logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GU-81 jako dekoracja – jak wykorzystać lampę elektronową GU-81 w praktyce?

voltbolt 19 Mar 2004 20:11 11839 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak praktycznie wykorzystać lampę elektronową GU-81, która stoi tylko jako dekoracja?

Najbardziej sensownie wykorzystać GU-81 jako mocny wzmacniacz w.cz. na KF albo jako generator do pieca indukcyjnego; to nie jest lampa do „lekkich” zastosowań audio czy dekoracji [#578637] [#1496378] Do wzmacniacza można z niej uzyskać około 700–800 W, a przy dobrym projekcie nawet do 1 kW, ale trzeba liczyć się z napięciem anodowym rzędu 2,5–3 kV, dużym zasilaczem i porządnym filtrem wyjściowym [#3791681] [#6062702] W piecu indukcyjnym proponowano generator Hartleya pracujący w klasie C; przy takim układzie 1 kW jest realne, ale wsad odstraja rezonans, więc generator i obwód trzeba dobrze przemyśleć [#1498770] [#1498792] Przy tych mocach potrzebne są kondensatory próżniowe albo z wymuszonym chłodzeniem, bo zwykłe elementy się spalą [#1499840] Jeśli lampa ma tylko czekać na użycie, lampy nadawcze warto konserwować przez podłączenie znamionowego żarzenia przynajmniej raz do roku na około godzinę [#600426]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 555801
    voltbolt
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    ...stoi sobie na półce jako dekoracja. A może by ją jakoś wykorzystać ?
    Zaproponujcie mi coś.
  • REKLAMA
  • #2 555819
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2812
    Zrób sobie piec...indukcyjny :roll:
  • #3 556493
    pierwsza-wolna
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Sam szukam takich lamp, gdyż robię z nich fajne lampki nocne(z powodu poboru prądu tylko dla bogatych).
  • #4 578637
    karol
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    No Panowie , naprawdę nie wiecie jaki użytek robi się ze"słoika" .Zastosowanie tej lampki może być tylko jedno: Liniowy wzmacniacz du......żej mocy na KF.Inne użycie to profanacja!!!!
  • #5 600375
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    karol napisał:
    No Panowie , naprawdę nie wiecie jaki użytek robi się ze"słoika" .Zastosowanie tej lampki może być tylko jedno: Liniowy wzmacniacz du......żej mocy na KF.Inne użycie to profanacja!!!!

No 450 W to nie jest duzo.
    Kumpel zrobił na 4*GU50 = 1kW mocy out . Pin=100W (booster 747)
    FRQ 27 Mhz Nap. Anodowe 1.2 kV

A Gu 81 potrzebuje 2.5 kV

Ps.Moja GU jest nówka i trzeba ja bedzie kiedys ruszyć do roboty
  • REKLAMA
  • #6 600426
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Lampy nadawcze dużej mocy trzeba konserwować.
    Polega to na podłączaniu znamionowego napięcia żarzenia min. raz do roku i wygrzaniu przez - o ile dobrze pamiętam - min. 1 godzinę.
  • #7 601218
    karol
    Poziom 16  
    Oj,oj Kolego 1kW output z 4x GU50 to gruba przesada wiem,że zdarzają się giganci którzy katując lampy doprowadzają ok 1kW DC co przy sprawności 40-50% daje powiedzmy ok 400W. A jak chodzi o słoik to na luzie odda 04-05kW . A swoją drogą 04kW na CB - za to powinni zamykać w pierdlu.
  • #8 625277
    Kwazor
    Poziom 33  
    karol napisał:
    Oj,oj Kolego 1kW output z 4x GU50 to gruba przesada wiem,że zdarzają się giganci którzy katując lampy doprowadzają ok 1kW DC co przy sprawności 40-50% daje powiedzmy ok 400W. A jak chodzi o słoik to na luzie odda 04-05kW . A swoją drogą 04kW na CB - za to powinni zamykać w pierdlu.

A jakos krótkofalowcy wyciagaja 400 W bez problemu na PL 504 w tym momencie gu 50 ma ponad 2 krotnie wieksza moc admisyjna anody (zwłaszcza rosyjskie sa silniejsze ) pl 504 ma 15 czy 18 W strat gu na 40 45 W strat ....
  • #9 633411
    konradbogdan
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Dostalem kiedyś taką od kumpla [bardzo ładna anoda],dobudowałem reszte do niej ale niewypaliło.Pewno była uszkodzona.Przerobiłem układ na 4 razy 6P45s i poszło.Hulało pięknie .Jako sztuczne obciążenie do testów wykorzystywałem 4 żarówki po 250w.Pozdrawiam...
  • #10 633502
    adam.o
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Może uznacie mnie za debila, ale nie wiem jak można z lampki o mocy admisyjnej 20W wyciągnąć 400W? Jakie są przeliczniki mocy?
  • #11 636597
    karol
    Poziom 16  
    Witam!! Adam tu koledzy opisują bicie swego rodzaju rekordów, niema to nic wspólnego z prawidłowym wykorzystaniem lampy.Lampka o mocy admisyjnej 20W w klasie C da ok 70W. Przy czterech lampkach będzie X4.
    Można probować wycisnąć więcej , ale chyba tylko po to żeby wykończyć lampy.
  • #12 636608
    Kwazor
    Poziom 33  
    Wiec wytłumacze ci to tak :
    Mamy wmacniacz pracujacy w klasie C (a w tej klasie sprawnosc wynosi około 75%)
    Weżmy np GU 50 : Moc adnisyjna anody 40W *3 = 120W out (im wyższe napiecie anodowe tym wieksza sprawnośc (byle nie przesadzić z napieciem) no i klasa pracy.
    Ale ja też nie moge zrozumiec jak z 4 PL504 wyciagnieto 400W :roll: ??
    znalazłem to w książce krótkofalarskiej.
    A tak na boku na maksa z GU 81 idzie 800W RF a powinno w nawet 1350W :twisted:
  • #13 636621
    karol
    Poziom 16  
    Tak, ale komu dziś potrzebna jest klasa C,chyba bardziej przydatna jest B.
  • REKLAMA
  • #14 637863
    adam.o
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Nie mówiąc już o klasie D;).
  • #15 639330
    gsmok
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Wszystkich przebije jednak klasa ŁUBUDU czyli jednorazowy impuls nie dający się już więcej powtórzyć bo z lampy zostają odparowane pierwiastki.
    Mówiąc jednak poważnie chcialbym zobaczyć te 1kW na 4 GU-50. Ja to traktuję w kategorii żartu :wink: .
  • #16 640696
    konradbogdan
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Myśle że bez klasy łubudu ludzi na księżycu by nie było 8)
  • REKLAMA
  • #17 641382
    karol
    Poziom 16  
    A cóż odkrywczego może być w demolowaniu lampy - to zwykłe barbarzyństwo .
  • #18 684059
    spectrum
    Poziom 12  
    Sam używam przez pewien czas wzmacniacza 4xGU50. I idzie z niego 1kW przy napięciu 1kV. Jedynym mankamentem jest to że jest to typ lampy której moc spada wraz ze wzrostem częstotliwości. Także idzie 1kW ale na 3,5Mhz. POZDRO
  • #19 684119
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    karol napisał:
    A cóż odkrywczego może być w demolowaniu lampy - to zwykłe barbarzyństwo .

Zużytą lub uszkodzoną- jak się przez przypadek potłucze albo co- można :) Za to sprawnych lub zabytkowych nie. Miałem w ten sposób okazję poznać budowę 6P45S- okazało się że ma złocone siatki :) o czym nie wiedziałem.
  • #20 1496378
    Piroman1024
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam.
    Ja na tej lampie(GU-81) mam zamiar zbudować piec indukcyjny - będzie to zwykły generator Hartleya pracujący w klasie C.
    Mam pytanie jaką moc mogę osiągnąć we wzbudniku - czy mogę liczyć na 1KW?
    Z kąd wziąść transformator anodowy do takiego cuda - samemu nawijać czy jak?
    Pozdrawiam.
  • #21 1496678
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Trafo to być może z mikrofali podejdzie. Też bym na niej robił piec, ale jej nie mam :(.
  • #22 1497588
    Piroman1024
    Poziom 17  
    Tak się składa że jestem posiadaczem T-02 i GU-81.
    I do T-02 trafo od mikrofali by pasowało jak ulał ,ale do GU-81 to będzie mieć chyba za duże napięcie anodowe.
    A orientujesz się może jaką moc osiągne z lampy GU-81 - ok.1KW powinno wyjść chyba ale nie jestem pewien.
  • #23 1498770
    krzkomar
    Poziom 25  
    Piroman1024:
    "Tak się składa że jestem posiadaczem T-02 i GU-81. "
    Szczęściarz :)

Gdyby tak lampa ta pracowała jedynie jako wzmacniacz, a nie generator i np w klasie C lub D to 1kW powinienneś uzyskać bez najmniejszego problemu (a nawet duzo większą), lampa w tym przypadku dawałaby na wyjściu przebieg zbliżony do prostokątnego. Problem jest jednak w czymś innym: jeśli mamy klasyczny układ z generatorem to włożenie wsadu do pieca odstraja f rezonansową cewki, a tym samym całego generatora - jednak zawsze wzbudnik takiego generatora będzie miał f rezonansową. W przypadku gdy mamy generator zewnętrzny to w jakiś sposób ten generator musi się przestroić tak aby wzbudnik pracował zawsze na f rezonansowej.

Możnaby spróbować zrobić generator samodławny, wówczas na wyjściu mielibyśmy prostokąt, a lampa mogłaby pracować w klasie np C uzyskując w ten sposób b. dużą moc.
  • #24 1498792
    Piroman1024
    Poziom 17  
    Ale ta lampa ma właśnie pracować w układzie generatora w klasie C i do tego samowzbudnego - takie generatory stosuje się normalnie w przemyśle(albo stosowało się - bo dzisiaj to może na czymś innym się robi takie piece).

Generator taki już budowałem na kilku lampach ostatni hula z powodzeniem na GM-70.
    Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i postanowiłem wybudować mocniejszy piec właśnie na GU-81(właściwie to od początku miałem taki plan).

A i jeszcze jedno niewiem z kąd wziąść kondensatory które to wytrzymają najlepiej gdyby były próżniowe.
    W generatorze na GM-70 ceramiczne z rubina (największe jakie mogłem załatwić) z ciężkim bulem wytrzymują.
  • #25 1499840
    krzkomar
    Poziom 25  
    Przy tego typu mocach w.cz. to kondensatory albo próżniowe, albo takie z wymuszonym chłodzeniem - ale najlepsze będą próżniowe (małe straty). Zwykłe kondensatory dostępne w handlu się spalą. Jeśli pojemości niewielkie to można spróbować zastosować kenotrony nieżarzone, gorzej z tymi kondensatorami o większej pojemności.
  • #28 3791681
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    kwazor
    Strasznie wodę lejesz, jak zestroiłeś 4 lampy na 28 w takiej konfiguracji?Przeważnie cewka od p-iltra to jest prosty drut hihi.
    Z tego co przeczytałem to są rozważania teoretyczna a nie praktyczne, w latach 70 -80 tych wzmacniaczy co nieco dłubałem, powodzenia w rozważaniach.
    Z GU 81M można do 1kW mocy uzyskać (doskonałe są chińskie S1 w tych lampach wykonana była z platyny) przeważnie na luzie ok 700-800W, ale kłania się przemyślana konstrukcja p-ltra -rurka srebrzona, przełączników, kondensatorów. Przy tych mocach przewody same się rozlutowują. Należy stosować na ekrany obudowy mosiądz, miedź itd.
    Spektrum ja też używałem wzmacniacza i to najwyżej 500w wcz w zawodach a po zawodach lampy do kosza. Na dolnych pasmach wcz HIHIHI a czym to pomierzyłeś
    Vy73 !
  • #29 3803905
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Tak sobie czytam o tych wielkich mocach z małych lampek i dziwię się, że nie wszyscy rozumieją problem. Można uzyskiwać moce wyjściowe ze wzmacniaczy lampowych znacznie większe niż moc admisyjna zastosowanych w nich lamp w ten sposób, że jest to moc impulsowa lub maksymalna. Moc średnia nie może znacznie przekraczać maksymalnej mocy lamp. Przykładowo przy pracy na telegrafi lub z modulacją jednowstęgową można uzyskać setki watów z czterech PL lub EL500 jak to opisują książki. Natomiast przy emisji FM lub AM anody zrobią się czerwone i po chwili będzie d..a. Jednak nawet przy pracy impulsowej nie można przekraczać określonych mocy. Przy za dużym napięciu nastąpi przebicie pomiędzy anodą i katodą czyli coś w rodzaju łuku elektrycznego. Piszę coś w rodzaju bo tam nie ma zjonizowanego gazu. Przy za dużym prądzie impulsowym zniszczy się powierzchnię katody i anodę także. Co prawda ciekawe zjawiska zachodzą w katodach magnetronów, które też są lampami próżniowymi i w których wydajność prądowa katody jest wielokrotnie większa niż wynikałoby to z jej powierzchni.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy praktycznego wykorzystania lampy elektronowej GU-81, która często pozostaje jedynie dekoracją. Uczestnicy sugerują zastosowanie lampy głównie jako elementu liniowego wzmacniacza dużej mocy na krótkie fale (KF) lub jako generatora w piecu indukcyjnym pracującym w klasie C. Wzmiankowano, że GU-81 wymaga wysokiego napięcia anodowego (około 2,5 kV) i odpowiedniej konserwacji, w tym okresowego wygrzewania przy znamionowym napięciu żarzenia. Dyskutowano o możliwościach uzyskania mocy wyjściowej rzędu 700-1000 W, choć podkreślano, że wartości te zależą od klasy pracy, częstotliwości oraz konstrukcji układu, a przekraczanie mocy admisyjnej lampy prowadzi do jej uszkodzenia. Poruszono także temat trudności w doborze transformatorów anodowych i kondensatorów wysokoczęstotliwościowych, gdzie zalecane są kondensatory próżniowe lub z wymuszonym chłodzeniem. W kontekście alternatyw wymieniono lampy GU50, PL504, 6P45S oraz GM-70, omawiając ich parametry i zastosowania. Wzmiankowano również o potencjalnym wykorzystaniu GU-81 w wzmacniaczach audio w konfiguracji push-pull, choć z zastrzeżeniem dużych wymagań dotyczących transformatorów i sterowania siatką. Podsumowując, GU-81 to lampa nadawcza dużej mocy, której praktyczne zastosowanie wymaga zaawansowanej konstrukcji i odpowiednich komponentów, a jej wykorzystanie jako dekoracji jest jedynie niewielkim fragmentem potencjału tej lampy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA