logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym się różni kolumna trójdrożna od zestawu sub + satelity

virus* 01 Paź 2008 13:49 3867 23
REKLAMA
  • #1 5588248
    virus*
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Prosze o wyjasnienie j/w

Kolumna trójdrożna zawiera w sobie zwrotnicę, głośnik basowy, średni i wysokotonowy.
    Zestaw sub to nic innego jak głośnik basowy a górka to środek plus wysokotonowy. Oczywiscie dzieli je crossower - czyli zwrotnica dzieląca pasmo.

Jakie są w zasadzie różnice między jednym zestawem a drugim?

Mam kolumny trójdrożne - zastanawiam sie czy zamienic je na suba z satelitami. Czy da mi to lepszy efekt?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5588299
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    sub to jednoskta odpowiadająca tylko i wyłącznie za bass np gra do 200Hz i jest bezkonkurencyjna w tym co robi, poza tym zwykle pracuje na odzielnym wzmacniaczu niż topy. zas topy grają zwykle od ok 80Hz w góre i mogą być 2 lub 3 drożne

Kolumna 3 drozna jest raczej rozwiąnaniem na optymalny podział pasma między głośniki i nie jest to rozwiązanie które zastępuje suba. zaś głośnik niskotonowy w takiej kolumnie odtwarza tez troche środka

Nie musisz zmieniać zestawu bo równie dobrze możesz po prostu dokupić suba który da ci wsparcie na basie, a twoje kolumienki troche odciązyć od niskiego basu za pomocą crossovera co sprawi że bedą mogły zagrać znacznie głośniej

Ps co to wogle za kolumny
  • Pomocny post
    #4 5590549
    djsuchy
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Możę sprostuje... Ukłąd trójdrożny może zagrać jak sub+sat przy odpowiednim podziale np. LF/MF - 100Hz, MF/HF - 1500Hz - uzyskamy wtedy niski i miły bas - o ile przetwornik jest ok ;) Wiec nie koniecznie musi przenosić "'trochęśrodka".

Jakie są kożyści płynące z ukłądu sat + sub? - podziału miedzy tymi dwoma paczkami dokonuje sie zazwyczaj aktywnie a więc nie mamy strat na zwrotnicy.Pozatym mamy pełną kontrolę nad zestawem.
  • REKLAMA
  • #5 5590805
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    no może sie takie 3way zdarzają, co pracują jak sub+sat ale bardzo żadko sie chyba używa takiego rozwiazania przynajmniej jesli chodzi o estrade, ja szczerze nie spotkałem się, ale nie mówie że niema

Zas kolegi kolumny to przykład takich które opisałem wyżej i suby do nich były by jak najbardziej wskazane, i wcale nie musisz ich wymieniać na inne bo są dobre
  • #6 5590888
    virus*
    Poziom 12  
    No to dobry znak, a czy sub na 15-tce tez wchodzi w gre, czy raczej przy moich paczkach 18-tka wskazana?
  • #7 5591108
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Jak najbardziej stosuje się takie kolumny 3 drożne + sub. Przykłady:
    RCF 4Pro4001A lub 4Pro6001A + sub 4Pro8001AS
    EAW np KF, Mackie seria SA

W RCF 4Pro4001 podział jest na 600/2800 w 4Pro6001 jest 360/2000,
    Woofer z 4Pro4001 jest taki sam co w subie ART705, i zchodzi ona do 45Hz, jednak odcięcie woofera powyżej 80Hz i zastosowanie subwoofera daje jeszcze lepszy efekt.
  • #8 5591392
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    A to jaki sub czy suby to już twój wybór, niby 18 mają lepsze zejście ale 15 mają małe paczki no i dobra 15 daje też mocnego kopa

Wogóle najtaniej (dużo taniej niż kupne) by ci wyszło złożyć coś samemu są gotowe świetne projekty, za docięte sklejki w castoramie zapłacisz pare złotych do tego dobry głośnik i masz dwa suby w cenie jednego

Ja bym ci do tego proponował dwa ewentualnie jeden sub na 18 calach jak problem transportu nie jest dla ciebie istotny bo taka 18tka ma od 150-180l czyli troche mniejsza od pralki :D np. na głośnikach B&C 18 PS76 i bedzie wyginać smiało ciało
  • REKLAMA
  • #9 5656043
    djsuchy
    Poziom 20  
    kapitan planeta - zerknij na EAW KF750/755 3 drogi w jednej paczce, dodaj subbasy i robią sie 4 drogi. Wielu artystów ma w riderze mniej wiecej takie zdanie " Preferujemy tylko systemy 4 drożne takich marek jak..."
  • REKLAMA
  • #10 5656151
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    No to mnie wcale nie dziwi że 3way+sub jest bardzo dobrą konfiguracją. Całkowicie się z tobą zgadzam.

według mnie 2way i sub to nie jest to samo co 3way bez suba, że jak się ma 3way to już suba nie trzeba
  • #11 5657490
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    djsuchy napisał:
    Możę sprostuje... Ukłąd trójdrożny może zagrać jak sub+sat przy odpowiednim podziale np. LF/MF - 100Hz, MF/HF - 1500Hz - uzyskamy wtedy niski i miły bas - o ile przetwornik jest ok Wiec nie koniecznie musi przenosić "'trochęśrodka".

Chciał pan dobrze jednak nie odrobił pan lekcji fizyki :) Bo gdyby to było takie proste to życie nagłaśniających było by znacznie łatwiejsze.
    Jak wiadomo dźwięk rozchodzi sie sferycznie, chyba że stanie na jego drodze jakaś odgroda (albo inna przeszkoda), która będzie wstanie go ukierunkować. Może to zrobić jednak tylko w wypadku gdy ma odpowiednio dużą powierzchnie. Jak to ma sie do zestawienia subsat vs. 3-way "niby subsat"? A no tak że w przypadku pierwszego mamy do dyspozycji praktycznie nie skończoną odgrode w postaci podłogi, natomiast w przypadku "niby subsat" odrody tej nie mamy bo kolumna stoi na statywie. Jaki jest tego efekt? Sprawność w przetwarzaniu niskich częstotliwości spada o 6 db w stosunku do klasycznego subbasu postawionego na ziemi. Myśle że to troche ułatwi dalsze rozważania :)
  • #12 5657511
    virus*
    Poziom 12  
    No właśnie
    Jak kolumna stoi na ziemi to pięknie basuje, natomiast na statywie już tego efektu nie ma :|

( ? )
    (dj-MatyAS)
  • #13 5657644
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    no właśnie. Ale postawienie kolumny 3way na ziemi wcale nie rozwiązuje problemu bo wtedy wysokie tony są zatrzymywane przez ludzi.

Dlatego na statyw daje sie 2way czy 3way, a na glebe odzielne suby i taka jedynie konfiguracja według mnie jest najlepsza
  • #14 5657713
    djsuchy
    Poziom 20  
    "Chciał pan dobrze jednak nie odrobił pan lekcji fizyki" ?

"Sprawność w przetwarzaniu niskich częstotliwości spada o 6 db w stosunku do klasycznego subbasu postawionego na ziemi." - ja o tym wiem doskonale, ale czy ktoś mówił o stawianiu tych paczek na statywach? Skąd mam wiedziesz jak autor ustawia paczki?
  • #15 5657881
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    A koledzy o Bi-amp słyszeli. Aktywny podział pasma w jednej kolumnie

Chyba jest rzeczą oczywista że głośnik o średnicy 18" nie przeniesie 10kHz ma za duża bezwładność.

Zatem aby kolumna przenosiła całe pasmo musi być zbudowana z kilku przetworników o różnych średnicach.

Na uważam że komuna dwudrożna nie jest w stanie idealnie przetworzyć wokalu. W takich komunach wokal jest bardzo ostry.

Z tą podłogą to się nie kłócę ale czemu suby się coraz częściej podwiesza.
    czemu się stosuje subwofery a nie głośniki np 4 drożne.

Sprawa jest prosta mobilność zazwyczaj suby są kolumnami pasmowo przepustowymi wiec mają w sobie trochę drewna są ciężkie. Nie da się zrobić małej paczki która pozwoli głośnikowi grać od 30Hz. Tak że wyszła nam szafa po którą trzeba by było dźwigiem przyjeżdżać.

Cerwin vega kiedyś zrobiła taką paczkę 3 drożna gdzie była odwrotka na niej kolumna tubowa. Ciężkie jak cholera i ostatnio nosiliśmy się z zamiarem cięcia jej na pół.
  • #16 5658724
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    No raczej nikt pełno-pasmówek na ziemi nie stawia, więc oczywistym jest że taka kolumna jest na statywie.
  • #17 5662295
    djsuchy
    Poziom 20  
    Widziałem już kilku ludzi tak własnie stawiajacych paczki, przewarznie w szkołach gdzie nie maja statywów. Zważ również na to że wielu DJ oraz innego rodzaju grajków gra bez basów i stawia paczki na statywach bez świadomości tego co sie dzieje, i co ? Też grają... Tyle że to nie estrada a zazwyczaj, remiza, sala szkona.

miszkoo - o czym Ty tu rozmawiasz? Wyżej podałem przykład paczki w której pasmo dzieli sie na trzy drogi, wiem jak sie to odbywa bo nie raz miałem do czynienia z wielodrożnymi zestawami różnego rodzaju. Chyba tylko debil użył by do paczki pełnopasmowej przetwornika 18" bez użycia chodziażby drivera. Co do konstrukcii dwudrożnej... są zestawy które radzą sobie doskonale z całym zakresem użytecznym i wokal wcale nie jest "ostry", kwestia zastosowanych przetworników, podziału, procesorowania, realizatora - krótko mówiąc cała masa elementów składa sie na to jak to zagra. Przetworniki odpowiadające za dane pasmo wcale nie muszą różnić sie średnicą. Wiesz o tym że większość riderowych paczek nie zagra bez dobrego procesorowania? Co do podwieszania basów, to tak naprawde rzadko się używa tej "opcji".

Pozdrawiam serdecznie.
  • #18 5662888
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Wiecie co koledzy może najpierw poczytajcie z 3 razy moją wypowiedź a później mi tłumaczcie, bo na razie to wyszliście na ludzi nie spełna rozumu bo tłumaczycie mi to o czym piszę.
  • #19 5663055
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ja też zauważyłem że w tej dyskusji wszyscy maja podobne stanowisko, ale każdy wyraża je w inny sposób dlatego są wątpliwości
  • #20 5663567
    Dj Snake
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Cóż, odnosząc się do tytułu tematu, to wg. mnie różni się to tym, że kolumna trójdrożna powinna lepiej przenosić środkowe częstotliwości z racji mniejszej średnicy zastosowanego głośnika średniotonowego. Wyjątkiem jest jednak zestaw SUB + Satelita na 6 czy 8 calowym głośniku, ale takie zestawienie nie jest często spotykane.
    Czy zmieniać? To jest już nieco inna sprawa. To zależy, od tego, czy w kolumnach trójdrożnych brakuje Ci basu czy nie. Jesli jest go mało to SUB na pewno się przyda, ale czy nie lepiej zostawić nadstawki które masz??
  • #21 5671718
    virus*
    Poziom 12  
    Powiem szczerze że brakuje mi trochę niskich tonów.
    Dobrym wyjściem byłoby dokupienie subbasa do tego co mam, ale nie zmieszczę już go do mojego kombi.

Satelitki są mniejsze, razem z basem mogłyby wejść do auta - tylko pytanie czy sobie nie "polepszę" z jakością brzmienia. Trójdrożne LDM graja ładnie środkiem, przez co wokal jest bardzo czytelny. Nie wydaje mi się że górki na "dwunastce" + driver zrobią taki sam efekt jak kolumna trójdrożna.

A moze się mylę?
  • #22 5672200
    djsuchy
    Poziom 20  
    Wszystko jest zależne od tego jakie przetworniki zastosujesz.
  • #23 5672218
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    ja bym do kombi dokupił przyczepke :) używana ze 300zl
  • #24 5672248
    virus*
    Poziom 12  
    Tylko co do tej przyczepki włożę :cry: :

instrumenty klawiszowe - delikatne, elektronika czuła na wstrząsy
    mikser, końcówka mocy - również strach się bać
    paczki - można uszkodzić na podskakującej przyczepce
    akordeon - delikatna sprawa
    oświetlenie - za drogię żarówki, padną przy wstrząsach

więc nie bardzo jest co wozić na przyczepce, chyba że gitarzystę :D

Podsumowanie tematu

✨ Kolumna trójdrożna zawiera w sobie zwrotnicę oraz trzy przetworniki: niskotonowy, średniotonowy i wysokotonowy, co pozwala na optymalny podział pasma i lepsze odwzorowanie średnich częstotliwości, szczególnie wokalu. Zestaw sub + satelity to konfiguracja, w której subwoofer odpowiada wyłącznie za niskie tony (np. do 200 Hz), a satelity odtwarzają średnie i wysokie częstotliwości, zwykle z aktywnym podziałem pasma (bi-amp), co minimalizuje straty na zwrotnicy i pozwala na lepszą kontrolę nad dźwiękiem. Subwoofery zazwyczaj pracują na osobnym wzmacniaczu i są stawiane na podłodze, co zwiększa efektywność basu dzięki wykorzystaniu odbicia od podłoża, podczas gdy kolumny na statywach tracą na efektywności niskich częstotliwości. W praktyce kolumny trójdrożne nie zastępują subwoofera, a ich uzupełnienie o subwoofer poprawia brzmienie basu i pozwala na odciążenie kolumn w niskim paśmie, co umożliwia głośniejszą i czystszą reprodukcję. Wybór między kolumnami trójdrożnymi a zestawem sub + satelity zależy od potrzeb użytkownika, dostępności miejsca i wymagań dotyczących jakości dźwięku. W przypadku kolumn LDM P15106 subwoofer z głośnikiem 15" lub 18" może być dobrym uzupełnieniem, choć większy głośnik 18" zapewnia lepsze zejście basu. W dyskusji podkreślono także kwestie mobilności i transportu sprzętu oraz różnice w charakterystyce brzmienia wynikające z konstrukcji i zastosowanych przetworników. Przykłady profesjonalnych zestawów 3-drożnych z subwooferami to m.in. RCF 4Pro4001A, 4Pro6001A z subem 4Pro8001AS oraz EAW seria KF i Mackie SA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA