logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool ADG-8340, zbyt małe ciśnienie na śmigłach

Dark Man 01 Mar 2009 03:03 17523 19
REKLAMA
  • #1 6219980
    Dark Man
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam

Mam problem ze swoją zmywarką Whirlpool ADG 8340 (serwis ...10780)

Zmywarka poprawnie nalewa wodę i ją nagrzewa, ale kiedy powinna poprawnie machać śmigłami, to robi to bardzo powoli i woda z nich wylatuje jakby ktoś słabo zawór wody odkręcił.

Tryb testowy nie wykazał żadnego błędu - cykl 15 minutowy przeszedł cały i się zakończył.
    Śmigła i filtry wyczyszczone.

Pompa wodna po zdemontowaniu i podłączeniu do prądu, chodzi normalnie (pompując same powietrze), natomiast przy działającym programie w zmywarce chodzi słabo, a czasem średnio, a zdarza się że zaczyna chodzić normalnie (szybko) dopóki się jej tego nie przerwie.
    Podłączałem także do prądu samą pompę normalnie zamontowaną i tak samo słabo chodzi.

Co się może dziać? Pompa spalona, rury zapchane?
  • REKLAMA
  • #2 6220058
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    ja bym sprawdził czy niema zapchanych rur
  • REKLAMA
  • #3 6220172
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    Sprawdź kondensator rozruchowy lub wymień.
  • #4 6222330
    Jasxx
    Poziom 21  
    Ocena: 328
    Bardzo często spotykany problem i nie od razu należy wpadac w panikę. Możliwe 2 powody:

1. Sprawdź mocowanie rury którymi doprowadzana jest woda do ramion. Miejsce o którym piszę znajduje się tuż przy sitach na dnie zmywarki. Jest to tzw cover. Ma on dwa zatrzaski, które po czasie nie trzymają rury i cała woda przecieka "pomiędzy palcami" a nie do ramion. Ponowne poprawne zamocowanie będzie owocne tylko wtedy, gdy te uchwyty są całe.

2. Zbyt niskie ciśnienie wody w ramionach ta także problem pompy. Dla ciebie działa ona normalnie, ale zerwane sprzęgło mogło spowodować, że kręci się ona w niewłaściwą stronę. Woda jest pompowana ale pod bardzo małym ciśnieniem.
  • #5 6222372
    Dark Man
    Poziom 13  
    eeban napisał:

w którym miejscu jest ten kondensator?
    Czy masz może jakiś schemat budowy?

Nie jestem takim specjalistą w dziedzinie elektroniki, więc proszę powiedz jak najprościej sprawdzić czy kondensator jest sprawny?

Być może załatwię miernik do sprawdzania pojemności kondensatorów, więc mógłbym porównać pojemność rzeczywistą z tą nadrukowaną.

Jeśli okazałby się zepsuty, to
    Jaki powinien tam być?
    Jaki to może być koszt?

Jasxx napisał:

2. Zbyt niskie ciśnienie wody w ramionach ta także problem pompy. Dla ciebie działa ona normalnie, ale zerwane sprzęgło mogło spowodować, że kręci się ona w niewłaściwą stronę. Woda jest pompowana ale pod bardzo małym ciśnieniem.

tylko że to pompowanie różnie działa. Najczęściej słabo a czasem jak jej się odwidzi to chodzi poprawnie i daje dobre ciśnienie.

Grzesiek_Slosarczyk napisał:
    ja bym sprawdził czy niema zapchanych rur

Jasxx napisał:
    1. Sprawdź mocowanie rury którymi doprowadzana jest woda do ramion. Miejsce o którym piszę znajduje się tuż przy sitach na dnie zmywarki. Jest to tzw cover. Ma on dwa zatrzaski, które po czasie nie trzymają rury i cała woda przecieka "pomiędzy palcami" a nie do ramion. Ponowne poprawne zamocowanie będzie owocne tylko wtedy, gdy te uchwyty są całe.

z rurami wewnętrznymi na razie wstrzymam, gdyż to sporo roboty rozebrać zmywarkę na części - najpierw sprawdzę z tym kondensatorem

Dzięki za pomysły w celu rozwiązania problemu
  • REKLAMA
  • #6 6222393
    Jasxx
    Poziom 21  
    No to masz problem z pompą, bo właśnie tak zachowuje się zerwane sprzęgło. raz OK innym padaka. Niedługo ci ta pompa stanie. Więc lepiej skąłdaj zmywarkę. Szkoda niedzieli.

Rury wewnętrzne sprawdzisz:
    - otwierając drzwi
    - demontując sitka na dnie zmywarki
    - sprawdzając mocowanie rur

To dużo roboty.
  • #7 6224021
    Dark Man
    Poziom 13  
    Jasxx napisał:
    No to masz problem z pompą, bo właśnie tak zachowuje się zerwane sprzęgło. raz OK innym padaka. Niedługo ci ta pompa stanie. ...

Rozebrałem całą pompę i tam nie ma żadnego sprzęgła - jest tylko wirnik i do wirnika przyczepione śmigło.

Może to nie w tym modelu powinno być sprzęgło?
  • #8 6224035
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    eeban napisał:
  • #9 6224127
    tc
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    wymień kondensator rozruchowy/ 4MF/, zazwyczaj jest zamontowany na silniku pompy miałem identyczny problem w swojej zmywarce CANDY. Aby sprawdzić pojemność musisz mieć miernik.
  • #10 6224314
    Dark Man
    Poziom 13  
    Rozebrałem ponownie zmywarkę i niestety nie znalazłem żadnego kondensatora przy pompie :/

Zrobiłem kilka zdjęć, może ktoś mi pomoże zlokalizować go lub coś jeszcze podpowiedzieć

pompa

cały spód

elektronika
  • Pomocny post
    #11 6224446
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 787
    W tej pompie nie znajdziesz kondensatora,szukaj nowej pompy ta pompa Askol ma krótką żywotność jest już zamiennik taki jak powinien być od początku montowany i z tą pompą nie powinno być problemów.
  • #12 6224704
    Jasxx
    Poziom 21  
    Ta pompa ma sprzęgło i nie kłuć się z tymi co więcej na ten temat wiedzą. Zerwało się co powoduje zatrzymanie wirnika w niewłaściwym miejscu. Przy ponownym rozruchu pompa kręci się w niewłaścią stronę. Nie naprawisz go więc nie męcz już tej biednej zmywarki. Wymień pompę na taką jaką proponuje ci wiesiekba. Tu nie ma sprzęgła a jest ten kondensator o którym piszą.

Dodano po 1 [minuty]:

tc napisał:
    wymień kondensator rozruchowy/ 4MF/, zazwyczaj jest zamontowany na silniku pompy miałem identyczny problem w swojej zmywarce CANDY. Aby sprawdzić pojemność musisz mieć miernik.

Co Candy do Whirlpoola? Tylko w pralkach spotykałem się z padniętym kondensatorem.
  • #13 6226842
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 6226986
    sujka5
    Poziom 26  
    Ocena: 536
    nie zakładaj ponownie takiej samej pompy myjącej jaką miałeś załóż tą co ci proponuje wiesiekba
    a oto jej kod 481236158434
  • #15 6227079
    Jasxx
    Poziom 21  
    skryn napisał:
    Jasxx napisał:
    Ta pompa ma sprzęgło i nie kłuć się z tymi co więcej na ten temat wiedzą. Zerwało się co powoduje zatrzymanie wirnika w niewłaściwym miejscu.

Sprzęgło w pompie magnetycznej? Oświeć nas... 8-O

Pompa ta by ruszyła musi zatrzymać się w odpowiednim miejscu. Nie zawsze tak jest, dlatego na wirniku znajduje się magnetyczny wałek, który względem wirnika ma luzy tak na 1/4 obrotu. Blokuje go właśnie sprzęgło, które w przypadku uszkodzenia powoduje, że pompa kręci się w lewo lub stoi.

Jak się tam dostać?
    Na początek informacja, że sprzęgło to jest nienaprawialne.
    Gdy masz już pompę w ręku zdejmij osłonę łopatek pompy, wyjmij je z obudowy z wałkiem. Jak widzisz nie ma tam uszczelnień, bo pompa ta zalana jest wodą (nie uzwojenie - wirnik). W środku masz czarny wałek i ma on luzy względem łopatek pompy.
  • REKLAMA
  • #16 6227408
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 6228487
    Jasxx
    Poziom 21  
    Widzę, że jednak nie udało Ci się tej pompy rozebrać. No cóż, niektóre mają zaklejony na stałe dostęp do magnesów. A co do niepsucia się sprzęgła to mogę Ci wysłać kilka setek pomp z taką usterką.

A nasza dyskusja jest chyba w tym momencie zbędna, ze względu na odmienne nazewnictwo. My mówimy "sprzęgło" i to ono padło, gdy pompa buczy lub kręci się w lewą stronę.
  • #18 6229412
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Autorowi chodziło głównie o wydajność pompy (za małe ciśnienie w ramionach zmywarki).
    I tak jak koledzy piszą na to ma wpływ między innymi silnik pompy.Najczęściej kondensator pracy.Utrata pojemności tego kondensatora powoduje spadek momentu i mocy pompy a co za tym idzie i obrotów.
    Wynikiem spadku obrotów jest zmniejszenie wydajności pompy.
    Aby to sprawdzić należy zmierzyć pojemność kondensatora lub podstawić
    kondensator dobry w miejsce podejrzanego.
    Natomiast odrębną sprawą jest pompa opróżniająca z silnikiem synchronicznym.Pompy te pracują zsynchronizowane z napięciem sieci.
    Obroty takiego silnika wynoszą 3000obr/min zawsze.Nie ma poślizgu.
    Aby silnik wpadł w synchronizm musi być wprowadzony do synchronizmu
    przez jakąś siłę dodatkową.Są różne sposoby wprowadzania silnik w synchronizm.W tym szczególnym przypadku silnika pompy opróżniającej jest tzw synchronizator odbiciowy(ja go nazywam).
    Jak to jest zbudowane.
    Nabiegunniki posiadają nierównomierną szczelinę w związku z tym wirnik(magnes) ustawia się nie w osi nabiegunników
    Turbinka osadzona jest na wałku i ma możliwość obracania się względem wirnika o 270 stopni. Element ten znajduje się w główce turbinki.
    W chwili podłączenia napięcia przemiennego na uzwojenie silniczka powstaje zmienne pole magnetyczne,które powoduje drgania wirnika (magnesu).Dzieje się to wlaśnie dlatego,że osie biegunów magnesu i nabiegunników są przesunięte o pewien kąt względem siebie.
    Drgający wirnik (synchronizator) powoduje uderzanie w turbinkę (która jest w tym momencie w stanie spoczynku.Odbicie kilkakrotne powoduje w którymś momencie zaskok w synchronizm.
    Msa i kąt obrotu turbinki są tak dobrane,że ten synchronizator działa.
    Jest to opatentowane przez Włochów chyba przez firmę Askol lub Plaset.
    W początkowej fazie gdy pompka jest nowa w szczelinie pomiędzy wirnikiem (magnesem) nie ma wody.z czasem wycierają się oringi na wałku i dostaje się tam woda i zanieczyszczenia.
    Pompa przestaje działać w momencie gdy zanieczyszczenia ograniczą jej (wirnikowi) prawidłowe drgania do zaskoku w synchronizm.
    Zdarzją się przypadki urwania synchronizatora (sprzęgła).
    Wtedy silnik nie ma możliwości wejść w synchronizm.
    POLO2
  • #19 6230846
    Jasxx
    Poziom 21  
    Brawo POLO2. Nareszcie prawidłowe wytłumaczenie i jak zauważyłem użyłeś słowa sprzęgło.
    Jest to pompa firmy Askol i dotyczy ten problem nie tylko pomp drenażowych ale i myjących. Jak Dark Man pokazał na zdjęciach właśnie taka pompę on posiada. Nie ma on pompy asynchronicznej tylko synchroniczną (taka większa kopia pompy drenażowej).
  • #20 6470117
    Dark Man
    Poziom 13  
    Dziękuje wszystkim za pomoc i opisy sposobu działania.

Kupiłem nową pompe - zamiennik (długo czekałem na nią), zamontowałem i jak na razie wszystko działa prawidłowo :)

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Whirlpool ADG 8340 ma problem z niskim ciśnieniem wody na ramionach myjących, mimo prawidłowego napełniania i podgrzewania wody. Pompa wodna działa słabo podczas pracy zmywarki, choć po demontażu i podłączeniu do prądu na sucho pracuje normalnie. Wymieniono hipotezy dotyczące przyczyn: zapchane rury, uszkodzony kondensator rozruchowy silnika pompy oraz uszkodzone sprzęgło pompy. W modelu pompy Askol, stosowanej w tym urządzeniu, sprzęgło magnetyczne jest elementem odpowiedzialnym za prawidłowy kierunek i moment obrotowy wirnika; jego uszkodzenie powoduje niestabilną pracę pompy i niskie ciśnienie w ramionach. Kondensator rozruchowy w tym modelu pompy jest często wskazywany jako przyczyna spadku mocy i momentu obrotowego, co skutkuje słabą pracą pompy. Jednak w omawianym modelu pompy kondensator może być niewidoczny lub brakować go przy pompie. Ostatecznie zalecano wymianę całej pompy na nowy zamiennik, co po realizacji rozwiązało problem i przywróciło prawidłową pracę zmywarki. Dyskusja zawierała także szczegółowe opisy budowy i działania pompy magnetycznej Askol, wyjaśniając rolę sprzęgła magnetycznego i synchronizmu obrotów wirnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA