logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak automatycznie nalać gorącą wodę z czajnika do kubka?

vonpoland 23 Lut 2009 21:23 1773 11
  • #1 6194765
    vonpoland
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Chcialbym zrobic cos w stylu automatycznego czajnika do gotowania wody, tak zeby o ustalonej godzinie włączał czajnik i nalewał gorącej wody do kubka...
    No i teraz pytanie jak nalać automatycznie wode z czajnika do kubka... ogladalem na allegro jakies pompki ale najlepsza jaka znalazłem w przyzwoitej cenie miała ograniczenie do 60 stopni a do zaparzenia kawy przydało by sie conajmiej 80 stopni i nie wiem czy warto to kupowac.
    Wytrzyma taka pompka czy nie ?

Widzałem tez takie pompki to ekspresu z kawy ale troche one za drogie ... 70-80 zl i w zasadzie nie jest mi potrzebne takie cisnienie

Oglądałem też elektrozawory ale to by wymagało przerobienia zbiornika z woda... w sumie niektore były tanie ale tez w wiekszosci nie wiem jak jest z ich wytrzymałościa przy wiekszych temperaturach bo nie pisza o tym w opisie...
    Dzieki z góry za pomoc
  • #2 6195578
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 183
    vonpoland napisał:

No i teraz pytanie jak nalać automatycznie wode z czajnika do kubka... ogladalem na allegro jakies pompki ale najlepsza jaka znalazłem w przyzwoitej cenie miała ograniczenie do 60 stopni a do zaparzenia kawy przydało by sie conajmiej 80 stopni i nie wiem czy warto to kupowac.
    Wytrzyma taka pompka czy nie ?

Zrób inaczej - pompka tłocz powietrze, które będzie wypychać wodę. Wtedy żadna temperatura ci niestraszna.
  • #3 6199694
    vonpoland
    Poziom 11  
    A taka pompka zanurzeniowa da sie pompowac same powietrze?
  • #5 6200903
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1154
    Przecież takie rozwiązanie istnieje od dawna. Wkłada się grzałkę do szklanki i gotuje się wodę. Takie grzałki napewno są też z automatycznym wyłącznikiem. A jeżeli ktoś ma szczyt lenistwa, to może nawet takiej grzałki nie wyjmować w czasie picia, podobnie jak łyżeczkę do herbaty.
  • #6 6202476
    vonpoland
    Poziom 11  
    Marian B napisał:
    Przecież takie rozwiązanie istnieje od dawna. Wkłada się grzałkę do szklanki i gotuje się wodę. Takie grzałki napewno są też z automatycznym wyłącznikiem. A jeżeli ktoś ma szczyt lenistwa, to może nawet takiej grzałki nie wyjmować w czasie picia, podobnie jak łyżeczkę do herbaty.

Zgadzam sie w moim projekcie chce wykorzystac zwykly automatyczny czajnik ktory bede uruchamamial się o zaprogramowanej godzinie ale teraz zastanawiam sie nad problemem jak przelac zagotowana wode do kubka... w sumie można poprostu 'recznie' to zrobic ale tak samo można sie obudzić rano włączyc czajnik zagotowac wode i zalać...
    Ale ja jestem zbyt leniwy :P wiec chce zrobic taki uklad ktory zrobi to za mnie i obudzi mnie mnie zapachem zaparzonej kawy może wtedy bedzie mi się chciało bardziej wstawać z łożka ...

@tszczesn

chyba poszukam wlasnie takiej pompki do powietrza to sie wydaje najłatwiejszym rozwiązaniem dzieki
  • #7 6202608
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Pomysł z pompowaniem powietrzem niezły, tylko ciekaw jestem jak uszczelnisz czajnik?
    Cały ten pomysł wywołuje u mnie szeroki uśmiech.
    Jeśli chodzi o wygodę, to mogę polecić takie urządzenie, które można włączyć o określonej godzinie, a ono samo zagotuje wodę, zmiele kawę i zrobi pyszną kawę, nawet capuccino, większość ludzi nazywa to - uwaga - "expresem do kawy".
    Szczerze polecam takie rozwiązanie, żeby czasem zamiast zapachu kawy nie obudził Cię swąd spalenizny.

pozdrawiam
  • #8 6203898
    qaz22
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    To może by zrobić rozwiązanie bez pompki.
    Załatw sobie ruski samowar elektryczny.
    wlejesz tyle wody aby starczyło na jedną szklankę.
    Gdy woda się zagotuje, to termostat wyłącza grzałkę
    a elektrozawór puszcza gorącą wodę.
    Chyba to będzie tańsze rozwiązanie.
  • #9 6205220
    vonpoland
    Poziom 11  
    zibq napisał:
    Pomysł z pompowaniem powietrzem niezły, tylko ciekaw jestem jak uszczelnisz czajnik?
    Cały ten pomysł wywołuje u mnie szeroki uśmiech.
    Jeśli chodzi o wygodę, to mogę polecić takie urządzenie, które można włączyć o określonej godzinie, a ono samo zagotuje wodę, zmiele kawę i zrobi pyszną kawę, nawet capuccino, większość ludzi nazywa to - uwaga - "expresem do kawy".
    Szczerze polecam takie rozwiązanie, żeby czasem zamiast zapachu kawy nie obudził Cię swąd spalenizny.

pozdrawiam

no ale dla mnie wygoda to cos takiego ze ja wstaje i juz mam kawe gotowa moge sobie ja wziasc do reki i zaczac pic i odpalic papieroska :P
    w sumie mam express do kawy ale zawsze trzeba by wstanac i nacisnac ten przycisk :P
  • #10 6205621
    220w
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Moim zdaniem pomysł z pompkom nie jest głupi i w cale nie trzeba było by tego jakoś specjalnie uszczelniać.

https://obrazki.elektroda.pl/44_1235605278.gif

Moim zdaniem tak to powinno wyglądać jak na rysunku u góry.
    Układ trzeba zrobić tak żeby w jednej chwili otwarł się zawór (1) i pompka zaczęła tłoczyć powietrze(2).
    Rozumiem obawy kolegów o to też szczelny czajnik mul by eksplodować pod wpływem ciśnienia wytwarzanego podczas gotowania się wody, ale można zamontować dodatkowy zawór u góry i problem z głowy, bo podczas gotowania przez ten zawór morze wydobywać się para.
    Jeśli ktoś jest naprawdę leniwy to można jeszcze drugą pompkę żeby wodę pompowała do środka bez ingerencji osoby z zewnątrz.

A i tak przy okazji żeby zaparzyć dobrom kawę to trzeba koło 95° C.
  • #11 6210612
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 128
    Nie chciało mi się czytać wszystkich wypowiedzi bo jestem leniwy . Myślę że lenistwo nie zwalnia od myślenia! . Wyłącznik czasowy,alarm o przenikliwym dzwięku bez możliwości wyłączenia z łóżka,elektrozawór w prysznicu,expres do kawy i zamiast kawy herbata, w czajniczku czujnik poziomu cieczy, do niego toster do tostera przycisk szybkiego wybierania z telefonu nr do szefa z nagraną wiadomością że się spuznię bo nie wiem jak posmarować tosta
  • #12 6224289
    220w
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Eeeeee, to ja bym dodał coś lepszego, półinteligentny układ dzwonienia do szefa i zamiast alarmu to dwa druty pod dwa palce i przynajmniej sąsiedzi się nie będą wkurzać.

Myślę, że ekspres nie jest zły, ale to trzeba niebyt leniwym żeby iść do sklepu kupić termos.
    Moim zdaniem wszystko można tylko trzeba chcieć, a największą radość jest w tedy, kiedy coś zrobi się samemu i jeszcze jak to działa to już w ogóle super.

Na pewno zrobienie czegoś takiego nie będzie łatwe i wymaga kilku zaworów, nie sądzę żeby sam układ sterujący był trudny tylko trzeba go dobrze rozplanować.
    Czajnik powinien wystarczyć do zbudowania takiego,,ekspresu,,, dodać dwa zawory, silniczek(lub dwa, jeśli wodę też chcesz pompować), termostat, czajnik poziomu cieczy, i jakiś układ sterujący, który włączałby się raz na 24h.
    Nic aż tak trudnego.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy automatycznego nalewania gorącej wody z czajnika do kubka o zaprogramowanej godzinie. Głównym problemem jest sposób przetłaczania gorącej wody (ok. 80-95°C) bez uszkodzenia elementów systemu. Proponowane rozwiązania obejmują użycie pompki powietrznej, która tłoczyłaby powietrze wypychające wodę, co eliminuje problem wytrzymałości pompki na wysoką temperaturę cieczy. Alternatywnie rozważano elektrozawory, jednak ich trwałość przy wysokich temperaturach jest niepewna. Wskazano też na możliwość zastosowania elektrycznego samowara z termostatem i elektrozaworem do kontrolowanego wypływu wody. Dyskutowano o konieczności uszczelnienia czajnika i zabezpieczenia przed nadciśnieniem, np. przez zawór odpowietrzający. Wspomniano, że do zaparzenia dobrej kawy potrzebna jest temperatura około 95°C. Rozważano także gotowe ekspresy do kawy z funkcją programowania startu, jednak autor preferuje własne rozwiązanie automatyzujące nalewanie. Propozycje obejmują układ sterujący z zaworami, pompami i czujnikami poziomu cieczy, który mógłby działać cyklicznie co 24 godziny. Podkreślono, że realizacja wymaga przemyślanego projektu mechanicznego i elektronicznego, ale jest wykonalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA