logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne zabezpieczenie bojlera przed wychłodzeniem w nocy - jak to zrobić?

jalop 26 Lis 2017 12:06 4791 10
  • #1 16849702
    jalop
    Poziom 24  
    Ocena: 202
    Witam,

Zauważyłem, że na forum bardzo duża liczba użytkowników ma problem z wychładzaniem wody w bojlerze przez noc, kiedy to w kotle wygasa a grawitacja pcha wodę przez wymiennik bojlera zabierając z niego ciepło zgromadzone w ciepłej wodzie użytkowej. Rezultat jest taki, że rano nie ma w kotle ognia, a z bojlera leci zimna woda.

Problem jak zauważyłem jest dość popularny. Mnie samemu zaczęło to przeszkadzać, głównie przez narzekanie domowników. Myślałem jakiś czas temu, aby:
    1. Zamontować ogrzewacz przepływowy, ale mieszkam w takim miejscu, gdzie są spore wahania ciśnienia w sieci wodociągowej i na dodatek jest to kolejne prądożerne urządzenie, a w moim kotle palone jest prawie przez cały rok. W związku z tym dobrze jest wykorzystać jego ciepło.
    2. Przed wygaśnięciem w kotle odcinać zaworem dopływ wody na wymiennik z bojlerze, ale komu chce się to robić?

Postanowiłem zautomatyzować ten proces. Moim założeniem było automatyczne zamknięcie zaworu, jeżeli różnica temperatury pomiędzy CWU a CO będzie większe niż np. 5 stopni C. Aby to zrobić potrzebowałem:
    1. Zaworu kulowego - udało mi się kupić na popularnym serwisie ogłoszeniowym o.. za 90pln. Jest to calowy zawór z siłownikiem elektrycznym dwupołożeniowym 230V, złączkami pomiarowymi i gwintami zewnętrznymi:
    Automatyczne zabezpieczenie bojlera przed wychłodzeniem w nocy - jak to zrobić? Automatyczne zabezpieczenie bojlera przed wychłodzeniem w nocy - jak to zrobić?

Zawór zasilany jest trzema żyłami: N, L1, L2. Podanie napięcia na L1 zamyka zawór, podanie napięcia na L2 otwiera.
    Mogłem oczywiście kupić zawór kulowy z siłownikiem na all... za około 270pln nowy, ale nie chciałem marketówki. Wolę używane, przemysłowe.
    Kupiony zawór wpiąłem w układ:

Potrzebowałem sterownika różnicowego do tego zaworu. Warunkiem były dwa przekaźniki wyjściowe. Muszę przyznać, że nasz rynek jest ubogi w takie wynalazki, a ja postanowiłem, że chcę polski.
    Znalazłem sterownik różnicowo-solarny tr-4 firmy e-politek.
    Link
    Jestem bardzo z niego zadowolony. Jest mały, prosty w konfiguracji, a cena bardzo niska.
    Połączyłem na szybko sterownik ze zaworem, i o to taki efekt:
    Automatyczne zabezpieczenie bojlera przed wychłodzeniem w nocy - jak to zrobić? Automatyczne zabezpieczenie bojlera przed wychłodzeniem w nocy - jak to zrobić? Automatyczne zabezpieczenie bojlera przed wychłodzeniem w nocy - jak to zrobić?

Nie zdążyłem jeszcze tego pająka upakować do puszki, a wszystko wisi sobie już tak kawałek czasu. Muszę się za to wziąć.
    Zdaję sobie sprawę, że taki sam efekt mógłbym osiągnąć wykorzystując zawory ileś tam drogowe + sterownik, ale z racji tego, że nie przepadam za zaworami tego typu wyszło jak wyszło.

Efekty:
    W trakcie palenia utrzymuję temperaturę na kotle 50°C, w tym czasie mam taką samą temperaturę na bojlerze. Około godziny 23:00 zaczyna wygasać, temperatura spada do 45°C, a sterownik zamyka zawór. Rano na kotle: 24°C, a na bojlerze 38°C. Zbiornik ma 120l, wężownica typu "U".
  • #2 16849769
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Też rozeznaje ten temat i u mnie jak na razie do wyboru są takie rozwiązania:
    - sterownik różnicowy RTSZ-4.1/R cena około 90zł
    - głowica termoelektryczna z siłownikiem, cena od 42zł do 72zł lub zawór kulowy z siłownikiem, cena od 60zł wzwyż. Z tych tańszych to głównie Salus, z droższych Danfos.
  • #3 16849804
    orionbenny
    Poziom 14  
    Ocena: 52
    A nie lepiej było przerobić zasilanie zasobnika? Zbiornik przenieść pod sufit, zasilanie ze spadkiem w kierunku kotła z odpowietrznikiem automatycznym w najwyższym punkcie. U mnie przed modernizacją działało znakomicie.
    Obecnie to twój zasobnik pełni niechcący rolę bufora - po wygaśnięciu w kotle, przejmuje jego rolę :D
  • #4 16849898
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 16849915
    jalop
    Poziom 24  
    orionbenny napisał:
    A nie lepiej było przerobić zasilanie zasobnika? Zbiornik przenieść pod sufit, zasilanie ze spadkiem w kierunku kotła z odpowietrznikiem automatycznym w najwyższym punkcie. U mnie przed modernizacją działało znakomicie.
    Obecnie to twój zasobnik pełni niechcący rolę bufora - po wygaśnięciu w kotle, przejmuje jego rolę :D

Znaczna większość domowych instalacji wygląda tak jak u mnie. Dwucalowa rura robi swoje. W stronę kotła mam bodajże centymetrowy spadek na odległości 1m.

Dodano po 1 [minuty]:

Kurtka na wacia napisał:
    Planuje też zrobić takie sterowanie. Gdzie zamontować czujnik temperatury bojlera? Bojler jest ocieplony z wężownicą typu U.

Na czwartym zdjęciu jest dokładnie to pokazane. Zobacz gdzie idzie srebrny przewód do bojlera. Wyciąłem kawałek pianki, aby dotrzeć do metalu, włożyłem czujnik i przykryłem wyciętym kawałkiem pianki.

Dodano po 2 [minuty]:

dedito napisał:

- sterownik różnicowy RTSZ-4.1/R cena około 90zł

Link
  • #6 16850477
    orionbenny
    Poziom 14  
    Ocena: 52
    jalop napisał:
    W stronę kotła mam bodajże centymetrowy spadek na odległości 1m.

Ja tam widzę spadek w kierunku zasobnika z miejsca wpięcia w rurę zasilającą kotła. I to spadek dużo większy niż 1 cm.
  • #8 16850701
    jalop
    Poziom 24  
    Sstalone napisał:
    Kolego @jalop , dlaczego założyłeś obejście zaworu? Dlaczego masz nie ocieplone rury od bojlera do kotła, a w ostateczności do zaworu...?

Obejście założyłem na wypadek awarii zaworu, ewentualnego przecieku itp.

Co do braku ocieplenia rur, to jest moje wiekowe zaniedbanie. Muszę się za to wziąć.

@orionbenny, poszedłem sprawdzić spad i rzeczywiście jest kilkucentymetrowy w stronę bojlera. Za ten błąd przepraszam.
  • #10 16851403
    kolys
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    W twoim przypadku wystarczyłoby zmienić miejsce bojlera czyli zamontować go ok. 1,5m wyżej a rurę zasilającą do bojlera poprowadzić ze spadkiem w kierunku kotła. Do tego odpowietrznik automatyczny przy bojlerze aby rura się nie zapowietrzała. Spadek rury musi być duży tzn przez całą wysokość bojlera lub większy. Tak to powinno mniej więcej wyglądać:

Przy takim połączeniu powstaje pułapka grawitacyjna i bojler nie będzie się wychładzał. Rozwiązanie z elektrozaworem i sterownikiem różnicowym jest drogie i bardziej zawodne dlatego najlepiej montować je tylko wtedy gdy nie ma innej możliwości.

jalop napisał:
    orionbenny napisał:

Znaczna większość domowych instalacji wygląda tak jak u mnie
    Jeżeli to prawda to znaczy że większość domowych instalacji ma źle podłączony bojler.

Jeszcze jedna ważna uwaga - rura zasilająca przy bojlerze i z wyjścia c.w.u muszą być starannie zaizolowane, niby drobnostka ale to ma znaczenie bo ciepło ucieka też rurą z wyjścia c.w.u.
  • #11 16852132
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 396
    kolys napisał:
    W twoim przypadku wystarczyłoby zmienić miejsce bojlera czyli zamontować go ok. 1,5m wyżej a rurę zasilającą do bojlera poprowadzić ze spadkiem w kierunku kotła. Do tego odpowietrznik automatyczny przy bojlerze aby rura się nie zapowietrzała. Spadek rury musi być duży tzn przez całą wysokość bojlera lub większy. Tak to powinno mniej więcej wyglądać:

Przy takim połączeniu powstaje pułapka grawitacyjna i bojler nie będzie się wychładzał. Rozwiązanie z elektrozaworem i sterownikiem różnicowym jest drogie i bardziej zawodne dlatego najlepiej montować je tylko wtedy gdy nie ma innej możliwości.

Jeden z kolegów miał takie rozwiązanie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3380615.html#16717444 i miał problemy z zapowietrzaniem...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują o problemie wychładzania wody w bojlerze w nocy, gdy kocioł wygasa, co prowadzi do zimnej wody rano. Proponowane rozwiązania obejmują automatyzację procesu poprzez zastosowanie sterowników różnicowych, głowic termoelektrycznych oraz zaworów kulowych z siłownikami. Inne sugestie dotyczą przeróbki instalacji, w tym przeniesienia bojlera wyżej oraz zapewnienia odpowiedniego spadku rur zasilających, co może zapobiec wychładzaniu. Wskazano również na znaczenie izolacji rur oraz montażu zaworów zwrotnych. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi lokalizacji czujników temperatury oraz problemów z zapowietrzaniem instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA