logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić własnoręcznie NESa i kardridż na gry z plików .nes?

mientos 26 Mar 2008 16:21 2184 12
REKLAMA
  • #1 4956797
    mientos
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Da się zrobić NESa własnej roboty? Jeśli tak to czy mógł by mi ktoś dać tego schemat, i czy mógłbym zrobić takiego kardridża, że wgrywałbym do niego gre na NESa z kompa(*.nes)? Dużo bym miał z tym zabawy, a jeśli by mi się takie coś udało to bym pograł z kolegami w czołgi albo inne gry :P.
  • REKLAMA
  • #2 4957054
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • REKLAMA
  • #4 4957734
    pvc
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Nono... :D Ambitne zadanie.
    Jeżeli tylko dostaniesz wszystkie elementy to powinno się udać. Może być troche problem z zaprojektowaniem i wykonaniem płytki(będzie dość skomplikowana i napewno nie jednostronna). Mogą być też problemy z modulatorem RF(lepiej wstawić jakiś gotowy) bo przy takich częstotliwościach ważne jest nawet rozmieszczenie elementów.
    A co do kartridża nie ma problemu. Dla większości gierek wystarczy tylko jakiś EEPROM albo Flash-ROM na płytce ze złączem krawędziowym.
  • REKLAMA
  • #5 4958313
    merien
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Widziałem kiedyś bodajże na Hacked Gadgets taki projekt. Koleś na AVR zrobił emulator, i tylko sobie wgrywał na karte pamięci, romy do tego emulatora
  • #6 4958489
    pvc
    Poziom 13  
    Jeśli grafikę robił programowo to dość mocnego AVRa musiał mieć.
  • REKLAMA
  • #7 4960891
    mientos
    Poziom 12  
    Pvc, po twoim avatarze widać, że znasz się na tym :D. Tylko z kąd mam wiedzieć jakie wartości mają niektóre kondensatory i rezystory ktore nie są podpisane? O jakie układy scalone chodzi w tych trójkątach w 3 schemacie?

PS.
    Nie wiem czy to zrobię, ale zapału mam dużo :P.
  • #8 4962658
    pvc
    Poziom 13  
    Te trójkąty z kółkami to inwertery np. układ 7404. A te nieoznaczone rezystory to rezystory podciągające(ich wartość nie jest zbyt ważna byle by były tzn. jak dasz wszystkie 1 do 10kΩ to nie powinno być większego problemu). Jeśli chodzi o kondensatory w bloku modulatora to tak jak już wcześniej mówiłem - lepiej sobie go odpuścić i wstawić modulator np. od fabrycznego NESa albo od Amigi(wszystkie są bardzo podobne).
  • #9 4962813
    mientos
    Poziom 12  
    Cytat:

Jeśli chodzi o kondensatory w bloku modulatora to tak jak już wcześniej mówiłem - lepiej sobie go odpuścić i wstawić modulator np. od fabrycznego NESa albo od Amigi(wszystkie są bardzo podobne).

A do czego służy modulator?(jestem początkującym elektronikiem, ale ciągle się czegoś nowego uczę). Akurat nie mam NESa(w polsce chyba mało kto ma), kolega miał kiedyś Amige, ale wyrzucił przez okno bo nie czytała dyskietek. Ale mój kolega ma pegasusa, jest tam ten modulator?
  • #10 4962902
    pvc
    Poziom 13  
    Modulator jest właściwie tylko po to żeby dało się tego NESa podłączyć pod wejście antenowe telewizora. W pegazie jest modulator(taka charakterystyczna metalowa puszka). Jeżeli wogóle modulatora nie dasz to też niema problemu bo zawsze można podłączyć prosto do eurozłącza.
  • #11 4966184
    mientos
    Poziom 12  
    Oo to wolałbym do eurozłącza, bo 0 zakłóceń. Czyli z tych 3 schematów NESa wywalam pierwszy oprócz stabilizatora napięcia i transformatora?
  • #12 4966381
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 705
    Co do kartrydży, to będzie ciężko. Są bardzo rożne kontrolery pamięci kartrydża, i to sprawia, że gra nie będzie działać na kartrydżu z innym kontrolerem niż ten, pod który jest zrobiona gra. Te kontrolery są zwane mapperami.

Na temat NES jest forum http://www.nesforum.e9.pl/
    Tam jest między innymi mowa o nagrywaniu gier na kartrydże.
  • #13 4967168
    mientos
    Poziom 12  
    Jak zrobię NESa to będę zajmował się cardridge'ami. Już trochę o tym czytałem, tylko słabo troche, że wszystko jest na angielskich stronach, ale rozumiem 85% xD. Jak przeanalizuje cały schemat NESa, poszukam częsci w jakimś internetowym sklepie to będę zaczynał robić projekt płytki.

EDIT:
    Co to za kondensatory o pojemności .01? Może chodzi o 0.01nF = 10pF, ale gdzie znajdę taki kondensator?
    A te kondensatory z oznaczeniem |] i warosci np. 2200/15 to kondensatory elektrolityczne o pojemności 2200uF i 15V?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości samodzielnego zbudowania konsoli NES oraz kartridża umożliwiającego wgrywanie gier z plików .nes. Budowa NES-a jest możliwa, jednak wymaga skomplikowanego projektu płytki drukowanej, najlepiej dwustronnej, oraz odpowiedniego doboru elementów, zwłaszcza układów scalonych (np. inwerterów 7404) i kondensatorów. Modulator RF, służący do podłączenia konsoli do wejścia antenowego telewizora, można zastąpić gotowym modułem z oryginalnego NES-a lub Amigi, lub pominąć i podłączyć konsolę bezpośrednio do eurozłącza, co eliminuje zakłócenia. Kartridże NES wykorzystują różne kontrolery pamięci zwane mapperami, co komplikuje uniwersalne nagrywanie gier; jednak do większości gier wystarczy pamięć EEPROM lub Flash-ROM na płytce ze złączem krawędziowym. Wspomniano także o projektach emulatorów NES na mikrokontrolerach AVR, które wgrywają ROM-y z kart pamięci. W kwestii elementów elektronicznych, kondensatory elektrolityczne oznaczone np. 2200/15 to 2200µF, 15V, a kondensatory o pojemności .01 to najprawdopodobniej 0,01µF (10nF). Rezystory podciągające mogą mieć wartości od 1kΩ do 10kΩ. Dla dalszych informacji polecono forum NES (http://www.nesforum.e9.pl/) poświęcone m.in. nagrywaniu gier na kartridże.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA