logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do odzyskiwania danych po formacie - rekomendacje i opinie

ZAHYR 10 Sty 2004 22:15 2243 16
REKLAMA
  • #1 470330
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    pilnie potrzebuje takiego progsa, bo przed chwila mialem formata, a zapomnialem skopiowac waznych plikow :/
  • REKLAMA
  • #2 470335
    SatCom
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    po formacie danych się już nie odzyska
  • #3 470344
    ZAHYR
    Poziom 33  
    SatCom uwierz mi ze sie odzyska, widzialem kiedys taki progs alt to bylo demo i nie pamietam nawet jak sie nazywa :(
  • #4 470345
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    SatCom napisał:
    po formacie danych się już nie odzyska

Odzyska się.

:arrow: ZAHYR
    Poszukaj na forum. Temat odzyskiwania danych bardzo często jest poruszany. Najważniejsze to jest to żeby ten dysk nie był używany.
  • REKLAMA
  • #5 470349
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Witam

A jaki format format, czy przez /q.
    Jak przez /q da się odzyskać.
    Są programy np "EasyRecovery Pro".
  • #6 470390
    ZAHYR
    Poziom 33  
    hmm wpisalem normalnie w dosie format c: a pozniej nacisnalem T
  • REKLAMA
  • #7 470429
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    :arrow: ZAHUR
    Poszukaj na forum. Znajdziesz programy jakie się przydadzą i opisy.
  • REKLAMA
  • #8 470448
    Radier
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Polecam FinalData - sprawdzone po formacie dysku odzyskałem prawie 100% danych.
  • #9 470985
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Easy Recovery Pro
    Get Data Back (for FAT, for NTFS)
  • #10 471009
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 40
    albo i norton utilites
  • #11 473654
    marcin_17
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Radier - popieram FinalData.
    Niezle ale powolne sa narzedzia firmy ontrack,niektore dostepne sa za darmo na stronie tego producenta.......Pozdrawiam.
  • #12 473669
    piterex
    Poziom 11  
    Polecam program EasyRecovery firmy Ontrack dostępny na stronie producenta www.ontrack.pl. Powodzenia
  • #13 474154
    tek-no-logical
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    miałem kiedyś podobny problem i rozwiązałem go łopatologicznie:
    -robiłem obraz dysku ( na innym dysku, lub innej partycji - disk editorem)
    -napisałem sobie programik który wyszukiwał pliki.
    'rozpoznaje' kilka typów plików.
    warunek ( niestety) pliki powinny być nie sfragmentowane:( za to można mu podrzucić dowolny fragment - wycięty losowo z dysku )
    Jak jesteś zainteresowany to poszukam i wrzucę ten program (straszny gniot ale działa)
  • #14 474253
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Niech mi ktś to wytłumaczy zanim zaczne studiowac temat godzinami,formatuje sobie dysk miał danych 1gb ,nagle chce je odzyskac ,podpinam program i mam wszystko zpowrotem?
  • #15 474268
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    opelr napisał:
    formatuje sobie dysk miał danych 1gb ,nagle chce je odzyskac ,podpinam program i mam wszystko zpowrotem?
    Formatowanie nie kasuje zawartości dysku, a jedynie oznaczenie że coś na nim jest
    tek-no-logical napisał:
    miałem kiedyś podobny problem i rozwiązałem go łopatologicznie: [...] Jak jesteś zainteresowany to poszukam i wrzucę ten program (straszny gniot ale działa)
    Chętnie bym zobaczył kod źródłowy.
  • #16 474304
    tek-no-logical
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    elektryk napisał:
    Chętnie bym zobaczył kod źródłowy.

Zaraz poszukam i wrzucę, ale zaznaczam, że nie jest to specjalnie warte oglądania - prosty program w delphi, który może być pomocny przy odzyskiwaniu plików.

jak znajdę to podepnę do tego posta.
    Załączniki:
    • hddim.exe.rar (179.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • hddimr-src.rar (27.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 474328
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Bardzo fajnie zajeb... prosta i jasna odpowiedź,dzięki jakoś wstyd że nie wiedzieałem :oops: ,może dlatego że nie musiałem jeszcze z tego kożystać, zawsze robie ducha ,zawsze robie kopie zapasowe ,dzieki zaraz się pobawie ,mam pare dysków do formatu, aha ale po zerowaniu sektorów to już chyba kapa co?

Podsumowanie tematu

✨ Po sformatowaniu dysku istnieje możliwość odzyskania danych, pod warunkiem, że dysk nie był dalej używany i nie nastąpiło nadpisanie. Formatowanie nie usuwa fizycznie plików, a jedynie oznaczenia ich lokalizacji. Do odzyskiwania danych polecane są programy takie jak FinalData, EasyRecovery Pro (firma Ontrack), Get Data Back (wersje dla FAT i NTFS) oraz Norton Utilities. Narzędzia Ontrack oferują również darmowe wersje. Skuteczność odzyskiwania zależy od rodzaju formatowania (np. zwykły format w DOS z potwierdzeniem „T” umożliwia odzyskanie). W przypadku zerowania sektorów (pełne nadpisanie) odzyskanie danych jest praktycznie niemożliwe. Dodatkowo, niektórzy użytkownicy stosują metody tworzenia obrazu dysku i własne programy do wyszukiwania plików, jednak wymaga to zaawansowanej wiedzy i pliki muszą być niesfragmentowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA