logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STK500 v2 - błędy odczytu Atmega8, komunikacja z Bascom i AVR Studio 4

Vol2 23 Lut 2009 11:33 10939 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak skonfigurować Bascom i AVR Studio 4 do pracy z programatorem STK500 v2, żeby nie było błędów odczytu ATmega8 i zrywania komunikacji USB?

Najstabilniej działa to po zainstalowaniu AVR Studio 4; w Bascomie wybierz STK500 i korzystaj z pliku stk500.exe z katalogu AVR Studio, a ustawianie fuse-bitów zostaw AVR Studio [#6668519][#10248421] Bezpośrednia obsługa STK500v2 w Bascomie bywa bardzo wolna i problematyczna, więc do programowania lepiej używać AVR Studio niż samego Bascoma [#7284224][#7289095] Jeśli pojawiają się odczyty signature 0xFF 0xFF 0xFF i zrywanie połączenia, skróć kabel USB — po zmianie na 1 m problem zniknął [#6861010] W jednym z przypadków pomogło też zasilanie programowanego układu z USB zamiast zewnętrznego źródła 5 V, bo na USB było ok. 4,45 V i wtedy programator ruszył od razu [#10248421]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #31 6975567
    beznazwie
    Poziom 11  
    Cieszcie się, że macie "tylko" takie problemy z tym programatorem. U mnie przełączenie zworki obniżającej zegar spowodowało wysypanie się wszystkich sterowników w systemie. Menedżer zadań od góry do dołu pokazywał wykrzykniki. Działały tylko urządzenia systemowe, konsola i napędy. Skończyło się na reinstalacji systemu.
  • REKLAMA
  • #32 7284086
    IMEX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czy wszyscy macie dodatkowo problem z wolnym dzialaniem programu BascomAVR gdy uruchamiamy programowanie

Sprawa dotyczy oczywiście STK500 v2 klon z allegro tylko na Atmega8 - mam go tylko dlatego że na Laptopie niemam LPT żeby podpiąć STK200 - działajacego 5 razy szybciej jak ten stk500 - badziewie

Podmieniałem kable USB i nic to nie dawało - zmieniałem stery dla COM i pliki stk500.exe ale nic to nie dawało

raz programuje a 5 razy nie - www.tkm-bit.pl/avr taki jest nadruk na płytce
  • REKLAMA
  • #33 7284224
    AvrArm
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Bezpośrednia obsługa STK500v2 jest niestety w BASCOM-ie skopana - wlecze się niesamowicie i nie jest to wina programatora. Do obsługi programatora STK500v2 polecam AVR Studio.
  • #34 7289095
    IMEX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    PROBLEM rozwiązany w 100%

Program piszemy w bascomie (bo tego dotyczy problem) robimy kompilacje z plikiem HEX

a programujemy w AVR Studio - idzie bardzo szybko i sprawnie bez zawieszania

życze miłego działania - a program AVR Studio i tak wszyscy co maja STK500 instalują dla pliku stk500.exe

pomogłem - kliknij pomógł
  • REKLAMA
  • #36 10248421
    XsaperX
    Poziom 16  
    Ocena: 172
    Odkopuję temat. Podzielę się swoimi spostrzeżeniami.

Mój kolega miał identyczne problemy co Wy. Dostałem do "naprawy" ten programator tego samego producenta i udało się go uruchomić. Działa w Bascomie, AVR Dude i AVR Studio.
    Podstawą jest zainstalowanie samego AVR Studio, Autor urządzenia o tym wspomniał ale w instrukcji o tym nie napisał.
    W Bascomie trzeba podać ścieżkę do STK500.exe, a jest on w AVR STudio: "..\Atmel\AVR Tools\STK500\stk500.exe" i wybrać port COM (u mnie COM2), który wcześniej ustawiliśmy w menadżerze urządzeń. Fuse bity ustawia się w AVR Studio.
    Kolejna sprawa, to zasilanie... na początku zasilałem z zewnętrznego źródła, równo 5V i przez to nie działało. Wziąłem zasilanie z USB (4,45V) i ruszyło od razu.

Jednym słowem cyrki się dzieją z tym ale działa.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #37 10252905
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 484
    XsaperX napisał:
    W Bascomie trzeba podać ścieżkę do STK500.exe

Już od dość dawna nie trzeba, bo STK500 Bascom obsługuje natywnie. Wystarczy tylko wybrać odpowiednią opcję z listy dostępnych programatorów.
  • #38 10253048
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Niestety czasem ten tryb natywny działa w slimaczym tempie...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z programatorem STK500 v2 firmy tkm-bit, używanym do programowania mikrokontrolerów Atmega8 za pomocą Bascom i AVR Studio 4 na systemie Windows XP. Użytkownicy zgłaszają niestabilną komunikację, błędy odczytu sygnatury układu (często 0xFF 0xFF 0xFF), sporadyczne zaniki połączenia oraz problemy z weryfikacją zapisu. Programator jest wykrywany jako port komunikacyjny COM, jednak sterowniki i oprogramowanie dostarczane przez producenta nie zawsze działają poprawnie. Zalecane jest zainstalowanie AVR Studio 4, które dostarcza niezbędne pliki (stk500.exe) do poprawnej współpracy z Bascomem. Wskazano, że oryginalny firmware i schematy programatora są wzorowane na USBAVR-ISP, co może powodować problemy z kompatybilnością i stabilnością. Użytkownicy sugerują stosowanie krótszych kabli USB (około 1 m) dla poprawy stabilności połączenia. W niektórych przypadkach problemem były błędy sprzętowe, np. wadliwe połączenia kablowe lub zasilanie zewnętrzne zamiast USB. Producent potwierdza, że programator działa poprawnie przy odpowiedniej konfiguracji i zaleca używanie AVR Studio do ustawiania fuse bitów. Alternatywnie, do programowania polecany jest AVR Studio zamiast Bascoma ze względu na lepszą stabilność i szybkość działania. Niektórzy użytkownicy doświadczyli poważniejszych problemów, takich jak uszkodzenia sprzętowe czy konieczność reinstalacji systemu. Ogólnie, klony STK500 v2 bez dedykowanego układu USB (np. FT232R) są mniej stabilne i mogą działać różnie na różnych komputerach. Wskazano również, że programatory z emulacją STK500 na samym mikrokontrolerze bez dodatkowych konwerterów USB-RS232 są mniej niezawodne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA