logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty radioodbiornik fal długich z kilku elementów?

hoppe88 10 Sty 2004 22:18 4120 15
REKLAMA
  • #1 470334
    hoppe88
    Poziom 2  
    Dobra to może się wydać głupie pytanie ale właśnie mam taki problem. Wiem tyle o elektronice i tych prawach co mnie nauczyli na fizyce + z różnych serwisów. I chciałbym zaskoczyć nauczyciela i zbudować najprostszy radioodbiornik fal długich (tylko program I polskiego radia odbiera:( Podobno to się da z 3 - 4 elementów w tym jakiś mały głośnik, antena, kondenstaor (ale jaki???). Nie mam pojęcia jak to zrobić i jakich części użyć. Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 470709
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1048
    Cześć!
    To nie jest cała prawda! Jeżeli mieszkasz w odległości do 50km od Solca Kujawskiego to może być prawda, jeżeli jednak dalej, to elementów musi być więcej w tym antena zewnętrzna o długości ok. 50m. Jeżeli jednak mieszkasz od nadajnika dalej jak 200km, to musisz użyć do budowy OR ok. 23 elementów /bez anteny zewnętrznej/ aby słyszeć audycję z mocą ok 50mW, lub kilkunastu elementów /bez ant. zewn./ z odbiorem na słuchawki.
    Pozdrawiam!
  • #3 471047
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Jak mieszkasz blisko stacji, to ok, ale jeżeli nie, to maszt 1000m + superwzmacniacz. No może i troche przesadzam, ale na 4 elementach to nie da sie mieć czystego odbioru w odległości ponad 50km od nadajnika. Poszukaj na elektrodzie, gdzieś widziałem kilka odbiorników, ale próbowałem kilka lat temu zrobić coś takiego, ale mi oczywiście nie wychodziło. Potem ktoś mi powiedział, ze nie ma szans, i próbowałem ze śreniofalowymi odbiornikami. I sie udało, ale miałem 100m anteny z przewodów elektrycznych rozwieszonych pomiędzy blokami. Ale w szkole tego nie polecam, bo jeszcze pałę dostaniesz, jeżeli ci nie wyjdzie.
    Lepiej kup jakieś stare małe radio unitry, wsadx do oburowy, postaraj sie coś przerobić, i wciśnij kit, ze to twoja praca. Moze przejdzie.

Pozdrawiam
    Adam Pyka
  • #4 472014
    Preskaler
    Poziom 40  
    W chwili obecnej na średnich falach nie ma co próbować bo tam nie chodzi nic co nadaje po polsku. Na falach długich /polecam/ chodzi dwie stacje polskojęzyczne, jedna czeska, kilka rosyjskojęzycznych /w tym przy dobrej propagacji nocnej "Czeczenia Radio"/ stacje niemieckie, francuskie i czasami BBC. Zasięg WarszawyI na dlugich falach jest niezły i pokrywa całą Polskę. Testowałem takie radio własnej konstrukcji na ter. Słowacji, Węgier, Niemiec i W. Brytanii. Wszędzie słyszałem naszą radiostację, tylko w Londynie /nie zawsze/ przy dobrej, nocnej propagacji. Oczywiście ten moj OR nie wymaga stosowania anteny zewnętrznej bo ma ferrytową.
    Opracowałem kilka wersji takiego odbiornika, które charakteryzują się różnymi parametrami. Wersja na głośnik /z ukł. scal./ bez ukł. scal, na słuchawki, wersja z zasilaniem 1,5V i wiele bardziej, lub mniej skomplikowanych modeli. Dwie wersje wysłałem przez internet proszącym o nie i widziałem póżniej, że zostały udostępnione przez nich na str. "Proste Radio".
    Pozdrawiam!
  • #5 473286
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Preskaler- człowiek prosi o pomoc. Ty zabierasz głos dwa razy,
    chwalisz się ile Ty ich nie narobiłeś a jedyna rzeczowa informacja
    to to że ma robić na LW.
    Albo punktujesz albo nie zrozumiałeś prośby o pomoc.
    Nie gniewaj się ale z boku tak to wygląda.

Szogun
  • REKLAMA
  • #6 473295
    Preskaler
    Poziom 40  
    No "Szogun"! Pięknie!
    Jęsli Ty wiesz jak zbudować OR na fale długie z 3 - 4 elementów w tym antena i mały głośnik / no pewnie musi być jescze cewka i kondensator/ nie wiedząc przy tym, gdzie kolega mieszka ? To proszę mu pomóc! Ja nie chwaliłem się, tylko OBIEKTYWNIE przedstawiłem problem i z ilu części, i jaki /na sł. lub gł./ potrafię zrobić w przypadku zamieszkania w różnych odległościach od nadajnika. "Hoppe 88 nie odpowiedział, więc w moim przekonaniu nie był zainteresowany budową tak "skomplikowanego" urządzenia. Jeśli w tych postach pisze coś innego, to ja "bardzo przepraszam" ale tego nie widzę. Przepraszam za duże litery, to nie jest krzyczenie tylko podkreślanie a nie wiem jak to w inny sposób zrobić?
  • REKLAMA
  • #7 473314
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Preskaler - ja nie wiem jak to zrobić.
    Trochę podniosłem Ci ciśnienie abyś wrzucił twoje schematy.
    Ja jak mam ochotę posłuchać np. wiadomości
    to dotykam językiem jednego bieguna wkładki W66 i leci.
    ok.15 km. od Solca ,z dachu wierzowca widzialność anteny.
    A swoją drogą to wrzuć coś na stronkę bo czasami szczypie
    mnie w język.[elektroliza jakaś czy co? ].

Szogun

Ps.Młodszym kolegom muszę dopowiedzieć że
    wkładka wisi na karniszu przywiązana drutem
    miedzianym zamocowanym do drugiego bieguna
    a zamiast języka używam czasami innego uziemienia.

S.
  • REKLAMA
  • #8 473339
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Poszukajcie w książkach sprzed II wojny światowej, wtedy takie odbiorniki były produkowane i nazywały się odbiornikami krzyształkowymi.A teraz zamiast kryształka można zastosować diodę detekcyjną, najlepiej germanową np.DOG / ze względu na mały spadek napięcia w kierunku przewodzenia - ok.0,2-0,3V/. Wystarczy antena /długość w zależności od odległości od nadajnika i jego mocy - dla programu I PR- 225 kHz - myślę, że wystarczy ok.10m/, równoległy obwód wejściowy, szeregowo dioda, jak wyżej i słuchawki ok 2 Kohm / te od walkmanów się nie nadają - zbyt mała impedancja/. Dla polepszenia odbioru można zastosować baterię 9v.Do odbioru kilku stacji można w obwodzie rezonansowym zastosować kondensator zmienny.
    To był mój pierwszy odbiornik jaki zrobiłem w wieku 10 lat. Życzę przyjemnej zabawy. Pozdrawiam.
  • #9 473386
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Preskaler- wrzyć schematy, a sie nie chwal, bo to nie wnosi nic do wiedzy. Kolega prosi o pomoc, a ty mu wyjeżdzasz z txt, że ma se poszukać. To jest zwykłe nabijanie pynktów.

Z odbiornikiem detektorowym to bym moze spróbował, ale nie należy się spodziewać znakomitych efektów. Lepiej dorobić jakiś wzmacniacz, batria 9V i gra, mam scchemat w domu, jeżeli ktoś jest zainteresowany, to piszcie na priva, to prześlę.

Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #10 473474
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    ja w warszawie na prostym odbiorniku: wkladka ze starego telefonu, dioda germanowa i to podlaczone do uziemienia i kilku metrow kabla rozwieszonego w ogrodku, cicho bylo slychac 1pr ale dalo sie sluchac
    robilem tez doscy nieskomplikowany odbiornik na 2 tranzystorach i tez troche odbieral, jeszcze jeden dosyc dobry na UL1111, na sluchawkach bardzo glosno, nawet jest wersja zasilana z 1,5V 8O i mozna to upchnac do pudelka od zapalec jak bardzo nam zalezy...
    schemacik gdziestam prawdopodobnie mam, do tego z 2 tranzystorami to chyba nie
  • #11 473624
    Preskaler
    Poziom 40  
    Staram się jak mogę, ale niestety nie mam już w moim komputerze tych schematów tylko w głowie. Rysowanie ręczne na kompie jest dla mnie czasochłonne. Jakiś chochlik mi "oczyścił" kompa ale jest wyjście, podam adres, pod którym jest moje radio z moim opisem i można skorzystać. Uprzedzam jednak, że ten odbiornik chodzi wprawdzie bardzo dobrze, lecz jest kapryśny podczas uruchomiania. Służę jednak pomocą i radami w korespondencji E-meil. Ten łatwiejszy do narysowania schemacik z "Radioamatora i Krótkofalowca" 1973/07 spróbuję wysłać jako załącznik. Jest to wprawdzie OR na fale średnie ale można go przystosować do fal długich. Zastrzegam się, że tego układu nie sprawdzałem bo mieszkam zbyt daleko od nadajnika /ok. 400km/.
    http://www.proste-radio.prv.pl
    Załączniki:
    • Jak zbudować prosty radioodbiornik fal długich z kilku elementów? OR bez zasilania.jpg (11.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 473780
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Schemacik bardzo ładny. Tylko, gdzie jest zasilanie.
    Bo z tego co wiem, to tranzystor bez zasilania nie wzmacnia.
  • #13 473930
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    no jednak jest to mozliwe zeby wzmacnial w tym ukladzie - ma on zasilanie. prawdopodobnie podlacza sie to do sporej anteny i sygnal nie jest malutki
    mysle ze tez lepiej tam wstawic tranzystor germanowy.
  • #15 479574
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2875
    Schemat jest jak najbardziej prawidłowy. Jest to właściwie układ detektorowy z tym, że zawiera dodatkowy stopień wzmocnienia zasilany energią z anteny. W książce Wojciechowskiego "Nowoczesne zabawki" było tego troszkę. Co do odbiornika detektorowego zwykłego z diodą-jak pracował Raszyn to w Warszawie na 5-metrowej zawieszonej 2m nad ziemią antenie dawało się słuchać na wkładce telefonicznej.
  • #16 498464
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Do tego tranzystor TG50 lub inny - germanowy i powinno zaskoczyć. Tak jak piszą poprzednicy blisko nadajnika.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Budowa prostego radioodbiornika fal długich (LW) z kilku elementów jest możliwa, ale skuteczność odbioru zależy od odległości od nadajnika oraz zastosowanej anteny. Najprostsze odbiorniki detektorowe mogą składać się z anteny (ok. 10-50 m długości w zależności od mocy i odległości od nadajnika), kondensatora (najlepiej zmiennego do strojenia obwodu rezonansowego), diody germanowej (np. DOG ze względu na niski spadek napięcia przewodzenia) oraz słuchawek o impedancji około 2 kΩ. W przypadku większych odległości od nadajnika (powyżej 50 km) konieczne jest zastosowanie dłuższej anteny zewnętrznej lub dodatkowych elementów wzmacniających sygnał, takich jak tranzystory germanowe (np. TG50) lub układy scalone, a także zasilanie (np. bateria 9 V) dla wzmacniaczy. Proste odbiorniki na 3-4 elementy działają efektywnie tylko w bliskim sąsiedztwie nadajnika (do około 50 km). W starszych konstrukcjach stosowano odbiorniki krystaliczne z diodą detekcyjną i cewką, które można z powodzeniem zbudować samodzielnie. Wzmacniacz tranzystorowy może być zasilany energią z anteny lub z baterii, co poprawia jakość odbioru. Schematy prostych odbiorników można znaleźć w literaturze radiotechnicznej, np. w "Radioamatorze i Krótkofalowcu" z 1973 roku, a także na stronach internetowych poświęconych konstrukcjom amatorskim. W praktyce do odbioru fal długich w Polsce najczęściej słyszalne są stacje polskie, czeskie, rosyjskie oraz niemieckie i francuskie, przy czym propagacja nocna poprawia zasięg odbioru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA