logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkamienianie ekspresu automatycznego – czym najtaniej?

doonpedro 01 Sie 2008 20:27 265013 136
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czym najtaniej i bezpiecznie odkamieniać automatyczny ekspres do kawy?

Najtaniej odkamienia się automatyczny ekspres kwaskiem cytrynowym w łagodnym roztworze, ale przy urządzeniach z aluminiowym boilerem wielu forumowiczów odradza ocet i poleca raczej środek zgodny z instrukcją albo kwas mlekowy [#10718314][#16656786][#17187017] W praktyce podawano dawki około 25–30 g kwasku cytrynowego na 1–1,2 l wody albo 50 g rozpuszczone w gorącej wodzie i przepuszczone przez ekspres [#10718314][#11360094] Z wątku wynika też, że fabryczne środki nie są „magiczne”: Saeco CA6700 ma 50% kwasu cytrynowego i 25% mlekowego, a w tabletkach do Siemensa pojawiają się m.in. kwas cytrynowy, maleinowy i sulfaminowy [#17187017][#18014387] Jeśli chcesz zejść z kosztami jeszcze niżej, kilka osób pisało o kupnie kwasu mlekowego w hurtowni i rozcieńczaniu go samodzielnie, bo działa skutecznie i bez octowego zapachu [#19170028]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #91 19170028
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2526
    Obecnie znalezienie skutecznego, niedrogiego i bezpiecznego zamiennika markowego odkamieniacza nie jest trudne. Każdy produkt chemiczny mogący mieć potencjalnie szkodliwe działanie dla ludzi musi mieć dołączoną tzw Kartę Charakterystyki. Taki wymóg unijny. W karcie tej musi być podany skład produktu. Oczywiście żaden producent kartą się nie chwali, ale nie problem w necie odpowiednie karty znaleźć. Mając kartę i skład bez problemu sami przygotujemy sobie zamiennik. Przykładowo w odkamieniaczu EcoDecalc DeLonghi mamy 50% kwas mlekowy (dołączam dla przykładu kartę). Odkamieniacze Krups to z kolei kwas cytrynowy. Jura z kolei ma trochę bardziej złożony skład (załącznik).
    Sam kupiłem dwa litry kwasu mlekowego i odkamieniam swój ekspres za kilkadziesiąt groszy za cykl. Odkamieniam też kwasem mlekowym czajnik. Wystarczy kilka mililitrów i czajnik błyszczy, a nie ma zapachu jak po occie. Dodatkowo moim zdaniem kwas mlekowy zdecydowanie skuteczniej radzi sobie z kamieniem niż ocet, nie niszcząc przy tym uszczelek czy aluminiowych elementów.
    Załączniki:
    • Tabletki_czyszcza_ce_PLn(1).pdf (342 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • doc_2764812.pdf (320.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #92 19170846
    rowak
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    IC_Current napisał:
    Dodatkowo moim zdaniem kwas mlekowy zdecydowanie skuteczniej radzi sobie z kamieniem niż ocet, nie niszcząc przy tym uszczelek czy aluminiowych elementów.

To proszę sobie sprawdzić kompatybilność gorącego kwasu mlekowego u jakiegoś producenta.
    SDS nie wymaga podawania wszystkich substancji. Kwestia faktycznych steżeń/proporcji, także nie jest taka oczywista.
    Jeśli już ktoś się chce bawić w chemika - to są dostępne publicznie patenty - nie sprawdzałem, ale zakładam, że do użytku prywatnego można się nimi posłużyć.
  • #93 19172094
    dziubdziok
    Poziom 11  
    Ocena: 67
    Witam to co polecicie do ekpresu SIEMENSA EQ6 Plus....bo tabletki drogie na maksa... tam bojlerek aluminiowy(chyba)
    Byłem w mediaexpert to pani powiedziala ze najtanszy odkamieniacz nie moze byc bo nie zawiera kwasu mlekowego tylko z kwasem mlekowym. Kupiłem takowy z kwasem mlekowy bodajże ISY w media markt 250ml ok20 zł na 5 razy starcza.....
  • #94 19172260
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1036
    dziubdziok napisał:
    Witam to co polecicie do ekpresu SIEMENSA EQ6 Plus....bo tabletki drogie na maksa... tam bojlerek aluminiowy(chyba)
    Byłem w mediaexpert to pani powiedziala ze najtanszy odkamieniacz nie moze byc bo nie zawiera kwasu mlekowego tylko z kwasem mlekowym. Kupiłem takowy z kwasem mlekowy bodajże ISY w media markt 250ml ok20 zł na 5 razy starcza.....

Serio 20zl na 5 razy to jest drogi koszt?

Olej do auta też wlejesz najtanszy byleby lepkosc się zgadzała?
  • #95 19172397
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 415
    dziubdziok napisał:
    Kupiłem takowy z kwasem mlekowy bodajże ISY w media markt 250ml ok20 zł na 5 razy starcza.....

Akurat w Siemensie temat jest chyba trochę bardziej złożony, bo w oryginale jest jedna duża tabletka rozpuszczona w 0,5 litra wody, proces trwa dość krótko, a instrukcja zabrania stosowania szybko działającego kwasku cytrynowego.
    Jesteś pewny że tym zamiennikiem właściwie dobierzesz stężenie, aby proces odkamieniania przebiegł skutecznie?
  • #96 19173255
    dziubdziok
    Poziom 11  
    Nie drogo 20 zł tylko .....
    Pytam o najlepszy odkamieniacz zamówię od producenta

Gdzieś wyczytałem wcześniej że w tych tabletkach jest 60 %
    kwas cytrynowy także jak sobie to ma
  • #97 19181417
    pierotez
    Poziom 14  
    Ocena: 85
    dziubdziok napisał:

Ja muszę bulić ponad 5 dych za 5 tabletek😏 2 na raz czyli na 3 cykle starczy.
    Posiłkuję się teraz filtrem w pojemniku wody i odkamnieniam 1 na rok 😁
    Warto też raz na jakiś czas użyć coś do czyszczenia zaparzania 😉
  • #98 19181458
    dziubdziok
    Poziom 11  
    Ja leję wodę z dzbanka Brita to to samo co filter spróbuję aktywować filtr w ekspresie może się uspokoi jak kupiłem co 50 kaw mlecznych wolał odkaniebianie teraz się uspokoił
  • #99 19182300
    andy100
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    dziubdziok napisał:

Siemens EQ 5, 6, 7, 8 i 9 mają grzałki jednakowej konstrukcji (różnice jedynie w długości). Blok aluminiowy z wprasowaną rurką ze stali nierdzewnej, a do tego można użyć kwas fosforowy z lekko ciepłą wodą lub mieszankę kwasu amidosulfonowego z cytrynowym. Ładnie odkamienia i nie zostawia dziwnego posmaku z octu. Ale co kto lubi i na ile go stać. Im tańsze preparaty tym droższa naprawa inaczej się nie da. Bawisz się octem kupisz szybko grzałkę-taka zasada
  • #100 19197203
    Borutka
    Poziom 29  
    Odkamieniacz Philips CA6700 podczas procesu ewidentnie pachnie kwasem mlekowym. Takiego stężenia tego zapachu nie zauważyłem w zamienniku firmy Evoca ani w żadnym innym. Zlewkami po odwapnianiu ekspresu odkamieniam jeszcze czajnik i tutaj działanie oceniam jako bardzo szybkie i skuteczne w 100%, efekt zdecydowanie lepszy niż przy odkamieniaczu z Rossmana.
    Także 22zł raz na kwartał... nie wiem czy to aż tak dużo pieniędzy, nawet jeśli sam preparat wydaje się przepłacony.
  • #101 19197222
    IC_Current
    Borutka napisał:
    Odkamieniacz Philips CA6700 podczas procesu ewidentnie pachnie kwasem mlekowym. Takiego stężenia tego zapachu nie zauważyłem w zamienniku firmy Evoca ani w żadnym innym. Zlewkami po odwapnianiu ekspresu odkamieniam jeszcze czajnik i tutaj działanie oceniam jako bardzo szybkie i skuteczne w 100%, efekt zdecydowanie lepszy niż przy odkamieniaczu z Rossmana.
    Także 22zł raz na kwartał... nie wiem czy to aż tak dużo pieniędzy, nawet jeśli sam preparat wydaje się przepłacony.

Zgodnie z karta charakterystyki (w załączniku) ten odkamieniacz to 25% kwasku cytrynowego + 10% kwasu mlekowego + 65% wody.
    Natomiast jakoś rzadko to odkamienianie przeprowadzasz. U mnie ekspres DeLonghi woła o odkamienianie prawie co miesiąc.
    Załączniki:
    • ca6700_10_msd_pol.pdf (117.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #102 19197274
    andy100
    Poziom 11  
    IC_Current napisał:
    Borutka napisał:

Zgodnie z karta charakterystyki (w załączniku) ten odkamieniacz to 25% kwasku cytrynowego + 10% kwasu mlekowego + 65% wody.
    Natomiast jakoś rzadko to odkamienianie przeprowadzasz. U mnie ekspres DeLonghi woła o odkamienianie prawie co miesiąc.

Aby wydłużyć czas między odkamienianiami wystarczy zmienić ustawienie twardości wody z 4 np. na 1 w menu serwisowym, ale najpierw proponuje sprawdzić jaka jest jakość wody bo można sobie zaszkodzić
  • #103 19197282
    IC_Current
    andy100 napisał:

Aby wydłużyć czas między odkamienianiami wystarczy zmienić ustawienie twardości wody z 4 np. na 1 w menu serwisowym, ale najpierw proponuje sprawdzić jaka jest jakość wody bo można sobie zaszkodzić

Wiem. Mam ustawioną twardość na 3 i taka była zmierzona dostarczonym paskiem. Wodę mam ze studni głębinowej. Ogólnie u mnie na Podhalu woda jest twarda lub bardzo twarda.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #104 19197452
    andy100
    Poziom 11  
    IC_Current napisał:
    andy100 napisał:

Wiem. Mam ustawioną twardość na 3 i taka była zmierzona dostarczonym paskiem. Wodę mam ze studni głębinowej. Ogólnie u mnie na Podhalu woda jest twarda lub bardzo twarda.

No to w tej twardości jest odpowiedź dlaczego co miesiąc trzeba odkamienić. Pewnym choć niezbyt tanim rozwiązaniem jest zastosowanie filtra do ekspresu.
  • #105 19197455
    IC_Current
    andy100 napisał:
    Pewnym choć niezbyt tanim rozwiązaniem jest zastosowanie filtra do ekspresu.

Stosuję filtr. Chociaż zamiennik. Bez filtra, to odkamienianie ekspres zgłaszał co dwa tygodnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #106 19197537
    andy100
    Poziom 11  
    IC_Current napisał:
    Stosuję filtr. Chociaż zamiennik. Bez filtra, to odkamienianie ekspres zgłaszał co dwa tygodnie

zmiana twardości wody rozwiąże problem 2 tygodni tylko czy woda jest dostatecznie "miękka" ?
  • #107 19197545
    Borutka
    Poziom 29  
    IC_Current napisał:

Natomiast jakoś rzadko to odkamienianie przeprowadzasz.

Prawdę mówiąc nie wiem co ile... nie zastanawiam się nad tym. Strzeliłem na oko... ekspres ustawiony (woda testowana) i jak woła, to okamieniam. Używałem różnych preparatów. Nie wszystkie działają jednakowo szybko, a i być może niektóre niewystarczająco szybko. Przykład porównania Evoca (ponoć identyczny zamiennik) i CA6700 potwierdza, że przynajmniej organoleptycznie nie jest to samo.
    CA6700 jest bardzo dobry i dalej nie wnikam. W momencie założenia tego tematu, ten i temu podobne kosztowały kilka razy więcej. No więc rzeczywiście było nad czym się zastanawiać.
  • #108 19197547
    IC_Current
    andy100 napisał:
    zmiana twardości wody rozwiąże problem 2 tygodni tylko czy woda jest dostatecznie "miękka" ?

Tak, to wiem. Ale woda jest jednak twarda (widzę to po ilości kamienia w czajniku). Wolę kupić filtr i odkamieniać co miesiąc (tu akurat tanio, bo używam kwasu mlekowego 40%) niż sobie uszkodzić ekspres.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #109 19198220
    Borutka
    Poziom 29  
    IC_Current napisał:

Jeszcze taka uwaga.... CA6700 do odkamieniania rozcieńczamy 1:5, czyli kwas mlekowy byłby 2% ?
  • #110 19198270
    IC_Current
    Borutka napisał:
    IC_Current napisał:

Jeszcze taka uwaga.... CA6700 do odkamieniania rozcieńczamy 1:5, czyli kwas mlekowy byłby 2% ?

Ja bym najpierw zrobił roztwór dokładnie jak jest w karcie, a potem ewentualnie rozcienczał i mieszał z wodą według instrukcji już przy odkamienianiu.
    U mnie przykładowo 100ml roztworu 40% kwasu mlekowego trzeba mieszać z 0,8l wody, czyli przy odkamienianiu mam stężenie ok 0,5%
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #113 19239241
    dziubdziok
    Poziom 11  
    pierotez napisał:
    A ja Jure czyszczę tabletkami dedykowanymi za 5 dych. Starcza na pół roku, nie rujnuje kieszeni i nie pozostawia osadów czy innych drobin jak nieoryginalne :wink:
    Odkamieniam raz na rok ponieważ stosuję filtry, też dedykowane :)

To chyba dużo kaw nie pijesz skoro raz na rok....
  • #114 19550999
    luki2604
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    no to moje 3 słowa. Mam ekspres delonghi. Pierwsze odkamienianie zrobiłem przy pomocy Eco decalk Delonghi. Kolejne robię tabletkami Koenic KDT 006 01. Koszt 6szt to 15zl w popularnych sieciach że sprzętem AGD. Z karty charakterystyki:

Produktname: KDT-006-1 Entkalkertabletten
    -MALEIC ACID
    -CITRIC ACID
    -SULPHAMIDIC ACID
    -SODIUMBICARBONATE POLYETHYLENGLYCOL
    -METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL
    -TETRAMETHYLBUTYLPHENOL

czyli jak doczytałem na wikipedii: kwas maleinowy(jablkowy) oraz kwas cytrynowy. rozpuszczają kamień i osady. Kwas sulfaminowy poleruje metale a ...glycol smaruje elementy.
    Benzo... - chyba jakiś konserwant samej tabletki. Tak samo ...phenol.
    Odkamienianie ekspresu automatycznego – czym najtaniej?
    Ogólnie spoko sklad i myślę, że za tą cenę ma sporo możliwości.
    Tak czy siak zamierzam kupić litr kwasu mlekowego 80% za 20zl i rozrabiać w proporcji 50ml kwasu zamiast 100ml EcoDecalk Delongi ( którego skład to roztwór 30-60% kwas mlekowy). Starczy na 20 razy i będzie jak Delonghi chce. Albo na zmianę z tabletkami aby jednak go trochę nasmarowac i zakonserwować.
  • #115 19776524
    240sx
    Poziom 10  
    Ocena: 65
    Polecam użycie kwasu fosforowego. Dokładnie to "ortofosforowego".

Używam go jako uniwersalny środek do odkamieniania wszystkiego, poza wnętrzem czajnika - który traktuje tradycyjnie kwaskiem. I to wbrew logice bo kwas fosforowy skoro jest składnikiem produktów spożywczych m.in wszystkiego rodzaju *-coli.

Tego kwasu używa się przy odkamienianiu urządzeń przemysłowych, np. kotłów, a nawet odkażania reaktorów.

Dodatkowo nie powoduje korozji, a wręcz przeciwnie - jest odrdzewiaczem. Nawet słynnt "Fosol" to "Roztwór kwasu fosforowego 30%". Farby antykorozyjne i "prosto na rdzę" są bardzo często są farbami "fosforowymi".

Przy zakupie w sklepie chemicznym cena jest niewysoka - dzisiaj kupiłem 5l za 45zł, ale kupować można tylko na firmę i fakturę.
  • #116 19776561
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 635
    W jakim stężeniu go używasz do ekspresu?
  • #117 19776627
    240sx
    Poziom 10  
    Na początku odmierzałem, żeby otrzymać ok. 10%, ale teraz to poprostu leje wodę i tak z łyżkę 75% na litr.
    W praktyce nie jest to aż tak istotne bo mniejsze stężenie ozancza tylko tyle, że reakcje będzie zachodzić wolnej.
    Nie wiem jak inni, ale ja wol zalać, zostawić i poczekać niż patrzeć jak buzuje. Tak jest też bezpieczniej.

Proszę tylko zwrócić uwagę przy używaniu do przedmiotów z mosiądzu - robią się czerwonawe (kwas fosforwy reguje bardziej z cynkiem niż miedzią i miedź "wyłazi")
  • #118 20433303
    MrAdamsUnique
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    rowak napisał:
    136tomi napisał:
    jak dla mnie tylko ocet

Zastanawiam się, ile osób - np. autor tego niezwykle stanowczego stwierdzenia - zadało sobie pytanie, jak poszczególne substancje wpływają na poszczególne materiały użyte w ekspresie - np. na materiał niektórych oringów itp?)

To jest serwisant ekspresów, którego celem jest sabotowanie takich wątków.
  • #119 20433689
    240sx
    Poziom 10  
    W przypadku kwasu ortofosforowego nie martw się o oringi, elementy gumowe i z tworzyw sztucznych - zostaną nietknięte. Niszczy kamień i rdzę

Najlepiej samemu się przekonać: jeśli macie stare krany w których "gałka już się nie kręci", zablokowane głowice, albo wkręcone w baterię nyple, mimośrody i rurki, których nie da się odkręcić to wrzucie to do plastikowego wiaderka z roztworem kwasu. Z czasem rurki będzie można odkręcić, gałki przekręcić. Krany nie kapią, co oznacza, że nie szkodzi na gumowe uszczelki. Na ceramiczne głowice także.

Jedyny problem to wspomniany wcześniej czerwony kolor elementów miedzianych z reakcję z elementami chromowanymi.
  • #120 20434468
    rowak
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    240sx napisał:
    W przypadku kwasu ortofosforowego nie martw się o oringi, elementy gumowe i z tworzyw sztucznych - zostaną nietknięte.

Sprawdzenie kompatybilności chemicznej nie jest dzisiaj chyba trudne?

Ale to może jakiś spisek serwisantów - w końcu mają interes, aby ekspresy się nie psuły (od niewłaściwej konserwacji)...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy najtańszego i bezpiecznego odkamieniania automatycznych ekspresów ciśnieniowych. Porównywano oryginalne preparaty producentów z domowymi roztworami octu, kwasku cytrynowego, kwasu mlekowego, fosforowego i amidosulfonowego. Wiele wpisów podkreśla, że w ekspresach z aluminiowym bojlerem lub elementami z mosiądzu i ZnAl ocet może powodować korozję, nieprzyjemny zapach oraz osady, dlatego część użytkowników zaleca stosowanie wyłącznie środków dedykowanych lub zgodnych z instrukcją producenta. Jednocześnie pojawiają się praktyczne przepisy na roztwory kwasku cytrynowego, np. 25–30 g na 1–1,2 l wody, 30 g na 1,5 l lub ok. 50 g w gorącej wodzie, a także informacje, że niektóre oryginalne odkamieniacze zawierają głównie kwas cytrynowy i mlekowy. Wskazywano też na znaczenie filtracji wody, ustawienia twardości wody i regularnego odkamieniania, aby uniknąć zatkania kanałów, uszkodzeń pompy, zaworów i bojlera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA