logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłaczanie silnika chwytaka, regulacja siły docisku prądem

Rafal__10 23 Gru 2008 16:42 2784 19
  • #1 5895015
    Rafal__10
    Poziom 10  
    Witam.
    Robie na pracę inż. chwytak do robota sterowany silnikiem elektrycznym.
    częśc mechaniczna mam już zrobioną.
    Mam problem z częścią elektryczną. Jeżeli ma ktoś pomysł to proszę o pomoc a juz piszę w czym sprawa:
    Otóż wyzej wymieniony chwytak jest sterowny silnikiem elektrycznym 12 Vol od wycieraczek. Pobiera on w czasie pracy około 2A. Przy maksymalnym docisku gdy staje pobiera ok. 8 - 9 A.
    Chodzi mi o układ którym mógłbym za pomocą np. potencjometra ustawić natężenie pradu na np. 5A i przy którym tym pradzie wyłaczyłby się ten silnik. Chodzi mi tu poprostu o regulawaną siłę docisku, wcześniej zmierzyłbym sobie o jaką siłę mi chodzi i poprzez odpowiednie ustawienie prądu w przedziale min - max regulowałbym ta siła.
    Prosze o jakąś pomoc albo o jakis schemacik w/w układu. Jestem bardzo słaby w projektowaniu układów elektronicznych, dlatego też prosiłbym o jakieś sugesie lub podpowiedzi.
  • #2 5895046
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    Mam pewien pomysł: wpisz "źródło prądowe" do wyszukiwarki na forum i do google'a. (Uwaga: tranzystor ograniczający będzie sie grzał!)
  • #3 5895424
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    sposobów jest wiele , najprostszy to komparator analogowy na szeregowym rezystorze dokonujesz pomiaru prądu spadek napięcia jest proporcjonalny do przepływającego prądu wystarczy dobrać punkt pracy komparatora i masz ograniczenie prądowe http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Comparators.html nie wiem jaki sposób sterujesz silnikami bo przy scalonych mostkach H masz taką możliwość np L298 , stosując mikrokontroler sprawa jeszcze prostsza dokonując pomiaru przetwornikiem A/C masz pełny "obraz" prądu silnika co dalej to tylko kwestia programowa , oczywiście pomiarów musisz dokonywać od strony GND
  • #4 5896030
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Polecam raport:
    http://rab.ict.pwr.wroc.pl/~mw/pdfs/Mostek.pdf

Jest tam zrealizowany podwójny mostek z regulatorem prądowym. Ja bym nie stosował mikrokontrolera - przy takich prądach i w niesprzyjających warunkach aplikacja niezawodnego systemu opartego o mikrokontroler jest bardzo trudna.
  • #5 5896165
    bogdan_p
    Poziom 39  
    zgadza się McRancor że na pewno pojawią się problemy wynikające z pracującego silnika ( szczotki ) ale umiejętnie zaprojektowane pcb , niezależne zasilanie , ekranowanie i filtry mogą skutecznie wyeliminować te zakłócenia , jest faktem że niezależny układ jest pewniejszy w działaniu niż na mikrokontrolerze
    autor napisał że chce regulować prąd , ale z drugiej strony chodzi mu tylko o ograniczenie do pewnej wartości dlatego można zrobić to jeszcze prościej dobierając wartość rezystora pomiarowego tak aby przy określonym prądzie nastąpił spadek napięcia pozwalający na wysterowanie diody transoptora lub na kontraktonie nawinąć odpowiednią cewkę wyzwalającą styki dla danej wartości prądu , w obu przypadkach jesteśmy galwanicznie odseparowani od zakłóceń silnika
  • #6 5939312
    Rafal__10
    Poziom 10  
    Dziękuje za podpowiedzi.
    Dodam że potrzebuję jakiś zwykły układ do wyłączania silnika automatycznie przy pewnym prądzie. Jak wspomniałem jestem bardzo cienki z tworzenia, projektowania układów elektronicznych tak jeżeli ktoś miałby jeszcze jakieś pomysły będę bardzo wdzięczny za okazaną pomoc.
  • #7 5939655
    McRancor
    Może samochodowy sterownik do otwierania szyb? Tam są takie rozwiązania, trzeba by poczytać dokładniej.
  • #8 5940901
    Minner
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    A nie może być zwykły bezpicznik? Czy nie ma mowy o "cochwilowej" wymianie elementu (co jaki czas będzie następowało załączenie tej krytycznej wartości prądu po której ma się silnik wyłączyć?)
  • #9 5941127
    jamtex
    Poziom 23  
    Ocena: 247
    Zobacz na takie elementy - to jest chba to co szukasz: Link
  • #10 5954634
    Rafal__10
    Poziom 10  
    Minner napisał:
    A nie może być zwykły bezpicznik? Czy nie ma mowy o "cochwilowej" wymianie elementu (co jaki czas będzie następowało załączenie tej krytycznej wartości prądu po której ma się silnik wyłączyć?)

Raczej nie ma możliwości zmiany bezpiecznika. Chwytak ten będzie znajdował się na ramieniu manipulatora i będzie naprzykład układał 20 pudełek w zaprogramowalną sekwencję. Nikt nie będzie koło niego stał z wiadrem bezpieczników i za każdym razem wymieniał ten bezpiecznik./prądem ma być ograniczona siła docisku za każdym razem jak manipulator będzie chwytal przenoszony przedmiot/
    Pomysł kolegi "McRancor" może nie być zły muszę poczytać coś na ten temat.
  • #11 6273723
    Rafal__10
    Poziom 10  
    Troszeczkę odnowię temat.
    Czy nikt nic takiego nie robił.
    Jestem troszkę cienki z projektowania takich układów.
    Czy ktoś konkretnie pomoże?
  • #12 6273926
    McRancor
    McRancor napisał:
    Może samochodowy sterownik do otwierania szyb? Tam są takie rozwiązania, trzeba by poczytać dokładniej.

A co wskazówki gdzie szukać nie wystarczą?
  • #13 6274068
    Rafal__10
    Poziom 10  
    To nie ten patent jednak.

McRancor napisał:
    McRancor napisał:

A co wskazówki gdzie szukać nie wystarczą?
  • #14 6274284
    McRancor
    Faktycznie, może przesadziłem.

Silnik ma być wyłączony, czy po prostu ma to być regulator, który sprawi że zadawany prąd nie zostanie przekroczony?
  • #15 6279834
    Rafal__10
    Poziom 10  
    Silnik przy zadanym prądzie np. 5A ma być wyłączony.
    Dokładnie chodzi oto:
    1. Szczęki rozwarte, robot w pozycji A - chwyć pudełko
    a). Silnik zaczyna pracować rozpoczęcie pracy chwytaka
    b). Chwytak ściska pudełko z zadaną siłą (prąd - regulacja np. 3-7A)
    c). Chwytak osiągnął zadaną siłę - wyłącza silnik
    2. Szczęki zwarte - robot rozpoczyna jazdę (z pudełkiem) z punktu A do B
    3. Robot dotarł do punktu B - zostaw pudełko
    a). Szczęki rozwierają się - zostawia pudełko
    4. Robot wraca do punktu A.
    5. -> 1. i tak w kółko

Dlatego układzik ten nie może być resetowany, ani nie można w nim nic przyciskać bo to staciłoby sens.
  • #16 6279937
    McRancor
    No tak, ale jeśli silnik zostanie wyłączony, to pudełko wypadnie - chyba że tam jest przekładnia samohamowna.

Jeśli nie ma, to silnik musi cały czas być włączony i wtedy tylko będzie trzymał.

Tutaj masz podwójny mostek z regulacją prądu:

Bez mikrokontrolera się nie obejdzie, bo i tak trzeba przecież programować sekwencję ruchów.
  • #17 6279952
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Ocena: 296
    Rozumiem ,że ten silnik podczas pracy robota byłby pod napięciem i pobierałby prąd 3-7A?Może okazać się że silnik od wycirraczek przy takim przepłyływie prądu w którymś momencie nie wytrzyma.
  • #18 6289918
    Rafal__10
    Poziom 10  
    Silnik posiada przekładnię hamowną + śrubę pociagową z gwintem więc nie pusci pudełka po odłączeniu napięcia.

Dodano po 6 [minuty]:

McRancor napisał:
    No tak, ale jeśli silnik zostanie wyłączony, to pudełko wypadnie - chyba że tam jest przekładnia samohamowna.

Jeśli nie ma, to silnik musi cały czas być włączony i wtedy tylko będzie trzymał.

Tutaj masz podwójny mostek z regulacją prądu:

Bez mikrokontrolera się nie obejdzie, bo i tak trzeba przecież programować sekwencję ruchów.

Dzięki za schemat. Jest strasznie skomplikowany. Może coś prostszego gdzieś masz.
  • #19 6304653
    Rafal__10
    Poziom 10  
    I nikt nie pomorze, nikt nie ma żadnego schematu, pomysłu itd.
  • #20 6305502
    bogdan_p
    Poziom 39  
    przecież ogólną zasadę podałem Ci 3 miesiące temu , mierzysz spadek napięcia na rezystorze pomiarowym przy wartości 1Ω masz spadek 1V przy prądzie 1A dalej to kwestia tego czy sygnał wykorzystasz w mikrokontrolerze , czy zbudujesz układ z komparatorem analogowym
    w pierwszym przypadku mierzysz napięcie przetwornikiem A/C w programie ustalasz wartość ograniczenia prądu powodującą wyłączenie sygnałów sterujących mostek H , podobnie z komparatorem ustalasz próg przełączenia , wyjście komparatora steruje np przez bramki sygnałem sterującym wejściami mostka H

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy projektu chwytaka do robota sterowanego silnikiem elektrycznym 12 V (silnik od wycieraczek), który pobiera prąd około 2 A podczas pracy i do 8-9 A przy maksymalnym docisku. Celem jest stworzenie układu elektronicznego umożliwiającego regulację siły docisku poprzez ustawienie maksymalnego natężenia prądu (np. 3-7 A) za pomocą potencjometru oraz automatyczne wyłączanie silnika po osiągnięciu zadanego prądu, bez konieczności ręcznego resetowania układu. Silnik posiada przekładnię hamowną i śrubę pociągową, co zapobiega utracie chwytu po wyłączeniu zasilania. W dyskusji zaproponowano różne rozwiązania: pomiar prądu na rezystorze pomiarowym i wykorzystanie komparatora analogowego do ograniczenia prądu, zastosowanie mostka H (np. L298) sterowanego mikrokontrolerem, a także układy z regulatorem prądowym bez mikrokontrolera. Zwrócono uwagę na konieczność ekranowania i filtrów w celu eliminacji zakłóceń generowanych przez silnik szczotkowy. Wskazano, że prosty bezpiecznik nie spełni wymagań ze względu na konieczność automatycznego i wielokrotnego wyłączania silnika. Podkreślono, że układ musi działać niezależnie i bezobsługowo w cyklu pracy chwytaka. Zaproponowano również poszukiwanie gotowych rozwiązań w sterownikach samochodowych do podnoszenia szyb. Ostatecznie rekomendowano pomiar napięcia na rezystorze pomiarowym i sterowanie wyłączaniem silnika poprzez komparator lub mikrokontroler, który odczytuje wartość prądu i wyłącza mostek H po przekroczeniu progu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA