Witam
Od dłuższego czasu przymierzałem się na ciut lepszy subwoofer, Zawsze brakowało kasy wiec projekt odwlekałem aż pewnego dnia we Wrocławskim NeoNecie przez przypadek zauważyłem wystawionego za śmieszną cenę GDN'a 20/80/2. Nietrudno się domyślić że oczy mi się zaświeciły a z portfela zaczęła wysuwać sie magiczna karta:)
Po pewnym czasie spędzonym przed symulacjami wybrałem paczkę 35l br którą w prosty sposób można było przerobić na band-pass.
Pierwszy był br który grał bardzo fanie ale nie byłbym sobą gdybym nie wykorzystał możliwości przerobienia paczki i...... to był strzał w dziesiątkę!
Wykresy nie do końca potwierdzają moje słowa jednak już nie raz sie przekonałem że wykresy a rzeczywiste brzmienie to 2 różne sprawy.
Projekt powstawał dosyć długo ze względu na ograniczony czas, fundusze oraz zaplecze techniczne(suba składałem w całości we Wrocławiu a warsztat mam w Lublinie) więc nie pamiętam dokładnie wszystkich wymiarów oraz strojeń ale to było mniej więcej tak:
Komora 1
25L @ 35Hz
Komora 2
10L @ 90Hz
Obudowa z płyty 18mm z licznymi wzmocnieniami. Skręcana na wkręty i klejona wikolem.
Wyloty koniecznie muszą być profilowane z obydwu stron gdyż inaczej będzie świszczeć. Dłuższy skleiłem z dwóch profilowanych, a krótszy profilowałem samodzielnie wyginając rozgrzaną krawedź.
Sub miał uzupełniać zestaw składający się z monitorów Grundiga box mb-100 zasilanych Technicsem SU-4 wiec jest aktywny. Zasila go końcówka mocy jabela j-35 po drobnych modyfikacjach, z dwoma KD 503 na wielgaśnych, oddzielnych radiatorach, bez podkładek wiec śmiało można było nie wyprowadzać ich na zewnątrz obudowy. Trafo to ts120/13 Zatry z dowiniętymi kilkoma zwojami dla osiągnięcia +-40V zasilania dla
końcówki. Realna moc wynosi 50W więc końcówka jest nie do zajechania:) Preamp, posiada wejścia wysoko oraz niskopoziomowe, przełącznik fazy, regulacje odcięcia, bypass, nachylenie 12dB/okt. Dodatkowo jest układ miękkiego włączania na mikrostyku.
Sub miał być inny niż wszystkie więc postanowiłem go obszyć lnem, a tradycyjne gałki i przyciski zastąpić guzikami:) Duży guzik jest obrotowy i służy za regulacje wzmocnienia, natomiast pod małym znajduję się mikrostyk włączający suba. Dodatkowo duży guzik podświetlany jest dwoma mikro żarówkami umieszczonymi w specjalnie wydrążonej na nie komorze.
Doszedłem do wniosku że lepiej nie przebajerować całości i regulacje odcięcia którą ustawia sie w zasadzie tylko przy zmianie systemu umieściłem w wewnętrznej przegrodzie tak aby można było nią manipulować po wyjęciu dolnego br.
Sub ma powalające, potężne brzmienie, czego nie zapewni żaden Bass Reflex. Brzmienie jest krótkie, miękkie i bardzo ciepłe. Genialnie brzmi na nim stopa, a reszty nie napisze bo to potrafią chyba tylko audiofile. To trzeba usłyszeć. Generalnie nie zamieniłbym już band pasa na nic innego:) Zakochalem sie i nie oddam:)
Fajne? Ranking DIY