Witam interesuję się metodami odzysku złota z części komputerowych i elektronicznych. Mam dość dużo tego złomu, ale ze względu na ograniczoną powierzchnię chciałbym "śmieci" wywalić.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Posortuj to wpierw dokładnie , wtedy będziesz miał więcej miejsca w piwnicy. Najwięcej złota jest w procesorach komputerowych - tych starych, pentium, 486 i jeszcze starszych, a także w płytach - złączach krawędziowych komputerów "Odra". "Riad" itp. W sumie to ludzie odzyskują złoto nawet z tranzystorów i goldpinów, po zebraniu kilkudziesięciu kg. tego towaru jest on wysyłany do specjalistycznej firmy trudniącej sie odzyskiem złota ( mój znajomy wysyłał do Czech). Odzysku domowymi sposobami nie polecam, złoto jako metal szlachetny rozpuszcza się tylko w "wodzie królewskiej", związku strasznie żrącym oraz w związkach cyjanku i rtęci (amalgamatach), obie substancje wyjątkowo toksyczne i nie do zastosowania w domku.
Ponadto większości z tych substancji nie kupisz - jako toksyczne są niedostępne w wolnej sprzedaży, bądź znajdują się na liście prekursorów ( kwas azotowy) czyli jak wyżej.
Właśnie tak podejrzewałem, że w procesorach, i właśnie najchętniej zbieram te procesory mało zajmują fajnie wyglądają. Nie wiedziałem, że jest to proces aż tak trujący i niebezpieczny. Powstaje pytanie ile trzeba było by uzbierać kilogramów procesorów żeby uzyskać
1 gram/kilogram złota czy jest to opłacalne i realne zajęcie?
Też oglądałem ten program Opłacalne i realne jest, ale dla firm które przerabiają tego tony, a nie dla kogoś, kto procesorów ma karton po snikersach.
Poza tym dużo się trzeba namęczyć, żeby uzyskać złoto, a i złoto nie jest takie jakieś jubilerskie, tylko przemysłowe (złota sól, czy coś... Nie jestem chemikiem, więc nie wyjaśnię o co chodzi, ale było tam coś o tym)
Wyrażacie opinie jakbyście to robili. Interesuje mnie opinia praktyka. "karton po snikersach" nie jest to wielkość namacalna. Wiadomo, że nie pojadę do Czech z 20 prockami Pentium z oczekiwaniem kilogramowej sztabki złota.
Dodano po 7 [minuty]:
W latach 80-tych, w moim mieście na giełdach jeździł inwalida i kupował "złote rosyjskie koperty" od zegarków.Były one pewnie pozłacane. Jeżeli 20 lat temu były technologie odzysku, może teraz nie jest gorzej?
Witam interesuję się metodami odzysku złota z części komputerowych i elektronicznych. Mam dość dużo tego złomu, ale ze względu na ograniczoną powierzchnię chciałbym "śmieci" wywalić.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Cyjankami łatwo zjada się złoto ze stalowych powierzchni miedź i srebro rozpuszczają się w cyjankach przez co proces odzysku się komplikuję. aby zdjąć złoto z powierzchni miedzianych polecam roztwory z jodem lub sublimację jodku złota wraz z oparami jodu
✨ Dyskusja dotyczy odzysku złota z części elektronicznych, głównie procesorów komputerowych i płytek drukowanych. Najwięcej złota znajduje się w starych procesorach, takich jak Pentium, 486, Pentium Pro, a także w złączach krawędziowych i niektórych tranzystorach. Złoto występuje w mikroskopijnych ilościach, co sprawia, że odzysk jest opłacalny głównie dla firm przetwarzających duże ilości surowca. Domowe metody odzysku są niebezpieczne i toksyczne, wymagają stosowania silnie żrących substancji, takich jak woda królewska czy cyjanki, które są trudne do zdobycia i niezalecane do użytku amatorskiego. Wskazano również, że złoto w elektronice ma charakter przemysłowy, a nie jubilerski. Podano przykładowe zawartości złota w różnych modelach procesorów, gdzie Pentium Pro zawiera około 1 g złota, a inne modele od 0,08 g do 0,5 g. Wspomniano o firmach specjalizujących się w odzysku metali szlachetnych, m.in. w Czechach. Płytki drukowane zawierają bardzo mało złota, a odzysk z nich jest nieopłacalny. Alternatywnie zasugerowano poszukiwanie złota w naturalnych złożach, np. w żwirze dolnośląskich strumieni. Wygenerowane przez model językowy.