logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moja hulajnoga spalinowa.

pawel5196 08 Lip 2009 11:39 84765 92
REKLAMA
  • Oto moja rama, jeszcze nie dokończona do hulajnogi spalinowej.
    Kierownica i koła zostały włożone tak, aby zobaczyć jak to będzie wyglądało.
    Ota kilka zdjęć:
    Moja hulajnoga spalinowa. Moja hulajnoga spalinowa.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pawel5196
    Poziom 14  
    Specjalizuje się w: komputery
    pawel5196 napisał 504 postów o ocenie 17, pomógł 8 razy. Mieszka w mieście Lutry. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 6754644
    Bungee
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Jak dla mnie to nie zostało jeszcze zaczęte :)
    Ale może być ciekawie.
    Kierownica nie jest za nisko? Chyba ze hulajnoga jest bardzo długa i taki efekt się robi.
  • #3 6754932
    pawel5196
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Kierownica będzie dłuższa, tylko teraz ją zaczepiłem aby zobaczyć jak to będzie wyglądało.
  • #4 6755587
    harnas05
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. Jaki silnik zamierzasz zamontowac?
  • #5 6755613
    dugi.1985
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Jak kolego chcesz zrealizować przeniesienie napędu, sprzęgło, ewentualnie jakąś przekładnie?
  • #6 6755754
    pawel5196
    Poziom 14  
    Zamierzam zamontować do hulajnogi silnik od piły spalinowej.
    Zamierzam mieć sprzęgło odśrodkowe na wale silnika i na koszu sprzęgła zębatkę na łańcuch.
  • #7 6755794
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Obawiam się , że z zastosowaniem silnika spalinowego do Twojej hulajnogi będziesz miał dużo problemów i możesz sobie nie poradzić . Zastanów się nad dużo łatwiejszym do zrobienia napędem elektrycznym . :?: :D
  • REKLAMA
  • #8 6755817
    dugi.1985
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    A jakie miało by być przełożenie. Jestem ciekaw bo kosy mają dość duże obroty, a niezbyt duży moment obrotowy. koło a takiej hulajnodze nie jest za duże i ciężko będzie dobrać zębatkę.
  • #9 6756530
    pawel5196
    Poziom 14  
    Hulajnoga będzie miała przełożenie około 3.5 liczone na szybkiego.
    Tylna zębatka 36 zębów, przednia 8 zębów. Przy 3000 obr/min silnika osiągnie teoretycznie około 34km/h liczone w przybliżeniu.
    Moja hulajnoga spalinowa. Moja hulajnoga spalinowa.
  • #10 6763758
    Bungee
    Poziom 14  
    Sproboj zalozyc silnik od minimotocykla. One mialy obiecujace osiagi :)
  • #11 6764018
    pawel5196
    Poziom 14  
    Na razie założę silnik od piły albo kosy spalinowej, a potem zobaczy się.
    Mam małe pytanko, czy hulajnogą będę mógł jeździć po ulicy, czy muszę mieś kartę motorowerową???
  • REKLAMA
  • #12 6764378
    komanche
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Teoretycznie... nie wolno tym jeździć NIGDZIE. Na drogi nie jest dopuszczona (a bawić się w te kwitki nie warto, bo drogo) a chodnikami też nie, bo pojazd spalinowy. Jedynie własne podwórko, o ile kolega takie posiada. Tyle teorii i prawa. W praktyce - z dwojga złego (chodnik vs. droga) polecam chodnik, bo po pierwsze bezpieczniej, po drugie - w praktyce nikt Ci nic nie powie.
  • #13 6764461
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    pawel5196 napisał:
    Przy 3000 obr/min silnika osiągnie teoretycznie około 34km/h liczone w przybliżeniu
    Na pokazanej konstrukcji jak przekroczysz kilkanaście km/h to byś choć pierwej spisał ostatnią wolę i ofiarował organy do przeszczepu.Ludzie WY NIE MACIE WYOBRAŹNI!!!!Małe niestabilne kółka,niskie zawieszenie,brak amortyzacji,te spawy jakieś amatorskie...
  • #14 6764604
    jasso
    Poziom 13  
    Ta twoja tylna zębatka wygląda na większą od koła. Ogólnie pomysł ciekawy, ale pomyśl dobrze nad wykonaniem i pooglądaj w necie seryjne wynalazki tego typu, bo te kółka nie wyglądają zbyt bezpiecznie.
  • #15 6764926
    kospanlo
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    ja bym tu poprawił koła na szersze i bum trochę prześwit powiększył bo inaczej będzie tak jak mówi kolega cirrostrato
  • #16 6765572
    pawel5196
    Poziom 14  
    Prześwit będzie zwiększony.
  • #17 6765605
    Bungee
    Poziom 14  
    Zrob sobie modyfikacje. Kup kola od taczki, takie pompowane. One same w sobie juz amortyzuja, a i wieksze sa i bedzie stabilne. Owszem spawy to dobre, ale tylko do pokazania jaki to ma miec ksztalt, bo pierwsze co peknie to spaw miedzy kierownica, a "podloga". Wiem, ze cos zrobione wlasnorecznie daje wiecej frajdy niz kupne. Ale za 300zl mozna juz nabyc pocket-bike'a...
  • #18 6765614
    Sobota
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Ciekaw sprawa czekam na finał. Jakie zastosujesz hamulce?
  • #19 6766049
    pawel5196
    Poziom 14  
    Planuje zamontować hamulce tarczowe z tyłu , powinny wystarczyć. :)
  • #20 6768024
    k4m3l
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    pomysl nad inna rama bo ta raczej nie wytrzyma ciezaru czlowieka+silnik+cala reszta naprężeń. lepiej przewymiarowac coś niż umrzeć z powodu pęknięcia ramy ..takie moje zdanie ale zrobisz jak bedziesz chcial :)
    a pomysl wg. mnie jak go ukończysz oczywiscie bedzie genialna zabaweczką:)
  • REKLAMA
  • #21 6768218
    pawel5196
    Poziom 14  
    Rama oczywiście będzie jeszcze wzmocniona.
  • #22 6775047
    pawel5196
    Poziom 14  
    Oto zdobyty przeze mię silnik do mojej hulajnogi. :D
    Silnik posiada 2KM i warzy około 4.5kg. :D
    Oto kilka zdjęć:
    Moja hulajnoga spalinowa. Moja hulajnoga spalinowa. Moja hulajnoga spalinowa.

Moderowany przez Błażej:

Silnik warzy - czyli silnik gotuje. A co on gotuje?

• #23 6785584
    pawel5196
    Poziom 14  
    Przerobiłem przedni widelec do hulajnogi, bo tamtym był z chudy.:D
    Dodaje kilka zdjęć porównawczych tamtego starego widelca i nowego:

Tu nowy widelec >
    Moja hulajnoga spalinowa.'

A tu zdjęcie porównawcze >

Dodano po 4 [godziny] 41 [minuty]:

Oto jak miej więcej będzie wyglądała hulajnoga spalinowa.:D
    Jeszcze nie jest wszystko przymocowane, tylko tak złapane żeby zobaczyć co wyjdzie z pomysłu.:D
    Zmieniłem prawie całą ramę na mocniejszą, żeby podczas jazdy nie pękła.:D
    Dodaje kilka zdjęć:

Moja hulajnoga spalinowa. Moja hulajnoga spalinowa. Moja hulajnoga spalinowa. Moja hulajnoga spalinowa.
  • #24 6788342
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 6800432
    pawel5196
    Poziom 14  
    Rama się nie ugnie.
    Będą jeszcze wzmocnienia ramy.

--------------------------------------------------

Oto prawie dokończona hulajnoga.:D
    Brakuje jej jeszcze drobnych rzeczy, hamulców i zbiornika paliwa ale można już spokojnie jeździć.
    Zrobiłem tylne zawieszenie. :D
    Tu daje parę zdjęć:
    Moja hulajnoga spalinowa. Moja hulajnoga spalinowa. Moja hulajnoga spalinowa. Moja hulajnoga spalinowa.
  • #26 6805472
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 6805709
    pawel5196
    Poziom 14  
    Osiągi jeszcze nie wiem jakie ma, bo dopiero będę ją testował.
    Głośne to nie jest. :D
    Za parę dni powiem jak się jeździ.
  • #28 6819490
    k4m3l
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    proponuje dodac wzmocnienie w miejscu gdzie łączy się rura od siodełka(pionowa) z rurą pozioma. Pojawi się karb i spaw puści prędzej czy później a już na pewno jeżeli wpadniesz w jakiś dół i do tego mocno zachamujesz ;] Najlepiej wspawaj coś w kształcie trójkąta :)
    a poza tym to fajnie się prezentuje hulajnoga :) czekam aż będzie w 100% skończona :)
  • #29 6820635
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Ihmo robie bardz podobna rzecz tylko ze rc. Silnik tez od pilarki spalinowej. Mam do Ciebie pytanie, bo sam nie omge sobie poradzic - jak przymocowales zebatke do tego odsrodkowego sprzegla? Ona jest przyspawana? Za bardzo nie widze na zdjeciu. Dzieki za informacje:)
    Ps. Po testach napisz czy lancuch wytrzymal te zabawy bo jestem ciekawy.
  • #30 6826024
    pawel5196
    Poziom 14  
    Stara zębatka została stoczona i dopasowana i przyspawana inna zębatka.

Przełożenie do tej hulajnogi jest za małe bo silnik nie wkręca się na obroty i grzeje się sprzęgło.
    Dodam przekładnie planetarną z piasty rowerowej. po odpowiednich przeróbkach będzie pasowała i przełożenie wyjdzie z niej 3x

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy spalinowej hulajnogi opartej na ramie własnej konstrukcji, z silnikiem pochodzącym głównie od piły spalinowej lub kosy spalinowej. Silnik o mocy około 2 KM i wadze około 4,5 kg jest sprzężony z napędem łańcuchowym poprzez sprzęgło odśrodkowe, z przełożeniem około 3,5 (zębatki 36 i 8 zębów). Autor planuje zastosować przekładnię planetarną z piasty rowerowej w celu poprawy momentu obrotowego i uniknięcia przegrzewania sprzęgła. Konstrukcja ramy była wielokrotnie wzmacniana, a przedni widelec został wymieniony na mocniejszy. Zastosowano tylne zawieszenie, a planowane są hamulce tarczowe z tyłu. W dyskusji poruszono kwestie bezpieczeństwa, stabilności (zalecane szersze koła, większy prześwit, wymiana łożysk), oraz ograniczenia prawne dotyczące użytkowania pojazdu spalinowego na drogach publicznych (konieczność posiadania karty motorowerowej lub jazda wyłącznie na terenie prywatnym). Problemy techniczne obejmowały trudności z osiąganiem obrotów silnika, zalewaniem paliwem i przegrzewaniem sprzęgła, które rozwiązano częściowo przez wymianę gaźnika i planowaną modyfikację przekładni. Wskazano, że silniki od pił łańcuchowych mają wysokie obroty (do 13 000 obr./min) i wymagają odpowiedniego przełożenia, a silniki od kosiarek 4-suwowych są mniej odpowiednie ze względu na pozycję pracy i brak sprzęgła. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych silników, np. od minimotocykli, pocket bike’ów czy mini crossów, które oferują lepsze osiągi i wygodę. Autor planuje dalsze prace nad montażem hamulców, zbiornika paliwa oraz ewentualną wymianą silnika i przekładni. W późniejszych etapach konstrukcja osiąga prędkości do 60-70 km/h, jednak bez amortyzatorów z przodu, co budzi obawy o komfort i bezpieczeństwo jazdy. Wątek kończy się pytaniem o rozwiązanie problemu z silnikiem Honda GX35 4T, który obraca się w przeciwną stronę i ma wolnobieg w piaście, co powoduje trudności z montażem napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA