logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZVS Flyback Driver - trzask przy transformatorze i grzanie tranzystorów

*vip* 14 Lut 2009 15:37 7595 16
REKLAMA
  • #1 6149164
    *vip*
    Poziom 17  
    Witam,
    Mam problem z tym banalnym Flyback Driverem:

Wczoraj kupiłem elementy i dzisiaj zmontowałem układ na solidnym pająku, ale po włączeniu napięcia (akumulator 14,4V od wiertarki, próbowałem też zasilaczem ATX, ale nie ruszył) słychać jedynie trzask gdzieś w okolicach transformatora i strasznie grzeją się tranzystory, mimo sporego radiatora. Na końcach uzwojenia W.N. nie pojawia się nawert najmniejsya iskra.

Wszystkie elementy jak w schemacie, jedynie diody zenera na 15V (oznaczenie D15), a nie na 12. Wszystkie diody wlutowane tam gdzie kreska minus (kierunek przewodzenia).
    Trafa mam z telewizora, próbowałem 3 różne i tylko w jednym coś strzela (jakby przebijało na rdzeń), a w dwóch pozostałych nie dzieje się nic :o
    Oczywiście 10 uzwojeń z odczepem w połowie.
    Dławik ze starego zasilacza ATX, nawinięte 20zwoi na troidalnym rdzeniu dwoma drutami obok siebie (połączyłem je, dla większego prądu).
    Diody szybkie - 2x FR302.
    Kondensator 680nF dałem na początku duży ceramiczny, potem zmieniłem na impulsowy MK (w takiej plastikowej obudowie), ale nic to nie dało.

Nie rozumiem dlaczego ten układ nie chce mi działać, jest przecież taki banalny :D I dlaczego tak strasznie grzeją się tranzystory.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6159188
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    Układ jest naprawdę banalny więc musiałeś po prostu popełnić gdzieś błąd albo któryś element (najprawdopodomniej któryś MOS) jest uszkodzony, świadczy o tym przepływ prądu, który powoduje grzanie mosów. Sprawdził bym tez diody, które tu grają ważną rolę w pracy generatorowej. Coś pewnie sprawia, że oba tranzystory albo jeden na stałe przewodzą, jeśli nie są uszkodzone stawiał bym na diody
  • #3 6164317
    *vip*
    Poziom 17  
    Aby wykluczyć uszkodzenie jakiegokolwiek z elementów, kupiłem nowe części i złożyłem jeszcze jeden układ (tym razem na IRFZ44 - o wiele mocniejszych MOSach N-Channel) ...ten także nie działa. Co to za fatum ciąży nade mną?
    Po włączeniu 14,4V jedynie trochę grzeją się tranzystory, a po stronie transformatora nic. nawet najmniejszej iskierki (jedynie przy włączaniu i wyłączeniu, ale to od kondensatora)
    Mam 3 różne transformatory i żaden z tym układem nie działa...powiedzcie co tu jeszcze może być nie tak ?!

ZVS Flyback Driver - trzask przy transformatorze i grzanie tranzystorówZVS Flyback Driver - trzask przy transformatorze i grzanie tranzystorów
  • REKLAMA
  • #4 6164525
    michal2666
    Poziom 20  
    Eh... jestem zwolennikiem estetycznych wykanań układów więc raczej nie skomentuję tych fotek :D powiem tylko, że właśnie w takich konstrukcjach przez przypadek popełnia się jakiś mały błąd, uwala się jakiś najmniej podejrzany element a później reszta się sypie, ja stawiam na którąś z szybkich diodek albo zenerka przebita i mosy wysterowały się na stałe, nie ma mowy o generacji w takich warunkach, projektów płytek ZVS-a widziełem już na pęczki - weź kawałęk płytki i zrób sobie pożądny sprzęt :!: wtedy zadziała od pierwszego uruchomienia.
  • #5 6164753
    *vip*
    Poziom 17  
    A ja mam taką zasadę, że jak mi coś na pająku nie działa to nie robię tego na płytce, bo szkoda czasu i laminatu :P
    Bo też nie zadziała.
    I jestem pewny, że wszystkie połączenia są ok ... ehh
    Dobra, może zakończe temat, bo widzę, że nic mi tu nie pomożecie, jakieś fatum ciąży nade mną i nad tym układem :P

Pozdrawiam.
  • #6 6165730
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Witam.

O ile dobrze widzę, to rezystor co jest podłączony u ciebie do dłąwika, jest źle podłączony.
    Nie wiem jak reszta.

Ten przewód zasilający, co idzie od włącznika to jest plus? Jeśli tak to powinien być podłączony do dławika.
  • #7 6166666
    michal2666
    Poziom 20  
    @ *vip* ja też czasami robie urządzenia na pająku lub na płytce prototypowej ale tylko wtedy, gdy są to moje pomysłi i wtedy to naprawdę może być szkoda laminatu. Jeśli natomiast już milion osób ten projekt zrobiło na PCB i wszystkim działa to nie widzę najmniejszego sęsu testować na pająku :!: czy nie ładniej układ wygląda tak ?
    Kleisz, włączasz i śmiga !!!
  • #8 6167888
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Mam trzy uwagi do układu *vip*-a.
    1. Ten dławik na pewno ma taką indukcyjność, jak powinien? Bo wydaje mi się, że podłączyłeś pierwszy lepszy. I to chyba nieodpowiedni. Popatrz na układ michala2666, tam jest zdjęcie odpowiedniego dławika i łatwo dostępnego (wystarczy zasilacz komputerowy rozebrać). Można też wziąć jakiś rdzeń typu EE albo EI ze szczeliną (lub zrobić szczelinę) i z niego zrobić dławik. Ważne, żeby miał duży prąd nasycenia (maksymalny) oraz żeby jego indukcyjność nie była za mała, bo wtedy generator nie chce się wzbudzać, ani za duża, bo wtedy moc generatora jest mała.
    2. Kondensator równoległy do uzwojenia pierwotnego transformatora, powinien być podłączony możliwie blisko tego transformatora - bo między tymi elementami zachodzi rezonans.
    3. Uzwojenie pierwotne transformatora jest chyba źle podłączone. Odczep powinien być początkiem jednego uzwojenia i końcem drugiego, a na zdjęciu wygląda, jakby odczep był początkiem obydwu uzwojeń.

Pająka się nie czepiam bo sam mam taki układ w pająku i nie stanowi to problemu, o ile połączenia są w miarę krótkie i nie ma błędów w połączeniach.
  • #9 6168447
    *vip*
    Poziom 17  
    Hmm...tomek122 rezystor jest dobrze podłączony, dlaczego miałby być podłączony źle ? A plus jak widzisz żółtym kabelkiem idzie także do dławika i drugiego rezystora.

Dławik wziąłem z zasilacza ATX od komputera, jednak mam też taki żółty jak u kolegi michal2666, zaraz spróbuję go zmienić.

Co do bliskości kondensatora i transforametora, to może jest on trochę za daleko, zaraz skrócę kable, jednak wątpie, aby to powodowało nie działanie układu.

Uzwojenie jest dobrze podłączone :) Zobacz na większą fotkę.

Pozdro i dzięki;
  • REKLAMA
  • #10 6168527
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Zauważ że plus nie powinien iść bezpośrednio na bramki tranzystorów, tylko przez rezystory. Troche masz kiepskie zdjęcia i niezbyt wyraźne.
  • #11 6170092
    DaKKi
    Poziom 16  
    Ocena: 665
    Ostatnio zaprojektowałem płytkę w eaglu, właśnie do tej przetwornicy. Zamieszczam w załączniku, może będzie pomocna.
    Załączniki:
    • flyback board project by dakki.rar (5.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 6188530
    lodzik1990
    Poziom 19  
    Ocena: 188
    Witam
    Jestem nowym członkiem forum elektroda.
    Mam taki sam problem z uruchomieniem przetwornicy jak mój poprzednik czyli w podobny sposób zachowuję się układ tylko nie grzeją się mosfety tylko na odcinku dławik - środkowy odczep trafa wn powstaje zwarcie , tak jak by zewrzeć biegun dodatni z biegunem ujemnym naprawdę nie wiem czym jest to spowodowane .jeśli mieliście taki podobny przypadek to piszcie.

Dodaję jeszcze kilka fotek dla zlokalizowania usterki w tym układzie.

Dodam jeszcze ,że po odłączeniu zasilenia bramkom układ zachowuję się tak samo .tak jak by tranzystory wcale nie pracowały i były zwarte na amen.
    trzy razy już składałem tą przetwornicę i za każdym razem działo się to samo : diody zenera przebite także i mosfety.

Poprawiłem/
    /Faces/
  • #13 6192870
    lodzik1990
    Poziom 19  
    Na trzeciej fotce widać jak łączówka trzy pinowa ma wypalony jeden zacisk spowodowany zwarciem na odcinku dławik a środkowy odczep uzwojenia pierwotnego.
  • #14 6198261
    lodzik1990
    Poziom 19  
    Witam
    Po wymianie dławika przetwornica śmiga .
  • #15 6214625
    marpol1992
    Poziom 10  
    Czy zamiast diod zenera 12V można uzyć 15V boja właśnie wsadziłem te 15 i mosfer mi padł czy to może być tego przyczyna?
  • #16 6214874
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 6218211
    marpol1992
    Poziom 10  
    Możliwe ale chcę jeszcze dodać że przez jakiś czas układ sprawnie działał.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem prostego sterownika ZVS Flyback zasilanego napięciem 14,4 V (akumulator wiertarki lub zasilacz ATX). Objawy to trzask w okolicy transformatora, silne grzanie tranzystorów MOSFET (m.in. IRFZ44), brak iskry na uzwojeniu wysokiego napięcia oraz uszkodzenia elementów, zwłaszcza diod zenera i tranzystorów. Użytkownik stosuje transformatory flyback z telewizora z 10 zwojami i odczepem w połowie, dławik na rdzeniu toroidalnym zasilacza ATX nawinięty 20 zwojami dwoma przewodami, oraz szybkie diody FR3. Wskazano możliwe przyczyny: błędy w połączeniach, uszkodzone diody zenera, niewłaściwy dławik o złych parametrach indukcyjności i prądu nasycenia, nieprawidłowe podłączenie uzwojeń transformatora, zbyt długie przewody kondensatora rezonansowego, a także niewłaściwe sterowanie bramek tranzystorów. Zalecenia obejmują sprawdzenie i wymianę diod zenera, zastosowanie odpowiedniego dławika o dużym prądzie nasycenia i właściwej indukcyjności (np. zasilacz komputerowy z rdzeniem EE lub EI ze szczeliną), skrócenie przewodów kondensatora, poprawne podłączenie uzwojeń transformatora oraz stosowanie rezystorów na bramkach MOSFET. Wymiana dławika rozwiązała problem u innego użytkownika. Dyskutowano także o dopuszczalności użycia diod zenera 15 V zamiast 12 V, co jest możliwe, ale może wpływać na stabilność i start układu. Problemy z uruchomieniem często wynikają z błędów montażowych lub niewłaściwych parametrów elementów, a estetyczne wykonanie i testy na płytce PCB mogą ułatwić diagnozę i poprawne działanie układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA