logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału Polsatu Cyfrowego na dekoderze Samsung DSB-305G, co robić?

pablo149 20 Gru 2007 22:27 2074 5
REKLAMA
  • #1 4609094
    pablo149
    Poziom 11  
    Witam
    Przy instalacji napotkałem problem ze znalezieniem sygnału POLSATU CYFROWEGO na dekoderze SAMSUNG DSB-305G. Mianowicie zamontowałem nową antenę 90cm z konwerterem GOLDEN (ponoć te z Polsatu są wadliwe). Następnie ustawiłem antenę na HOTBIRDA używając starego dekodera analogowego-( tzn. odbierałem bardzo dobrze kilka analogowych stacji z HOTBIRDA). Następnie założyłem i włączyłem w/w dekoder SAMSUNG. w menu ustawien LNB ustawiłem:
    - satelita- hotbird
    - FQ konw. - domyślnie
    - tryb diseqc - wył.
    - 22khz - automat
    Nastepnie włączyłem skanowanie sieci i nic, więc właczyłem skanowanie transpondera i ustawiłem na hotbird. Podczas skanowania znalazło mi kilka transponderów z sygnałem ok. 80 % w polaryzacjach V i H (zaprogramowało ze 100 kanałów), ale sygnału z transpondera POLSATU CYFROWEGO nr 72 z fq 12188 vertical - nie znalazło. I teraz nie wiem czy sygnał za słaby, czy może konwerter nie działa na wyższych fq. Prosze o poradę co robić.
  • REKLAMA
  • #2 4609194
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Jakie stacje odbierałeś na analogu? Prawidłowo ustawiona antena na HB podłączasz dekoder i odbierasz kanały,więc po co ustawiałeś parametry w menu. Jeżeli jesteś na HB to proponuje przywrócić ustawienia fabryczne.Co do konwerterów Polsatu ma odmienne zdanie a założyłem tego setki .Kamil
  • REKLAMA
  • #3 4609782
    pablo149
    Poziom 11  
    odbierałem m.in. DUNA TV (bardzo dobrze) i TVN (minimalnie zaśnieżony obraz). Menu zmieniałem, bo trzeba przecież wyłączyć m.in. diseqc jak sie go nie używa. Pozostałe parametry pozostały bez zmian.
  • REKLAMA
  • #4 4614820
    kris_w6
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    nic nie musisz ustawiac. Niepotzrebnie grzebałeś w ustawieniach . Powrót do fabrycznych i wszystko będzie ok.
    Cytat:
    Menu zmieniałem, bo trzeba przecież wyłączyć m.in. diseqc jak sie go nie używa. Pozostałe parametry pozostały bez zmian.

Nie trzeba wyłączać bo fabrycznie jest wyłączony
  • REKLAMA
  • #5 4629554
    pablo149
    Poziom 11  
    wszystko juz gra. Problem był taki że konwerter był ustawiony "kablem na Bok" i wtedy odbierało ok na analogowym odbiorniku satelitarnym. Gdy przekręciłem konwerter kablem na dół, to "padł" sygnał na analogowym a zaczęło odbierać sygnał na cyfrowym na 3/4 skali, i jest ok. Dzięki za odpowiedzi , pozdrawiam.
  • #6 4631425
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    No pewnie w analogowym tunerze były poustawiane źle polaryzacje...
REKLAMA