logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mentor Graphics - czy warto umieć go obsługiwać? Protel, eagle i ki-cad.

blue_17 04 Lip 2009 23:43 8264 30
REKLAMA
  • #1 6739884
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 471
    Mam pytanie jak popularny w Polsce jest Mentor Graphics przeglądałem forum i niewiele o nim znalazłem.

Zobaczyłem tylko że dominują tu protel, eagle i ewentualnie ki-cad chciałem zapytać osoby które miały styczność z tym programem o opinie czy warto umieć go obsługiwać i co o nim sądzicie, ponieważ bawiłem się w protelu, altium designer eaglu i cadstarze ten ostatni program najmniej przypadł mi do gustu :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6740601
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 24
    Oprogramowanie firmy mentor Graphics jest standardem w wielu firmach zajmujących się profesjonalnie elektroniką lub tak jak w mojej firmie środkiem do osiągnięcia zamierzonych celów w jak najkrótszym czasie.
    Niestety oprogramowanie firmy Altium nie sprawdziło się u nas i firma mimo ogromnych kosztów przeszła na oprogramowanie Mentor Graphics.
    Wszelkie dyskusje nad wyższością jednego programu nad drugim są moim zdaniem bezcelowe a tak naprawdę liczy się czas i profesjonalizm wykonania danego projektu.
    Ja osobiście w domu najczęściej korzystam z Padsa 5.01 który moim zdaniem o wiele lepiej wypada od najnowszej wersji Protela.
    wawrzo.
  • #3 6741507
    Chivo
    Poziom 27  
    Ocena: 130
    Mam takie pytanie: ściągnąłem wersje pads 2009 demo ale nie idzie jej zainstalować na vista home premium. Czy da się z tym coś zrobić???
  • #5 6742061
    Zbych_
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    Wawrzo. napisał:
    Niestety oprogramowanie firmy Altium nie sprawdziło się u nas i firma mimo ogromnych kosztów przeszła na oprogramowanie Mentor Graphics.

A możesz napisać co konkretnie było powodem (problemem)?

Wawrzo. napisał:
    naprawdę liczy się czas i profesjonalizm wykonania danego projektu.

Co w protelu nie pozwalało na profesjonalne wykonanie projektu?
  • #6 6743199
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Odpowiedz jest prosta.
    1. Symulacje analogowo-cyfrowe często powodowały zawieszenie programu lub jego crash. Koledzy z biura w Wiedniu często mi opowiadali o różnych dziwnych sytuacjach z tym symulatorem a raczej z wynikami symulacji.
    2. Przeprowadzone symulacje EMC dawały wynik co najmniej dziwny a te same parametry użyte w Hyperlynx dawały często wynik zupełnie inny i o wiele bardziej wiarygodny. Często płyta musiała być poprawiana po przeprowadzonych testach bo jej parametry odbiegały od założonych. Większość tych mankamentów unikamy teraz korzystając z pakietu Mentora.
    3. Niestety czas poświęcony na wykonanie całego projektu jest w pakiecie altium conajmniej o 1/3 dłuższy niż w pakiecie Mentora. I cała ta reklama o super integracji często daje marne wyniki w codziennej pracy.
    Natomiast tam gdzie płyty ni wymagają takich nakładów Altium doskonale się sprawdza.
    Wawrzo.
  • #7 6743743
    bartekgajos
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam

Zgadzam sie w stu procemtach z przedmówcą.
    Uważam że Altium jest mocno przereklamowany.

Najlepszą rzeczą jaka altium ma to marketing.

No ale w końcu zjechali z ceną do poziomu, który odzwierciedla poziom programu.

pozdrawiam
    bartek
  • #8 6745951
    Zbych_
    Poziom 25  
    Wawrzo. napisał:
    Odpowiedz jest prosta.
    1. Symulacje analogowo-cyfrowe
    [...]
    2. Przeprowadzone symulacje EMC

Dzięki za konkrety. Jak wygląda sprawa modeli do symulacji EMC? Rozumiem, że trzeba je ściągać ze stron producentów układów? Czy może są one dostarczane przez Mentora, tudzież Altium?

Wawrzo. napisał:
    3. Niestety czas poświęcony na wykonanie całego projektu jest w pakiecie altium conajmniej o 1/3 dłuższy

Wydłużenie czasu wynikało tylko z problemów z symulacją, czy z czymś jeszcze?

bartekgajos napisał:
    Zgadzam sie w stu procemtach z przedmówcą.
    Uważam że Altium jest mocno przereklamowany.

No i powiedz mi co twój post wnosi do dyskusji? Podałbyś jakieś konkrety, zamiast ogólników typu protel jest "be".
  • #9 6748419
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Modele są z różnych źródeł a często wręcz zamawiane przez korporacyjne biuro konstrukcyjne(siedziba w austrii). Co do czasu to sprawa jest prosta, jeśli w projekcie były wykrywane błędy musiały być usunięte więc czas się wydłużał. Poza tym sposób prowadzenia ścieżek w protelu i padsie rożni się diametralnie na korzyść oczywiście padsa, chociażby sposób rozsuwania już położonych ścieżek bardzo skraca cały proces. Takich drobnych różnic jest więcej i to one powodują sumaryczne skrócenie czasu projektowania gotowego komponentu.
    Wawrzo.
  • REKLAMA
  • #10 6749054
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6749759
    sokmarcin
    Poziom 20  
    Ocena: 235
    Wawrzo. a orientujesz się jak cenowo wypada Mentor w stosunku do Altium? Jest pewnie kilkukrotnie droższy..
    Widziałem, że teraz obniżyli ceny Altium do ok 3000 euro. Wydaje mi się, że to jest duża zaleta tego programu.
    A o EMC to w wielu firmach w Polsce nawet się nie myśli więc jest to chyba dobra alternatywa.
  • #12 6750024
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    I tu niestety uwidacznia się największa w tej chwili zaleta ALTIUM. Ceny Padsa mam z okresu zakupu przez firmę i kształtowały się dość wysoko w stosunku do protela a na dzień dzisiejszy kiedy altium drastycznie obniżył ceny jest to bardzo istotna różnica.
    Moja firma to międzynarodowa korporacja i z całą pewnością ceny były zupełnie inne niż dla indywidualnych użytkowników.
    LAYOUT KIT-395 -> 25800$ + DODATKOWE OPCJE około 6700$
    HYPERLYNX GHz - BUNDLE 43120$ + ELDO 5600$
    Podane ceny są z końca roku 2005 na dzień dzisiejszy pewnie są inne.
    Wawrzo.
    Załączniki:
    • PADS 2005_Konfiguracja Systemu.pdf (119.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PADS_Euro-Bundle.pdf (317.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 6750821
    sokmarcin
    Poziom 20  
    Podejrzewam, że jeszcze długo trzeba będzie czekać żeby polskie mniejsze czy nawet średnie firmy mogły kupić oprogramowanie tej kategorii. Pozostaje Altium, ew. Cadstar - to już co kto lubi - chociaż nie wiem czy Cadstar nie jest droższy na dzień dzisiejszy.
  • #14 6754775
    Zbych_
    Poziom 25  
    sokmarcin napisał:
    Podejrzewam, że jeszcze długo trzeba będzie czekać żeby polskie mniejsze czy nawet średnie firmy mogły kupić oprogramowanie tej kategorii.

Pamiętam, że parę lat temu na stronie Cadreksu była informacja o okrojonej wersji PADS za jakieś 3..4k$. Mentor ma chyba kłopoty finansowe, więc może znowu zrobią jakąś promocję :-)
  • REKLAMA
  • #15 6755034
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Kłopoty finansowe ma większość producentów tego typu oprogramowania ponieważ sprzedaż ich produktów dość drastycznie spadła. Myślę że i mentor musi coś zaproponować. Aktualne ceny protela wynikają właśnie z kryzysu który nagle ogarnął branżę.
    Wawrzo.
  • #16 6757257
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #17 6757450
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Używam w firmie PADSa 2005 moduły Layout i Logic. Co do edycji schematów to porównywalny z produktami konkurencji. Odnośnie projektowania PCB - dla mnie koszmar ;) Zaznaczam, że zajmujemy się raczej małymi płytkami jedno i dwustronnymi, więc wszelkie udoogdnienia w stylu automatyczne rozsuwanie ścieżek mijają się z celem - wiecej czasu poświęca się na prawidłowe ustawienia tego typu automatów niż na samo projektowanie płytki. Jakość obsługi programu taka sobie - np. przełączanie widoków warstw jest rozwiązane tragicznie, definiowanie obszarów zabronionych także. Zaznaczam, że to moja subiektywna opinia i dotyczy wersji 2005.
    Co do symulacji, to nie używamy - wyniki są na tyle wiarygodne na ile wiarygodne są modele elementów i ustawienia symulacji.
    Plusem PADSa jest możliwość przypisywania atrybutów do elementów - konieczność w dużej firmie posiadającej rozbudowany system magazynowy.
  • #18 6759222
    sokmarcin
    Poziom 20  
    Loker - jak dokładnie wygląda system magazynowania w waszej firmie? Każdy element typu kondensator, rezystor ma swoją nazwę? i takich też elementów w programie używacie?
  • #19 6759382
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Używa się narzędzi takich aby z minimalnym zapasem spełniały wymagania dotyczące wykonywanych projektów. Dla mnie w programie liczy się przede wszystkim pełna kontrola nad wszystkimi aspektami schematu i PCB. Takim niedoścignionym dotychczas dla mnie wzorem jest P-CAD 4.5 dla DOS gdzie nawet pojedyncze pady projektuję sam a nie opieram się na wbudowanych kreatorach lub automatach. Bardzo podobnie pracuje się w padsie ale dla wielu młodych ludzi to może być koszmar. Moją pierwszą płytkę (oczywiście zarobkowo) wykonałem w 1989r. w orcadzie 2.35 (dos). Później był autotrax i w kolejności P-CAD 2.0 (do wersji 8.7) pużniej PROTEL 2.5 ,3,98,DXP a następnie jużtylko PADS. Ale do dziś prywatnie używam P-CAD 4.5 lub PADSa 5.01.
    Co do atrybutów to u mnie aktualnie używany jest system identyfikatorów cyfrowych które w połączeniu z bazą danych dają gotowe informacje co do producenta , zamienników jak i innych niezbędnych informacji.
    Wawrzo.
  • #20 6761462
    obinobi
    Poziom 15  
    Witam
    Chciałbym dodać parę słów od siebie na temat produktów Mentor Graphics. Obecnie mam do czynienia z z następującymi wyrobami tej firmy:Expedition i DxDesigner. Moim osobistym zdaniem większego dziadostwa nie widziałem. Dodam, że pracowałem również z takimi narzędziami jak Altium Designer i Cadstar. Ale żeby nie być gołosłownym poniżej przedstawiam powody dla których mam taką a nie inną opinię o tym programie.

Projektowanie PCB a szczególnie prowadzenie ścieżek jest znośne jedynie w trybie manualnym. W pozostałych trybach program wygina sobie te ścieżki tak, że trzeba i tak ję ręcznie prostować. Dodatkowo czasem trzeba wyłączać DRC aby np. umieścić przelotkę mimo, że dystanse od innych ścieżek,elementów itp są spełnione.
    Rozsuwanie ścieżek-to działa znośnie, ale co do Altiuma to najnowsza wersja dysponuje taką funkcją.
    Tworzenie reguł projektowania nie jest zbyt intuicyjne.

Schemat.
    Przeniesienie choćby jednego elementu z jednego arkusza na drugi często powoduje, że element ten trzeba ponownie czytać z bazy komoponentów. Dodam, że operuje na naszej firmowej bazie komponentów. Więc jak przenoszę dany moduł na inny arkusz tracę dodatkowo czas na ponowne wprowadzenie tych komponentów.
    Zmiana nazwy projektu to nie jest prosta operacja. Wymaga zmian nazwy kilku dodatkowych plików.

Dokumentacja do programu moim zdaniem jest kiepska.

Generalnie łatwośc pracy z tym programem jest dalece niezadowalająca. Dla mnie Cadstar i Altium to dużo lepsze narzędzia.
  • #21 6761481
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    sokmarcin - każdy element ma swój numer, lepiej - jeśli np. rezystor ma wstępnie wygięte wyprowadzenia dostaje swój własny numer, różne numery są także dla różnych długości wyprowadzeń tego samego elementu. Dla każdego numeru magazynowego jest oddzielny element w bibliotekach PADSa. Oczywiście większość elementów ma wspólne PCB decale i symbole na schematach, różnią się tylko atrybutami i nazwą.
  • #22 6762757
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Kolego Obinobi zapraszam na prywatne spotkanie w podwojach naszej firmy a chętnie pokarzę jak należy posługiwać się DXDESIGNER aby niemieć takich problemów. To niej est program który wziął się z powietrza. Zanim mogłem powiedzieć że jest to całkiem niezły program nastawiony na pracę w dużym zespole miałem dwa szkolenia bezpośrednio w Mentorze.
    O ile się orientuję jest standardem w większości europejskich korporacji zajmujących się elektroniką.
    Wawrzo.
  • #23 6763557
    obinobi
    Poziom 15  
    Witam
    Dziękuję za zaproszenie. Dodam, że wymienione przeze mnie słabe strony programu to nie tylko moje spostrzeżenia ale również ludzi którzy pracują z tym programem znacznie dłużej. Sam również odbyłem szkolenie w firmie Mentor Graphics (nawiasem mówiąc jego głównym celem było wyciągnięcie kasy od firmy, moja wiedza o programie nie zwiększyła się znacząco). Niemniej chętnie dowiem się jak zmieniać nazwę projektu (następne rewizja) bez kombinowania z tymi wszystkimi plikami oat itp.

Pozdrawiam

PS. Nie chcę rozpoczynać dyskusji który program lepszy, ale wspomniane przeze mnie programy również są używane przez duże koncerny elektroniczne.
  • #24 6765107
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Postaram się wraz z kolegami z centrali w Wiedniu przygotować dokładną instrukcję dotyczącą problemu o którym wspomniałeś. Ja także uważam że niema programu uniwersalnego a wszystko zależy od predyspozycji samych projektantów. Moim skromnym zdaniem protel mniej się nadaje do pracy w tak dużym zespole jakim jest moja korporacja (AGRANA). Poza tym tak jak wspomniałem silnik symulatorów zastosowanych w ALTIUM jest skromniejszy od tych zastosowanych w mentorze.
    Wawrzo.
  • #25 6766414
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Właśnie korzystając z DASHBOARD zmieniłem bez żadnych problemów nazwę całego projektu, proste i bezproblemowe....
    Wawrzo.
  • #26 6810283
    highsped
    Poziom 2  
    Cytat:
    Kolego Obinobi zapraszam na prywatne spotkanie w podwojach naszej firmy a chętnie pokarzę jak należy posługiwać się DXDESIGNER aby niemieć takich problemów. To niej est program który wziął się z powietrza. Zanim mogłem powiedzieć że jest to całkiem niezły program nastawiony na pracę w dużym zespole miałem dwa szkolenia bezpośrednio w Mentorze.
    O ile się orientuję jest standardem w większości europejskich korporacji zajmujących się elektroniką.
    Wawrzo

a ja moge ci pokazac dlaczego nie warto kupowac DxD za taka bajonska kase. Pracuje w mentorze i powiem, choc ne powinno sie mowic zle o produkcie, ale ja osobiscie nie kupilbym tego softu w wersji DxD2007. O ile wersja 2005 z serwis packiem dzala jako tako to po przejsciu na bazodanowy system zapamietywania projektu (zrezygnowano z plikow tekstowych .1, .2 itd wir'ow etc). Wysypanie sie DxD powoduje utrate calego projektu i jezeli ktos nie pracuje na systemie wersjonowania to moze obudzic sie w reka w nocniku. Jazeli ma taki system to przez taka przygode moze stracic tylko caly dzien pracy. Nie ma mozliwosci zapisywania projektu , jet on na bierzaco zapisywany w bazie , przez co jest wolny jak cholera. Operacje kopiowania itp dzialaja jakby czlowiek byl na wyscigu slimakow.
    Wszystko zostalo tak przemyslane aby uzywajac DxD zmusic klienta do zakupu rowniez layoutu, z innymi narzedziami DxD nie wspolpracuje za dobrze, co wiecej ze starszymi wersjami Expedition i Padsa tez nie za bardzo chce dzialac jak powinien, wszystko po to aby zmusic klienta do zakupu nowych wersji layoutu. W tych wersjach jest ten sam problem - internalna baza danych.
    Robiono ten projekt od 3 lat i teraz powoli mentor budzi sie z reka w nocniku, bo nikt nie chce tego kupic.
    Najwazniejsze , nowa wersja oprocz ciut nowego wygladu i zmian wewnetrznych niewiele nowego daje koncowemu uzytkownikowi.
  • #28 6811401
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    CYTAT: Pracuje w mentorze i powiem, choć ne powinno sie mówić źle o produkcie, ale ja osobiście nie kupiłbym tego softu w wersji DxD2007

Rozumiem że kolega jest pracownikiem polskiego dystrybutora firmy CADREX bo o ile się orientuję to Mentor nie posiada innego dystrybutora w polsce (można sprawdzić na stronie mentora). Jakoś mnie dziwi zdanie "Wszystko zostało tak przemyślane aby używając DxD zmusić klienta do zakupu również layoutu" to znaczy że co kupię dxdesignera bez modułu pcb?. A jeśli kupię tylko ten schematic to nie jestem wstanie wyeksportować netlisty w innym formacie?. Jutro to wszystko sprawdzę i wnioski opiszę ale już teraz używam w pracy wersji 9.0 i jakoś nie wiesza mi się......
    Na takiej samej zasadzie działa także EPLAN i jak dotychczas uważałem ten system zapisu za zaletę, za każdym razem nie muszę się martwić o zapis projektu a jeśli wysypie mi się komp to projekt jest za każdym razem w ostatniej fazie pracy.
    Tak samo jak Protel także i ten program wymaga dość dużej wiedzy od projektanta i jeśli nie zna się całkowitych zależności to w pierwszym okresie zdarzają się różne wpadki.
    Zresztą uważam że tego typu opinie osoby która dopiero co dołączyła do tego forum są co najmniej niejednoznaczne biorąc pod uwagę użytą składnie postu.
    Jeszcze raz chcę wyrazić opinię że każdy używa tego na co go stać (a właściwie jego pracodawcę) a moja opinie jest jak najbardziej subiektywna.
    Wawrzo.
  • #29 6821977
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Adres odnośnika gdzie można dowiedzieć się więcej o nowościach w wersji PADS 9.0.
    Swoja droga niech osoby zainteresowane zaciągną sobie wersje demo.
    Trak naprawdę jest to wersja pełna z możliwością instalacji wersji ograniczonej do 30 elementów ale w pełni funkcjonalnej.
    ftp://ftp.mentor.com/pub/mentortech/mt2/pads/demos/PADS9.0_eval.zip
    Adresy dystrybutorów w polsce.
    Wawrzo.
  • #30 6831384
    highsped
    Poziom 2  
    Cytat:
    CYTAT: Pracuje w mentorze i powiem, choć ne powinno sie mówić źle o produkcie, ale ja osobiście nie kupiłbym tego softu w wersji DxD2007

Nie, jak mowielm pracuje w Mentorze, a DxD jest robiony w Polsce w Katowicach :)

Cytat:
    "Wszystko zostało tak przemyślane aby używając DxD zmusić klienta do zakupu również layoutu"

To ze tak naprawde DxD2007 dziala tylko w miare poprawnie z nowym expediton lub padsem.
    Forward do starego expedition kuleje moim zdaniem.
    NIe mowiac juz o board station czy allegro

Cytat:
    A jeśli kupię tylko ten schematic to nie jestem wstanie wyeksportować netlisty w innym formacie?

Teroetycznie taka mozliwosc istnieje, ale z poprawnoscia jej dzialania nie uporano sie do tej pory.

Cytat:
    Zresztą uważam że tego typu opinie osoby która dopiero co dołączyła do tego forum są co najmniej niejednoznaczne biorąc pod uwagę użytą składnie postu.
    Jeszcze raz chcę wyrazić opinię że każdy używa tego na co go stać (a właściwie jego pracodawcę) a moja opinie jest jak najbardziej subiektywna.

Tu calkowita zgoda, i jak mowilem za znacznie mniejsze pieniadze mozna kupic moim zdaniem lepszy produkt, albo porownywalny

Cytat:
    Trak naprawdę jest to wersja pełna z możliwością instalacji wersji ograniczonej do 30 elementów

Tak naprawde mankamenty DxD i Expedition objawiaja sie przy wiekszych projektach (wydajnosc pozostawia wiele do zyczenia). Dziala znaczaco wolniej niz w wersji 2005.

Podsumowanie tematu

✨ Mentor Graphics jest stosowany głównie w dużych, profesjonalnych firmach elektronicznych, choć w Polsce nie jest popularny ze względu na ograniczoną reklamę i wysokie ceny w porównaniu do konkurencji, takiej jak Altium Designer, Protel, Eagle czy KiCad. Oprogramowanie Mentor Graphics, zwłaszcza PADS, jest cenione za stabilność, lepsze symulacje analogowo-cyfrowe i EMC oraz krótszy czas realizacji projektów w porównaniu do Altium, które bywa krytykowane za przereklamowanie i dłuższy czas pracy. Wśród wad wymieniano m.in. problemy z instalacją na systemach Windows Vista, wolniejsze działanie nowszych wersji DxDesigner (DxD) i Expedition, a także nieintuicyjne tworzenie reguł projektowych i niedoskonałości w automatycznym prowadzeniu ścieżek PCB. Mentor oferuje zaawansowane funkcje, takie jak integracja z Hyperlynx do symulacji EMC oraz systemy zarządzania atrybutami elementów powiązane z bazami danych magazynowych. Ceny oprogramowania Mentor są znacznie wyższe niż Altium, co ogranicza dostępność dla mniejszych firm. W dyskusji pojawiły się także uwagi o problemach z kompatybilnością między różnymi wersjami narzędzi Mentor oraz o potrzebie lepszej dokumentacji i wsparcia technicznego. Wersje demo PADS 9.0 są dostępne do pobrania, co umożliwia zapoznanie się z funkcjonalnością oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA