24 De Dietrich 8,4-24 - jakie ma to przełożenie na walory użytkowe ??? pozdr. zibi
    adams987
    Level 35  
    Zabieg z zmianą biegów pompki zrobiłem , wyciągając elementy przełącznika mechanicznego i zastosowałem przekaźnik który teraz pełni rolę przełącznika . Sterowany jest z innego przekaźnika , który oryginalnie jest na płytce sterownika i odpowiada za załączanie i wyłączanie dopływu gazu.
    Odnośnie mocy to ja mam do ogrzania około 100m² , moc mam ustawioną na 40%(minimum) z 20kW czyli około 8kW i niestety to jest za dużo nawet w przypadku okresu kilku dni jakie były tamtej zimy po -30 w nocy i - 20 w dzień (wtedy faktycznie mogłem zauważyć , że moc grzejników jest za mała, bo rano temperaturę było ciężko przywrócić do 20° po nocnej 18°, grzejniki gorące a temperatura w pomieszczeniu wzrasta powoli).
    zibi079
    Level 11  
    Witam ponownie znalazłem coś takiego http://www.protherm.sk/item.php?itid=1053
    kociołek ma modulacje od 3,5 - 11,5 ma wbudowany zasobnik 45l nic tylko brać do mojego mieszkania w szam raz tylko czy wiecie cos na temat tej firmy co z serwisem itd???? Czy jakaś inna firma robi takie piece??? po cholere mi 7 kW czy wiecej kW na 55mkw.
    adams987
    Level 35  
    Bardzo fajny . Pewnie coś jak nasz termet. Ma 45l zasobnik super sprawa. Może podzespoły tj pompy, nagrzewnice mieć z typowych firm. Ja mam firmę UNICAL i każdy element z innej firmy, działa ponad 5 lat bez problemu.
    zibi079
    Level 11  
    Tylko jest kłopot taki gdzie go kupic ? Czy inne firmy nie robią takich kotłów??? Termet ma cos podobnego ale z otwartą komorą spalania:(

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

na czeskiej stronie jest napisane że to grupa vaillanta :) http://www.protherm.cz/section.php?seid=9
    zibi079
    Level 11  
    Wiem wiem juz go oglądałem tylko ma niestety otwartą komorę spalania:(
    sienkiew
    Level 10  
    Ktoś zachwala mi kocioł Ariston, czy to marka na którą warto zwrócić uwagę, czy też nie .
    dżenka
    Level 12  
    Witam też planuję wymienić kocioł C.O mam teraz 12-letniego Termeta
    i juz 3 razy tej zimy nie miałam ogrzewania przez parę dni. Latam trochę po necie i czytałam opinie użytkowników , niestety nie wyrażają się dobrze o Termecie bo są częste awarie i że opis podany przez producenta to raczej chwyt reklamowy .
    Mam około 80 m2 jaki byście mi polecili kocioł 2-funkcyjny który jest najmniej awaryjny i miał regulacje temperatury wody do panela prysznicowego - bo wanny nie mam. A-ha ja nie bardzo się znam z tą komorą spalania, obecnie mam rurę średnicy ok 22 cm który wychodzi z pieca i jest podłączona do komina .
    Pozdrawiam Dżenka
    mirrzo

Ten poroterm to odpuść sobie całkowicie.
    Zgodnie z prawem(twoja odpowiedzialność) nie może byćmontowany w Polsce.Może sięmylę, ale sprawdź, czy ma polski atest.
    A TERMET ? Jak najbardziej - bardzo dobre kotły, a żywotność i sprawność działania zależy od ludzi - użytkownika i serwisu
    zibi079
    Level 11  
    Witam po dłuższej przerwie znalazłem coś bardzo ciekawego http://www.saunierduval.pl/catalogsitelet/pro...EAta+komora+spalania&st4=ISOTWIN+F+25+H%2DMOD

może ten link http://www.saunierduval.pl/catalogsitelet/liste.asp?cn=BOILERS i klinkac model ISOTWIN F 25 H-MOD

dwufunkcyjny z zamknieta komorą spalania moc od 4,1 do 24,6 idealny do mieszkan niska moc na co zniweluje coiągłe włączanie i wyłaczanie kotła do tego ma jeszcze 42 litrowy zasobnik 2x21 chyba jedyny na naszym rynku z takimi patrametrami jest oczewiscie ale to model 2008 nie mam jeszcze ceny nawet na stronie duvala ale w poniedziałek mam mieć info od sprzedawców z allegro za ile mozna go kupić .
    ps. Co do wiadomości kolezanki to zamknieta komora spalania bezpieczniej ekonomoiczniej tylko plusy :)
    mirrzo

Nastawę mocy kotła przeprowadza instalator lub serwis w zależności od potrzeb,
    Krótko mówiąc KAŻDY kocioł nastawia się mocą do konkretnego miejsca. Na Twoje potrzeby należy ustawić około 5-6 kW - przyjmuję, że strych nie jest docieplony. Zatem proponuję minimax. Powinien Cię zadowolić
    Zalety użytkowo – techniczne:

*

elektroniczny zapłon z jonizacyjną kontrolą płomienia
    *

funkcja łagodnego zapłonu
    *

regulacja pogodowa w opcji
    *

wyświetlacz LCD z indykacją parametrów dot.: stanów pracy kotła, temperatury wody użytkowej, temperatury wody grzewczej, ciśnienia w układzie c.o. itd.
    *

nowoczesny zespół gazowy z płynną regulacją mocy
    *

pełny komfort ciepłej wody użytkowej związany z utrzymaniem temperatury wody na zadanym poziomie, niezależnym od wielkości jej przepływu
    *

płytowy wymiennik ciepła woda-woda ze stali szlachetnej
    *

unikatowa pompa o zmiennych kierunkach obrotu eliminująca zawór trójdrożny
    *

kompaktowe gabaryty oraz łatwy dostęp do wszystkich podzespołów
    *

kompletny system zabezpieczeń
    *

wysoki stopień ochrony IP 44 pozwala na stosowanie kotła w małych łazienkach, w pobliżu wanny lub brodzika natryskowego
    *

możliwy 3 – letni okres gwarancji
    *

dostosowany do każdego rodzaju gazu
    zibi079
    Level 11  
    Saunier Duval ISOTWIN F 25 H-MOD jest do kupienia za 4400pln wybór cieżki w porównaniu do termeta to 2000 wiecej ...
    sienkiew
    Level 10  
    A co sądzicie o kotle Vaillant turboTEC VUW PLUS 202-5
    sienkiew
    Level 10  
    A może jest ktoś, kto może powiedzieć jaka jest różnica w użytkowaniu kotła VICTRIX 24 kw a kotła VICTRIX SUPERIOR 24 kw. Wiem na ten temat tylko to że różnica w cenie wynosi około 2 tyś zł i coś nowocześniejszego z elektroniką, ale to za mało by podjąć decyzję.