Obecnie znalezienie skutecznego, niedrogiego i bezpiecznego zamiennika markowego odkamieniacza nie jest trudne. Każdy produkt chemiczny mogący mieć potencjalnie szkodliwe działanie dla ludzi musi mieć dołączoną tzw Kartę Charakterystyki. Taki wymóg unijny. W karcie tej musi być podany skład produktu. Oczywiście żaden producent kartą się nie chwali, ale nie problem w necie odpowiednie karty znaleźć. Mając kartę i skład bez problemu sami przygotujemy sobie zamiennik. Przykładowo w odkamieniaczu EcoDecalc DeLonghi mamy 50% kwas mlekowy (dołączam dla przykładu kartę). Odkamieniacze Krups to z kolei kwas cytrynowy. Jura z kolei ma trochę bardziej złożony skład (załącznik).
Sam kupiłem dwa litry kwasu mlekowego i odkamieniam swój ekspres za kilkadziesiąt groszy za cykl. Odkamieniam też kwasem mlekowym czajnik. Wystarczy kilka mililitrów i czajnik błyszczy, a nie ma zapachu jak po occie. Dodatkowo moim zdaniem kwas mlekowy zdecydowanie skuteczniej radzi sobie z kamieniem niż ocet, nie niszcząc przy tym uszczelek czy aluminiowych elementów.
Pomogłem? Kup mi kawę.
Sam kupiłem dwa litry kwasu mlekowego i odkamieniam swój ekspres za kilkadziesiąt groszy za cykl. Odkamieniam też kwasem mlekowym czajnik. Wystarczy kilka mililitrów i czajnik błyszczy, a nie ma zapachu jak po occie. Dodatkowo moim zdaniem kwas mlekowy zdecydowanie skuteczniej radzi sobie z kamieniem niż ocet, nie niszcząc przy tym uszczelek czy aluminiowych elementów.