logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ do sterowania oświetleniem LED w obudowie PC?

Salet007 27 Gru 2007 13:48 1826 7
REKLAMA
  • #1 4627965
    Salet007
    Poziom 10  
    Witam wszystkich, to mój debiut na forum.
    Mówiąc w przenośni, mimo swojego wieku dowiedziałem się właśnie do czego służy lutownica,
    czyli jestem zupełnym laikiem.
    Do rzeczy. Wymyśliłem właśnie prościutki układzik, który będzie służył do włączania oświetlenia diodowego w
    mojej obudowie komputerowej. W sumie trudno mi go opisać, więc przedstawię schemacik:

http://i229.photobucket.com/albums/ee312/Salet007/projekt.jpg

Na górze widać cztery przełączniki on/on, które wmontowane będą w zaślepkę napędu 5,25 cala. Na dole zaś
    cztery wtyczki 3pin, do których podłączane będą poszczególne układy diod. Widać również wtyk MOLEX męski, do
    którego podłączony zostanie odpowiedni kabel z zasilacza doprowadzający napięcie 5V.
    Czyli na przykład robie nowy "układ świecący", może to być jakiś neon diodowy czy inne licho, i na końcu jego
    kabla montuje wtyk 3pin żeński. Teraz wystarczy podłączyć go do wtyku na moim "układzie" i już można nim
    sterować. Całość jest tak prosta, że aż miałem obawy przed umieszczaniem tego pomysłu na tak zaawansowanym forum :]
    No, ale:
    -czy rzeczywiście prąd może dostarczać jeden MOLEX do wszystkich "układów diod"? Tak mi się w sumie wydaje,
    bo przecież i tak kabelki ze wszystkich molexów łączą się potem w zasilaczu....
    -nie wiecie może gdzie dostanę duuuużo par wtyków 3pin? Przejrzałem allegro, i znalazłem coś takiego:
    Allegro, aukcja nr. 287279948
    oraz
    Allegro, aukcja nr. 289247485
    (tu są dodatkowo zwykłe molexy, a cena wyjdzie taka sama)

Tylko jak na mój portfel drogo wychodzi, szczególnie, ze będę robił około 3 takich układów....
    Może jest tu ktoś z Katowic i wie gdzie dostanę takie wtyki tanio, gdzieś w centrum?
    No, i nie koniecznie muszą to być 3pin, jak są to też 2pin, byle tanio :D
    -no, i czy opłaca się to wszystko robić na płytce PCB? Bo tak to mam zamiar robić to na kawałku plastiku,
    i do tego poprzyklejane kabelki, układ na PCB byłby estetyczniejszy, no ale musiałbym kupować wytrawiacz i płytkę...
    Dzięki za wyrozumiałość, pozdrowionka i wesołego sylwestra życzę ^^

Proszę nie zamieszczać linków z allegro. [conQeror]
  • REKLAMA
  • #2 4628460
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Na elektrodzie jest wiele tematów o podłączeniu diod LED pod wtyczkę Molex. Dużo zależy od tego jakiego koloru będą to diody - różne diody mają różne napięcia, więc jak juz będziesz wiedział jaką diodę chcesz zamontować, to wtedy podziel 12V (bo tyle z molex'a wyciągniesz) przez Napięcie jakiego potrzebuje Twoja dioda - wyjdzie Ci ile diod możesz zamontować. Oczywiście przed diodą obowiązkowo rezystor, ale to, jaki - też zależy od koloru diody. Wg. mnie nie potrzebna żadna płytka - zamontujesz to i tak na kabelkach, a rezystory i przełączniki (a raczej miejsca lutowania) zaizolujesz rurka termo-kurczliwą - najlepsze chyba rozwiązanie i do tego wyjdzie dużo taniej niż trawienie płytki.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • REKLAMA
  • #3 4628527
    Salet007
    Poziom 10  
    Wszystkie diody będą jednego koloru, tej samej serii - nie chce mieć choinki. Wiem jak się je podłącza pod molexa, już to robiłem, ale zależy mi na tym aby mieć kontrolę czy w danym momencie mają świecić czy nie, stąd ten pomysł tego mini-kontrolera. Przełączniki kupie w centrum w takim sklepie, nie wiem tylko skąd wziąść te wtyczki 3-pin ?
    Pozdro!
  • REKLAMA
  • #4 4628583
    holcer
    Domyślam się, że jednego ;) choinki już z mody wyszły (chociaż są święta, ale...). Poczytaj trochę o diodach - zupełnie innego napięcia potrzebują czerwone diody, innego białe, innego niebieskie, więc ilość diod w układzie zależy od ich koloru. Więc wiesz o obowiązkowym rezystorku przed diodą mam nadzieję. Przełączniki najlepiej "hebelkowe", albo zwykłe "guziki" ;-) - zależy co Ci tam do obudowy pasuje i co będzie w sklepie :D. Co do wtyczek - czy będą Ci tak strasznie potrzebne wtyczki? Przecież chyba nie będziesz co chwilę odpinał tych swoich neonków (?). Nie wystarczy polutować kabelki do tych "wyjść"?
    Pozdrawiam
    Holcer

P.S.
    Tematy o podłączaniu diod pod Molex'a - tam też jest o doborze diod - kolor a napięcie.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic771047.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic394677.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic384523.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic385770.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic198577.html
  • #5 4628672
    Salet007
    Poziom 10  
    Eeeh, wiem o tych kolorkach i rezystorze, inaczej bym diody popalił ;]
    Chodzi mi właśnie głównie o te wtyczki, żeby nie wyjmować za każdą nową diodą tego układy i lutować jej tam, tylko po prostu wpiąć. To wie ktoś gdzie takie wtyczki dostanę ?
  • REKLAMA
  • #6 4636566
    holcer
    Jak koniecznie chcesz szukać tych wtyczek, to poszukaj w jakichś większych sklepach elektronicznych. Ja zawsze przeglądam tutaj jeśli szukam wtyczek i złącz : http://www.monster.home.pl/index.php?kat=2409
    Firma porządna - jeszcze sie nie nich nie 'przejechałem". Przy mniejszych zamówieniach przesyłają towar w kopercie bąbelkowej - nie ma co za paczkę przepłacać, jeśli kupujesz parę wtyczek ;).
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #7 4650258
    mateur
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam

A po co szukać specjalnych wtyczek 3-pinowych?! :|
    Nie lepiej po prostu kupić zwykłą listewkę goldpin ... powiedzmy 20 pinów za 1,30 zł i odłamać sobie z tego tyle ile będzie trzeba? Wtyczkę też kupujemy 20 pin i też za 1,30 zł , przycinamy wedle życzenia i gotowe. Ja robię tak zawsze i jestem bardzo zadowolony.. ewentualnie czasem pilnikiem wyrównam, a wtedy wygląda niczym z fabryki :) .
    Goldpiny jak i wtyczki są dostępne w KAŻDYM sklepie elektronicznym.

Pozdrawiam
  • #8 4651103
    holcer
    Kolega najwyraźniej się na te "wtyczki" uparł :roll: ;).
    Pozdrawiam
    Holcer

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego układu do sterowania oświetleniem LED w obudowie komputera, z wykorzystaniem przełączników on/on zamontowanych w zatoce 5,25 cala oraz wtyczek 3-pin do podłączania poszczególnych modułów świetlnych. Zasilanie ma być pobierane z wtyku MOLEX 5V. Poruszono kwestie doboru rezystorów do diod LED w zależności od ich koloru i napięcia pracy, co jest kluczowe dla prawidłowego działania i ochrony diod. Zwrócono uwagę, że różne kolory diod wymagają różnych napięć i rezystorów. Wskazano, że nie jest konieczne stosowanie płytki drukowanej, a połączenia można wykonać na przewodach z izolacją termokurczliwą. Autor projektu poszukiwał wtyczek 3-pin do łatwego podłączania i odłączania modułów LED bez konieczności lutowania. Wskazano, że takie wtyczki można znaleźć w większych sklepach elektronicznych, a także zaproponowano alternatywę w postaci listewek goldpin i wtyczek goldpin, które można przycinać do potrzebnej liczby pinów, co jest popularnym i ekonomicznym rozwiązaniem. Podano link do sklepu internetowego oferującego złącza i wtyczki. Dyskusja podkreśla praktyczne aspekty doboru elementów i wygodę montażu w kontekście sterowania oświetleniem LED w komputerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA