logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z kserokopiarką Panasonic DP 1820 J31 J32 itd

edimax 03 Lut 2008 18:55 1590 7
REKLAMA
  • #1 4766778
    edimax
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam
    Od kilku dni nie mogę poradzić sobie z kserokopiarką Panasonica model DP 1820. Problem polega na tym że ksero dziwnie sie zachowuje, po skopiowaniu dokumentu (kartka normalnie wychodzi z piecyka na tace) wyskakuje błąd J31 lub J32 za każdym razem, mimo tego ze kartka nigdzie sie nie zacięła. To samo dzieje sie z podajnika ręcznego. Nieraz zdarzy sie ze zrobi kilka kopii bez błędu (z szuflady, z ręcznego, duplexem) a niedługo potem wyskakuje znów kod błędu J31 lub J32. Napisze co zostało już zrobione żeby wyeliminować podpowiedzi.

- Zostały wyczyszczone i sprawdzone wszystkie czujniki zacieć w testerze i/o wszystkie są teoretycznie sprawne
    - wymienione zostały rolki poboru papieru
    - przywrócone zostały ustawienia fabryczne potem wszystkie formaty europejskie zostały ustawione
    - wszystkie podzespoły ogólnie czyste

Po tych wszystkich czynnościach nie ma żadnej poprawy :cry:

Z góry dzięki za każdy świeży pomysł
  • REKLAMA
  • #2 4767513
    Ziom2
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    To mówi książka
    J31 The Registration Sensor does not go off within a predetermined time after the Sensor
    is activated. (Except Sheet Bypass)
    C
    J32 The Registration Sensor does not go off within a predetermined time after the Sensor
    is activated. (i-ADF/ADF)
    Jeśli wszystko zostało sprawdzone i jest dalej źle pozostaje tylko podmiana elementów - czujniki płyta. A może słaby kontakt na wtykach, zimny lut.
    Mam taką zasadę jak nie wiem co zrobić rozbieram i czyszczę, spokojnie oglądam.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 4771944
    bayer17
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    miałem podobna sytuację i u mnie pomogło czyszczenie czujnika registracji ew poprzeglądaj czy nie zawieszają sie czujniki może pozostał kawałek urwanego papieru.
  • REKLAMA
  • #4 4775824
    princo
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    witam
    sptawdź czyjnik rejestracji czy nie spadła z niego sprężynka.
    Gdy spadnie dzwignia zbyt wolno lub wcale nie wraca na swoje położenie i pokazuje błąd.
    Powodzenia
  • #5 4778012
    wieslaw1967_40
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Sprężynka to po pierwsze jak pisał kolega ale sprawdź też czy na dźwigni czujnika w piecu nie nazbierało się nagaru z tonera. Po nagrzaniu czasem się przykleja i pozostaje w pozycji jak by tam była kartka - miałem taki przypadek.
  • #6 4781583
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    Często też pojawia się nagar ze spieczonego toneru na końcu blachy prowarzącej kartkę do piecyka. Widać to dopiero po rozebraniu zespołu utrwalania - niewielkie ale twarde nawisy przylepione do brzegu blachy (tuż przy gumowym wałku dociskowym).
  • REKLAMA
  • #7 4783929
    edimax
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam
    Sprawa sie wyjaśniła, mianowicie przyczyną błedu była rolka rejestracji a dokładniej brak zębatki napędu tejże rolki. Dzięki za propozycje.
  • #8 4785046
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    No toś nas trochę przeczołgał.
    Niezła burza mózgów.
    :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kserokopiarka Panasonic DP 1820 zgłasza błędy J31 i J32, które dotyczą problemów z czujnikiem rejestracji papieru. Pomimo braku zacięć papieru i wymiany rolek poboru oraz czyszczenia czujników, błąd nadal występował. Kody J31 i J32 oznaczają, że czujnik rejestracji nie wyłącza się w określonym czasie po aktywacji, co może wskazywać na uszkodzenie czujnika, problemy z płytą sterującą, słabe styki lub zimne luty. Zalecane było dokładne czyszczenie czujnika, sprawdzenie sprężynki dźwigni czujnika oraz usunięcie nagaru z toneru i spieczonego tonera w zespole utrwalania. Ostatecznie przyczyną błędu okazała się uszkodzona rolka rejestracji, a dokładniej brak zębatki napędu tej rolki, co po wymianie rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA