czesław50 napisał:
Do tego że karta w Dbox chodzi bez internetu doszedłem doświadczalnie. Decydują o tym emulatory. U mnie (cam2 i gbox).
Nie wiem jak z innymi tunerami przystosowanych do systemu Viaccess, bo nie mam takowych.
Ważne jest aby używać w mirę najnowszych softcamów. Karty dla Orange to dość nowa wersja Viaccess. Nadal ludzie z uporem maniaka trzymają się archaicznych wersji nierozwijanych programów.
Co do innych odbiorników z tym systemem - po pierwsze koniecznie DVB-S2 po drugie Viaccess w swojej historii przechodził wiele zmian (najdziwaczniejsza to TPS Crypt) i moduły CAM Viaccess nie zawsze były kompatybilne z kartami Viaccess - norma kiedyś było zamienianie CAM'u Viaccess jednego typu na inny..
Sprawdzać należy cardservery - np. newcs nie umie obsłużyć karty Cyfry+ w DM800 a CCCam czyta ją na tym tunrze i jego czytniku bez problemu. Także newcs czyta kartę Cyfry+ w innych tunerach. Są czasem pewne drobiazgi które umykają twórcom tych programów.
NewCS na szczęście umarł już więc najlepszym wyborem to będzie CCCam 2.1.2 lub nowszy jak tylko się pojawi z racji wydłużenia ECM przez Sky Italia. Gbox'opodobne programy same sobie poradzą z obsługą kart. Po prostu podział na softcam i cardserver jest już przeżytkiem.