logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć siłownik master w tylnych drzwiach Golfa?

gufus 03 Kwi 2008 21:21 3322 11
REKLAMA
  • #1 4990441
    gufus
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam. Problem jest taki. Pozostał mi jeden siłownik master. W tylnych drzwiach mojego golfa posiadam zepsuty slave. Po zamontowaniu tego mastera pod te same kolory co był slave siłownik działa na odwrót.Po zamianie tych kabli na odwrót to samo.Jak to podpiąć?
  • REKLAMA
  • #2 4990554
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    opisałeś rzecz nie możliwą
  • #3 4990727
    sebmig
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    goldwinger napisał:
    opisałeś rzecz nie możliwą

dokladnie...
    akurat dzisiaj montowalem centralny u siebie i:

master ma 5 kabli: zielony, niebieski, biały, czarny i brązowy

slave ma 2 kable: zielony i niebieski

a co za tym idzie awykonalne jest podpięcie mastera pod kable od slave'a.
  • REKLAMA
  • #4 4990763
    gufus
    Poziom 12  
    Dziękuję za informacje. Czyli master idzie do kosza. Trzeba zainwestować 10 zeta. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4990774
    sebmig
    Poziom 9  
    N
    ie wyrzucaj:)pewnie Ci sie jeszcze kiedys przyda;)
  • #7 4990995
    sebmig
    Poziom 9  
    tak jak wyżej zostało napisane
    master i slave to silowniki zamka centralnego.
    Master ma 5 kabli, slave 2 kable.

Master jest sterownikiem głównym (sterującym).
    Z samych slave'ów nie zbudujesz zamka centralnego.
    Siłownik slave jest można powiedzieć odbiornikiem sygnału, który jest wysyłany z mastera do centralki, a z centralni do pozostałych siłowników (slave'ów).

Mniej- więcej tak to wygląda;)
  • REKLAMA
  • #9 4991058
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Nie ma żadnego cały central u siebie mam na masterach bo zabrakło na sklepie slave
    można je ze sobą zamieniać bez przeszkód
  • #10 4991090
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1628
    wiem ,wiem tylko chciałem ,żeby koledzy którzy piszą te dziwne rzeczy sami do tego doszli krok po kroku i zrozumieli co miałeś na myśli''opisałeś rzecz nie możliwą''
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #11 4991819
    gufus
    Poziom 12  
    W takim razie jeżeli można to może ktoś powie do jakich kabli podłączyć tego mastera żeby nie działał na odwrót. Zamiana kabli nic nie daje. Przynajmniej w Golfie3.
  • #12 4991850
    Blicek
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    Zmirz miernikiem czy na przewodach zmienia sie polaryzacja wczysie otwierania/zamykania. Rozumiem ze to dokladany central, bo orginalnie jest pneumatyczny.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia siłownika centralnego zamka typu master w tylnych drzwiach Volkswagena Golfa, gdzie oryginalnie zastosowano siłownik slave. Siłownik master posiada 5 przewodów (zielony, niebieski, biały, czarny, brązowy), natomiast siłownik slave tylko 2 (zielony i niebieski), co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie mastera do kabli przeznaczonych dla slave'a. Master jest głównym sterownikiem zamka centralnego, natomiast slave pełni funkcję odbiornika sygnału. Próby zamiany przewodów na odwrót nie rozwiązują problemu, ponieważ różnice w liczbie i funkcji przewodów są zasadnicze. W Golfie 3 oryginalny centralny zamek jest pneumatyczny, a montaż elektrycznego mastera wymaga odpowiedniego dopasowania przewodów i pomiaru polaryzacji za pomocą miernika. W praktyce można stosować siłowniki master zamiast slave, ale wymaga to odpowiedniego okablowania i konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA