logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezobsługowe otwieranie drzwi (Keyless-entry & Key-free)

grabber 10 Gru 2008 23:10 12584 9
  • #1 5844169
    grabber
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam. Czy ma ktos pomysl na konstrukcje bezobslugowego otwierania drzwi w samochodzie. Czyli poprostu po podejsciu do samochodu na jakies 1,5-2 m samochod otwiera centralny zamek... Takie systemy stosuje np FORD jako system Key Free i tez inni producenci...
  • #2 5845407
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Mój pomysł jest tak prosty, że pewnie ma jakieś nieprzewidziane przeze mnie wady.
    Wystarczy "pilota" kluczyków (nadajnik) uzupełnić impulsatorem, włączającym otwieranie drzwi co jakiś czas (dla oszczędności baterii). Napięcie baterii w pilocie należy obniżyć tak, aby układ jeszcze działał w ograniczonym (do 1.5÷2m) zasięgu.
  • #3 5848447
    grabber
    Poziom 11  
    No coz... wad twojego pomyslu jest wiele...
    PO 1. Pilot ktory wysyla caly czas sygnal ... bedzie caly czas probowal otworzyc samochod...nawet jak juz go otworzy (a poza tym co z zamykaniem samochodu ??)
    PO 2. Zaden uklad pilota nie bedzie pracowal przy napieciu okolo 2V (wiec w taki sposob napewno nie ograniczysz jego dzialania do 2 metrow

I takich PO mozna by bylo wymieniac jeszcze wiele.

Mi tu bardziej chodzi o taki uklad immo. z pastylka ktory by pracowal na dalsza odleglosc bo najczesciej immo. pracuj na odleglosc kilku cm.
    Ma ktos jakis pomysl??
  • #4 5848861
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5851080
    grabber
    Poziom 11  
    :) Hmmm... powiem tak ze troszeczke minelismy sie mysleniem... a mianowicie mi chodzi o tylko i wylacznie wylaczanie i wlaczanie zamka centralnego poprzez podejscie i odejscie od samochodu. Nie chce otwierac drzwi samochodu silownikami. System Key-Free - polega na tym iz podchodzac do samochodu na 2 - 1,5 m nie naciskajac zadnego przycisku ani nie wyjmujac kluczyka z kieszeni alarm sie wylacza i drzwi zostaja odryglowane.
  • #6 5852907
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Działa to na zasadzie immobilisera w zabezpieczeniu samochodu. W kluczyku jest transponder, w stacyjce cewka sprzęgająca transponder z układem na drodze magnetycznej.
    W przypadku drzwi, transponder jest w kieszeni właściciela, a sprzężenie na drodze radiowej. Samochód wysyła co kilka sekund sygnał radiowy, i jeżeli transponder w zasięgu, wysyła odpowiedż do samochodu, mamy otwarte drzwi. Jeżeli transponder poza zasięgiem, brak odpowiedzi, drzwi automatycznie się zamykają. W transponderze jest odbiornik radiowy, cały czas na czuwaniu, minimalny pobór prądu, mniej niż 1µA.
  • #7 5853142
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 858
    Ja widzę to tak. W aucie generator pola w.cz tak aby z odległości 1m odebrać sygnał w hmm pilocie. Sygnał ten zasilał by elektronikę więc pilot nadawał by sygnał do auta aby otworzyło drzwi przez co drzwi otworzą sie tylko w obecności do 2m w okolicy samochodu. Co się tyczy zamykania brak sygnału z pilota prosta czasówka np 30s i sama zamyka drzwi
  • #8 6297886
    sfaragdas
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    a ja mam lepszy pomysl ;-)

kiedys na allegro kupilem taki anty napadowy system ze jak mnie zabraknie w aucie z tym to odcina jeden przekazznik etc... bateria chyba 3216 czy 1632 jakos tak zmiana co pol roku. mozna by zrobic tak zeby jak to cos zostaje wykryte przez czyjnik to sie otwiera a jak stracone to zamyka ;-)

cos na bazie tego:
    http://allegro.pl /item574674645_kontroler_dostepu_kd_2006_dwa_obwody_nowosc.html

Regulamin punkt 10.11
    Proszę poprawić pisownię.
    /Faces/
  • #9 6307581
    tipsot
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    prezeswal napisał:
    Mój pomysł jest tak prosty, że pewnie ma jakieś nieprzewidziane przeze mnie wady.
    Wystarczy "pilota" kluczyków (nadajnik) uzupełnić impulsatorem, włączającym otwieranie drzwi co jakiś czas (dla oszczędności baterii). Napięcie baterii w pilocie należy obniżyć tak, aby układ jeszcze działał w ograniczonym (do 1.5÷2m) zasięgu.

lepiej to zrobić tak:
    pilot działający na ok. 50 cm od drzwi, oraz zabezpieczenie, że jeśli w ciągu 20 s nie otworzysz drzwi, to się z powrotem zamknie, lub pilota wsadzić do czegoś tupu zegarka, a czujniki zamontować w drzwiach, kiedy zbliżysz rękę, żeby otworzyć drzwi, to się otworzą.
  • #10 6310371
    dejmos
    Poziom 23  
    Ocena: 165
    A może coś co działa podobnie jak bramki antykradzieżowe w sklepach?? W drzwiach dookoła okna umieszczasz cewkę 1 lub 2 zwoje która nadaje na jakiejś tam częstotliwości(czyli Twoja bramka). Przy kluczykach masz układ (obwód rezonansowy) złożony z cewki i kondensatora dostrojonego dokładnie na częstotliwość na której nadaje bramka (czyli Twój klips). Jeżeli klips znajdzie się w pobliżu bramki wzbudza się i sprzęga się z bramką (coś na zasadzie sprzęgania się mikrofonu z głośnikiem). Gdy będziemy cały czas przy samochodzie lub w nim będzie następowało sprzężenie i drzwi będą otwarte. Gdy się oddalimy sprzężenie zaniknie i drzwi się zamkną. I teraz cały problem polega na tym aby zrobić układzik który będzie to realizował. Generator z cewką nadawczą to raczej nie problem, obwód rezonansowy przy kluczykach chyba też nie. Gorzej z częścią która wykryje sprzężenie:/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji bezobsługowego systemu otwierania drzwi samochodu (Keyless-entry/Key-free), który automatycznie odryglowuje centralny zamek po zbliżeniu się użytkownika na odległość około 1,5–2 m, bez konieczności naciskania przycisków czy wyjmowania kluczyka. Propozycje rozwiązań obejmują m.in. modyfikację pilota kluczyka poprzez obniżenie napięcia baterii w celu ograniczenia zasięgu sygnału, jednak napotykają na problemy techniczne, takie jak ciągłe nadawanie sygnału i niestabilność działania przy niskim napięciu. Inne sugestie to zastosowanie małego mikrokontrolera z modułem radiowym do sterowania zamkiem, wykorzystanie czujników zbliżeniowych w drzwiach, a także systemów opartych na transponderach radiowych działających podobnie jak immobiliser, gdzie samochód wysyła sygnał, a transponder w kieszeni właściciela odpowiada, umożliwiając otwarcie drzwi. Proponowano również rozwiązania oparte na sprzężeniu rezonansowym, analogiczne do bramek antykradzieżowych w sklepach, gdzie cewka w drzwiach i obwód rezonansowy przy kluczykach tworzą sprzężenie, które wykrywa obecność kluczyka i steruje zamkiem. Problematyczne pozostają kwestie zasięgu, zużycia energii, niezawodności oraz mechanizmu zamykania drzwi po oddaleniu się użytkownika, z propozycjami zastosowania czasówek lub siłowników do automatycznego zamykania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA