logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić radio samochodowe Safari 5 na inne pasmo lub częstotliwości?

Ptolek 19 Wrz 2002 14:26 8877 32
REKLAMA
  • #1 44606
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Jak przestroić radio samochodowe safari 5 ?
  • REKLAMA
  • #2 44771
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Ja bym tam wsadził konwerter i nic się nie bawił w tak daleko posuniętej elektronice :)
  • #3 44776
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Poszukaj opisu w SE.Niestety nie pamiętam w którym nr.Powodzenia.
  • #4 44843
    toko0311
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Sczegółowy opis Safari 6 podany jest w Serwisie Elektroniki (SE 4/00-str22).Z Safari 5 będzie podobnie.Faktycznie jest przy tym trochę pracy(trzeba wymienić rdzenie mosiężne na ferrytowe),łatwiej jest zamontować konwerter.Chyba ,że chcesz to zrobić dla własnej satysfakcji.
    Ja dzisiaj przez 2 godz. "męczyłem"AT9100 i wyszło OK.
    POwodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 47787
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ale w Safari 5 są ferrytowe rdzenie od cewek (chyba, że mosiężne mają czarny kolor).
  • REKLAMA
  • #7 47850
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    safari 5 i safari 6 to dwa różne radia

tu masz opis safari2a jast bardzo podobne nie sprawdzałem tego sposobu przestrojenia
    W odbiorniku Safari 2A zastosowano głowicę GFS-27, której schemat ideowy przedstawiono na rys.1.
    Sposób przestrojenia głowicy
    1. Po zdjęciu ekranu i odłączeniu głowicy od układu elektrycznego odbiornika, zdemontować kondensatory C101, C102, C106, C111, C115, C121 oraz wlutować w ich miejsce elementy, zgodnie z Rys.1 (tabelą 1). Rozmieszczenie elementów na płytce drukowanej głowicy przedstawiono na Rys.1 (2), natomiast rozmieszczenie elementów regulacyjnych – na Rys.1(3).
    2. Przesunąć odczep cewki wariometru L105, do którego przylutowany jest kondensator C117 (100pF) o jeden zwój w kierunku krawędzi cewki od strony filtru L106.
    3. Założyć ekran głowicy, przylutować przewody łączące z układem odbiornika oraz kondensator 1nF i zamontować głowicę do odbiornika umieszczając w cewkach rdzenie wariometru.
    4. Zasilić odbiornik napięciem 13.2V. Wykręcić pokrętłem strojenia maksymalnie rdzenie wariometru – odpowiada to górnej częstotliwości zakresu na skali odbiornika. Trymerem C116 należy stroić aż do uzyskania górnej częstotliwości heterodyny wynoszącej 118.7MHz + 0.5MHz. Następnie, pokrętłem strojenia wprowadzić rdzenie do cewek wariometru – odpowiada to dolnej częstotliwości na skali odbiornika. Regulując wkrętem zmieniającym położenie rdzenia cewki L105 wariometru doprowadzić do uzyskania dolnej częstotliwości heterodyny równej 98.2MHz – 0.5 MHz. Powyższe regulacje należy przeprowadzić kilkakrotnie aż do uzyskania wymaganego zakresu przestrajania heterodyny. Częstotliwość heterodyny kontrolować za pomocą częstościomierza.
    5. Po zestrojeniu heterodyny można przystąpić do zestrojenia wzmacniacza w.cz. W tym celu pokrętłem strojenia ustawiamy częstotliwość znanej stacji w pobliżu górnej wartości zakresu np. około 106MHz i trymerem C107 stroimy na maksymalne wzmocnienie wzmacniacza w.cz. Następnie, pokrętłem strojenia wybieramy stację o znanej częstotliwości leżącą w pobliżu dolnej wartości zakresu np. około 90MHz i wkrętem regulujemy położenie rdzenia cewki L103 wariometru do uzyskania maksymalnego wzmocnienia wzmacniacza w.cz. Powyższe regulacje należy przeprowadzić kilkakrotnie, aż do uzyskania wyrównania wzmocnienia na krańcach pasma 88÷108MHz. Wzmocnienie należy kontrolować po przyłączeniu do wyjścia p.cz. woltomierza selektywnego lub można je oceniać po sile głosu odbieranej stacji.
    Załączniki:
    • 400_0012.pdf (51.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 87182
    Ptolek
    Poziom 36  
    Obawiam się, że safari 2 i safari 5 to też dwa różne radia :(
    A są konwertery bez przełącznika zakresów ?
  • #9 88202
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    :arrow: Ptolek "A są konwertery bez przełącznika zakresów ? "..........
    Niestety jest to prawie niemożliwe ,ale .........jeżeli otrzemy się o granice absurdu ,to można wykonać konwerter z heterodyną podstrajaną napięciem z diód pojemnościowych (dla tego typu głowic) i wtedy przestrajając częstotliwość fali radia -zmieniamy też częstotliwość odniesienia w konwerterze. Dla jeszcze większego straceńca ,było by dla radia z przestrajaniem agregatem -wykonanie na wieloobrotowym potencjometrze i sprzężonego mechanicznie z napędem takiego samego źródła napięcia dla diody pojemnościowej w heterodynie konwertera.
    I jak się TO Wam podoba ?! :D ....bo mnie bardzo -o ile ktoś to zrobi za mnie :)
  • #10 88533
    Ptolek
    Poziom 36  
    Dobre, ale w Safari 5 jest chyba przestrajanie indukcyjne, bo jak gałką kręcę to się rdzenie wysuwają. Chyba, że to nie dla UKF-u. Wolałbym go jednak przestroić, konwerter mnie nie usatysfakcjonuje :wink: Niestety, jest pewnie możliwość, że nie da się go przestroić bez poważnych przeróbek :( :?:
  • #11 88548
    yaurent
    Poziom 23  
    Koncepcję tego konwertera podałem raczej dla zapaleńców ,a nie do praktycznego zastosowania -choć doświadczony "zawodnik" by sobie z tym poradził. Ale popatrz co napisał :arrow: h jaworski -mogę to podsumować tylko tak :dwa-trzy razy więcej pracy i trzeba mieć już jakiś bagaż doświadczeń w tej dziedzinie. Ale wspomniany opis jest na tyle dobry ,abyś mógł sam spróbować -o ile masz na tyle czasu i zaryzykujesz zupełną roztrojkę. Jeżeli jednak nie masz miernika częstotliwości ,to się w tym konkretnym przypadku nie łap za to .....
  • #12 88674
    Ptolek
    Poziom 36  
    To co napisał :arrow: h jaworski to jest opis przestrojenia Safari 2 a nie Safari 5 :!: I nie ma tam nic o mierniku częstotliwości.
  • #13 89077
    yaurent
    Poziom 23  
    Tak -masz rację że to inne "Safari" ,ale ponieważ masz podobny agregat indukcyjny do przestrajania ,to sądzę że skala trudności jest podobna. Rozejrzę się jeszcze za tym schematem i sprawdzę na ile odbiega od tego w opisie. Natomiast co do miernika częstotliwości - w opisie tego nie ma ,ale przecież musisz jakoś ustawić te 98,2MHz i 108,7MHz.... Jeżeli ktoś dużo przestrajał takich rzeczy ,to nie ma problemu -zna doskonale rozkład stacji i może z pewnym przybliżeniem to ustawić. Może się jednak zdarzyć tak ,że wstroisz się po lustrzanej stronie heterodyny i będziesz się pieklił ,że nie możesz rozciągnąć skali i że cały ten opis jest do d.....
    Zaraz się rozejrzę a propo tego schematu i jak się znajdzie to wrócimy do tematu.
  • #15 192467
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    a ja proponuje na allegro kupić głowicęod radia first i wlutować ją w odpowiednie punkty odcinając starą.
  • #16 192612
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 194281
    Ptolek
    Poziom 36  
    Więc powiem tak:
    1. Jestem gotowy zaryzykować, nawet całkowite rozstrojenie radia nie stanowi żadnego problemu, i tak jest bezużyteczne i albo przestroję, albo rozlutuję na cześci pierwsze
    2. Mam za sobą przestrojenie tylko 4 odbiorników, ale przy żadnym nie korzystałem z miernika częstotliwości, po prostu znam rozkład stacji na skali.
    3. Konwerter może bym i zastosował, ale przecież w Safari 5 nie ma nawet z przodu miejsca na przełącznik, a nie mogę zamontować gdzie indziej - w końcu to radio samochodowe.
    4. Rdzenie do przestrajania są rzeczywiście mosiężne, ferrytowe mogę "pożyczyć" z toru AM :)
  • #18 606239
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 606379
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    4. Rdzenie do przestrajania są rzeczywiście mosiężne, ferrytowe mogę "pożyczyć" z toru AM :)[/quote]

Spróbuj, tylko nie zdziw się, jak będą marnie przestrajać, heterodyna gasnąć a wzmacniacz w.cz. będzie tłumić, zamiast wzmacniać.
    Nie wiem, jaką częstotliwość graniczną miały ferryty stosowane w wariometrze AM w Safari, ale w porządnych japońskich głowicach nie można było zamieniać rdzeni - źle działał wtedy i AM i FM.
    Wmak
  • REKLAMA
  • #20 609166
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 294
    Przestrajałem Safari według "Serwisu Elektroniki" tylko że dałem sobie spokój z wymianą rdzeni. Efekt: odbierany zakres coś w okolicach 92 - 106 MHz (i w tą samą stronę co AM, wymiana rdzeni odwraca skalę więc klient może być nieco zdziwiony). Na przyszłość, próbujcie wybadać u klienta jakie stacje w jakich miastach będą najczęściej słuchane i jakie długie trasy będzie robić to auto. W większości przypadków, w takich starych radiach wystarczy jak odbiera "cokolwiek". Nie ma sensu siedzieć przy nim parę dni by wyciągnąć cały zakres (chyba że klient jest fanem Unitry, a radyjko jest w super stanie, np. tak jak to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22804978 zresztą z radyjka w dobrym stanie może tym bardziej szkoda wypruwać rdzenie). Lepiej niech odbiera tylko 2 najpopularniejsze stacje w regionie, za to niech odbiera je dobrze. Pamiętajcie też o tym, że max rozszerzanie zakresu ściska skalę i czasami trudno się dokładnie dostroić bez zatrzymania samochodu :)
    Tak przy okazji: kolejny temat, który niby już umarł a nagle przypadkiem ożył po wielu miesiącach :) Porównajcie daty postów - ostatniego z 2003 r. i pierwszego z 2004. Rok różnicy :)
  • #21 609287
    kaem
    Poziom 29  
    PICIA napisał:
    zapewne jedno jest pewne
    nie gwizdną wam tego radia z samochodu.... :D :D :D
    pozdrawiam :wink:

Zdziwił byś się. Jeżeli tylko radio wygląda lepiej niż po wyjęciu z kuchenki mikrofalowej i jeżeli po jego skrojeniu chłoptaś nie będzie musiał dopłacać paserowi :) to pewno mu się opłaci. Większość złodziei "zarabia" w ten sposób na chlanie i działki, więc jeżeli takie Safari chodzi na giełdach staroci np. po 20 zł, to gostkowi może się opłacić skroić go np. za 10 zł. W zasadzie bezpieczne jest tylko radio "Żerań" :wink: jeśli wiecie jakie to (choć i tu może być ryzyko, ze względu na ceny prawdziwych staroci).
  • #22 1393341
    Ptolek
    Poziom 36  
    kaem napisał:

Tak przy okazji: kolejny temat, który niby już umarł a nagle przypadkiem ożył po wielu miesiącach Porównajcie daty postów - ostatniego z 2003 r. i pierwszego z 2004. Rok różnicy

No to powiększymy różnicę :).

wmak napisał:

Spróbuj, tylko nie zdziw się, jak będą marnie przestrajać, heterodyna gasnąć a wzmacniacz w.cz. będzie tłumić, zamiast wzmacniać.
    Nie wiem, jaką częstotliwość graniczną miały ferryty stosowane w wariometrze AM w Safari, ale w porządnych japońskich głowicach nie można było zamieniać rdzeni - źle działał wtedy i AM i FM.
    Wmak

Ostatnio wygrzebałem to znowu z szafy i... właśnie, jak osiągnąć jak największy zakres przestrajania na rdzeniach mosiężnych, i dlaczego po zmianie rdzeni na ferrytowe heterodyna "gaśnie" a wzmacniacz w.cz. się wzbudza, albo nawet jest taki efekt jakby wzmacniacz w.cz. zamienił się rolami z heterodyną. Myślałem i myślałem i nie wymyśliłem dlaczego ?
    Po wielu próbach udało mi się uzyskać zakres nawet 80-120MHz (na rdzeniach ferrytowych) ale głowica pracuje bardzo niestabilnie... A o współbieżności ze wzmacniaczem w.cz. nie mam co marzyć. A może by zrobić przestrajanie na diodach pojemnościowych, wzorując się na OR Śnieżnik ? I potencjometr suwakowy doczepić do tego mechanizmu.
    P.S. Skąd wziąć tanie głowice ?
  • #23 1738857
    Ptolek
    Poziom 36  
    Znowu go z szafy wyjąłem :D. Mam miernik częstotliwości, to mogę się pobawić. Postawiłem na diody pojemnosciowe BB105 (małe i jeszcze o dziwo dostępne, nie to co BB104...). Do mechanizmu doczepię jakoś potencjometr suwakowy. Powtarzam pytanie, dlaczego po zmianie rdzeni na ferrytowe heterodyna "gaśnie" a wzmacniacz w.cz. się wzbudza ? Oraz jak zapobiec wzbudzaniu się wzmacniacza w.cz. ? Bo jak dam większą indukcyjność, a mniejszą pojemność, wtedy przestaje się wzbudzać, ale nie wiem czy wtedy zgram zakres przestrajania...
  • #24 1738918
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    kolego Ptolek głowica w sefari 2 i safari 5 iest prawie identyczna czasami moga się różnić niektóre wartości kondensatorów ale ogólna budowa działanie sposób przestrojenia jest podobny trzeba tylko wziąść chematy oba i porównać i już masz gotowy sposób przestrojenia i wiem co mówię bo naprawiałem tysiące tych radii swego czasu
  • #25 1739457
    Ptolek
    Poziom 36  
    yaurent napisał:
    Tak -masz rację że to inne "Safari" ,ale ponieważ masz podobny agregat indukcyjny do przestrajania ,to sądzę że skala trudności jest podobna.

Jakoś się tym zasugerowałem, rzeczywiście wygląda na to, że głowica jest identyczna. Więc mam pomysł, przestroję jedną głowicę za pomocą diod pojemnościowych (bo pogubiłem już chyba rdzenie), drugą według opisu dla Safari 2, i zostaną jeszcze dwie głowice od safari :D które po wstawieniu diod pojemnościowych mógłbym wykorzystać do innych odbiorników. Dlatego nawet jak zadziała według opisu do Safari 2, potrzebuję wskazówek co do wzmacniacza w.cz., bo się czasem wzbudza i wtedy jego trymerem mogę stacje zmieniać i w paru miejscach cisza jest. Albo gdzie znaleźć trochę teorii ? Tak kombinuję, że tu o dobroć tego obwodu rezonansowego chodzi...
    Oczywiście jak przestroję zarówno jednym i drugim sposobem, dam znać, na razie liczę na drobną pomoc.
  • #26 2347876
    Teutel
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    A ja na temat Safari 5 mam taki problem: odbieram na przestrojonym UKF-ie obecnie 5 stacji, jednak jedne dzialają lepiej od drugich. Niestety te które odbierają lepiej są gorsze od tych które odbierają słabo. Mnie nawet wystarczyłyby 2 lub jedna stacja, byleby odbierały dobrze, tak więc jak poprawić odbiór tej jednej jedynej częstotliwości nawet kosztem całego zakresu?
  • #27 2348445
    kaem
    Poziom 29  
    Teutel napisał:
    A ja na temat Safari 5 mam taki problem: odbieram na przestrojonym UKF-ie obecnie 5 stacji, jednak jedne dzialają lepiej od drugich. Niestety te które odbierają lepiej są gorsze od tych które odbierają słabo. Mnie nawet wystarczyłyby 2 lub jedna stacja, byleby odbierały dobrze, tak więc jak poprawić odbiór tej jednej jedynej częstotliwości nawet kosztem całego zakresu?

UKF to nie fale długie, gdzie w całej Polsce słychać mniej więcej to samo i tak samo. Odbiór UKF zależy od lokalnej dostępności zasięgu nadajników (o różnych mocach - od 0,1 kW do 120 kW) i ich zakłócalności przez inne stacje Jeżeli mieszkasz na prowincji, to musisz liczyć się z tym, że:

1. Dobry odbiór mają te dalekie stacje, które są nadawane z dużą mocą. Zwykle są to programy Polskiego Radia, RMF FM, Radia Zet. Te stacje zwykle mają nadajniki o zasięgu tzw. wojewódzkim.
    2. Stacje małej mocy słychać dobrze tylko wtedy, jeżeli są zlokalizowane w Twoim mieście lub w najbliższej okolicy. W małych miastach najczęściej jest to rozgłośnia ojców redemptorystów. Nie licz na to, że Radiostacja, Tok FM, Złote Przeboje czy Eska będą miały dobry zasięg w miejscowości odległej o 60 km od najbliższego dużego miasta. Ci nadawcy kierują program do mieszkańców dużych miast (choć Eska otworzyła ostatnio, a w zasadzie przejęła kilka stacji w mniejszych miastach, może będzie miała ich więcej) i takie też parametry mają ich nadajniki zlokalizowane w tych dużych miastach.

Jeżeli dobrze odgadłem, mieszkasz w Rykach. Tam jest dużej mocy centrum nadawcze dla nadawców, których wymieniłem w 1 punkcie. Safari nie nadaje się zbyt dobrze do odbioru w dzisiejszych skrajnych warunkach ze względu na kiepską selektywność i małe tłumienie sygnałów lustrzanych. Stacje z tego centrum rozwalają się na całą skalę i pewno zagłuszają stacje słabsze (np. miejskie z Lublina).
  • #28 2348613
    Teutel
    Poziom 17  
    Tak, ale mi chodzi o to żeby mieć jedną stację nawet może być "rozwalona" na cały zakres, chodzi mi o ZET. Bo narazie to akurat ZET chodzi wąsko a
    PR I się rozłazi.
  • #29 2358197
    Teutel
    Poziom 17  
    Jeżeli mi zależy na jednej stacji na całym UKF-ie to jak poprawić jej odbiór a osłabić odbiór pozostałych?
  • #30 2359215
    kaem
    Poziom 29  
    Może jakiś tłumik pomiędzy radio i antenę, żeby "zeszły" te wszystkie "silne śmieci"? Bo radio jako takie trudno jest ot tak po prostu ulepszyć. A co do skrócenia zakresu, to w głowicach strojonych pojemnościowo stosuje się kondensatory skracające, włączane szeregowo z agregatem. "Safari" ma wariometry, więc ten sposób odpada. Nie mam doświadczenia z głowicami strojonymi indukcyjnie, a jedyne "Safari" które przestrajałem, robiłem wg opisu z SE (uproszczonego przeze mnie, dzięki temu zakres "sam" wyszedł krótszy akurat w tej części gdzie są stacje komercyjne).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia samochodowego radia Safari 5 na inne pasmo lub częstotliwości UKF. Główne problemy to różnice konstrukcyjne między modelami Safari 2, 5 i 6 oraz trudności techniczne związane z wymianą rdzeni mosiężnych na ferrytowe w głowicy radiowej. Wymiana rdzeni często powoduje niestabilność pracy heterodyny i wzbudzanie wzmacniacza w.cz. Alternatywnie proponowane jest zastosowanie konwertera częstotliwości, choć w Safari 5 brak miejsca na przełącznik zakresów utrudnia jego montaż. Inne rozwiązania to przestrajanie indukcyjne rdzeni mosiężnych, modyfikacje kondensatorów i cewek w głowicy, a także wykorzystanie diod pojemnościowych (np. BB105) do przestrajania. Przestrojenie wymaga precyzyjnego ustawienia częstotliwości, najlepiej z użyciem miernika częstotliwości, choć doświadczeni użytkownicy mogą posługiwać się znajomością rozkładu stacji. W praktyce często wystarczy odbiór kilku najważniejszych stacji, a nie pełnego zakresu. Dodatkowo poruszono temat poprawy odbioru pojedynczej stacji kosztem innych poprzez modyfikacje obwodów wejściowych i stosowanie tłumików. Wskazano też na problemy z zakłóceniami pochodzącymi od cewek zapłonowych i prądnicy oraz pytanie o stosowanie kondensatorów 100µF/350V do ich eliminacji. Podsumowując, przestrojenie Safari 5 jest możliwe, ale wymaga zaawansowanej wiedzy, precyzyjnych modyfikacji i często kompromisów w zakresie stabilności i jakości odbioru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA