logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Combo klawiszowe by ...:embe:...

...:embe:... 12 Wrz 2009 14:00 7411 17
REKLAMA
  • Combo klawiszowe by ...:embe:...

COMBO KLAWISZOWE
    ---EMBE e1 amplifier---

Witam!
    Chciałbym wam zaprezentować efekt pracy ostatnich miesięcy – comba klawiszowego. Projekt z założenia miał być prosty, głośny i wytrzymały – i taki jest
    Combo jest wykorzystywane tylko i wyłącznie jako odsłuch dla klawiszy w zespole muzycznym w którym gram (SIEMION BAND dla zainteresowanych :-) ) Korzystając z okazji pragnę z tego miejsca pozdrowić Rafała Siemieńczuka naszego przodowego wokalistę i gitarzystę jak również pozostałych członków zespołu :-)
    Ale do rzeczy.

Wzmacniacz mocy.
    Końcówka mocy to projekt irka – znany i lubiany N-MOSFET. Jako tranzystory mocy dałem potężne IRFP240. Prąd spoczynkowy ustawiony na 55mA. Przy napięciu 2x52V (+/-) i trafie o mocy 330VA uzyskuje moc rzędu 100W/8ohm. Do tego jest trochę mały radiator widoczny na zdjęciach jednak chłodzenie jest wspomagane przez wentylator. Wentylator jak na razie bez żadnego sterownika, w środku jest przygotowane dla niego miejsce, jednak ze względów czasowych nie zdążyłem już go zrobić.

Przedwzmacniacz
    Combo wyposażone jest w 4 wejścia z czego dwa posiadają osobną regulację (1,2), a dwa pozostałe (3,4) takowej nie posiadają. Na końcu oczywiście jest jeszcze regulacja wzmocnienia całości (suma) Takie rozwiązanie jest podyktowane potrzebą podłączenia co najmniej dwóch klawiszy z różnymi źródłami dźwięku (tzn. wejście liniowe stałe, wejście liniowe z regulacją wzmocnienia). Do tego jeszcze jest wspólna dla wszystkich regulacja tonów niskich i tonów wysokich.
    Powyższe założenia realizuje układ zrobiony wg. schematu przedstawionego poniżej

Combo klawiszowe by ...:embe:...

Jest to projekt zaciągnięty z tej strony http://sound.westhost.com/project94.htm i nieco przerobiony do własnych potrzeb. Jako opampy dałem TL072.
    Projekt PCB wykonał kolega klakson9 z forum za co mu jeszcze raz dziękuję ;-)
    Wszystkie kable od potencjometrów ( z wyjątkiem potka od sopranów) są poprowadzone w ekranowanych przewodach, a te podłączone do masy. Mimo to słychać leciutki przydźwięk, jednak nie przeszkadza mi to.

Zasilacze
    N-mosfet zasilany jest jak już wcześniej pisałem z trafa o mocy 330VA i napięciu wtórnym 2x36V. Transformator jest zdecydowanie za duży jak na tego typu rozwiązania, jednak pochodzi on z demontażu uszkodzonego wzmacniacza zakupionego na allegro za 20zł, więc za te 20 zł zbyt wybredny być nie mogę ;-)
    MOstek 35A/400V filtracja 6x2200uF
    Układ przedwzmacniacza, wentylator oraz podświetlenie przedniego panelu zrealizowane jest na wspólnym zasilaczu 2x12V (+/-) I tu też trafo trochę duże (widać na zdjęciach) jednak pochodzi ono bodajże z jakiegoś zasilacza od komodory którego znalazłem gdzieś w domu :)

Przetworniki
    Niedawno w ofercie firmy STX pojawił się nowy gds. Patrząc po parametrach i opiniach innych postanowiłem go wykorzystać http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/183
    Do tego podłączony przez szeregowy kondensator 2,2uF http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/56

Obudowa
    Obudowa to pozostałość po jakimś kombie gitarowym firmy Ldm. Kupiłem ją bez niczego na allegro.

Panel przedni
    Panel wykonany na bezbarwnej plexi o grubości 3mm. Napisy są wygrawerowane. Usługę wykonała warszawska firma ENZO STUDIO. Z boku do podświetlenia dałem 2 super jasne niebieskie LED’y, co dało fajny efekt

Wrażenia odsłuchowe
    Wzmacniacz gra bardzo głośno, beż problemu przebija się przez sekcję. W końcu to GDS którego bardzo polecam. Schodzi niżej niż jego poprzednik ma cieplejsze brzmienie, większą moc, dużą efektywność, do tego relacja cena/jakość jest rewelacyjna – polecam!
    Wszystkie trąbki, flety, saxy, akordeony brzmią bardzo dobrze, ale brzmienia fortepianowe już trochę gorzej, idą jakby bardziej w stronę korga (dodam że gram na Yamaszcze), ale to w końcu odsłuch i nie mogę za dużo tu wymagać :p

Kosztorys
    Przetworniki
    GDS 30/200/8......................................... 74zł
    GDWT-10-200-8-PB..................................28zł
    + koszty wysyłki 20zł

panel przedni............................................80 zł ( w tym koszty wysyłki)
    obudowa.................................................100 zł
    + koszty wysyłki 20zł
    Pioneer sa-230 ( dawca trafa i radiatora) .....20zł
    + koszty wysyłki 20zł
    zestaw części
    – nie będę się rozpisywał co i ile ale około 150zł
    poświęcony czas – bezcenne :)

w sumie jakieś 550 zł.

Galeria

Combo klawiszowe by ...:embe:... Combo klawiszowe by ...:embe:...

Combo klawiszowe by ...:embe:... Combo klawiszowe by ...:embe:... Combo klawiszowe by ...:embe:...

Combo klawiszowe by ...:embe:... Combo klawiszowe by ...:embe:... Combo klawiszowe by ...:embe:...

Combo klawiszowe by ...:embe:... Combo klawiszowe by ...:embe:... Combo klawiszowe by ...:embe:... Combo klawiszowe by ...:embe:...

Combo klawiszowe by ...:embe:... Combo klawiszowe by ...:embe:... Combo klawiszowe by ...:embe:... Combo klawiszowe by ...:embe:...

Pozdrawiam
    ...:embe:...

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Poziom 12  
    ...:embe:... napisał 72 postów o ocenie 18, pomógł 4 razy. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7009289
    slu_1982
    Poziom 26  
    Ocena: 335
    No, no ładna praca, druki. Widać że urządzenie zrobione porządnie, przewody upięte. Jeżeli robisz zdjęcia małych elementów lub z takiego bliska użyj opcji macro w aparacie. Ile kosztowało zrobienie napisów na pleksi, uważam że 3mm to trochę mało, dałbym 5mm by zapobiec wyginaniu się.
  • #3 7009695
    dumel111
    Poziom 17  
    Ocena: 179
    Bardzo estetycznie. I ja dał bym nie plexi tylko kawałek jakiegoś nieprzezroczystego plastiku bo te odsłonięte kable i potencjometry mi sie nie podobają ;)
  • REKLAMA
  • #4 7009732
    Renegat_pol
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    slu_1982 napisał:
    ... Ile kosztowało zrobienie napisów na pleksi...

Przecież napisał: panel przedni............................................80 zł ( w tym koszty wysyłki)
  • #5 7009793
    damian8324
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    co do tego panelu przedniego to lepiej by wyglądała biała kartka pod plexi nie będzie widać tych kabelków i wogóle...
  • #6 7009851
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7010130
    Deomon
    Poziom 12  
    Ocena: 48
    Moje gratulacje :) Elegancko Ci to wyszło. chociaż rzeczywiście można by zastosować do tego jakieś tło, chyba że gra to tylko w ciemności to wtedy efekt jest pewnie przedni ;)
  • REKLAMA
  • #8 7010194
    bialykiel
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Fajny projekt ciekawie zrobiony przedni panel a mozesz wrzucic prubke jak to gra??
  • #9 7010288
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Przeźroczysta plexi to celowy zamiar, lubię sobie raz po raz spojrzeć na bebechy :D co do grubości to przy 5mm mógłby być problem z zamocowaniem potencjometrów (dł. gwintów).
  • #10 7010500
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 388
    Solidna i estetyczna konstrukcja, co jest na pewno ważne przy graniu w zespole. Chociaż na twoim miejscu wymieniłbym te gniazda jack na takie:
    http://www.elderly.com/images/accessories/GEPT/EB6324.jpg
    według mnie są wytrzymalsze.
    Poza tym interesujący i dość tani głośnik. Kto wie, może by się nawet do gitary nadał. Trzeba by go sprawdzić, choć pewnie ma za szerokie pasmo. Ale cena jest za to zachęcająca.
  • #11 7011640
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    bialykiel napisał:
    Fajny projekt ciekawie zrobiony przedni panel a mozesz wrzucic prubke jak to gra??

A jakże to ma grać? Sądząc po wykonaniu i użytych częściach i przetwornikach dobrze, a i tak jakość uzależniona jest od klawisza

Choć właśnie wygląd. Kurczę, wygląda to jak zwykły piec do gitary Ldm. Podejrzewam, że wyróżnia się dzięki podświetleniu jedynie na próbach. Jeśli mówisz, że przebija się przez sekcję, to cóż chcieć więcej? :)
  • #12 7012521
    Poziom 12  
    dj-MatyAS napisał:
    Po raz pierwszy podoba mi się niebieskie podświetlenie... Chociaż osobiście dołożyłbym czarne tło. W każdym razie pomysł z grawerowaniem napisów - świetny.
    Co do elektroniki - może warto by było pokombinować z OP-Amp. - wymienić na mniej szumne ?

Myślałem nad tym ale doszedłem do wniosku że to raczej nie będzie mieć sensu ponieważ w domu będzie wykorzystywany sporadycznie, więcej już na scenę, a tam to praktycznie nie ma znaczenia.

bialykiel napisał:
    mozesz wrzucic prubke jak to gra??

Ciężka sprawa, ponieważ nie posiadam dobrego mikrofonu, nawet gdybym takowy posiadał to i tak podejrzewam że nie oddał by tego brzmienia. I tak jak kolega oskar_dyjas napisał to właśnie od klawisza zależy brzmienie.

slavo666 napisał:
    (...) Chociaż na twoim miejscu wymieniłbym te gniazda jack na takie:
    http://www.elderly.com/images/accessories/GEPT/EB6324.jpg
    według mnie są wytrzymalsze.

Miałem kiedyś coś takiego, zamontowałem je w eletronie. Nie podobały mi się ponieważ przy wkładaniu wtyczki gdy za mocno się je włożyło to tak jakby przelatywała i nie stykała końcówka jack'a, trzeba było na to uważać. Nie wiem może miałem jakąś chińską podróbkę. Jednak tak czy owak te gniazda co zamontowałem są wg mnie o wiele lepsze ;-)
  • #13 7013117
    woj2500
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Mnie też podoba się ta konstrukcja, a najbardziej to podświetlenie na niebiesko. Tylko jedno mnie ciekawi jak to ma służyć jako odsłuch to nie wiem jak się będzie kolega słyszał pod jakim kątem będzie ten piecyk bo jak są monitory sceniczne to są pod kątem żeby się dobrze słyszeć. I lepiej by było mieć ten odsłuch na jakimś małych stojaku to by było inaczej, ale jak tam kolega chce ja tylko doradzam.
  • REKLAMA
  • #14 7013305
    cezaarr
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    witam

Ciekawa konstrukcja jednakże do domu, nie na scenę. Sam gram w zespole na klawiszach i jest to instrument, który potrzebuje najszerszego pasma z wszystkich (bas, gary nie idą z klawisza) a ten głosnik takiego niestety nie ma... Jak pójdziesz do sklepu muzycznego, to zobaczysz, że w miarę dobry piec do klawiszy kosztuje i to dużo... Co do głośności: co z tego, że głośny. Na odsłuchach brzmienie powinno być selektywne i niejednokrotnie lepsze niz na przodach a nie głośne! W zespole przerabialiśmy już robione odsłuchy i skończyło sie na pasywnych Mackie CZ300 chociaż polowaliśmy na Zeck Vector. Jestem przeciwnikiem wsadzaniu gośnika do jakieś tam obudowy tylko dla tego, że pasowała jego średnica. Po co więc ludzie tak sie trudzą projektując obudowy do odpowiednich parametrów głosników. Poza tym jeśli jesteś najgłośniejszy to może dobrze się słyszysz, ale co z innymi instrumentalistami: nie zagłuszasz ich?
    pomysł fajny ale żeby sobie w domu poćwiczyć

pozdrawiam
  • #15 7013637
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Aj krytykujecie. Ten "piecyk" stawia się na jakimś statywie lub biurku przy prawym uchu, także kierunkowość głośnika w stronę ucha jest ustawiona do tych 30 stopni. Jako, że to "odsłuch", a nie kolumna pełnopasmowa, to najważniejsza jest tu skuteczność na paśmie środkowym, a także góra. Podejrzewam, że na próby można podpiąć się pod linię na mikserze.

Też nie daje mi spokoju otwarta obudowa w tym wzmacniaczu, ale to już autora tematu decyzja, czy ją zamknąć...
    Teść akurat miał ten piec, obudowa jest raczej ciężka, także przenoszenie w dom <-> kanciapa jest raczej utrudnione.

cezaarr napisał:
    Jak pójdziesz do sklepu muzycznego, to zobaczysz, że w miarę dobry piec do klawiszy kosztuje i to dużo.

No kosztują takie dużo, ale mają swoją moc, liniowość, głośnik szerokopasmowy Celestion i z dwa dodatkowe wejścia symetryczne, ale jak to ma być pod sam klawisz - wystarczy w zupełności.
  • #16 7014159
    cezaarr
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    oskar_dyjas napisał:
    Jako, że to "odsłuch", a nie kolumna pełnopasmowa, to najważniejsza jest tu skuteczność na paśmie środkowym, a także góra.

dalej
    oskar_dyjas napisał:
    ale jak to ma być pod sam klawisz - wystarczy w zupełności.

niestety tu się mylisz: 'głupia' barwa pianina POTRZEBUJE dołu, nie wspominając o saxie tenorowym, akordeonie czy brzmieniach syntetycznych!

Autor projektu sam pisał, że barwa pianina mu nie odpowiada, nie wiem czemu tylko krytukuje piano korga. Sorki za OT ale gram na Tritonie Studio i akurat piano sobie chwalę, kwestia tylko tego czy używa się gotowych programów, bo niestety trzeba chwilę usiąść i popracować nad brzmieniem i wtedy rewelacja. Te instrumenty pozwalają kreować brzmienie w każdym detalu. Już po chwili pracy efekt jest powalający. Grałem na wielu keybordach i syntezatorów i tego akurat narazie nie zamierzam zmieniać. A jeśli ktoś mi powie, że to instument tylko do muzyki syntetycznej to sie nie zgodzę. Co prawda mało jest brzmień akustycznych, ale za to jakiej jakości :) Jedyny mankament to te przyciski....
  • #17 7014978
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam. Gniazda Jack najlepsze są firmy Neutrik i mozna je kupić w róznych firmach internetowych. Do klawiszy dobra jest obudowa, robiona przez Fendera i jest ona zamknięta i ma otwór BR u dołu przodu o wysokości ok 5 cm oraz półkę na górnej krawędzi. Półka ma szerokość ok 10 cm. Tył i boki obudowy są wyłumione cienkim wojłokiem. Taka konstrukcja daje pełne brzmienie. Dobrze działa też do gitary basowej,
    ale wysokość otworu to ok 3 cm. Robiłem obydwie wersje i grały ok. Do organów stosowałem głośniki firmy ICOON, szerokopasmowe. Pozdrawiam- Zygmunt.
  • #18 7062995
    Poziom 12  
    >>>> zibisound
    Tak z ciekawości możesz podać do tego link z projektem? i jakieś dokładniejsze dane tych głośników (modele)?

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt prostego, głośnego i wytrzymałego combo klawiszowego opartego na wzmacniaczu mocy z tranzystorami IRFP240 i napięciu zasilania ±52V, osiągającym moc około 100W przy 8Ω. Obudowa posiada wentylator chłodzący oraz przeźroczysty panel z pleksi, co budziło dyskusje na temat estetyki i funkcjonalności (grubość pleksi, podświetlenie, widoczność okablowania). Wskazano na możliwe problemy z szumami i przydźwiękiem, sugerując poprawę układu masy i wymianę wzmacniaczy operacyjnych na mniej szumne. Dyskutowano o doborze gniazd jack, rekomendując markę Neutrik jako bardziej wytrzymałą. Poruszono temat doboru głośnika – zastosowany tani, szerokopasmowy model budził wątpliwości co do jakości brzmienia i pasma przenoszenia, zwłaszcza dla instrumentów klawiszowych wymagających szerokiego pasma, w tym niskich tonów. Zwrócono uwagę na różnice między odsłuchem scenicznym a domowym, podkreślając znaczenie selektywności i jakości brzmienia na próbach. Zaproponowano alternatywne konstrukcje obudów z otworem BR i wyciszeniem, które poprawiają charakterystykę akustyczną. Wskazano na konieczność ustawienia odsłuchu pod kątem dla lepszej słyszalności. Projekt spotkał się z pozytywną oceną wykonania i estetyki, choć pojawiły się sugestie dotyczące ulepszeń panelu przedniego i elementów mechanicznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA