logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Extensa 5220 zawiesza się przy odczycie kart SD z aparatu Canon

Trabi 15 Gru 2007 11:47 37166 18
REKLAMA
  • #1 4589504
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 793
    Witam.
    Właściwie to nie wiedziałem czy to pisać w Hardware czy Software, bo nie wiem gdzie tkwi problem; napisałem więc tu:

Wszedłem w posiadanie laptopa (nówka) Acer Extensa 5220.
    Laptop ma zainstalowany świeży Win XP-Home, wszystko działa na cacy. W laptopie jest gniazdo dla kart pamięci i tu się zaczyna jazda.
    Czytnik kart pamięci 5-w-1 (SD, MMC, MS, MS PRO, xD) bez kłopotu czyta karty MS, ale po wsadzeniu karty SD pracującej w aparacie Canon, laptop się zawiesza.
    Po dłuuuugim czasie wywala komunikat, że w gnieździe nie ma karty SD (mimo, że w "Mój Komputer" widać ja jako 'Karta SD').
    Po tym kolejny komunikat "Karta niesformatowana. Formatować?". Hehehe, a podłączenie tej samej karty w zewnętrznym czytniku 'HAMA 9in1' i podłączeniu pod USB, karta bez kłopotu jest widziana i odczytywana.
    We wbudowanym czytniku kłopot jest tylko z SD.
    Sterowniki wszystkie zainstalowane dla Win XP.

Dlaczego są takie cyrki? ktoś się z tym spotkał?
  • REKLAMA
  • #3 4605642
    Trabi
    Poziom 36  
    No właśnie nie, bo na karcie są zdjęcia. Karta formatowana w Canonie A630. W zewnętrzym czytniku jest widziana od razu io bez kłopotów chodzi jak burza, a we wbudowanym albo jej nie widzi, albo twierdzi, ze mam ja włożyć do czytnika (?!) albo że jest niesformatowana :/ . Zewnętrzny czytnik ją widzi, więc to nie sprawa złego formatu.
  • #5 4606729
    Trabi
    Poziom 36  
    Wiesz, moge nawet skopiowac ją gdziekolwiek i w czymkolwiek, ale jak juz laptop ma czytnik, to chyba po to, zeby z niego korzystac, a nie szukać innych wyjść i kupowac dodatkowe czytniki?
    Karta sformatowac sie nie daje w laptopie.
    Czeka dlugo i wywala info "Brak odpowiedzi".
    Daje sie sformatowac w zewnetrznym czytniku i w cyfrowce.
    Co ciekawe, tak samo zachowuje się drugi egzemplarz tego samego laptopa. Wiec ewidentnie cos jest z czytnikami.
  • #6 4606735
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4886
    Tylko że , aby sprawdzić co jest nie tak na 100% warto wykonać taką operacje , po za tym sam pisałeś że karta działa w zewnętrznych czytnikach , więc masz do nich dostęp - czyż nie ?
  • REKLAMA
  • #7 4608122
    Trabi
    Poziom 36  
    Słuchaj, to co piszesz - zgadza się. Mogę skopiować bo mam zewnętrzny czytnik, ale nie chodzi mi o skopiowanie czegoś z karty, tylko o fakt że nie działa czytnik w laptopie. Że moge kopiować z karty na innych czytnikach zewnętrznych i innych laptopach - to wiem, problemem jest nie działający czytnik w tym modelu laptopa. Nie działający TYLKO z kartami SD, bo MS czyta bez kłopotu :/
    Wiesz... pisząc, że mogę zrobić to w czym innym nie rozwiązuje problemu.
  • #8 4608481
    macsmial
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Witam, ja mam Acera 3692 z takim samym czytnikiem i podobny problem ale z odczytem karty Memory Stick Duo. Stosowałem ją z adapterem w cyfraku i nie było problemów, ale po włożeniu z adapterem do czytnika w laptopie zaczyna szwakować, czasem odczyta kilka zdjęć, czasem zawiesi się od razu. Natomiast karta xD z cyfraka nie stwarza żadnych problemów. Ciekawe gdzie tkwi błąd. Nic ci nie pomogłem ale ....nie jesteś sam :)
  • REKLAMA
  • #9 4608510
    Trabi
    Poziom 36  
    Uff... bo już myślałem, że to ja coś źle robię, a tu jednak coś z czytnikami w tych laptopach jest nie tak. No cóż... będzie nas dwoje walczyć :)
  • #11 4608685
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    No to ja też sie podłączę do tematu. Acer Aspire 3690. Karta Micro SD podłączana przez adapter. Laptop wykrywa kartę ale przy próbie zapisu wyrzuca komunikat, że dysk jest zabezpieczony przed zapisem. Oczywiście nie jest- adapter ma odpowiedni przełącznik i próbowałem już naprawdę różnych sposobów by go zmusić do działania; bez skutku. Co ciekawe na początku udało się nagrać kartę ale tylko raz... Sformatowałem ją w telefonie licząc, że to coś pomoże i... zostałem z niczym :)
    Oczywiście w laptopie karta nie daje się sformatować: 'Dysk zabezpieczony przed zapisem'.
    No cóż: nie jestem sam z podobnymi problemami ale niewiele to pomaga... :/
    Pozdrox
  • #12 4697429
    Trabi
    Poziom 36  
    Znalazłem (jeśli mozna to tak nazwać) jako-taki powód nieczytania kart SD. Powodem jest sam czytnik, albo soft do niego który nie potrafi odczytać różnych kart SD. Karty "Kingston" sa czytane, ale juz "Sandisk" nie.
    Do bani z takim czytnikiem i laptopem :/ . Nie będę w kieszeni nosił drugiego czytnika na USB, żeby sobie zdjęcia zgrać z cyfrówki :/ . Wieeelka rysa na produkcie ACER-a; a mało brakowało, a bym kupił ich produkt; widać towar nie jest dopracowany i wrzucaja na rynek co popadnie, byle sprzedać.
    Laptop - PORAŻKA!
  • #13 4697522
    Arutim
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Hej. Mialem ostatnio w rękach nowego Acera Travelmate z czytnikiem. I wlasnie mialem tego typu problem. Okazalo sie ze karta miala zalozone hasło które pamietał zarowno telefon, jak i czytnik wiedział jak sie tym posługiwac. natomiast wewnetrzny czytnik laptopa za kazdym razem chcial ta karte formatowac i nigdy mu sie to nie udawalo. Ja mialem karte MMC ale to jest to samo zlacze. Pozdrowki.
  • #14 4719549
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 148
    U mnie dziala bez problemu z roznymi kartami producent nie mma znaczenia kink czy san wsio smiga.
  • REKLAMA
  • #15 4797076
    aklosak
    Poziom 11  
    Witam

taki sam problem - nie czyta mi karty SD Sandisk Ultra II, 2GB, formatowana w nikonie d40x.
    czy ktos napisał już o tym do Acera ? może upgrade driverów coś by pomógł ??

andrzej
  • #16 4797163
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A czy ktoś zadał sobie trud użycia klawisza "Szukaj" bo temat powraca jak bumerang?
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic751842.html
    linki w ostatnim poście.
  • Pomocny post
    #17 4798178
    aklosak
    Poziom 11  
    Znalazłem rozwiązanie

i nie jest to wbrem pozorom kwestia czytników nie obsługujących pewnych kart, tylko problem z XP, które nie obsługuje nowszych kart flash!!!

info w języku angielskim :

http://support.microsoft.com/kb/923293
    trzeba o nia poprosić Microsoft podając maila i język windowsa

2) zainstalować najnowszy sterownik do czytnika (w przypadku acera 5220 do urządzenia Texas Instruments PCIxx12) - znajdziecie je tutaj, ten jest od HP ale działa na każdym notebooku z tym urządzeniem w tym Acerze 5220 : http://tinyurl.com/2ucfxe
    to jest driver niby do Visty, ale działa właśnie na XP

3) zmodyfikować rejestr
    ~ uruchom regedit
    ~ znajdz rejestr HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\tifm21\Parameters
    ~ zmien wartość SDParam z liczby 16 (Decimal) na wartość 1 (Decimal)
    ~ uruchom ponownie

w moim przypadku nie zainstalowałem poprawki KB923293, bo mi jej microsoft nie zdążył jeszcze przysłać, ale wystarczyły kroki 2 i 3, i karta Sandisk Ultra II 2 Gb zaczeła działać :-)

pozdrawiam wszysktich
    andrzej

" target="_blank" class="postlink inline" title="" >http://forums.cnet.com/5208-6122_102-0.html?forumID=44&threadID=277219&messageID=2662558[url]

co trzeba zrobić, aby karta działała:

1) zainstalować poprawkę do XP: http://support.microsoft.com/kb/923293
    trzeba o nia poprosić Microsoft podając maila i język windowsa

2) zainstalować najnowszy sterownik do czytnika (w przypadku acera 5220 do urządzenia Texas Instruments PCIxx12) - znajdziecie je tutaj, ten jest od HP ale działa na każdym notebooku z tym urządzeniem w tym Acerze 5220 : http://tinyurl.com/2ucfxe
    to jest driver niby do Visty, ale działa właśnie na XP

3) zmodyfikować rejestr
    ~ uruchom regedit
    ~ znajdz rejestr HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\tifm21\Parameters
    ~ zmien wartość SDParam z liczby 16 (Decimal) na wartość 1 (Decimal)
    ~ uruchom ponownie

w moim przypadku nie zainstalowałem poprawki KB923293, bo mi jej microsoft nie zdążył jeszcze przysłać, ale wystarczyły kroki 2 i 3, i karta Sandisk Ultra II 2 Gb zaczeła działać :-)

pozdrawiam wszysktich
    andrzej

• #18 4798493
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    To jest zupełnie inny problem. W pierwszym poście autor pisze o karcie, która działa w jednym czytniku a nie działa w innym.
  • #19 4800317
    Trabi
    Poziom 36  
    RobertB napisał:
    ...To jest zupełnie inny problem...

To jest ten problem.

aklosak - wielkie dzieki; to było to. Nie musialem ładować tej poprawki z M$. Punkty 2 i 3 wystarczyły, żeby port zaczął widzieć kartę SD.

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop Acer Extensa 5220 z systemem Windows XP Home ma problem z odczytem kart SD używanych w aparacie Canon. Wbudowany czytnik kart 5-w-1 poprawnie odczytuje karty Memory Stick, ale zawiesza się lub błędnie rozpoznaje karty SD, wyświetlając komunikaty o braku karty lub konieczności formatowania, mimo że karta jest widoczna w systemie i działa bez problemu w zewnętrznym czytniku USB HAMA 9in1. Problem dotyczy wyłącznie kart SD i występuje na co najmniej dwóch egzemplarzach tego samego modelu laptopa. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy z czytnikami kart w laptopach Acer, m.in. z modelami Aspire 3690 i 3692, gdzie występują błędy odczytu i zapisu kart SD, MMC, Memory Stick oraz xD. Rozwiązaniem okazała się aktualizacja sterownika czytnika Texas Instruments PCIxx12 (sterownik dedykowany dla Windows Vista, działający również na XP) oraz modyfikacja rejestru systemowego (zmiana wartości SDParam w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001Servicestifm21Parameters z 16 na 1). Dodatkowo, zalecana jest instalacja poprawki Microsoft KB923293 dla Windows XP, która poprawia obsługę nowszych kart flash. Po zastosowaniu tych kroków wbudowany czytnik zaczął poprawnie rozpoznawać i obsługiwać karty SD. Problem nie wynika z uszkodzenia kart ani ich formatu, lecz z niekompatybilności sterowników i systemu operacyjnego z nowoczesnymi kartami SD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA