logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt zasilacza warsztatowego 0-30V 0-3A z wyświetlaczem i zabezpieczeniem

krazin 23 Sty 2008 13:00 1921 10
REKLAMA
  • #1 4725802
    krazin
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Jestem początkujacym elektronikiem wiec na wstepie prosze o wyrozumiałosć.;)
    Pszeszukałem forum w poszukiwaniu jakiegos zasilacza warsztatowago ktory był by prosty w wykonaniu , a jego części były by ogolnie dostępne.
    Niestety jeśli cos znalazlem to było to napisane w sposob mało dla mnie zrozumiały tzn brak dokładej instrukcji co i jak nalezy podłaczyc oraz dokładny tego opis.

Dlatego mam do was prośbe czy moglibyście polecić mi jakiś projekt zasilacza warsztatowego ktorego częsci były by ogolnie dostepne oraz posiadał by pełen opis ?
    Paramerty jakie chciałbym zeby posiadał to :
    -płynna regulacja 0-30V max oraz 0-3A max.
    -zabezpieszenie przed przeciazeniem
    - oraz wyswietlacz napiecia oraz natężenia pradu

Z gory dziekuje za wszelka pomoc i porady.
  • REKLAMA
  • #2 4725858
    NewElektro
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    krazin napisał:
    Witam.
    Jestem początkujacym elektronikiem wiec na wstepie prosze o wyrozumiałosć.;)
    Pszeszukałem forum w poszukiwaniu jakiegos zasilacza warsztatowago ktory był by prosty w wykonaniu , a jego części były by ogolnie dostępne.
    Niestety jeśli cos znalazlem to było to napisane w sposob mało dla mnie zrozumiały tzn brak dokładej instrukcji co i jak nalezy podłaczyc oraz dokładny tego opis.

Dlatego mam do was prośbe czy moglibyście polecić mi jakiś projekt zasilacza warsztatowego ktorego częsci były by ogolnie dostepne oraz posiadał by pełen opis ?
    Paramerty jakie chciałbym zeby posiadał to :
    -płynna regulacja 0-30V max oraz 0-3A max.
    -zabezpieszenie przed przeciazeniem
    - oraz wyswietlacz napiecia oraz natężenia pradu

Z gory dziekuje za wszelka pomoc i porady.

Witam pana Krazin tutaj masz fajna konstrukcje która odpowiada twoim parametrom wstępnym http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html ma opis wyprowadzeń elementów znajdujących sie w tym układzie oraz wzór scieżek wystarczy wydrukować i odbić na laminacie do tego dokładny opis połaczenia potencjometrów pozdrawiam w razie jakich kolwiek pytań proszę pytać postaram sie odpowiedziecć na tyle ile będe mógł pozdrawiam
    Dodaje jeszcze Wyświetlacze led bardzo proste do złożenia https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic893344.html
    Nadadza sie do tego zasilacza:D
  • REKLAMA
  • #3 4725905
    krazin
    Poziom 10  
    Gdy przeglądałem forum znalazlem ta strone lecz moj angielski nie jest tak dobry alby wszystko zrozumiec a tak jak pisałem jestem poczatkującym i na początek wolal bym jak by to był projekt opisany po polsku.

Może mozna znalesć gdzies opis tego projektu w jezyku polskim ?
    Bardzo bym był wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4725912
    NewElektro
    Poziom 19  
    krazin napisał:
    Gdy przeglądałem forum znalazlem ta strone lecz moj angielski nie jest tak dobry alby wszystko zrozumiec a tak jak pisałem jestem poczatkującym i na początek wolal bym jak by to był projekt opisany po polsku.

Może mozna znalesć gdzies opis tego projektu w jezyku polskim ?
    Bardzo bym był wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Witam a co dokładnie chciałbyś mieć opisane bo z tej stronki za bardzo nie trzeba umieć angielskiego wszystko jest dokładnie pokazane na rysunkach powiedz mi co w tym artukule jest nie zrozumiałe postaram sie pomóc
    Jest w tym artykule Schemat ideowy,opis podłączenia potencjometrów opis podlączenia stabilizatora , wzór sciezek . pokazane gdzie mają znajdowac sie dane elementy,wykaz wyprowadzen elementów 3 wyprowadzeniowych i układu scalonego, wykaz elementow :D
  • #5 4725969
    krazin
    Poziom 10  
    Chciałbym ogolnie miec pojęcie co jest w tym artykue zawarte a nie odczytywac informacji z rysunków , i oczywiście rozumiec zasade działania całego układu.Heh w tym wypadku wartało by sie wziaśc najpierw za angielski ;].Sprobuje przestudiowac ten artykuł .

pozdrawiam

PS.Z dostępnością podzespołow nie bedzie problemu?
  • #6 4726004
    NewElektro
    Poziom 19  
    krazin napisał:
    Chciałbym ogolnie miec pojęcie co jest w tym artykue zawarte a nie odczytywac informacji z rysunków , i oczywiście rozumiec zasade działania całego układu.Heh w tym wypadku wartało by sie wziaśc najpierw za angielski ;].Sprobuje przestudiowac ten artykuł .

pozdrawiam

PS.Z dostępnością podzespołow nie bedzie problemu?

Z dostępnością elementów nie powinno być żadnych problemów
    radziłbym ci przeczytać najpierw jakieś artykuły o zasadach działania taki zasilaczy np tu msz ciekawy artykuł https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic305828.html
    tu masz podstawy elektroniki warto przeczytać sam czytałem ten poradnik i naprawdę mi pomógł http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=60&meid=13
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4726527
    krazin
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam problem ze znalezieniem podzespołów do tego zasilacza co kolega polecał powyżej, a jak bym miał zamawiać je przez internet to by mnie koszty zjadły:(

Może ktoś ma inny dokładnie opisany schemat zasilacza którego części były by dobrze dostępne może być nawet o gorszych parametrach np do 24V i np do 2A do którego dało by sie podłączyć wyświetlacze pokazujące stan napięcia i natężenia.

Z góry dziękuję za pomoc
    pozdrawiam

Edit:

Czy ktoś sie orientuje gdzie mogę dostać podzespoły wchodzące w skład projektu który podał NewElektro chodzi mi głownie o rezystory najlepiej jak by to było na terenie Krakowa, lub jakiś sklep internetowy który posiadał by te elementy.
    pozdrawiam
  • #8 4729350
    krazin
    Poziom 10  
    Witam.
    Ponawiam swoje pytanie , napewno ktoś orientuje sie gdzie mogę dostać większość elementów do projektu który podał NewElektro.

Pozdrawiam i dziękuje za odp.
  • #9 4729443
    NewElektro
    Poziom 19  
    krazin napisał:
    Witam.
    Ponawiam swoje pytanie , napewno ktoś orientuje sie gdzie mogę dostać większość elementów do projektu który podał NewElektro.

Pozdrawiam i dziękuje za odp.

Witam przepraszam że nie odpisywałem ale nie miałem czasu siąść na komputer otóż tych elementów w każdym pierwszym elektroniku znajdziesz a jeżeli nie to zamów sobie wszystkie części przez internet przesyłka cie wyniesie jakieś 7 zł dodatkowo.. pozdrawiam
    tutaj jest jakis sklep elektroniczny Kraków Monster Elektronik Chochołowska 11 tel. 0-12 267-21-71
    Aha i popraw błąd bo to nie jest wzmacniacz tylko zasilacz :P
  • #10 4730389
    krazin
    Poziom 10  
    Witam.
    Prawie wszystkie elementy znalazłem już tylko brakuje mi:
    -C5 = 200nF polyester
    -D7, D8 = 5,6V Zener

i teram mam pytania

1.czy zamiast 200nF mogę dać : Kond.poliestrowy 220nF/100V CP ?
    2.Nie mogę znaleźć takiej diody , czy to jest któraś z tych?:
    Dioda Zenera BZX79C5V6 0.5W DO35 /PHI/
    Dioda Zenera BZX85C5V6 1.3W DO-41
    Dioda Zenera BZV55C5V6 0.5W MMELF RoHS
    Dioda Zenera BZX84C5V6 /PHI/ SOT23

I jeszcze 1 najistotniejsze pytanie jakie trafo kupić?
    wszystkie elementy znalazłem na stronie sklepu www.bujnowicz.com (to nie reklama sklepu) wiec jakie trafo z tamtąd kupić najlepiej? Możecie coś zaproponować tak aby nie trzeba było modyfikować całego układu.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
  • #11 4731558
    NewElektro
    Poziom 19  
    krazin napisał:
    Witam.
    Prawie wszystkie elementy znalazłem już tylko brakuje mi:
    -C5 = 200nF polyester
    -D7, D8 = 5,6V Zener

i teram mam pytania

1.czy zamiast 200nF mogę dać : Kond.poliestrowy 220nF/100V CP ?
    2.Nie mogę znaleźć takiej diody , czy to jest któraś z tych?:
    Dioda Zenera BZX79C5V6 0.5W DO35 /PHI/
    Dioda Zenera BZX85C5V6 1.3W DO-41
    Dioda Zenera BZV55C5V6 0.5W MMELF RoHS
    Dioda Zenera BZX84C5V6 /PHI/ SOT23

I jeszcze 1 najistotniejsze pytanie jakie trafo kupić?
    wszystkie elementy znalazłem na stronie sklepu www.bujnowicz.com (to nie reklama sklepu) wiec jakie trafo z tamtąd kupić najlepiej? Możecie coś zaproponować tak aby nie trzeba było modyfikować całego układu.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

A więc transformator jakiś 60-80 W najlepiej toroid 24V\3A
    Co do tego kondensatora oczywiście ze 220nf poliesterowy maxy napiecie może być 100 V dioda zenere obojetnie jaka ino żeby spełniała warunki 5V6 może być 0,5W jeżeli kupisz o wiekszej mocy nic sie nie stanie pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu zasilacza warsztatowego o parametrach 0-30V i 0-3A z wyświetlaczem oraz zabezpieczeniem przeciwprzeciążeniowym, przeznaczonego dla początkującego elektronika. Zaproponowano projekt dostępny na stronie electronics-lab.com, zawierający schemat ideowy, opis podłączenia potencjometrów, stabilizatora, wzór ścieżek oraz wykaz elementów. Autor poszukiwał polskojęzycznego opisu i wyjaśnień zasady działania układu, a także informacji o dostępności podzespołów. Wskazano, że elementy są powszechnie dostępne w sklepach elektronicznych, m.in. w Krakowie, oraz przez internet z niskimi kosztami przesyłki. Omówiono szczegóły dotyczące doboru kondensatora C5 (200nF można zastąpić 220nF poliesterowym 100V) oraz diod Zenera D7 i D8 (5,6V, 0,5W lub większej mocy). Zalecane jest użycie transformatora toroidalnego o mocy 60-80W, napięciu 24V i prądzie 3A, co pozwala na realizację projektu bez konieczności modyfikacji układu. Dodatkowo podano linki do poradników i artykułów wyjaśniających zasady działania zasilaczy regulowanych, co ma pomóc w zrozumieniu projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA