logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ czasowy wycieraczek do Poloneza?

ciomateusz 14 Gru 2007 12:51 2535 6
REKLAMA
  • #1 4586341
    ciomateusz
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam
    Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam ten temat no ale wydaje mi sie ze tak.
    Ostatniio zaciekawiły mnie czasowe wycieraczki w polonezie (nie wiem jaki model) ale działały tak że jak sie włączyło na czasowe i po jakimś czasie sie przycisło spryskiwacz to następne i kolejne cykle pracy wycieraczek były w odstępach dokładnie takich w jakim nacisneliśmy spryskiwacz. Myśle ze mozna coś takiego przenieść do każdego auta (do swojego przynajmniej bym chciał) Więc to coś co chce zbudować powinno po włączeniu zasilania zacząć zliczać czas i po naciśnięciu jakiegoś przycisku powinno zapamiętać ten czas i za każdym upływem tego czasu (dobrze by było żeby i przy włączeniu zasilania) załączyc przekaźnik na 1-2 sekundy. Myślę ze problem czasu można rozwiązać ładując kondensator przez jakiś rezystor i po naciśnięciu tego przycisku zapamiętać napięcie na kondensatorze i w następnych cyklach porównywać to napięcie. Jestem początkującym elektronikiem (parę kitów złożyłem niektóre działały inne nie)Myślę że można to zrealizować na układzie 555 tylko nie wiem jak zrealizować "odliczanie" i ustawianie czasu. Jeśli by ktoś miał pomysł jak to rozwiązać technicznie prosił bym o pomoc w zrealizowaniu tego pomysłu

Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4593428
    ciomateusz
    Poziom 14  
    dzięki kolego Popatrze tylko powiec mi czym otworzyć plik djvu?? W sumie wolał bym zeby coś mniej skomplikowanego i może nie na mikroprocesorze ale jesli nie znajdzie się coś innego to pomyśle nad tym pomysłem jak tylko to otworze:D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4602345
    ciomateusz
    Poziom 14  
    wielkie dzięki koledzy to jest właśnie to co potrzebowałem. Mam jeszcze tylko małe pytanie. Czy potrzebuje programator do mikroprocka?? czy można takie coś samemu zrobić?? przydał by sie jeszcze jakiś program do wgrywania tego wsadu (i nie tylko)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu czasowego wycieraczek do Poloneza, który po włączeniu zasilania mierzy czas i po naciśnięciu przycisku spryskiwacza zapamiętuje ten interwał, a następnie w kolejnych cyklach załącza przekaźnik na określony czas. Proponowane rozwiązanie obejmuje wykorzystanie kondensatora ładowanego przez rezystor do pomiaru czasu oraz porównywanie napięcia na kondensatorze. W odpowiedziach udostępniono schemat mikroprocesorowego sterownika wycieraczek oraz linki do dyskusji i plików na forum elektroda.net. Poruszono także kwestie otwierania plików djvu oraz potrzeby programatora i oprogramowania do wgrywania wsadu do mikrokontrolera. Zasugerowano poszukiwanie materiałów i narzędzi na forum elektroda.net w dziale mikrokontrolery i download.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA