Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuote:
Quote:Microcomputer asshole is just as easy to want to, whatever you want to be directly linked microcomputers, I thought.
Arutim wrote:
Jeżeli chodzi o koszty HOST-ów USB z wyjściem RSowym swego czasu na allegro były, i to nie po 4tyś a po 60zł
TheWiktus wrote:Cóż pendrive prawdopodobnie da się podłączyć(pomijając sterowniki),ale prędkość transmisji skutecznie zniechęci użytkownika do korzystania z tego.
Quote:Na świecie są tylko 3 palmtopy które maja złącze usb typu host.
kitor wrote:Quote:Na świecie są tylko 3 palmtopy które maja złącze usb typu host.
3? Czekaj, liczę tak z pamieci:
Nec MobilePro 900/900c
FS Loox n560
FS Loox 720
Acer n3XX
Acer n30
Acer n50
HTC Athena
Tak od ręki wymieniłem siedem (w zasadzie 8, choć nec 900 i 900c różnią się tylko systemem). A miało ich dużo więcej...
shazzy wrote:Arutim wrote:
Jeżeli chodzi o koszty HOST-ów USB z wyjściem RSowym swego czasu na allegro były, i to nie po 4tyś a po 60zł
To co piszesz jest nie prawdą. To nie były hosty usb a wyprowadzenia połączeń (gniazdo usb) do urządzeń mających wyprowadzonego hosta usb na złączu 22pin np. pocket loox 720 fujitsu-siemens. Czyli w skrócie kabel palm - gniazdo usb nic więcej zero lektroniki i zero funkcjonalności dla innych palmów. Ma fizycznie na piny z procka wyprowadzone. Najtańszy kontroler dostępny usb host adapter to adapter na cf karcie " USB 1.1 Host Adapter CF Card
CFU1U" niestety już nie produkowany był czasem w Polsce za 300zł dostępny ale nie jest w pełni hostem tzn wspierał do 100mA prąd na wyjściu czyli transfer pendrivy itp. ale już nie np dyski 2,5" co biora prawie 250mA i sa zasilane z usb już nie pójdą. Jest następca Tego układu CFU2 $139.00 koszt. Ale to jest to samo tylko 100mA. Hosty za 4 tys o których ja piszę to przede wszystkim usb 2.0 nie 1.1 jak tu i zasilanie z zewnętrznego zasilacza 500mA.
TheWiktus wrote:Cóż pendrive prawdopodobnie da się podłączyć(pomijając sterowniki),ale prędkość transmisji skutecznie zniechęci użytkownika do korzystania z tego.
Zgadza się dlatego szersze stosowanie takich urządzeń nawet na złączach cf nie ma sensu na dłuższą/szerszą metę.
W tym celu powstała bardzo nieliczna grupa pocketów posiadająca tryb USB host 1.1 (2.0 w planach) ale żaden nie jest sprzedawany z kablem te kable zależnie od modelu i producenta są już od 20zł do 200zł na allegro jak wspomniał kolega Arutim
Powtarzam każdy procesor intela oraz niektóre nowe samsunga mają zaimplementowaną architektorę usb ale specjalnie nie wyprowadzoną ze względu na specyfikacje usb 5V/500mA (duże obciążenie dla bateri plus niemożność wydania więcej niż 100mA) spowodowało by to podrożenie produkcji palma i zmiane technologi.
Cytując microsoft i intela na wspólnej konferencji:
"Nie próbujemy stworzyć miniatorowego PC'ta, tworzymy całkiem nowe standardy..."
Quote:
Witam,
Proszę nie wmawiaj mi tego co widziałem a czego nie widziałem. Napewno nie była to żadna przejsciówka do palmtopa, żaden kabelek lub inny tego wynalazek. Byl to gotowy host usb, z wyprowadzonymi różnymi szynami(o ile mnie pamięc nie myli SPI, RS-232 i cos tam jeszcze). Wielkościa przypominał konwerter ETHERNET <-> RS232, a i napewno nie byl to konwerter USB-RS232, a HOST USB 1.1.
Jeżeli w internecie, na róznych stronach, ogłaszają sie ludzie, i sprzedają np. moduły HOST-ów USB 1.1 do Amig (8bitowe mikrokomputery), po 40$ (jakies 100zl) z oprogramowaniem, to jednak towar i cena które widziałęm na allegro są całkowicie realne. Jak tylko zobacze to jeszcze raz, podam link.
Pozdrawiam
P.S. Podaje link http://www.atarimax.com/usbcart/documentation/
shazzy wrote:Quote:
Witam,
Proszę nie wmawiaj mi tego co widziałem a czego nie widziałem. Napewno nie była to żadna przejsciówka do palmtopa, żaden kabelek lub inny tego wynalazek. Byl to gotowy host usb, z wyprowadzonymi różnymi szynami(o ile mnie pamięc nie myli SPI, RS-232 i cos tam jeszcze). Wielkościa przypominał konwerter ETHERNET <-> RS232, a i napewno nie byl to konwerter USB-RS232, a HOST USB 1.1.
Jeżeli w internecie, na róznych stronach, ogłaszają sie ludzie, i sprzedają np. moduły HOST-ów USB 1.1 do Amig (8bitowe mikrokomputery), po 40$ (jakies 100zl) z oprogramowaniem, to jednak towar i cena które widziałęm na allegro są całkowicie realne. Jak tylko zobacze to jeszcze raz, podam link.
Pozdrawiam
P.S. Podaje link http://www.atarimax.com/usbcart/documentation/
I widzisz pokazałeś, że jednak nie wiesz o czym piszesz powiedz mi jakim cudem chcesz podłączyć takiego samodzielnego hosta usb do palmtopa no jaką drogą?!?! Jeśli jedyna możliwa droga do kontaktu z palmem poza slotem pamięci (bądź expansion slotem w ipaqach) jest jego gniazda do synchronizacji na dole które ma wyprowadzone rs 232 (host/client) i usb client? W takim wypadku idąc tą drogą masz urządzenie usb host ok ale łączy sie ono używając hosta rsowego wolny tranfer i wogóle wolne to musi być konwersja a rs w strone palma ew może być to usb host samodzielny i urządzenia łaczą sie do niego jako klienci i palm też łączy sie do niego jako klient a w tym wypadku musi być napisana cała architektora softwarowo w procku jaka jest sprzętowo w palmie to jest nie możliwe do osiągnięcia ze wględu na małą pamięć w tych prockach. Jak na takie kombinacje no i nie napiszesz sam standardu i architektury. To co piszesz to były raczej hosty do dell axim np i tam masz coś takiego właśnie i byl to rs i wyjscie VGA + ps2 + usb a to tylko dla tego ze axim ma wyprowadzone vga i rs host na szyne ta małą właśnie. Przecierz o czym wszyscy zapominają palmtopy mają obsluge usb host wszystkie ale w żaden sposob fizycznie z procesora nie wyprowadzona vga tez ma ale też nie wyprowadzoną można użyc SDIO trybu ze slotu SD i analogicznie cf ale nie na kablu u dołu jak ty piszesz nie tędy droga.
shazzy wrote:Arutim wrote:
To co piszesz jest nie prawdą. To nie były hosty usb a wyprowadzenia połączeń (gniazdo usb) do urządzeń mających wyprowadzonego hosta usb na złączu 22pin np. pocket loox 720 fujitsu-siemens. Czyli w skrócie kabel palm - gniazdo usb nic więcej zero lektroniki i zero funkcjonalności dla innych palmów. Ma fizycznie na piny z procka wyprowadzone. Najtańszy kontroler dostępny usb host adapter to adapter na cf karcie " USB 1.1 Host Adapter CF Card
CFU1U" niestety już nie produkowany był czasem w Polsce za 300zł dostępny ale nie jest w pełni hostem tzn wspierał do 100mA prąd na wyjściu czyli transfer pendrivy itp. ale już nie np dyski 2,5" co biora prawie 250mA i sa zasilane z usb już nie pójdą. Jest następca Tego układu CFU2 $139.00 koszt. Ale to jest to samo tylko 100mA. Hosty za 4 tys o których ja piszę to przede wszystkim usb 2.0 nie 1.1 jak tu i zasilanie z zewnętrznego zasilacza 500mA.
Zgadza się dlatego szersze stosowanie takich urządzeń nawet na złączach cf nie ma sensu na dłuższą/szerszą metę.
W tym celu powstała bardzo nieliczna grupa pocketów posiadająca tryb USB host 1.1 (2.0 w planach) ale żaden nie jest sprzedawany z kablem te kable zależnie od modelu i producenta są już od 20zł do 200zł na allegro jak wspomniał kolega Arutim
Powtarzam każdy procesor intela oraz niektóre nowe samsunga mają zaimplementowaną architektorę usb ale specjalnie nie wyprowadzoną ze względu na specyfikacje usb 5V/500mA (duże obciążenie dla bateri plus niemożność wydania więcej niż 100mA) spowodowało by to podrożenie produkcji palma i zmiane technologi.
Cytując microsoft i intela na wspólnej konferencji:
"Nie próbujemy stworzyć miniatorowego PC'ta, tworzymy całkiem nowe standardy..."
shazzy wrote:NeoX
Proszę bardzo niestety po angielsku więc zacytuję pare fragmentów kluczowych. Nawet znalazłem arytkół który opiera sie na tej samej konferencji na której byłem w austri![]()
" Microsoft has built-in support for USB Host functionality from as early as Pocket PC 2002. The only reason why its use was not more widespread could be put down to a combination of design considerations (“We’re not building a mini PC! The market doesn’t want it!’) to cost considerations (driver and hardware development). "
Proszę z tego jasno wynika, że programowo od ppc 2002 w góre jest wsparcie pełne dla USB
" Although Microsoft has incorporated reference drivers into every PPC device, standards are still an issue given the wide range of devices available today. So even if you have a PDA with USB Host functionality, you are still limited in what you can do. On the positive side, Intel has built in USB Host functionality into the PXA27x series of chips, which simplifies hardware design. "
A ztąd jasno wynika, że od procesorow PXA27x intela wsparcie jest już na poziomie sprzetowym.
źródło artykułu http://www.mypdacafe.com/articles.php?id=219
datasheet pxa27x
ftp://download.intel.com/pressroom/kits/pxa27x/pb_pxa27x_fam.pdf
Koniecznie spójrzcie na diagram blokowy USB HOST uwzględniony wcześniej go tam nie było
Dalej z tabeli feature - Large Periphelar Set : USB host/client
P.S.
Usatysfakcjonowany?
A dla niedowiarkow prosze zajrzeć na swoim palmie tutaj w rejestr
HKLM\system\storagemanager\profiles\USBxxProfile
oddzielne urzadzenia widnieja fdd, cd, dvd, sprzęcior ma już do tego obsługe procek też ma dlaczego? System certyfikacji tego wymagał!.
A kwestia czy jest wyprowadzone fizycznie do pinu czy nie to kwestia dodatkowych kosztów jakie decyduje się podjąć producent palma a są to nie małe koszty dodatkowe.
A mysz, czy klawiatura USB działają na wiekszości sprzętów bez USB HOST dlaczego? Dlatego, że te urządzenia w palmach wykorzystuja protokół HID i wogóle to sie nie rozbija o USB
kitor wrote:A) To że jest pełne wsparcie programowe, nie znaczy, że producent zaznaczył odpowieni "ptaszek" w Platform Buliderze. WM jak i CE jest budowane jakby z klocków - producent wybiera co chce dołączyć - poszczególne romy tej samej wersji mogą mieć nawet różne jądra (!)
kitor wrote:
B) Owszem, PXA mają wbudowanego hosta... i co z tego? Producent musi go jeszcze wyprowadzić. Taki Axim x50v/x51v nie mają hosta pomimo że procek ma go wbudowanego. Producent ani go nie wyprowadził...
kitor wrote:... ani nie dodał sterowników do romu.
kitor wrote:...A StorageManager to obcięty menadżer partycji z WinCE...
kitor wrote:Napisałbyś chociaż co za pocketa masz.
Arutim wrote:
No więc w czym problem aby podpiąc pod wbudowany HOST jakiś sprzęt ?
Boisz sie o wydajność prądowa? Możesz spokojnie samo urządzenie zasilic z zewnątrz. Z palma wyprowadzasz linie danych i mase, i podpinasz do urządzenia a +5V podpinasz z zewnątrz... i masz wydajność prądową taka jaka zapewnisz z zewnątrznego źródła...
NeoX wrote:
@shazzy, jak znajdziesz to podaj link z tymi informacjami o USB HOST w prockach intela
Quote:Jak będą chętni zamieszczę pinologię jak zrobić przejście z IDE do CF w trybie true IDE
Quote:
Tu jesteś w błędzie podałem właśnie gdzie można zanleźć w romie drivery i w rejestrze ścieżki. I dlaczego one musza być ponieważ irda czy bt mogą przekierować urządzenie zgodne z HID
Quote:HKLM\system\storagemanager\profiles\USBxxProfile