logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wzmacniacz do dyskoteki na układach TDA7294?

Heroses 12 Lut 2004 11:54 2196 17
REKLAMA
  • #1 502282
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Witam
    Mam zamiar zbudowac sobie wzmaniacz do małej dyskoteki.
    Chcę do tego użyć dwóch lub czterech układów TDA7294.
    Mogę prosić o jakies porady jak to zrobić lub od czego zacząć.
    Jaki przedwzmacniacz co z filtrami i zasilaniem.
    Mile widziane linki.
  • REKLAMA
  • #2 502332
    jehowy
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    A co to znaczy mała dyskoteka? Mimo wszystko do dystkoteki proponowałbym Ci coś na tranzystotach a nie na scalakach :o
  • REKLAMA
  • #3 502370
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    problrm tkwi w tym że już qpiłem te scalaki i nie chciałbym lecieć po kosztach.
    A pod nazwą mała dyskoteka pomieszczenie o wymiarach 10*8*4
  • REKLAMA
  • #4 502964
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Scalaki- TDA7294, montaż banalny chociaż jak ci poleci to musisz cały scalak kupować a nie wymieniać parę elementów ;)

Tranzystory- 2N3055, KD502/ 503, TIPy lub jakieś mocne MOSFETy, jak za bardzo przeholujesz to mogą się spalić ale naprawić nie jest aż tak trudno.

Lampy- EL34 równoległy push-pull, trzeba się wykosztować na transformator sieciowy i głośnikowe no i same lampy, ale ustrojstwa będą działać bezawaryjnie (o ile lampy mocy będą parowane) przez wiele lat :)
  • #5 503078
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    10*8*4 to jak musle 80m^2 i/lub 320m^3 - tak? W takim razie TDA7294 jest za saby - Tak za slaby - jeszcze zalezy kto i co bedzie gral.
  • #6 503111
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Nie gadajcie ludzie. Za mało na taką salę??? Ja miałem w wieży 2xTDA2040, na jednym kanale kolumna 8ohm, na drugim 2x4ohm. Jak to zapuściłem w szkole w mojej klasie, to kiedy otworzyłem drzwi to na górze na końcu korytarza było słychać - tak daleko doszło. A innym razem gdy puściłem w szatni, to dyrektorke z 2-giego piętra ściągnąłem, też dźwięk musiał daleko polecieć, chociaż "bydło" się drze w czasie przerwy.
  • #7 503266
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Hmm no cuz ale "dyskoteka" to takie chore miejsce gdzie dzwiek musi tak nap..ierac ze nie da sie nic uslyszec mimo krzyku wprost do ucha...
    Mysle ze potrzebujesz okolo 100W na kanal a tego nie wycisniesz z 2 sztuk 7294.
  • #8 503547
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Taa, jeszcze się scalaczek spali nie wiadomo od czego...

Lepiej już zrobić sobie wzmaka na dyskretnych tranzystorach ;) Można też dorwać jakieś lampy nadawcze i odpowiednie transformatory i robić na lampach :) tylko skąd te nadawcze wytrzasnąć? nie jest o nie tak łatwo jak o zwykłe ECC83, no chyba że mówimy o popularnych GU-50 ;) poza tym nie każdemu by się chciało robić ustrojstwo w którym byłoby czasem więcej niż 1kV napięcia anodowego.
  • #9 503575
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    jeśli masz 4omowe kolumny to ja bym proponował 2x j-35 z zestawów jabel może nawet jeszcze coś mocniejszego jeśli chcesz super basik i masz porządne kolumny to trza 2x150w na przykład coś na mos fetach
    poszukaj na którejś stronie był schemat bardzo prostego 150w 4om na
    mos fetach albo jak cie stać na mocne trafo to jescze więcej watów
    tylko musisz mieć spoko kolumny najlepiej estradowe bo lepszy zapas mocy niż jej brak...
  • #10 519567
    da hool
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    DJ MAX to coty wypisujesz o tym ze w szkole fajnie halas szedł to fajnie ale jak ja w domu zapuszcze muze to np sasiadka z 4 pietra przylazi i drzem orde ze dziecko jej budze a ja mieszkam na 1 pietrze i co ?? a mieszka w innym pionie niz ja.....na dyskoteke o takim rozmiarze Heroes potrzebujesz przynajmniej 100 wat na kanal na satelity najlepiej 4 i z 150 - 200 wat na kanal na 2 subwoofery.....wtedy to bedzie mozliwie gralo.choc jeszcze wszystko zalezy od efektywnosci kolumn.....
  • #11 519724
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 519940
    adi-niunio
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    jasne że potrzebujesz dużej mocy, bo dyskoteka to nie zabawa taneczna, więć ja też jestem zdania że potrzebne ci stuwatówy.

z drugiej strony czy myślałeś już jak rozwiążesz sprawe z głośnikami ????? średnie, a w szczególności gwizdki muszą być zawieszone ponad ludźmi, natomiast bas musi stać na ziemi, więc żeby było w miare normalnie potrzebujesz jeszcze jakąś tube.

i jeszcze coś poza tematem, jestem ciekawy jakie chcesz mieć oświetlenie??? ;)
  • REKLAMA
  • #13 519959
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Nie potrzeba żadnej tuby, wystarczy że kolumny (estradowe rzecz jasna) będą zawieczone mniej więcej na 1/2 wysokości sali i skierowane (pochylone) w kiedynku środka parkietu. W ten sposób nie będzie powstawała w pomieszczeniu fala stojąca (odbita od przeciwległych ścian) i uzyskamy optymalne wypełnienie sali dźwiękiem. Sprawdzone to było w praktyce, więc nic nowego nie wymyślam.
  • #14 520244
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ech ja bym u siebie w szkole takie nagłaśnianie stosował bo to co teraz tam jest to jest fatalnie... Na razie nie ma jak trzydziestokilogramowych kolumn LDMa (powinny być nawet dobre bo jadą na Celestionach :))na tych ścianach zawiesić :D
  • #15 560869
    dJ_Alex_vAn_dRiX
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    a u mnie w budzie jak qpel robi dyskoteke szkolna to mamy wzmak estradowy 2 * 700 przynajmniej :D
  • #16 562051
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    współpracuje z klubem który ma 17kW na ok 250m^2 i na dyskotekach jest w sam raz
    jeśli to ma być coś opważnego to lepiej nie bawić sie w skladanie wzmacmniaczy
  • #17 562429
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    dla mnie tda7294 na dyske stanowczo za słaby może z kolumnami o spl 97-99db najlepiej zestaw kolumn dwie przednie pełnopasmowe dwa subbasy i dwie tylnie podwieszone pod sufit do tego coś koło 2x150 przód 2x200 bas 2x50 tył ...... ale wiem że to ogromne koszty :cry: taki sprzęt jest moim marzeniem :) wzmaki wszystkie na tranzystorach do basu można dać mono
    a składanie ...... hmm jeśli porządnie to zmontujesz wszystko większe niż wyliczone np trafo do 100wat mocy ma 250wat to myśle że bedzie cacy i też bedzie długo chodzić bezawaryjnie
  • #18 562474
    Marek Kolodziejczak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    DJ Max napisał:
    Nie gadajcie ludzie. Za mało na taką salę??? Ja miałem w wieży 2xTDA2040, na jednym kanale kolumna 8ohm, na drugim 2x4ohm. Jak to zapuściłem w szkole w mojej klasie, to kiedy otworzyłem drzwi to na górze na końcu korytarza było słychać - tak daleko doszło. A innym razem gdy puściłem w szatni, to dyrektorke z 2-giego piętra ściągnąłem, też dźwięk musiał daleko polecieć, chociaż "bydło" się drze w czasie przerwy.

a nad woda jak nie sie cale pul wata sluchac na drugim brzegu jeziora 8O

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza do małej dyskoteki o wymiarach 10x8x4 m, z wykorzystaniem układów scalonych TDA7294. Uczestnicy wskazują, że TDA7294 może być niewystarczający do takiej powierzchni (około 80 m²), sugerując moc około 100 W na kanał, co wymaga zastosowania kilku układów lub alternatywnych rozwiązań. Proponowane są wzmacniacze na tranzystorach dyskretnych (np. 2N3055, KD502/503, TIP, MOSFET) lub lampach (EL34, GU-50), które oferują większą moc i trwałość, choć są bardziej skomplikowane i kosztowne. Wskazano na konieczność odpowiedniego zasilania, dobrego transformatora oraz właściwego rozmieszczenia kolumn estradowych (zawieszonych na wysokości około połowy sali i skierowanych na parkiet) dla uniknięcia fal stojących i optymalnego nagłośnienia. Zalecane jest stosowanie przedwzmacniaczy z filtrami, a także rozdzielenie systemu na satelity i subwoofery z mocą rzędu 150-200 W na kanał. Podano link do dokumentacji TDA7294 na elektroda.pl jako pomoc w projektowaniu. Podkreślono, że do poważnych zastosowań dyskotekowych lepiej unikać prostych układów scalonych i zainwestować w mocniejsze, profesjonalne rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA