W ramach pracy magisterskiej (od której już trochę mineło) złożyłem konsolę do gier, która napędzana jest przez układ FPGA, w tym przypadku Spartana 3 na płytce ZL10PLD z oferty firmy BTC (to nie reklama
Głównym założeniem miał być taki projekt który umożliwi pisanie gier w vhdlu, korzystając z dostępnych (napisanych przezemnie) bibliotek.
Pierwotny projekt miał w rzeczywistości być handheldem, co widać na poniższym zdjęciu (w tym przypadku z pierwotnego pcb był wykorzystywany fragment obsługujący wyświetlacz). Problemem okazała się obsługa tego wyświetlacza bezpośrednio z FPGA (to jeszcze jak działałem na displayu z mikrokontrolerem Philips).
Dlatego zmieniłem koncepcję (i przy okazji wyświetlacz na Epson, ale nie wiem czemu to zrobiłem
Całość złożyłem na własnej roboty jakiejś tam ubogiej płytce. Programator do FPGA też sobie sam zrobiłem
Nie ma tam nic skomplikowanego, podstawowa aplikacja z ATmega8 + gotowy moduł z układem FPGA. Ciekawostką z tego jest to że niewiele modyfikując firmware ATmegi (w sensie soft który udawał kartę graficzną
Dodatkowo złożyłem sobie płytkę pod wyświetlacz, żeby było bardziej sexi i uniwersalnie jak będę korzystał z wyświetlacza w innych projektach.
W chwili wolnej napisałem sobie soft na wyświetlacz z mikrokontrolerem Philips i okazało się że egzemplarz który mi nie chciał działać pod FPGA naprawdę wogóle nie działał (mam dwie sztuki, drugi działa).
Sama gra czyli Rubik, to poprostu maszyna stanów która wysyła w każdym ze stanów jakąś część informacji o kolorach i ich umiejscowieniu w macierzy, która jest obrabiana poprzez buttony podłączone pod FPGA. Tak więc wielkiej filozofii tu też nie ma
1. Nie chciało mi się
2. Zrobiłem, ale oprogramowanie przestało się mieścić w układzie tak więc dałem sobie spokój.
No to chyba na tyle. Opis mało wyczerpujący, bo nie wiem jak to tam z prawami do swojej pracy magisterskiej VS uczelnia. Ale jak co to odpowiem na pytania jeżeli jakieś są.
Fajne? Ranking DIY