logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Burze i wasze wypadki/przypadki

CRYPTOMAN 12 Kwi 2009 19:04 26143 136
REKLAMA
  • #1 6406577
    CRYPTOMAN
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Jak powyżej . Mieliście jakieś wypadki związane z elektroniką [lub nie] podczas uderzenia pioruna ? . Opiszcie to. :)
  • REKLAMA
  • #2 6407093
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    U mojego wujka piorun udezył w dom, o dziwo wywaliło tylko komputer, który był podłaczony do listwy z bezpiecznikiem co według mnie jest dziwne, o dziwo nic innego nie uległo zniszczeniu, oprócz bezpiecznika w radiu :P
  • #3 6407566
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 6407805
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Walnęło kilka lat temu w słup linii HV jakieś 40m od mojego domu. Pech polegał na tym że od tego pioruna zaczęła sie burza ;) Spaliło wszystkie karty sieciowe i swith-a Ostał się tylko modem od neozdrady wtedy jeszcze ethernetowy. U kolegi przyłupało w blok zero strat (wszystko włączone) w sąsiednim budynku odległym o jakieś 50m od bloku spaliło wszystkie TV komputery i inny sprzęt elektroniczny pomimo tego ze były wyłączone (ale nie odłączone od sieci).
  • #5 6407919
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    zbyrek2 napisał:
    Taka listwa z bezpiecznikiem nie zapewnia żadnego bezpieczeństwa

Pewnie, bo co tam jest? Wsadzą kawałek warystora i wielka ochrona... :) Najczęściej nie chroni przed skutkami impulsów w sieci energetycznej podczas wyładowań atmosferycznych. Zasilacze/impulsówki w komputerach i tak zwykle wysiadają.
  • REKLAMA
  • #6 6408003
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Z tego co mi wiadomo to najlepsze do ochrony przeciw przepięciowej są takie miniaturowe iskierniki przebijające przy napięciu chyba nawet 250V ponieważ cały ładunek pójdzie najkrótszą drogą do ziemi przez ten iskiernik :P

Ale to oczywiście mówimy o przepięciu, a nie o bezpośrednim trafieniu w sieć

Oczywiście mejd in czajna :P http://nbzhengmao.en.made-in-china.com/produc...China-Switching-Spark-Gaps-ZM-86-2R230L-.html

P.s. wg. tej strony to wytrzymuje 5mln przebić ! (coś mi się nie wydaje :P)
  • REKLAMA
  • #7 6408066
    CRYPTOMAN
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    To ja dodam coś od siebie. 7 sierpnia poprzedniego roku. Razem z czwórką kolegów zaczęliśmy grać na konsoli PS3. Po mojej przegranej poszliśmy do kuchni i zaczęliśmy ochoczo naprawiać telewizor 32 universe. Jako że ze wszystkich okiem mam widok na pola [mieszkam na końcu głównej ulicy] zaczęliśmy komentować nadciągającą burzę. W pewnym momencie w odległości ok. 90 metrów tak trzasnął piorun że przez chwilę przyślepliśmy . Ja krzyknąłem , drugi kolega który właśnie lutował oparzył się grotem , a dwóch pozostałych rozlało piwo na płytę tv zasilacz i drugą Lutownicę. Efekt - pokaźny snop iskier i dymu, a także brak prądu i kompletna ciemność (była 22 w nocy ) :)
  • #8 6408551
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    2-3 lata temu w mojej dzielnicy uderzył piorun. Efekt wymiana ponad 30 switchy i kilku access pointów. Miałem 2 dniówki biegania po blokach i zabawy.
    Innym razem uderzył piorun 20-30 metrów obok mieszkania kolegi. Upaliło mu układ przełączania wejść w amplitunerze Onkyo.
    Nie wspomnę już o tym, ile razy miałem spaloną kartę sieciową.
    Pozdrawiam.
  • #9 6409894
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    Widziłem gdzzies w TV ze lepiej jak człowieka udezy piorun jak czlowiek jest mokry (wtedy piorun pójdzie po ten wodzie do ziemi) a jak sie nie jest mokrym to cały piorun przejdzie przez ciało, były zdjęcia człowieka którego uzezył piorun, mial doslownie dziury w pietech.
  • #10 6409995
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Jak byłem mały to lubiłem burze na wsi, u babci..:D Prawie przy każdym bliższym uderzeniu pioruna zaświecały się żarówki ;)
  • #11 6410390
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 6410534
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Jak piorun zdzieli prosto w linię to pali wszystko, nie wybiera :P
  • #13 6410717
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Siedzę na ganeczku i palę papieroska, deszcz leje, nagle światłość co najmniej wiekuista i potworny strzał!
    Piorun walnął 7 metrów ode mnie w linię napowietrzną tuż nad moją bramą wjazdową.
    Zaraz obok do tej linii mam przyłącze do budynku gdzie kiedyś był sklep spożywczy, a w tym czasie stał tam sprzęcik DJ i puszczałem sobie tam czasami muzyczkę, kanapa miłe światełka i te sprawy ;).
    Nawet nie pomyślałem, że mogło się coś stać, w takim szoku byłem.
    Za jakąś godzinkę dzwoni do mnie znajomy, że wraca z Wrocławia i zajedzie do mnie to posiedzimy i pogadamy sobie. Przyjechał, idziemy, otwieram drzwi... Siwo, dosłownie! Pierwsze co otwieram tablicę bezpiecznikową - szok! Wypalona farba, ściągam blachę, na zabezpieczeniu przedlicznikowym śruby dosłownie stopione.
    Powoli ruszam w stronę sprzętu, włączam wszystko po kolei. Działają CD'ki, mixer też. Końcówka mocy również odpaliła. Uff, ale co strachu się najadłem to mi nikt nie odbierze. Kilka tys zł poszło by z dymem.

Szkoda że nie wiedziałem wcześniej tego tematu to bym fotki porobił bo byłem tam dzisiaj.
  • #14 6411766
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Stoje przed domem na wjezdzie do garazu a tu nagle slysze cos takiego jakby F-16 zblizal sie z zakrecie (nie wiem czy to oddaje groze) huk , gwizd i jakby ktos lamal suche drzewo. I blysk... Od razu pobieglem za rog domu patrze - a tam leci na dol szczyt swierku i dym wzdluz konara do ziemi. Przy korzeniu rozgrzebana ziemia. W miedzyczasie zauwazylem na slupie u sasiada snop iskier. Mama wystraszona czym predzej do domu sie schowala. Ja spokojnie poszedlem , obejrzalem miejsce upadku pioruna i wrocilem do chalupy. Zasiadam do kompa a tam zonk... Co robic. Rozbieram kompa - do wymiany: zasilacz , modem (wtedy jeszczemialem 56k dial-up bo neostrady nie bylo w planach TP) twardziel. Zasilacz i twardziel udalo mi sie reanimowac , natomiast modem musialem nowy nabyc...
    I jeszcze mialem do naprawy po tym kilka kompow , dwa TV i magnetowid.
  • #15 6411809
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 6411818
    bestler
    Ocena: 893
    Popalone RTV to małe piwo :)

Kiedyś u babci na wsi widziałem na własne oczy jak piorun "wyskoczył" z żyrandola i ze wszystkich gniazdek jednocześnie. Bezcenny widok. I nawet żarówka w żyrandolu się chyba nie spaliła ;)

Mówię bardzo poważnie, Po burzy zostały popękane ściany w miejscach gdzie były przewody do gniazdek. Potem trzeba było kuć i wymieniać kable... taka burza skubana ;)) Wydaje mi się, że piorun musiał uderzyć bezpośrednio w słup koło domu, albo w w dom.

Poza tym przypadkiem to takie raczej "zwykłe skutki" pioruna - połamane drzewa, popalone TV.

Paweł
  • REKLAMA
  • #17 6413203
    Bartek_Arabski
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Byłem raz w domu w który (prawdopodobnie) uderzył piorun. Piszę prawdopodobnie, bo byłem wewnątrz kiedy to się stało. Trzask nie do opisania... plus dziwne wrażenie szoku+adrenaliny. Jak wyszedłem na zewnątrz, z drzewa stojącego ok 20m dalej leżał na ziemi zdarty pas kory szerokości ok. 0.5m na 4m długi. W domu wybuchły żarówki, a przycisk dzwonka z furtki znalazłem 20m dalej na ulicy.

Niezły hardcore :D
  • #18 6413567
    adikus7
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Zeszły rok, złożyłem sobie nowego kompa. Po jakiś dwóch tygodniach przeszła sobie burza, oczywiście komp z prądu wyłączony ale net pozostał. Efekt, uwalona płyta główna ale wymienili na gwarancji. Po prostu się popsuła :D
  • #19 6413679
    cassius17
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Bodajże w tamtym roku nagle rozpoczęła się burza. Automatycznie wyłączenie komputera. Niestety zapomniałem odłączyć od listwy wtyczek z komputera. Naraz pisk, padł zasilacz a dysk miał chyba z 15 tyś. obrotów. Dysk działał jeszcze przez jakiś czas, a potem oddałem go na gwarancję i o dziwo przyjęli :)

Pozdrawiam
  • #20 6414838
    Nowik13
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Kilka lat temu wracamy sobie z kolegą z grzybów i czekamy na autobus,była wtedy burza.Podchodzi do nas jakaś dziwna babka i mówi że ją w lesie piorun trafił.My w śmiech i pytamy czemu jej się nic nie stało a ona że ma sposób na pioruny :D Oczywiście było śmiechu i tekst do babki że w aptece można kupić maść przeciw piorunom :d
  • #21 6416196
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Parę ładnych lat temu piorun uderzył w rozciągnięty między domami kabel sieciowy (jeszcze za czasów koncentryka 50Ω) U kolegi spaliło komputer (zasilacz, płyta, dysk) a u mnie tylko terminator choć iskry poszły z tyłu komputera. Innym razem poszło po lini energetycznej i szlag trafił telewizor (z półprzewodników przeżyła tylko dioda LED) i telefon.
  • #22 6416544
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Feuer napisał:
    (...)Spaliło mi wtedy wieżę (pomimo, że była odłączona), kompa jeszcze nie zdążyłem wyłączyć z sieci, to mi z monitora poszły iskry, a zasilacz od drukarki strzelił jak petarda... żeby było śmieszniej to i monitor i zasilacz po burzy były sprawne :| to co nie zdążyłem odłączyć to przeżyło, a to co odłączyłem padło... złośliwe bydle jakieś było, bo to chyba powinno być odwrotnie.

Coś w tym jest...
    2 lub 3 lata temu, lato, burza zastała mnie u kolegi. Oczywiście wyłączył komputer (nie odłączając kabla LAN); ja w domu miałem włączony ("Linuksa się nie wyłącza" ;) ). W sumie nie było uderzeń piorunów gdzieś w bezpośrednim pobliżu nas. Po burzy kolega włącza komputer... Raczej powinienem napisać: usiłuje... Komputer martwy - przeżyła tylko obudowa i monitor... Natomiast mój komputer w domu, cały czas włączony, ocalał :) Więc jak to jest, może faktycznie lepiej nie odłączać? :P

No i oczywiście, lokalny nasz provider - każda burza to straty w postaci spalonego sprzętu - na szczęście moja mieścina ma takie szczęśliwe położenie, że burze krążą wokół niej (~20km), a rzadko zdarzają się bezpośrednio nad nią :)
  • #23 6427266
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Obecnie w mojej okolicy postawiono 6 wiatraków. Jak są burze to widać jak piorun przeskakuje między nimi :D.
    Kiedyś byłem w pobliżu tego wiatraka i była burza. W pewnym momencie poczułem jak mi się włosy zjeżyły odwracam się a tu ładny przeskok pomiędzy wiatrakami :D.
  • #24 6427340
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Mówisz o tych (powiedzmy) Holenderskich wiatrakach?
    Tak offtop. To prawda że końcówki ich skrzydeł przekraczają prędkość dźwięku? Bo niby tak, ale jak się na nie patrzy to to prawie wcale się nie kręci, ale jak przyjdzie co do czego to taką łopatę wiezie się na trzech tirach :P
  • #25 6427438
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    ks_fenix napisał:
    Obecnie w mojej okolicy postawiono 6 wiatraków. Jak są burze to widać jak piorun przeskakuje między nimi :D.
    Kiedyś byłem w pobliżu tego wiatraka i była burza. W pewnym momencie poczułem jak mi się włosy zjeżyły odwracam się a tu ładny przeskok pomiędzy wiatrakami :D.

No tak...
  • #26 6427456
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    LuckyDj napisał:
    Mówisz o tych (powiedzmy) Holenderskich wiatrakach?
    Tak offtop. To prawda że końcówki ich skrzydeł przekraczają prędkość dźwięku?

Jakby tak było, to w promieniu kilku km od wiatraka mieszkańcy powynosiliby się z domów. Przekraczaniu dźwięku towarzyszy grom dźwiękowy (z angielskiego "sonic boom"). Prawdą jest, że szybkość końców łopat jest duża, często ponad 110km/h.
  • #27 6427523
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Bo gdzieś takie coś słyszałem, że te końce łopat przekraczają prędkość dźwięku, ale jakoś to do mnie nie mogło dotrzeć. No i widzę że dobrze myślałem ;)
    Ale trzeba przyznać że wielkie są...

O już wiem, gdzieś tam ekolodzy strasznie protestowali bo niby przez to powodują taki specyficzny subniskotonowy szum (co kolwiek to znaczy) i jakieś tam zwierzaki od tego uciekają.
    Ale z tą prędkością dźwięku to musiało coś być (nawet bzdura), bo inaczej bym tego nie zapamiętał.
  • #28 6427529
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Mogę powiedzieć, że jak je montowali to sprowadzali podobno największy dźwig w Europie o nazwie Herkules(największy z wysięgiem od ziemi). Sam dźwig przywozili w częściach i składali około tygodnia. Natomiast skrzydła były przewożone pod eskortą kilku samochodów osobowych z napisem pilot. Jak tiry ze skrzydłem skręcały to blokowały 4 pasmową drogę :D. A tir miał dobre 40 m długości :D. Czy były holenderskie to nie wiem, budowali Hiszpanie :D.
    Czasem słychać jak się kręcą, a mieszkam ok 1km od nich.
    Koniec offtopu.
    Co do burz to przypomniało mi się jak byłem mały, że walnął kiedyś w moją bramę i była trochę stopiona :D.

Dodano po 1 [minuty]:

P.S. Co do wielkości to największy ma 137m najmniejszy 123m.
  • #29 6427535
    Mery84
    Ocena: 271
    Burze i wasze wypadki/przypadki

To jest 100% made in Holland :). Raptem kilka kilometrów przed Amsterdamem. Można względnie porównać rozmiarowo do otoczenia i np. jadącego busa ;).
  • #30 6427542
    LuckyDj
    Poziom 33  
    luke666 sonic boom powstaje podczas przekraczania bariery dźwięku, później już nie, więc...
    To niby taki niskotonowy szum, bardziej odczuwalny niż słyszalny. Jak stałem pod takim wiatrakiem to słyszałem jedynie szum powietrza na łopatach. Nie mówię, że tak jest. Ale nawet ten szum był taki jakiś dziwny, taki zmienny. Nie wiem, pierwszy raz coś takiego słyszałem...
    Propo sonic boom, mieszkałem jakiś czas niedaleko lotniska wojskowego, to przekraczanie bariery dźwięku to było tylko takie bum! w środku np nocy, więc wiem o czym piszesz.

Tu nie chodzi o samo przekraczanie bariery tylko o pracę końców skrzydeł już po przekroczeniu tej bariery.

Podsumowanie tematu

✨ Uczestnicy dyskusji dzielą się osobistymi doświadczeniami związanymi z burzami i uderzeniami piorunów. Opisują przypadki uszkodzeń sprzętu elektronicznego, takiego jak komputery (zasilacze, płyty główne, dyski, karty sieciowe), routery, modemy (ADSL, telefoniczne), telewizory, radia, amplitunery, telefony, a także instalacji elektrycznych (skrzynki bezpiecznikowe, liczniki, przewody, słupy energetyczne, transformatory). Wspominają o fizycznych zniszczeniach budynków (popękane ściany, rozsadzone kominy) i drzew. Relacjonowane zdarzenia obejmują bezpośrednie uderzenia w domy, linie energetyczne, drzewa, maszty, a także skutki przepięć indukowanych w instalacjach. Dyskutowana jest skuteczność listew antyprzepięciowych i odłączania urządzeń od sieci oraz instalacji (telefonicznych, sieciowych, antenowych), a niektórzy zauważają, że sprzęt potrafi ulec uszkodzeniu mimo odłączenia (z powodu indukcji) lub przetrwać burzę włączony. Pojawiają się również opowieści o nietypowych zjawiskach, jak pioruny kuliste, zasilanie urządzeń przez ładunki z wyładowania, czy efekty fizyczne odczuwane przez osoby znajdujące się w pobliżu uderzenia (napięcie krokowe, szok, zjeżone włosy). Wymieniane są różne urządzenia i komponenty, które uległy uszkodzeniu, a także nazwy programów i technologii (np. ADSL, DVB-T).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA