logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Briggs&stratton 3.5 classic złamany korbowód - ma szansę

Ture11 12 Cze 2009 18:35 21175 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy można jeszcze uratować silnik Briggs & Stratton Classic 3.5 po pęknięciu korbowodu i jak go poprawnie złożyć, aby uruchomić?

Silnik ma szansę ruszyć tylko wtedy, gdy blok i cylinder nie są mocno uszkodzone, ale przy dużych rysach gładzi i uszkodzonym wale bardziej opłaca się szukać innego wału albo całego silnika, bo z takiego wału „już nic nie będzie” [#6647828][#6656359] Jeśli składasz go dalej, korbowód z ogłoszenia powinien pasować, membranę lepiej wymienić i założyć ją na zbiornik przed uszczelką, a cały układ smarowania to tylko turbinka [#6647525][#6649467] Wałek rozrządu ustaw tak, żeby znak na 10. zębie licząc od wycięcia na klin pokrył się z otworkiem na kole rozrządu, a wał kręci się od dołu przeciwnie do ruchu wskazówek zegara [#6647525][#6647828] Korbowód montuj tak, by śruby panewki były od strony wałka rozrządu [#6786667] Do silnika wlej 0,6 litra oleju [#6790789]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 6647444
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Witam.
    Dostałem owy silnik w częściach, został rozebrany, bo pękł korbowód.
    I tu miałbym parę pytań.
    1.Czy w tym silniku pasowałby korbowód z pierwszego zdjęcia (aukcja allegro).
    Na drugim zdjęciu widać pęknięty korbowód.

2.Czy membrana spod gaźnika jest w dobrym stanie, czy należy ją wymienić (widoczna na zdjęciu)?
    3.Czy tłok nie jest zbytnio porysowany?
    4.Czy zawory jest ciężko wymienić? (Kupiłem nowe na allegro, ponieważ gdzieś wcięło mi jeden popychacz i wałek rozrządu :-)) Czy zawory na zdjęciu są w złym stanie?
    5.Po "eksplozji" korbowodu śróbka zostawiła wyraźnu odcisk na wale korbowym - jest raczej wklęsły, ale czy nie będzie on przeszkadzał?
    6. Silnik dostałem rozebrany, więc nie wiem, czy w skład pompy oleju wchodzi coś poza "turbinką" widoczną na zdjęciu?
    7.Po "eksplozji" korbowodu lekkie wgięcie pojawiło się także na tłoku u dołu. Czy wgniecenie będzie rysowało cylinder i czy po pewnym czasie silnik nie zacznie brać oleju?
    8. Ile w takim stanie będzie brać oleju?
    9.Jak ustawić wałek rozrządu? Słyszałem coś o jakiś dwóch kropkach, że należy je ustawić tak samo.
    9.5. Czy magneto musi być ustawione tak,że miejsce na klin w kole ma być tam, gdzie na wale korbowym?
    10.Jak jeszcze inaczej nazywa się ten silnik - czy to to samo co sprint 375? Na moim jest napisane tylko classic.
    11. Kończące Pytanie Pesymistyczne - silnik nie ma szans działania, prawda?

Za wszystkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Zależy mi na uruchomieniu tego silnika.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6647525
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6647662
    Ture11
    Poziom 39  
    Dziękuje za szybką pomoc, co do korpusu silnika, to jest pęknięcie przy misce olejowej, ale jest to poza całym silnikiem (miejsce mocowania silnika do kosiarki, pękniecie nie dochodzi do miski olejowej, więc chyba nie będzie problemu). Tym bardziej, że jest to małe pęknięcie.

P.S. Co do punktu 5, nie są to pozostałości z panewki, tylko w tym miejscu urywająca się śróba wybiła otwór.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6647695
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6647793
    Ture11
    Poziom 39  
    Witam.
    Najlepsze, jakie udało mi się zrobić. Niestety, nie mogę wrzucić w większej rozdzielczości.
    I mam pytanie, w którą stronę powinien się kręcić wał patrząc od dołu?
  • Pomocny post
    #6 6647828
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 6647963
    szczepanstjepan
    Poziom 20  
    Ocena: 121
    Ten wał to raczej się nie nadaje, włożysz nowe panewki to ich szlag trafi zaraz. To pęknięcie to po dokładnym odtłuszczeniu poxipolem można zakleić. Próbowałem już tak robić i działało.
    Pozdro.
  • #8 6648034
    Ture11
    Poziom 39  
    No dobrze, już szukam wału.
    Co do membrany - pytam z ciekawości - do czego ona służy?
  • Pomocny post
    #9 6648090
    szczepanstjepan
    Poziom 20  
    Membrana jest po to, żeby mieszanka nie cofała ci sie do gaźnika z powrotem.
  • #10 6648107
    Ture11
    Poziom 39  
    A no tak. To jeszcze tylko jedno pytanie - podczas mycia zbiornika na benzynę ropą trochę dostało się do środka - czy to bardzo zaszkodzi?
  • Pomocny post
    #11 6648126
    szczepanstjepan
    Poziom 20  
    A benzynę miałeś w środku??
  • #12 6648129
    Ture11
    Poziom 39  
    nie.
  • Pomocny post
    #13 6648136
    szczepanstjepan
    Poziom 20  
    No to wylej tę ropę i tyle. :D

Dodano po 53 [sekundy]:

No chyba, że ta ropa z brudem, piaskiem była??
  • #14 6648172
    Ture11
    Poziom 39  
    Nie, ropa była czyściutka, wylałem ją już parę dni temu, natomiast dzisiaj spojrzałem, a ona się nagromadziła :-|.
    Niewiem, czy to dobrze, ale wlałem trochę benzyny i wypłukałem "dziada".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 6648272
    szczepanstjepan
    Poziom 20  
    E, no to jak wypłukałeś to dobrze i nie martw sie o zbiornik:D
  • #16 6648366
    Ambrozy
    Poziom 15  
    Ocena: 79
    Witam
    @szczepanstjepan
    Ten wał to raczej się nie nadaje, włożysz nowe panewki to ich szlag trafi zaraz. To pęknięcie to po dokładnym odtłuszczeniu poxipolem można zakleić. Próbowałem już tak robić i działało.

A gdzie tam są panewki, ja proponuje gumą do żucia utkać. Jeśli wał jest prosty, a raczej nie jest, to zakładam i ma chodzić przynajmniej z 10 min.
  • #17 6648385
    Ture11
    Poziom 39  
    Chyba chodziło o pęknięcie na misce olejowej...
  • Pomocny post
    #18 6649467
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 6650162
    Ture11
    Poziom 39  
    Witam ponownie.
    Rozejrzałem się za częścimi i tak:
    Wał będzie ok. 55 zł, tylko muszę znać średnicę :-(.
    Korbowód mogę kupić nowy za 50 zł (ten na 1 zdjęciu, jak mówi kolega "pewnie chiński"), bądź za 40 zł używany orginalny. Który opłacałby się bardziej?

A, kupiem korbowod i wal, razem za 80 zl, bo okazalo sie, ze korbowod jest nowy. (przepraszam za brak polskich liter).
  • Pomocny post
    #20 6652138
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    Ambrozy napisał:
    Witam
    @szczepanstjepan
    Ten wał to raczej się nie nadaje, włożysz nowe panewki to ich szlag trafi zaraz. To pęknięcie to po dokładnym odtłuszczeniu poxipolem można zakleić. Próbowałem już tak robić i działało.

A gdzie tam są panewki, ja proponuje gumą do żucia utkać. Jeśli wał jest prosty, a raczej nie jest, to zakładam i ma chodzić przynajmniej z 10 min.

Proszę nie żartować w ten sposób, nieświadomy użytkownik może to przyjąć za przysłowiową dobra monetę.
  • Pomocny post
    #21 6655063
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 6655683
    Ture11
    Poziom 39  
    Witam.
    Pytałem znajomego o ten silnik i... dowiedziałem się złych rzeczy.
    Przyczyną pęknięcia korbowodu było zatarcie się silnika :-( - nie wiem co prawda, co miał na myśli, ale te słowa źle wróżą.
    Przyjrzałem się lepiej cylindrowi (cylindru?), i niestety zauważyłem dość potężne rysy od dołu aż do samej góry (bardzo dobrze wyczuwalne). Chyba czeka mnie kupno nowego bloku silnika. Rozumiem, że preparaty typu Bilstein r-2000 nic nie pomogą... Na allegro można kupić cały blok silnika za 60 zł, ale piszą, że "surowy", więc chyba bez zaworów. Zawory co prawda kupiłem nowe, ale z tego co wiem, to muszą być one idealnie spasowane, czyli trzeba je szlifować. Z moim doświadczeniem to raczej odpada. Jakie mogą być negatywne skutki odpalenia silnika z rysami na cylindrze? Tato mówi mi, że może nawet rozwalić blok silnika przy misce olejowej. Zastanawiam się nad uszczelkami - czy puściłyby w takiej sytuacji? Jeżeli nie, to wydaje mi się, że całe ciśnienie pójdzie w gaźnik rurką.
    Czy dałoby się odpalić silnik w takim stanie? Nie chcę w niego zbytnio inwestować, skoro nie mam pewności, że wogóle ruszy. Zainwestowałem już 130 zł, a cały silnik (ba, nawet cała kosiarka) koszuje ok. 300 zł...
    Co radzicie?
  • Pomocny post
    #23 6656359
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 6656450
    Ture11
    Poziom 39  
    No dobrze, narazie go zostawiam. Na innym silniku mi nie zależy, bo ten po prostu dostałem i chciałem się "pobawić". Tymczasem bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi, komu jeszcze nie nacisnąłem "pomógł"?
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #25 6656922
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    Prawda jest taka że cokolwiek by nie naprawiać w takich silnikach to przeważnie jest to nie opłacalne, sam ostatnio w remont prawie nie używanego silnika włożyłem około 200zł, niby bardzo mało w porównaniu z tym co się wydaje przy naprawach silników w samochodach, ale w porównaniu z ceną nowego...
  • Pomocny post
    #26 6666893
    stan2300
    Poziom 17  
    Ocena: 147
    do posiadacza tego silnika .nie zalamuj sie skladaj go na czesciach ktore masz ,powinien startowac ,z tego co piszesz nie zalezy ci na tym silniku ,ale jest to dla ciebie dobra nauka i pomimo tych rys silnik bedzie chodzil a ze wezmie troche oleju ,przeciez nie o to chodzi ,chdzi o to zeby zapracowal i dal ci satysfakcje ze zlozyles istaroc chodzi ,jestem taki sam maniak techniczny ,dlatego moj 20letni rower z silnikiem jeszcze jezdzi pozdrawiam
  • #27 6786311
    Ture11
    Poziom 39  
    Witam ponownie.
    No więc sprawa wygląda tak - na upartego poszedłem i kupiłem wszystkie potrzebne części.
    Teraz mam problem :-)
    jak zamontować korbowód do tłoka, gdy na tłoku u dołu są znaczki X i 0 a korbowód ma "bolec"? (powinno być widoczne na zdjęciach na początku tematu)?
    Czy jest jakaś duża różnica w tym montowaniu?
    I jak zamontować korbowód na wale korbowym, znaczy którą stroną?
    Czy te powyższe pytania są ważne, czy nie ma znaczenia jak zakładam?
    Czy pierścienie przy wkładaniu do cylindra mają być ustawione pod kątem 180 stopni od siebie?
  • Pomocny post
    #28 6786667
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 6786678
    Ture11
    Poziom 39  
    Witam i dziękuje.
    Zamontowałem od strony rozrządu, skręciłem cały silnik i już się boje - trza będzie odpalić :-)

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

Niestety silnik nie odpalił, raz coprawda z wydechu poleciał dymek, ale silnik zaciął się na amen :-( i nie wiem, co jest powodem. Po prostu nie idzie go ruszyć...
  • #30 6790315
    Ture11
    Poziom 39  
    Znów witam ponownie :-)
    Dzisiaj rozebrałem silnik, dokręciłem trochę bardziej korbowód, zmieniłem wałek rozrządu, złożyłem, i po ok. 19 próbach silnik ruszył na parę sekund. Potem zgasł. Udało mi się go jeszcze raz uruchomić i okazało się, że nie jest on wcale taki głośny....
    Zgasł...

Ale gaśnie albo przez membranę, która jest stara, albo przez brak regulacji obrotów (nie miałem drucika łączącego przepustnicę z klapką).

Przy okazji zaliczyłem uraz - przy odpalaniu szarpnąłem "szarpankę" za siebie, po czym ona - wyraźnie niezadowolona - udeżyła mnie w szyję :-)..
    Znajomy powiedział mi, że to normalne, że silnik czasem potrafi odbić szarpankę, ale nie mógł wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje.

Wobec tego, że silnik działa mam jeszcze parę drobnych pytań, czyli ile oleju powinno wejść do silnika, bo wczoraj wlałem tylko trochę i na szabelce było, że jest na maksimum, natomiastdzisiaj lałem i lałem i wlałem chyba z pół litra czy więcej..
    Druga sprawa to jak się odpala taki silnik - a właściwie w jakim położeniu powinna być przepustnica podczas odpalania?
    Czy ktoś może mi podać długość prętu łączącego przepustnicę z "powietrznym" regulatorem - skrzydełkiem?

I komu jeszcze nie kliknąłem "pomógł"?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik podjął próbę naprawy silnika Briggs & Stratton 3.5 Classic ze złamanym korbowodem. Diagnoza wykazała m.in. uszkodzenie wału korbowego (wybity otwór przez śrubę korbowodu), rysy na cylindrze (wskazujące na zatarcie) oraz konieczność wymiany membrany gaźnika (pompo-gaźnik). Mimo zaleceń wymiany wału korbowego i potencjalnego braku opłacalności naprawy przy porysowanym cylindrze, użytkownik zdecydował się na zakup nowego korbowodu i wału. Podczas montażu pojawiły się pytania dotyczące prawidłowego sposobu łączenia korbowodu z tłokiem (orientacja względem znaków X/0 i bolca) oraz wałem korbowym (strona montażu śrub panewki) i ułożenia pierścieni tłokowych (180 stopni). Po początkowych próbach uruchomienia silnik zacinał się. Ponowna weryfikacja i montaż (dokręcenie korbowodu, wymiana wałka rozrządu) pozwoliły na krótkotrwałe uruchomienie. Problem z gaśnięciem silnika łączono ze starą membraną lub brakiem połączenia przepustnicy z klapką regulatora. Podano wskazówki dotyczące ilości oleju (0.6 litra) i roli łącznika regulatora obrotów. Ostatecznie, po rozwiązaniu problemów montażowych i prawdopodobnie uzupełnieniu brakujących elementów regulacji obrotów, silnik udało się uruchomić i uznać za naprawiony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA