logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chieftec ATX-410-212 - wymiana rezystora 0,22Ω po zwarciu, czy zadziała?

VILS 29 Cze 2009 13:29 7552 6
REKLAMA
  • #1 6717551
    VILS
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Niedawno padł mi komputer (jest "martwy") i chciałem sprawdzić zasilacz.
    Wymontowałem go i zwarłem zielony i czarny kabelek, ale niestety bez obciążenia.
    Wciągu 2 sek. później było już po zasilaczu - trochę dymu i trzask.
    Z tego co widzę to na rezystorze wywaliło dziurę (czerwony, czerwony, srebrny, złoty, biały) - to chyba 0,22Ω prawda?
    Czy jest szansa, że po jego wymianie zasilacz będzie pracował czy raczej marne szanse?
    Myślałem, że zasilacze tej klasy mają już zabezpieczenia przed takimi uszkodzeniami.
  • REKLAMA
  • #2 6718141
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Przy braku obciążenia nic nie powinno się stać.
    Jak mnie pamięć nie myli - ten rezystor jest szeregowo z uzwojeniem pierwotnym przetwornicy pomocniczej - od strony dużych kondensatorów.
    Trzeba sprawdzić strone pierwotną tej przetwornicy, proponuje od razu sprawdzić uzwojenie.
  • REKLAMA
  • #3 6720078
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    To nie wszystko.
    Jeśli padł ten rezystor to znaczy, że tranzystor kluczujący przetworniczki St-by przewodzi jak kawał gwoździa.

Padł był biedak, bo powysychały kondensatory prostownika strony wtórnej i wartość średnia napięcia na nich zaczęła spadać.
    Informacja o tym (zasilacz pracuje w pętli sprzężenia zwrotnego) powodowała zmianę warunków pracy całego układu.

Ciągłe nadganianie napięcia wyjściowego Ust_by=+5V (w takt wysychania w/w kondensatorów) doprowadziło do wejścia w niebezpieczny obszar pracy generatora.

Efekt - przegrzanie tranzystora i w końcu jego zniszczenie.
    Zwarcie (zniszczenie) złącza spowodowało rozładowanie energii zgromadzonej w kondensatorach filtru prostownika i zamiana jej na ciepło w obwodzie zwarcia.

Niestety nie ma tego zbyt wiele...
    Ów w/w przez Ciebie rezystor 2,2Ω (może 0,22Ω, nie pamiętam) oraz rezystancja uzwojenia pierwotnego transformatora - ułamek Ω.
    Na to naładowany kondensator do 330V.

Tych kilkadziesiąt amperów płynących przez transformator w (co prawda krótkim czasie) potrafi go dokładnie zamienić w wypełniacz do asfaltu.
    Jakkolwiek bowiem po pomiarach omomierzem wydaje się być sprawny to pozwierane wewnątrz zwoje strony pierwotnej uniemożliwiają wzbudzenie się przetwornicy po wymianie uszkodzonych elementów.

Nie chcę Cię odwodzić Drogi czytelniku Elektrody od naprawy tego zasilacza, ale może to skończyć się niepowiodzeniem.
    Zacznij najpierw od ustalenia i wymiany kondensatorów strony wtórnej zasilających obwody +5V st-by.
    Potem tranzystor (y) przetworniczki, bezpiecznik etc.
    Potem zasil całość (jak słusznie radzi Kolega Toni przez żarówkę 40W/230V obserwując pojawienie się napięcia +5V st-by (fioletowy - czarny bez zwierania zielonego z czarnym).

Jeśli pojawiło się to wygrałeś. Jeśli nie to korzystaj z wakacji/urlopu, a zasilacz wrzuć do ekologicznego kosza.
    W nowym wymieniaj w/w kondensatory co 2-3 lata.
  • REKLAMA
  • #4 6721326
    VILS
    Poziom 11  
    Dziękuję za rady i wyjaśnienia.
    Mam jednak wątpliwość odnośnie tego rezystora z oznaczeniem 5 pasków.
    Dwa czerwone to 22, srebrny * 0,01 i złoty 5%.
    Biały pasek pomijam, ponieważ nie wiem co znaczy (współczesna temp. nie ma odniesienia dla koloru białego).
    Nie mogę go też potraktować jako trzycyfrowego bo srebrny nie ma przypisanej cyfry...
    Jak wy odczytujecie takie kody?

Chieftec ATX-410-212 - wymiana rezystora 0,22Ω po zwarciu, czy zadziała?Chieftec ATX-410-212 - wymiana rezystora 0,22Ω po zwarciu, czy zadziała?Chieftec ATX-410-212 - wymiana rezystora 0,22Ω po zwarciu, czy zadziała?

Niestety "obrażenia" okazały się poważniejsze - fotki w załączeniu.
    Naprawa raczej bardzo wątpliwa (bez schematu nie znam nawet typu tranzystora).
    Doradźcie chociaż co warto kupić żeby podziałało jakiś czas bez większych problemów.
  • REKLAMA
  • #5 6722054
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    W.P. napisał:
    Jakkolwiek bowiem po pomiarach omomierzem wydaje się być sprawny to pozwierane wewnątrz zwoje strony pierwotnej uniemożliwiają wzbudzenie się przetwornicy po wymianie uszkodzonych elementów.

Wstawienie nowych elementów z uszkodzonym (zwarte uzwojenie pierwotne) transformatorem i podłączenie zasilania skutkuje kolejnym uszkodzeniem wstawionych elementów.
    Przećwiczone - dlatego proponowałem zacząć od sprawdzenia indukcyjności bo branie się za kondensatory i reszte - zakładając oczywiście ten najgorszy przypadek - to syzyfowa praca :wink:

Przy naprawie można się opierać o dostępny na elektrodzie schemat:
    :arrow: Chiefteca HPC 360W, czy: Chiefteca HPC 420W,
    Część elementów jest w SMD i zastanawiałem się czy to nie wina wykonania transformatora - mimo, że od wewnątrz wygląda lepiej tzn. dzielone uzw. pierwotne, uzwojenie wtórne nawijane
    bifilarnie to jakoś nie widziałem między warstwami uzwojenia pierwotnego przekładek izolacyjnych...

:arrow: Rezystor 0R22, tranzystor: SSP2N60, ale to nie koniec. :D

Chieftec ATX-410-212 - wymiana rezystora 0,22Ω po zwarciu, czy zadziała? | Chieftec ATX-410-212 - wymiana rezystora 0,22Ω po zwarciu, czy zadziała?
  • #6 6742117
    VILS
    Poziom 11  
    W wolnym czasie postanowiłem się pobawić i spróbować naprawić wspomniany w temacie zasilacz.
    Cały zasilacz zbudowany jest na płytce: Sirtec no-526-2 rev: A2 (2004.08.06), a z tego co wiem firma Sirtec produkuje bardzo dobre zasilacze.
    Jeżeli uda się naprawić będzie jako zapasowy bo nowy już został zakupiony.
    Tranzystor SSM02N60P znalazłem w innym uszkodzonym zasilaczu.

Dodatkowo z rezystorem 0,22Ω uszkodził się .

Mam jednak problem z transformatorem - wiecie gdzie coś takiego kupić albo co mogę dać na zastępstwo (foto poniżej)?
    Poprawiłem TONI_2003
  • #7 6742232
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    :arrow: Kolega WojtasJD już powyżej zasugerował Ci jedyne tak naprawdę rozwiązanie czyli delikatny demontaż Twego i jego nawinięcie (zapisywanie podczas rozwijania starego).
    Nowego nigdzie nie zakupisz chyba, że ktoś Ci go odpłatnie wykona, a zastępczego nie znajdziesz. Jednym słowem sytuację masz patową.

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu Chieftec ATX-410-212 po zwarciu zielonego i czarnego przewodu doszło do uszkodzenia rezystora o wartości około 0,22 Ω (oznaczenia kolorowe: czerwony, czerwony, srebrny, złoty, biały). Uszkodzenie to jest skutkiem zwarcia i przegrzania tranzystora kluczującego przetwornicę Stand-by, spowodowanego wysychaniem kondensatorów prostownika strony wtórnej, co zaburzyło pętlę sprzężenia zwrotnego i doprowadziło do przeciążenia układu. Wymiana samego rezystora bez sprawdzenia i ewentualnej naprawy transformatora oraz tranzystora może prowadzić do kolejnych uszkodzeń. Transformator pierwotny może mieć zwarte uzwojenie, co wymaga pomiaru indukcyjności i ewentualnego przewinięcia, gdyż oryginalne części są trudno dostępne. Zasilacz oparty jest na płytce Sirtec no-526-2 rev: A2 (2004.08.06). Tranzystor kluczujący to model SSM02N60P, znaleziony w innym uszkodzonym zasilaczu. Naprawa jest skomplikowana i bez schematu oraz odpowiednich części (zwłaszcza transformatora) jest trudna, dlatego zakup nowego zasilacza jest rekomendowany, a naprawa może służyć jako zapasowa jednostka.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA