logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do odzyskiwania danych po formacie - rekomendacje i opinie

ZAHYR 10 Sty 2004 22:15 2249 16
REKLAMA
  • #1 470330
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    pilnie potrzebuje takiego progsa, bo przed chwila mialem formata, a zapomnialem skopiowac waznych plikow :/
  • REKLAMA
  • #2 470335
    SatCom
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    po formacie danych się już nie odzyska
  • #3 470344
    ZAHYR
    Poziom 33  
    SatCom uwierz mi ze sie odzyska, widzialem kiedys taki progs alt to bylo demo i nie pamietam nawet jak sie nazywa :(
  • REKLAMA
  • #4 470345
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    SatCom napisał:
    po formacie danych się już nie odzyska

Odzyska się.

:arrow: ZAHYR
    Poszukaj na forum. Temat odzyskiwania danych bardzo często jest poruszany. Najważniejsze to jest to żeby ten dysk nie był używany.
  • REKLAMA
  • #5 470349
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Witam

A jaki format format, czy przez /q.
    Jak przez /q da się odzyskać.
    Są programy np "EasyRecovery Pro".
  • #6 470390
    ZAHYR
    Poziom 33  
    hmm wpisalem normalnie w dosie format c: a pozniej nacisnalem T
  • #7 470429
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    :arrow: ZAHUR
    Poszukaj na forum. Znajdziesz programy jakie się przydadzą i opisy.
  • #8 470448
    Radier
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Polecam FinalData - sprawdzone po formacie dysku odzyskałem prawie 100% danych.
  • #9 470985
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Easy Recovery Pro
    Get Data Back (for FAT, for NTFS)
  • #10 471009
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    albo i norton utilites
  • #11 473654
    marcin_17
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Radier - popieram FinalData.
    Niezle ale powolne sa narzedzia firmy ontrack,niektore dostepne sa za darmo na stronie tego producenta.......Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 473669
    piterex
    Poziom 12  
    Polecam program EasyRecovery firmy Ontrack dostępny na stronie producenta www.ontrack.pl. Powodzenia
  • #13 474154
    tek-no-logical
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    miałem kiedyś podobny problem i rozwiązałem go łopatologicznie:
    -robiłem obraz dysku ( na innym dysku, lub innej partycji - disk editorem)
    -napisałem sobie programik który wyszukiwał pliki.
    'rozpoznaje' kilka typów plików.
    warunek ( niestety) pliki powinny być nie sfragmentowane:( za to można mu podrzucić dowolny fragment - wycięty losowo z dysku )
    Jak jesteś zainteresowany to poszukam i wrzucę ten program (straszny gniot ale działa)
  • #14 474253
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Niech mi ktś to wytłumaczy zanim zaczne studiowac temat godzinami,formatuje sobie dysk miał danych 1gb ,nagle chce je odzyskac ,podpinam program i mam wszystko zpowrotem?
  • #15 474268
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    opelr napisał:
    formatuje sobie dysk miał danych 1gb ,nagle chce je odzyskac ,podpinam program i mam wszystko zpowrotem?
    Formatowanie nie kasuje zawartości dysku, a jedynie oznaczenie że coś na nim jest
    tek-no-logical napisał:
    miałem kiedyś podobny problem i rozwiązałem go łopatologicznie: [...] Jak jesteś zainteresowany to poszukam i wrzucę ten program (straszny gniot ale działa)
    Chętnie bym zobaczył kod źródłowy.
  • #16 474304
    tek-no-logical
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    elektryk napisał:
    Chętnie bym zobaczył kod źródłowy.

Zaraz poszukam i wrzucę, ale zaznaczam, że nie jest to specjalnie warte oglądania - prosty program w delphi, który może być pomocny przy odzyskiwaniu plików.

jak znajdę to podepnę do tego posta.
    Załączniki:
    • hddim.exe.rar (179.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • hddimr-src.rar (27.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 474328
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Bardzo fajnie zajeb... prosta i jasna odpowiedź,dzięki jakoś wstyd że nie wiedzieałem :oops: ,może dlatego że nie musiałem jeszcze z tego kożystać, zawsze robie ducha ,zawsze robie kopie zapasowe ,dzieki zaraz się pobawie ,mam pare dysków do formatu, aha ale po zerowaniu sektorów to już chyba kapa co?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po sformatowaniu dysku istnieje możliwość odzyskania danych, pod warunkiem, że dysk nie był dalej używany i nie nastąpiło nadpisanie. Formatowanie nie usuwa fizycznie plików, a jedynie oznaczenia ich lokalizacji. Do odzyskiwania danych polecane są programy takie jak FinalData, EasyRecovery Pro (firma Ontrack), Get Data Back (wersje dla FAT i NTFS) oraz Norton Utilities. Narzędzia Ontrack oferują również darmowe wersje. Skuteczność odzyskiwania zależy od rodzaju formatowania (np. zwykły format w DOS z potwierdzeniem „T” umożliwia odzyskanie). W przypadku zerowania sektorów (pełne nadpisanie) odzyskanie danych jest praktycznie niemożliwe. Dodatkowo, niektórzy użytkownicy stosują metody tworzenia obrazu dysku i własne programy do wyszukiwania plików, jednak wymaga to zaawansowanej wiedzy i pliki muszą być niesfragmentowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA