logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile powietrza w hydroforze 20L przy pustym zbiorniku? Częste załączanie się

romanbolek 29 Mar 2004 15:35 33003 18
REKLAMA
  • #1 570162
    romanbolek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    moze to nie jest pytanie w odpowienim dziale ale moze ktos bedzie znal odpowiedz na pytanie: ile powietrza powionno być w hydroforze przy pustym zborniku. mam 20 liytowy zbiornik i mi sie załacza po spuszczeniu 3 litrów, to chyba za często?? wydaje mie sie ze przynajmnie co 8 litrów. wydaje mi sie ze problem twki zle dobranej poduszcze powietrznej.
  • REKLAMA
  • #2 570177
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Problem jest raczej w regulacji wyłącznika ciśnieniowego.
  • #3 570293
    thalex
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Przy niektórych wyłącznikach ciśnieniowych jest możliwość regulacji delta P, czyli różnicy pomiędzy załączeniem a wyłączeniem (tj. histereza), zwróć uwagę na mechanizm jak działa bo ta możliwość wczale nie musi być wyraźnie oznaczona.
    Inną metodą jest zwyczajne napompowanie powietrza do hydroforu i myślę, że w ten sposób masz szansę uzyskać większą deltę P.
    Niektóre hydrofory mają do tego zaworek taki jaki jest przy kołach samochodowych.
  • REKLAMA
  • #4 570916
    rysiu
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Ja miałem tak: zbiornik 300 l powitrza nabijałem 1.5 at a wyłącznik ciśnieniowy był ustawiony od 3at do 4at.
    Teraz mam "automatuczną poduszkę powietrzną:
    razem z pompą włącza się mały kompresorek który pompuje
    powietrze i jednocześnie napowietrza wodę. W zbiorniku gdzieś powyżej połowy wysokości jest zawór odpowietrzający który odprowadz nadmiar powietrza jeśli poziom wody spadnie poniżej tego zaworu.
    Taki oto system daje dynamiczną poduszkę. Działa świetnie, zero myślenia o dobijaniu powietrza do hydroforu
    Pozdrowienia
  • #5 572950
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    To nie ma nic wspolnego z delta ani z regulacja wylacznika. Przeciez wylacznik sam sie nie rozregulowal. O ile wylacznik jest sprawny, a tak mniemam z opisu barkuje tylko poduszki gazowej. Jako ze ciecze sa z natury niescisliwe aby wytworzyc cisnienie nad ciecza powszechnie stosuje sie poduszke gazowa. Musisz zrobic tak. Spuscic nieco wody, gdzies do okolo polowy zbiornika i wpompowac jakims zewnetrznym kompresorem okolo 1,5-2 atm. nastepnie wlacz hydrofor, i niech napompuje wody. Zazwyczaj sie ustala tak by bylo wlacznie pompy na 1,5atm a wylacznie na 3-4atm. Zreszta pewnie Twoj wlacznik w hydroforze jest tak ustawiony ale mimo wszystko warto sprawdzic.
    pozdrawiam
    tom
  • #6 577318
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    ToM ma rację. Tym kompresorem może być zwykła pompka. Nie przekraczaj jednak ciśnienia powyżej 1,5 at. Niech zawiera się w zakresie 1,3-1,5at.
  • #7 588762
    mARIOr.
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam

Albo wykorzystaj agregat z starej lodowki. Ja tak napelniam swój hydrofor.

Hejj.
  • #8 588832
    macher
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    u dołu hydroforu powinien być zawór spustowy. U góry korek. Spuść tak jak mówią ok pół zbiornika. Możesz odkręcić korek od góry szybciej zejdzie. To może być wina wyłącznika ale w nim zacznij majstrować jak dobijesz powietrza.
    8O
    macher
  • #9 6251758
    345
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Koledzy. Ja chyba też źle zamontowałem hydrofor przeponowy. Jest to zbironik 150L poziomy. Po drugiej stronie jest manometr i odpowietrznik. Pompa bardzo wydajna. Ale mam problem.
    Do zbiornika przy jednym nabiciu wchodzi 23L wody. Wyłącznik ciśnieniowy ustawiony na wartość 2-4 Atm. Wyddaje mi się że za moło wody wchodzi. Opróżniłem teraz zbiornik. Manometr wskazuje 0(zero). Doradzcie.
  • REKLAMA
  • #10 6282282
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    345 napisał:
    Koledzy. Ja chyba też źle zamontowałem hydrofor przeponowy. Jest to zbironik 150L poziomy. Po drugiej stronie jest manometr i odpowietrznik. Pompa bardzo wydajna. Ale mam problem.
    Do zbiornika przy jednym nabiciu wchodzi 23L wody. Wyłącznik ciśnieniowy ustawiony na wartość 2-4 Atm. Wyddaje mi się że za moło wody wchodzi. Opróżniłem teraz zbiornik. Manometr wskazuje 0(zero). Doradzcie.

Sprawa jest b. prosta. Mimo że masz zbiornik przeponowy to nie masz w nim tzw. poduszki powietrznej. Najlepiej wylej z niego cała wodę (lub przynajmniej część) a następnie do części powietrznej(to jest tam gdzie pompa nie wtłacza wody) wtłocz powietrze ok 1-2atm. Włącz pompę i powinno być ok. Mogło się też zdarzyć iż przykleiła Ci się membrana do zbiornika (z powodu tego że nie było w niej wstępnego ładunku powietrza. Aby ją odkleić należy pompować powietrze aż się oderwie z hukiem od ścianek zbiornika. Kiedyś u jednego klienta oderwała się dopiero jak załadowałem 5 atm. Mam nadzieję że u Ciebie problemu nie ma i starczy samo naładowanie zbiornika powietrzem.

Pozdrawiam i powodzenia!
  • #11 6282514
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 6283439
    135
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Kolego. Ile nalewasz do tego zbiornika 25L ? Zrobię tak jak mówicie.
  • REKLAMA
  • #13 6283724
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6287903
    Narek 1
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Nie tak się to robi. Skoro wstępnie nalałeś 0,5 bara wody i dopiero wtedy pompowałeś tzn, że przy ciśnieniu powietrza 1,5 bara w zbiorniku 24 litrowym jest ok 7 litrów wody i daje ci to gwarancje, że te 7 litrów wody nigdy nie wypłynie jeżeli ciśnienie złączania jest większe niż 1,5 bara. Sztucznie zmniejszyłeś zbiornik.
    Powietrza do przepony pompuje się gdy wody nie ma wcale w zbiorniku. Najlepiej napompować zalecane 1,5 bara a zawór ciśnieniowy ustawić tak aby załączał przy ok. 1,6 - 1,7 bara. Ciśnienie wody 3-4 bary to za dużo, niepotrzebnie się "męczy" pompa, woda głośniej przepływa przez zawory wypływowe no i po co tyle. Przeważnie wystarczające ciśnienie dla typowej instalacji jest max 2,5 bara. Woda wtedy wypływa z kranów w zadowalającym tempie nie mówiąc już o tym że mniej się jej też zużyje ( zmarnuje).
  • #15 6288301
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 6306209
    Narek 1
    Poziom 17  
    Oczywiście, że pompuje się powietrze pomiędzy baniak a przeponę ale zastosowałem skrót myślowy i później pomyślałem, że może być nie czytelne tak jak to, że ilość wody wyraziłem w barach. (nalewasz 0,5 bara)

Ja też z hydroforu podlewam ogród, trawnik i używam do domu. Mam dwa ciśnienia. 4 bary do podlewania aby dalej tryskacze sięgały i 2 bary na dom. Robi się to reduktorem za 100 zł. Cały hydrofor jest na wyższe ciśnienie a na odejściu na mieszkanie reduktor. Dwa razy w roku zmieniam nastawę pompy aby się nie męczyła gdy nie ma sezonu na podlewanie.

Ostatnio wkurzył mnie hałas hydroforu i kupiłem pompę głębinową 1300 W o rewelacyjnych parametrach w porównaniu z innymi tej klasy za też rewelacyjną cenę, 530 zł (nowa) i większy zbiornik 100 l.
  • #17 6309494
    135
    Poziom 12  
    Ja mam hydrogor 150 L i działa na ciśnieniu 2 do 4. Dziś wyciągnąłem przeponę. Woda była też w zbiorniku(niestety). Dziura :(. I nie wiem czy była od początku ?? Wydaje mi się mogła być. Guma jest wdobrym stanie. I teraz mam pytanie. Czy właściwym jest postępowanie:
    1. Montuje przeponę.
    2. Pompuje do niej ciśnienie 1,5bar
    3. Włączam hydrofor i po robocie.

Ile wody naleje do zbiornika 150L ?? Realnie ile powinienem spuścić z niego do załączenia ??
  • #18 6313770
    Narek 1
    Poziom 17  
    Postępowanie napisałeś prawidłowo tylko nie wiem czy będzie "po robocie", życie pokaże :D
    Dotychczas nad ilości wody jaka wypłynie się nie zastanawiałem ale teraz wyszło mi tak: jest chyba tak powiązane ciśnienie z objętością zbiornika, że
    p1xv1 = p2xv2 czyli gdy wyjściowe ciśnienie w pustym zbiorniku wynosi 1,5 bara to gdy pompa wyłączy przy 4 barach to na powietrze zostanie 56 litrów miejsca czyli wejdzie 94 litry wody. Gdy wylatuje a ciśnienie załączanie jest 2 bary to powietrze zajmie objętość 112 litrów czyli wody zostanie 38 litrów wiec wypłynie 56 litrów. Prawdopodobnie to jest dobrze ale nie daję sobie nic obciąć. :D
  • #19 6323724
    135
    Poziom 12  
    Udało się. Weszło 70 litrów wody. Dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem częstego załączania się pompy w hydroforze o pojemności 20 litrów, co może wynikać z niewłaściwego ciśnienia powietrza w zbiorniku przeponowym. Zaleca się, aby powietrze w hydroforze było napompowane do około 1,3-1,5 bara przy pustym zbiorniku, co zapewnia odpowiednią poduszkę powietrzną i zmniejsza częstotliwość załączania pompy. Warto spuścić wodę do około połowy zbiornika przed napompowaniem powietrza zewnętrznym kompresorem lub pompką przez zawór powietrzny, który zwykle znajduje się na zbiorniku. Regulacja wyłącznika ciśnieniowego (ustawienie ciśnienia załączenia i wyłączenia, tzw. delta P) również wpływa na pracę systemu, ale problem najczęściej leży w złym ciśnieniu powietrza lub uszkodzonej przeponie. W hydroforach większych (np. 150 l) ciśnienie powietrza ustawia się podobnie, a ilość wody w zbiorniku zależy od ciśnienia załączania i wyłączania pompy, zgodnie z prawem Boyle’a (p1×v1 = p2×v2). Wymiana lub napompowanie przepony do 1,5 bara po całkowitym opróżnieniu zbiornika jest standardową procedurą. Dodatkowo stosowanie reduktorów ciśnienia pozwala na optymalizację pracy hydroforu dla różnych zastosowań (np. podlewanie i instalacja domowa).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA