logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zużycie prądu przez telewizor i ładowarkę w trybie czuwania - czy warto wyłączać?

29 Sty 2008 17:04 12188 14
REKLAMA
  • #1 4748831
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4748859
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam

W instrukcji TV powinno pisać. myślę że mniej niż 10W.

Co do ładowarki... nie powinno sie zostawiać bez obciążenia ładowarek transformatorowych. Jeśli już to raczej i tak będzie to moc minimalna.

Pozdrawiam
  • #3 4749077
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Wszystko zależy od konstrukcji zasilacza.Niektóre modele TV potrafią pobierać na czuwaniu nawet 1W mocy.
  • REKLAMA
  • #5 4754372
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    pyton napisał:
    Co do ładowarki... nie powinno sie zostawiać bez obciążenia ładowarek transformatorowych.

Może kolega rozwinąć temat ?
    Nie rozumiem co mogłoby się stać owemu transformatorowi w ładowarce czy jakimkolwiek innym urządzeniu.
    Co innego ładowarka czy zasilacz impulsowy - tych istotnie nie powinno się zostawiać bez obciążenia.

W kwestii poboru mocy na czuwaniu:
    Zależy jakie urządzenie, są takie które pobierają znikomą moc, a są takie które pobierają nawet kilkadziesiąt watów.
    Generalnie można się spodziewać, że im nowsze urządzenie tym mniej prądu pobiera (zarówno na czuwaniu jak i podczas pracy).
    Nie da się jednoznacznie określić, że np. TV pobiera X, wieża Y, a komputer Z.
    Szczegóły dostępne są w instrukcji obsługi od konkretnego urządzenia.

W zasadzie wyłączanie z gniazdka różnych urządzeń nie jest celowe chyba że używamy ich rzadko, wtedy może to mieć jakiś wpływ na rachunek za prąd.
    Warto natomiast wyłączać wszystko co możliwe jeśli planujemy dłuższy pobyt poza domem (może to nas uchronić przed ew. pożarem).

Pozdrawiam
  • #6 4754384
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Mój monitor np. pobiera w StdBy 4W według instrukcji ( LCD ). Zależy to od wieku sprzętu i czy np. spełnia jakieś normy ( np. TCO )

To z ładowarką transformatorową to dziwna sprawa.

Ładowarki impulsowe teraz ( z tego co zauważyłem ) mają albo jakieś wstępne obciążenie albo też jakby przechodzą do StdBy :D
    Przykład to moja ładowara od Samsunga - jak podlącze telefon to wyraźnie słychać, że zaczyna pracować przetwornica, jak sobie siedzi w gniazdku to jest cicho. Może to zły wniosek, ale kilka razy zapomniałem jej wypiąć z gniazdka przez kilka dni i nic się nie stało.

Moim zdaniem to taki mit jak z zasilaczem do komputera który nie może pracować bez obciążenia :)
  • REKLAMA
  • #7 4754393
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    neo_dc napisał:
    Moim zdaniem to taki mit jak z zasilaczem do komputera który nie może pracować bez obciążenia :)

To nie mit :), starsze zasilacze impulsowe wariowały przy braku obciążenia, a nawet ulegały uszkodzeniu.
    W nowszych takie przypadki się raczej nie zdarzają ale ostrożności nigdy za wiele :).

Pozdrawiam
  • #8 4754411
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Ponieważ powszechnym staje się wygodnictwo i wręcz lenistwo to panuje pogląd o niewyłączaniu zasilania. Ale prawda jest taka, że przeciętny odbiornik wstanie stanby pobiera średnio 3-5 W. Jeśli mamy w domu kilka odbiorników zaczyna mieć znaczenie. Nie jest także prawdą, że ciągła praca zupełnie nie ma wpływu na trwałość. Niestety elementy indukcyjne (drgania) i kondensatory pracują. Ponadto bywa, że w sieci zasilającej występują zaniki zasilania lub wahania napięcia w efekcie wracając do domu spotykamy włączone urządzenie. Wcale nie trzeba wyłączać urządzenie z gniazda. Przecież przeważnie istnieją wyłączniki. I ostatnio modny aspekt ekologiczny. ślę, że kiedy zaczniemy płacić odpowiednio wysoko za energię elektryczną to przyjdzie refleksja. Niezależnie od poglądów zapasy tradycyjnej energii wyczerpują się. Nowe źródła będą coraz droższe.
  • #9 4754529
    pyton
    Poziom 21  
    Witam

Artur k. <-- W sumie nie wiem czemu tak napisałem chyba myślałem o Transformatorze toroidalnym... a te bez obciążenia sie smażą...

Przepraszam mój błąd.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 4756114
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Ciekawa teoria, przyznaję... a czym to "smażenie" się objawia? Bo mam od paru lat trafo od halogenów włączone na stałe, i już się boję pożaru ;)
  • #11 4756645
    pyton
    Poziom 21  
    Widzi Pan, Panie Movzx ja w takowy sposób zniszczyłem 2 trafa więc raczej znam to z doświadczenia.

Z drugiej strony tak mnie w szkole uczyli...

Czy aby na pewno ma pan podłączone trafo na stałe do sieci? Przyznam że bardzo ciekawe rozwiązanie...

Pozdrawiam
  • #12 4757412
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1215
    Z tego widać, że Kolega pyton miał nieszczęście trafić na baaardzo oszczędnie policzone transformatory.

Prawdopodobna wydaje się też zwyżka napięcia w sieci (u mnie kiedyś było w nocy 248V - blok w środku osiedla) co mogłoby tłumaczyć spalenie nieobciążonego trafo.

Transformator właściwie skonstruowany (z zapasem) nie może "usmażyć się" bez obciążenia. Co najwyżej trochę podgrzeje mu się rdzeń, co jest zjawiskiem normalnym (straty w na przemagnesowywanie oraz wiroprądowe).
  • #13 4757497
    Krop
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Tak się zastanawiam Movzx a po co trafo od halogenów załączone na stałe, wygodniej załącza Ci się duże prądy na stronie wtórnej ?? No chyba że w dzień robi to za ogrzewanie....
  • #14 4757709
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Instalacja była zaprojektowana na żarówki 230V, po zmianie koncepcji na "halogen" jedynym miejscem na trafo okazała się rozdzielnia, więc siłą rzeczy cały obwód chodzi na 12V.
    Nie mówię że jest to optymalne rozwiązanie, chodziło mi tylko o to że praca trafo bez obciążenia nie oznacza takiej "pewnej śmierci" jak tu Kolega wspomniał :)
  • #15 4757784
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Może oznaczać, że kolega podłączył trafo pod ściemniacz lub inny regulator.
    Tyle, że inicjator tematu chyba miał na myśli inny rodzaj pracy nieobciążonego zasilacza.

Odpowiedzi na pytanie w temacie były wcześniej, reszta odbiega od tematu. Zamykam.
    [Mirek Z.]

Podsumowanie tematu

✨ Zużycie energii elektrycznej przez telewizory i ładowarki w trybie czuwania zależy od konstrukcji zasilacza i wieku urządzenia. Telewizory na czuwaniu zwykle pobierają od około 1 W do kilku watów, rzadko przekraczając 10 W, przy czym nowsze modele są bardziej energooszczędne i spełniają normy takie jak TCO. Ładowarki transformatorowe bez obciążenia mogą ulegać uszkodzeniom, jednak nowoczesne ładowarki impulsowe zazwyczaj mają minimalne zużycie energii i przechodzą w tryb standby, co minimalizuje ryzyko uszkodzenia. Wyłączanie urządzeń z gniazdka ma sens przy dłuższej nieobecności lub rzadkim używaniu, co może wpłynąć na rachunki za prąd i bezpieczeństwo (np. zmniejszenie ryzyka pożaru). Praca urządzeń w trybie standby generuje niewielkie zużycie energii, ale przy wielu odbiornikach w domu suma może być zauważalna. Starsze zasilacze impulsowe mogły ulegać uszkodzeniom bez obciążenia, natomiast dobrze zaprojektowane transformatory nie "smażą się" bez obciążenia, choć mogą się lekko nagrzewać. Wskazane jest korzystanie z instrukcji obsługi dla określenia dokładnego poboru mocy i stosowanie wyłączników sieciowych dla oszczędności i bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA