logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Witam serdecznie.
    Sprzętu w moim Audio przybywa, pojawiła się więc potrzeba jakiegoś opakowania na elektronikę. Jako że profesjonalnie się nagłośnieniami nie zajmuję, raczej hobbystycznie kompletuję sobie zestaw na "każdą okazję", sporadyczne imprezy, nie za wielkie, ale głównie dla siebie i z umiłowania Audio;) , także nie chcę na to wydawać zbyt wielkich środków, zakup firmowego casea odpadał, pozostało DIY. Miałem jeszcze materiał na nadstawki, który tak leżał już ze 4 lata, postanowiłem go wreszcie zużyć.Do zapakowania były głównie dwie końcówki: Peavey PV-8.5c ( głeboki na 32 cm) oraz Crest Audio Vs450, ciut płytszy, oba po 3U, oraz odtwarzacz CD oraz Crossover ( też DIY, obudowa w żaden sposób niestandardowa, więc to będzie następna realizacja;). materiał na nadstawki to były właściwie gotowe elementy ze sklejki 18mm, 34 cm szerokie i 53,4 długie, podfrezowane (widać na fotce), czyli na korpus casea jak znalazł, wzmaki się mieszczą, a wysokośc wyszła ponad 11U (zapas sie przyda, różnie z nóżkami bywa..). Wymyśliłem to tak, że przed sklejeniem tego korpusu podfrezuję krawędzie na 9 mm, powstanie w ten sposób ramki na które będą nachodzić klapy, nie będzie wówczas potrzeby stosowania profilu łączącego. docinanie i frezowanie zrobiłem w " zrób to sam" gdzie kupowałem sklejke na klapy ( tego nie miałem). w domu tylko posklejałem, poskręcałem, wzmocniłem dodatkowo korpus łącznikami budowlanymi, pomalowałem ( emalia ftalowa czarny mat, bez specjalnego przygotowywania powierzchni, nie zależy mi na superpowłoce. No i pomalowałem tylko raz, smród jest niemożliwy, a i tak musze jeszcze przemalować wnętrza klap i spód casea..), no i okułem. Okucia z paco- cases, możliwie najtańszy zestaw, czyli rączki i zamki powierzchniowe, zamki walizkowe zamiast motylków, i ten patent z zawiasami- może dziwić trochę, ale pomyślałem że jeśli te zamki nawalą z jakiegoś powodu, to klapa i tak nie spadnie. Pozatym o wiele wygodniej sie to zamyka. Na kółka sie póki co nie zdecydowalem, jeśli sie Audio tak rozrośnie,ze zacznie więcej jeździć, wtedy pomyślę.Rączki i nóżki przykręciłem na śruby i nakrętki wbijane, jak głośniki. Profile i resztę okuć na wkręty z łbem podkładkowym, dedykowane do takiego zastosowania ( tzn.płaskie metalowe elementy mocowane do drewna ) i bardzo dobrze wygladaja. Wogóle case mi sie bardzo wizualnie podoba, no ale "świeże" aluminium w połączeniu z czarnym nie może się nie podobać;)

Wymiary wewnętrzne:
    szerokość: 50 cm,
    głębokość: korpus 34 cm, klapy po 4,3 cm- maja 5 cm, ale zachodzą na korpus częściowo
    wysokość: 50 cm

wymiary zewnętrzne:
    s55,5 x g49,5 x w56cm

Koszty:
    Stolarnia: 37 zł,
    wkręty do drewna i łączniki budowlane (Budommarket) 10 zł,
    wkręty do okuć (Castorama) 15 zł,
    emalia ( Budommarket) 17 zł ( z litra zużyłem może 100 ml..),
    Sruby i nakrętki wbijane ( Castorama) 8 zł ( to miałem w domu,ale jakos tak kosztowało),
    okucia i osprzęt ( PacoCases) 134 zł,
    2 wałki, korytko do malowania 5,5 zł.
    Razem 226,50 zł

Chyba nieźle, jak za 11 U, zwłaszcza że zdarzają się opinie,że nie warto samemu robić, bo za drogo wychodzi.
    To chyba wszystko na początek, jeśli będą pytania, chętnie odpowiem.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Rack case 11U gora.JPG (53.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rack case 11U front.JPG (52.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rack case 11U caly.JPG (56.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rack case 11U wnetrze.JPG (150.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rack case 11U bez_naroznika.JPG (44.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rack case 11U klapy_przed_malowaniem.JPG (55.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rack case 11U korpus_przed_malowaniem.JPG (102.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    zioolass
    Poziom 20  
    zioolass napisał 428 postów o ocenie 13, pomógł 21 razy. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 5060817
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Nie no elegancko jak skurczybyk,jak by mi ktos postawił orginał z firmy paco i twojego to ocena była by taka sama Rewelka 10/10 a nie lepiej było zamiast malowac (wiadomo zadrpania) obic to czarnym skyem?
  • REKLAMA
  • #3 5060831
    zioolass
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    No raczej nie myślałem o skaju, nie lubię tego wykończenia, a jak sie podrapie, to można odmalować ( zostało mi tej emalii na 10 m² przynajmniej..) zresztą zadrapania tez mi nie przeszkadzają, póki sprzęt cały;)
  • REKLAMA
  • #4 5060840
    djdinitro
    Poziom 26  
    No ja tez sceptycznie jestem nastawiony i byłem na skye ale jak widziałes na moim case do płyt dałem czarny i wyszło ładnie plus malowanie sprayem srebrnym i jest ok wazny sprzet wiadomo a nie w czym sie nosi.
  • #5 5061024
    sebol1976
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Jeżeli moge ci coś zasugerować co do twojego case.

To wymienił bym rączki, lub dołożył jakąś gume na nie. Przy wiekszym obicążeniu bedą rece boleć lub dał po dwie rączki na strone.

Pomyśl czy przy tak dużym case nie warto zrobić wozek doczepiany z kołami do niego.

Fajnie jak byś dał fotki środka.

Sporo pracy w to poszło szacunek.
  • #6 5061261
    deejayqba
    Poziom 12  
    no nawet fajnie wyszło ci to. Ale ja bym posłuchał kolegi - te gumy na raczki potrzebne chyba ze sam mikser i jakie procesory tam bedą bo jak wsadzisz jeszcze za 2 konce to poczujesz jka ci sie drut wbija a tak pozatym lux aaa gdzie takie kątowniki moge kupic??
  • #7 5061280
    zioolass
    Poziom 20  
    Gumę na rączki fakt, dołożyć trzeba, jak tylko znajdę coś odpowiedniego, a jak nie to owinę dętka starą+taśma izolacyjną i cześć. Obciażenie nie powinno być za wielkie, wzmacniacze ważą 37 kg w sumie,sam case koło 10, to całość nie powinna 60 przekroczyć, chociaż pewnie po pierwszym razie polecę do Castoramy po kółka;)Fajne pięciocentymetrowe tam widziałem,z hamulcem, po 17 zł chyba. Fotkę środka wrzuciłem ("wnetrze"), w sumie niewiele tam, dwie szyny i wbijane nakrętki.
    Roboty w sumie nie tak wiele, za to pyłu mnóstwo, bo trochę trzeba było podszlifować no i ten smród ftalowy, ale to wszystko na własne życzenie;) na razie sie cieszę,że już mogę posprzątać ;)

Kątowniki w Paco-Cases http://www.paco-cases.pl/shop/index.php?d=katalog&k_id=12

Pozdrawiam
  • #8 5061659
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Moim zdaniem farba jest o tyle praktyczniejsza, że zawsze możemy domalować obite części.

A skaj jak się porwie, no to jest trochę więcej zabawy (najczęściej się to olewa)

W miarę upływu czasu myślę że ani skaj ani farba nie wyjdą bez uszczerbku. W końcu to case, nie obchodzi się z nim jak z jajkiem :)
  • REKLAMA
  • #9 5061774
    zioolass
    Poziom 20  
    Tak. Farba jest też lżejsza i tańsza , nie wiem, ile kosztuje skaj+klej, ale wydaje mi się, że więcej by wyszło. Poza tym mi się skaj średnio podoba..
  • #10 5097500
    mariusz324

Poziom 13  
    Witam podał byś mi jakie powinna mieć obudowa wzmacniacza przystosowana pod racka?? chodzi mi tylko o szerokość razem z tymi "zakładkami" i szerokości pomiędzy dziurami na śruby bo buduje wzmaka a chcialbym żebym mógł go w przyszłości włożyć do jakiegoś racka
    Konto firmowe:
    Nar-Elektro
    Gożdzielin 105, Bodzechów, 27-420 | Tel.: 731XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.nar-elektro.pl
  • #11 5097560
    djdinitro
    Poziom 26  
    www.speakerplans.com tam masz wymiary nie tylko rack'ow ale i kolun przy okazji
  • #12 5098266
    zioolass
    Poziom 20  
    ---> mariusz324

Witam!
    Od końca do końca "zakładki" 48,2 cm, szerokość bez tych "zakładek" 42,5 cm, a odległość między śrubami ( środkami otworów na śruby ) 46,4 cm (wymiary zdjęte z Peaveya).
    ale jeśli robisz obudowę, to wejdź na http://www.silversound.info/ i tam w projektach wzmacniaczy są też obudowy bardzo dobrze rozrysowane.

A Ty Dinitro przeczytaj chociaż posta, zanim na niego odpowiesz..
  • #13 5107211
    djdinitro
    Poziom 26  
    zioolass napisał:

A Ty Dinitro przeczytaj chociaż posta, zanim na niego odpowiesz..

No a co nie przeczytałem posta? odpowiedziałem na niego...bo kto mądry budje wzmacniacz pod racka?orginalne sa juz przystosowane tak jak bym klepał auto bo mam garaz za mały...przesada.
  • #14 5153541
    mariusz324

Poziom 13  
    do djdinitro- tak ciężko ci to zrozumieć ze chce mieć obudowę zgodna ze standardem 19"?? porostu zamierzam zrobić wzmaka a w przyszłości kiedyś może sie zrobi RACKA bo wiecznie nie bd nosił wszystkiego osobno
    Konto firmowe:
    Nar-Elektro
    Gożdzielin 105, Bodzechów, 27-420 | Tel.: 731XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.nar-elektro.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnej budowy rack case o wysokości ponad 11U, przeznaczonego do przenoszenia sprzętu audio hobbystycznego, w tym dwóch końcówek mocy: Peavey PV-8.5c (głębokość 32 cm) oraz Crest Audio Vs450, obydwa o wysokości 3U. Autor wykorzystał gotowe elementy ze sklejki 18 mm o wymiarach 34 cm szerokości i 53,4 cm długości, podfrezowane, co idealnie pasuje do wzmacniaczy. Dyskutowano o wykończeniu obudowy – farba emaliowa kontra czarny skaj, z przewagą farby ze względu na łatwość napraw i niższy koszt. Poruszono kwestie ergonomii, sugerując dodanie gumowych nakładek na rączki lub zastosowanie podwójnych uchwytów dla wygody przenoszenia oraz rozważenie dołożenia kółek z hamulcem (np. z Castoramy). Podano źródła kątowników (Paco-Cases) oraz wymiary standardowe obudów rack 19", w tym szerokość całkowitą z "zakładkami" 48,2 cm, szerokość bez nich 42,5 cm oraz rozstaw otworów montażowych 46,4 cm, na przykładzie Peaveya. Wątek poruszył także standardy budowy wzmacniaczy pod racka oraz praktyczne aspekty użytkowania i transportu sprzętu audio w racku DIY.
REKLAMA