logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać karty Viaccess SHD85 z Dbox2 do nagrywania SatTV na PC?

czesław50 04 Sty 2009 18:06 17266 23
REKLAMA
  • #1 5949495
    czesław50
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witajcie!
    Ma ktoś jakieś doświadczenia z kartą jak w temacie włożoną do Dbox2 z multicam-em?
    Jestem szczęśliwym posiadaczem tego TPSA promocyjnego zestawu i działa!,
    ale moim zdaniem estetyka jego jest ohydna, a po drugie chciałbym jak dotąd nagrywać programy SatTV do PC po Lan-ie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5949567
    zygus2
    Poziom 16  
    Niestety nie ma opcji aby karta działała na jakimkolwiek innym dekoderze niż firmowym TP. Fakt faktem dreambox (500s) rozpoznaje karte ale kanałów już nie dekoduje...
  • #3 5949657
    czesław50
    Poziom 12  
    Tuner SHD85 ma gniazda Ethernet może tędy da się po lan-ie do PC jakiś strumień puścić.
    Reszta nie istotna,ostatecznie można ten tuner przymaskować starym wybebeszonym analogowym, to właściwie tylko kosmetyka.
  • #4 5949686
    zygus2
    Poziom 16  
    Niestety Ethernet tylko i wyłącznie do aktualizacji oprogramowania i czasami tylko jakies dane wymienia. zadnych większych interfejsów (VCL pewnie myslisz jak dbox2) nie uświadczysz.
  • #5 5949767
    czesław50
    Poziom 12  
    Jednak myślę że skoro SHD85 ponoć oparty jest na linuxie, to spece zrobią image z emu do Dbox2 na taką kartę. Ja jestem w tym temacie za cienki.
    I jeszcze pytam jak odczytać IP z SHD85.
  • REKLAMA
  • #6 5950003
    zygus2
    Poziom 16  
    Na linuxie to on oparty nie jest .. no i pozostaje parowanie tunera nie z kartą a z liveboxem. na zwyklym modemorouterze nie ruszy
  • #7 5950262
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    zygus2 napisał:
    Na linuxie to on oparty nie jest .. no i pozostaje parowanie tunera nie z kartą a z liveboxem. na zwyklym modemorouterze nie ruszy

Witam.

Kolego nie opowiadaj bzdur , na routerze np. TP-Link TD-W8910g działa już

od 2 miesięcy i nie ma żadnych problemów z komunikacją po lanie , tuner

nawet o dziwo od tego czasu nie woła o liweboxa .

Pozdrawiam maniek475 .
  • REKLAMA
  • #8 5950449
    czesław50
    Poziom 12  
    Zgadzam się z maniek475, ja livebox zastosowałem tylko do pierwszego uruchomienia, a teraz cały czas leci na Pentagram P6331 i praktycznie P6331 jest potrzebny tylko przy każdym starcie SHD85, potem jest zbędny.
    A co z tym linuxem?
  • REKLAMA
  • #9 5950662
    zygus2
    Poziom 16  
    No to koledzy dziwie się gdyż mi na routerze nie chciało się aktywować (cały czas trwał test) dopiero po podłączeniu do liveboxa wszystko zadziałało. Więc nie zdziwie się jeżeli przy następnej aktualizacji firmware tunera będziecie dzwonić na bluline TP z pytaniem dlaczego nie działa :)
  • #10 5950810
    maniek475
    Poziom 25  
    zygus2 napisał:
    No to koledzy dziwie się gdyż mi na routerze nie chciało się aktywować (cały czas trwał test) dopiero po podłączeniu do liveboxa wszystko zadziałało. Więc nie zdziwie się jeżeli przy następnej aktualizacji firmware tunera będziecie dzwonić na bluline TP z pytaniem dlaczego nie działa :)

Witam.

Mój tuner nie widział od samego początku liveboxa ( nawet nie rozpakowany ) , pierwsze uruchomienie było właśnie na routerze który posiadam i nie było żadnego problemu z aktualizacją ( aktywacją ) .

Pozdrawiam maniek475
  • #11 5950926
    czesław50
    Poziom 12  
    Koledzy skupmy się na temacie a nie gdybajmy co się stanie.
    Przypominam karta TP viaccess w Dbox2, to mnie interesuje i z góry dziękuję za sensowną wypowiedź.
    Pozdrawiam
  • #12 5950984
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    To włóż kartę do dboxa, uruchom emu, sam zobaczysz efekty i pochwalisz się na forum.
  • #13 6008081
    czesław50
    Poziom 12  
    Liczyłem na pomoc kolegów mających jakieś w tym temacie doświadczenie, a tu masz:

okulik napisał:
    To włóż kartę do dboxa, uruchom emu, sam zobaczysz efekty i pochwalisz się na forum.

Ten post, nie traktuję jako chwalenie się, ale jako podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Działa karta w Dbox2(Philips) + Multicam!.

Image:
    GLJ 06.09.2008 _by sputnik _ 2xI (mod kosmetyczny PL)

Camds:
    Cam2 + Gbox

Internet jest zbędny!.

Przy innej konfiguracji też powinny testy wypaść pozytywnie.

Pozdrawiam.:D
  • #14 6020882
    TomPL
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    czesław50 napisał:

Image:
    GLJ 06.09.2008 _by sputnik _ 2xI (mod kosmetyczny PL)
    Camds:
    Cam2 + Gbox
    Internet jest zbędny!.

przyznam szczerze - nic mi te powyższe dane nie mówią, z techn. sat nie miałem wcześniej doświadczeń, ale czy mógłbyś mi "ideologicznie" wyjaśnić, na czym to polega, że ominąłeś zdawałoby się konieczne do weryfikacji polączenie z internetem? czy to oznacza, że tylko dedykowany tuner SDH-85 musi się łączyc z netem, bo tak ma zaprogramowane w dedykowanym sofcie?
  • #15 6023009
    czesław50
    Poziom 12  
    Tuner Dbox2 oparty jest na systemie linux. Dzięki temu i ogromnej ilości oprogramowania, ma duże możliwości.
    Wejdź na forum Dbox to dowiesz się więcej.

Dedykowany tuner SDH-85 musi się łączyć z netem przy każdym starcie, potem działa bez netu.

Do tego że karta w Dbox chodzi bez internetu doszedłem doświadczalnie. Decydują o tym emulatory. U mnie (cam2 i gbox).
    Nie wiem jak z innymi tunerami przystosowanych do systemu Viaccess, bo nie mam takowych.
    Jeżeli masz Dbox2 to dam Ci wskazówki do nauki na PW, bo tu nie ten temat.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #16 6028316
    konekt.net

Poziom 13  
    czesław50 napisał:
    ...

na kompie podpiętym pod ten sam router:
    Start > Uruchom > wpisz cmd i daj Enter
    następnie polecenie: arp -a
    najlepiej jak byś miał w tym czasie w sieci tylko ten tuner i komp na którym sprawdzasz

pozdr. M.D.
    Konto firmowe:
    Konekt Sp. z o.o.
    Nauczycielska 18 / LU1, Szczytno, 12-100 | Tel.: 896XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.konekt.net
  • #17 6029502
    maniek475
    Poziom 25  
    konekt.net napisał:
    czesław50 napisał:
    ...

na kompie podpiętym pod ten sam router:
    Start > Uruchom > wpisz cmd i daj Enter
    następnie polecenie: arp -a
    najlepiej jak byś miał w tym czasie w sieci tylko ten tuner i komp na którym sprawdzasz

pozdr. M.D.

Witam.

A nie można prościej ?

Jak tuner się uruchomi , na pilocie od SHD85 na zmiane przyciskasz

przyciski niebieski i żółty , też ci wyskoczy na ekranie telewizora cała

konfiguracja tunera między innymi IP jakie dostał .

Pozdrawiam maniek475
  • #18 6029875
    czesław50
    Poziom 12  
    Drodzy koledzy
    Właściwie o co pytałem w temacie osiągnąłem i teraz mogę nagrywać programy SatTV z Dbox2 do PC po Lan-ie.

SHD85 i livebox mam spakowane do pudeł, a korzystam tylko z białej karty TP Sat.
    Mógłbym zamknąć ten temat, ale zaczekam jeszcze, bo może ktoś wypowie się jak mu wypadły testy z kartą i Dbox2. Lub może komuś uda się nawiązać kontakt po lan-ie SHD85 do PC.
    Pozdrawiam
    Czesław50
  • #19 6030712
    TomPL
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    maniek475 napisał:

Jak tuner się uruchomi , na pilocie od SHD85 na zmiane przyciskasz
    przyciski niebieski i żółty , też ci wyskoczy na ekranie telewizora cała
    konfiguracja tunera między innymi IP jakie dostał .

czesław, nie zamykaj, zobacz jakie ciekawe rzeczy przy okazji wychodzą na światło dzienne :D
  • #20 6030840
    czesław50
    Poziom 12  
    Witajcie TomPL i maniek475
    Popróbowałem inne konfiguracje w Dbox2 i wszystko śmiga, oczywiście jedynie w promocji i tylko ten zestaw podstawowy TPSA nic poza tym!. Może on śmigać chyba na każdym cam-cie w Dbox2.

Zostawiam tę dyskusję otwartą, a jednocześnie proponuję aby ktoś z Was otworzył [nowy temat], bardziej dotyczący SHD85.
    Bardzo dużo jest o tej tematyce stron francuskich.

Proponuję temat np. Konfiguracja tunera SHD85
    Ja osobiście tam się wypowiem po ponownym wypakowaniu tunera. Może być ciekawie.

Jeżeli założysz nowy temat daj tu adres przekierowania dla wszystkich, jako temat pokrewny.
    Pozdrawiam .
  • #21 7142305
    krzysztof_0
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    zygus2 napisał:

Dekoder TP Samsung SHD 85. Deoder jest na linuxie karnel 2.6.17. Karta viacess nie jest parowana z dekoderem. Działa w czytniku phoenix z wtyczką ACAMD na sofcie DVBDREAM.
  • #22 7142366
    czesław50
    Poziom 12  
    Witam!
    kolego krzysztof_0 dobrze że poruszyłeś sprawy związane z SHD85. Otwórz jednak nowy temat, bo ja oddałem sprzęt z kartą do TPSA i w tej kwestii nic nie pomogę.
    Ten temat uważam za wyczerpany i zamykam.
    Pozdrawiam.
  • #23 7157233
    studisat
    Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
    Ocena: 323
    czesław50 napisał:

Do tego że karta w Dbox chodzi bez internetu doszedłem doświadczalnie. Decydują o tym emulatory. U mnie (cam2 i gbox).
    Nie wiem jak z innymi tunerami przystosowanych do systemu Viaccess, bo nie mam takowych.

Ważne jest aby używać w mirę najnowszych softcamów. Karty dla Orange to dość nowa wersja Viaccess. Nadal ludzie z uporem maniaka trzymają się archaicznych wersji nierozwijanych programów.

Co do innych odbiorników z tym systemem - po pierwsze koniecznie DVB-S2 po drugie Viaccess w swojej historii przechodził wiele zmian (najdziwaczniejsza to TPS Crypt) i moduły CAM Viaccess nie zawsze były kompatybilne z kartami Viaccess - norma kiedyś było zamienianie CAM'u Viaccess jednego typu na inny..

Sprawdzać należy cardservery - np. newcs nie umie obsłużyć karty Cyfry+ w DM800 a CCCam czyta ją na tym tunrze i jego czytniku bez problemu. Także newcs czyta kartę Cyfry+ w innych tunerach. Są czasem pewne drobiazgi które umykają twórcom tych programów.

NewCS na szczęście umarł już więc najlepszym wyborem to będzie CCCam 2.1.2 lub nowszy jak tylko się pojawi z racji wydłużenia ECM przez Sky Italia. Gbox'opodobne programy same sobie poradzą z obsługą kart. Po prostu podział na softcam i cardserver jest już przeżytkiem.
  • #24 8263775
    rafiwek
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    karta viaccess od TP (Orange), bez żadnego internetu + CCCam na Drembox działa pięknie bez żadnego konfigu.

Kolego popatrz czasami na daty postu poprzedzającego! - GKVIDEO

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy używania karty Viaccess SHD85 w dekoderze Dbox2 (Philips) z oprogramowaniem Multicam do nagrywania programów SatTV na PC przez sieć LAN. Karta Viaccess SHD85 jest dedykowana do firmowego dekodera TP (TPSA/Orange) i nie działa poprawnie w innych dekoderach, choć Dreambox rozpoznaje kartę, ale nie dekoduje kanałów. Tuner SHD85 posiada port Ethernet, jednak służy on głównie do aktualizacji oprogramowania i wymiany niewielkich danych, bez możliwości przesyłania strumienia wideo do PC. Użytkownicy potwierdzają, że karta działa w Dbox2 z emulatorem (emu) i Multicam, co pozwala na odbiór i nagrywanie bez konieczności stałego połączenia z internetem po aktywacji. Konfiguracja sieciowa tunera może być realizowana zarówno z Liveboxem, jak i innymi routerami (np. TP-Link, Pentagram), choć niektórzy zgłaszają problemy z aktywacją poza Liveboxem. Tuner Dbox2 oparty jest na systemie Linux, co umożliwia stosowanie różnych emulatorów i softcamów (np. Cam2, Gbox, CCCam). Zaleca się używanie aktualnych softcamów, gdyż Viaccess przechodził wiele zmian, a kompatybilność kart i modułów CAM bywa problematyczna. Karta Viaccess z TP działa również w czytniku Phoenix z wtyczką ACAMD na oprogramowaniu DVBDream. W celu sprawdzenia adresu IP tunera można użyć polecenia arp -a na komputerze w tej samej sieci lub wyświetlić konfigurację tunera za pomocą przycisków na pilocie SHD85. Podsumowując, nagrywanie SatTV z Dbox2 z kartą Viaccess SHD85 do PC po LAN jest możliwe dzięki emulatorom i odpowiedniej konfiguracji sieci, bez konieczności stałego dostępu do internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA