logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ltc band pass podświetlony co sądzicie??

sha 02 Mar 2009 17:50 3402 11
REKLAMA
  • witam postanowiłem pokażać moje dzieło bo jestem ciekaw co o tym myślicie liczone na "oko"..... :cry: walcie śmiało.... przednia cześc ok 20 l z 2 bardzo krótkimi br druga część ok 40 l z jednym br dł. 10 cm. sze. 7.5 cm. mój pierwszy taki projekt. pozdro

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    sha
    Poziom 10  
    sha napisał 6 postów. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 6226941
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Design ciekawy, niektórym może się spodobać, może pasować do nowoczesnego wystroju wnętrza :)

Nie wiem jak to gra, więc nie wiem co oceniać... może opisz coś więcej ?
  • REKLAMA
  • #3 6226958
    Rabbbit
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Ładnie wykonana konstrukcja :) gratulacje

Podświetlanie mi się podoba. Sądzę, że fajnie by było gdyby jeszcze pulsowało w rytm basu :)

Powiedz coś więcej na temat dlaczego tak została obudowa podzielona i wogóle więcej informacji na temat subba.
  • #4 6227355
    szczupx
    Poziom 19  
    Ocena: 94
    A cóż tam za przetwornik siedzi?
  • REKLAMA
  • #5 6227374
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Podaj jakieś wymiary, koszty i zrób lepsze fotografie.

PS-to czym w końcu jest bandpass ? Bo tutaj wygląda to jak podwójny bass reflex.
  • #6 6227583
    djmikulski
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    skaktus to właśnie jest bandpass 6th . Wykonanie niezłe szkoda że nie poparte obliczeniami bo bez tego to czysta loteria co do brzmienia
  • #7 6227585
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Hm mi sie nie podoba. Do nowoczesnego wnetrza przereklamowane niebieskie diody to porazka jak dla mnie, jeszcze jakby migaly to juz w ogole.

Wykonanie jak dla mnie porzadne, poza ta przednia czescia (czerwona ramka i przezroczysty bok, nie lubie przezroczy i jakby cale bylo obszyte tym czarnym czyms bylby piekny :)
  • REKLAMA
  • #8 6227606
    Adigann
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Po to chyba dał przezrocze żeby było widać te diody których tam użył bo gdyby dal ten czarny materiał to by nie było widać diód
  • #9 6227690
    Anthor
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jeśli możecie mi powiedzieć gdzie dostane takie narożniki i kątowniki to będę wdzięczny
  • #10 6227965
    picasso001
    Poziom 11  
    wy tak wszyscy psioczycie na te niebieskie diody, a moim zdaniem do techno i innych house'ów to pasuje doskonale. :P mnie podoba się wykonanie tej obudowy. rzeczywiście, można dostrajać na słuch, ale chyba lepiej podeprzeć się jakimiś obliczeniami, mam rację?
  • #11 6228166
    rzabba
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Głośnik wygląda jak "zamiennik Tonsila", parametrów pewnie brak więc obudowa na oko albo pomiary i porządny projekt. Na pomiary i porządny projekt raczej dla przetwornika tej klasy szkoda czasu więc nie dziwię się, że zdecydowałeś się na opcję pierwszą czyli eksperyment. Bez względu na osiągnięty efekt zdobyłeś jakieś doświadczenie i to jest cenne, pomimo prawdopodobnie nie za dobrych walorów optyczno-akustycznych prezentowanej konstrukcji.

Zdjęcia są fatalnej jakości ( z komórki ?) ale mimo to na powierzchni czerwonego obicia wokół okna widać jakieś w miarę symetrycznie rozłożone pod kocykiem nierówności. Wyglądają jak nie do końca przemyślane mocowanie okna i psują efekt wizualny. Reszta wygląda na równą. Doboru kolorów wykładziny, listew i podświetlenia nie komentuję, bo to Twój wybór.

Ciekawi mnie jak sprawuje się materiał okna podczas pracy głośnika. To pleksi? Jakiej grubości, jak mocowane i uszczelniane ? Co do pojemności komór i długości portów BR to strojenie chyba jest troszkę za wysokie jak na subwoofer. Wychodzi ok. 150 herców dla komory przedniej i ok. 45 dla tylnej. Ale to loteria przy nieznanym głośniku. Opisz jak to gra bo jestem ciekawy i koniecznie podaj więcej detali konstrukcyjnych: z czego wykonana obudowa, jak łączona, dokładne wymiary ( wraz z grubością) użytych płyt. Czym napędzasz głośnik, jaki był koszt wykonania?

Następną konstrukcję zrób może na głośnikach do których są dostępne parametry i nie trzeba zgadywać.
  • #12 6231363
    sha
    Poziom 10  
    Wymiary całej obudowy 550mm x 250mm x 300mm
    obudowa z płyt wiórowych (stosowanych do mebli :D)
    Jak gra?? W pokoju o pow. 22 m kw. Buczy co normalne przy tych częstotliwościach
    Koszt dość drogo ok 280 zł
    i dobre dwa tyg roboty
    Przód z pleksi o grubości deski (22mm) mocowane wkretami z góry i z dołu i klejem do montażu szyb samochodowych z specjalnym podkladem przetwornik to cewka 4 ohmowa zrobiona przez kumpla gram na wzmacniaczu MARANTZ 4x 125 W z lat 80' dość dobry sprzęt
    suba mam już dość długo (prawie rok) po skonczeniu dopiero dowiedziałem sie o parametrach t-s i nastepny sub bedzie liczony... (w sumie to już jest wyliczony ale poczekajcie do końca) zdjecia beda ale póżniej. pozdro

Dodano po 1 [minuty]:

a i przzedział suba jest po 200mm

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy autorskiego projektu subwoofera typu bandpass 6th, wykonanego z płyt wiórowych i podświetlonego niebieskimi diodami LED. Obudowa ma dwie komory: przednią o pojemności około 20 l z dwoma krótkimi portami bass reflex oraz tylną o pojemności około 40 l z jednym portem o wymiarach 10 cm długości i 7,5 cm szerokości. Przetwornik to cewka 4-omowa wykonana przez znajomego, zasilana wzmacniaczem Marantz 4x125 W z lat 80. Autor przyznaje, że projekt był liczony "na oko" bez szczegółowych obliczeń parametrów Thiele-Small, co jest krytykowane jako ryzykowne i mogące wpływać na jakość brzmienia. Obudowa ma front z pleksi o grubości 22 mm, mocowany śrubami i klejem do szyb samochodowych. Koszt wykonania wyniósł około 280 zł, a czas pracy to około dwóch tygodni. Wnętrze pokoju o powierzchni 22 m² powoduje charakterystyczne buczenie subwoofera. W dyskusji poruszono kwestie estetyczne podświetlenia, konstrukcji obudowy oraz sugestie dotyczące lepszego dopasowania projektu poprzez obliczenia i pomiary. Pojawiły się także pytania o dostępność narożników i kątowników użytych w konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA