logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy w Audi B3 na LPG pompa paliwa musi pracować? Różne opinie fachowców

serek 02 Lip 2004 01:16 71467 89
Najlepsze odpowiedzi

Czy w Audi B3 z jednopunktowym wtryskiem podczas jazdy na LPG pompa paliwa musi pracować?

Nie, w tej dyskusji dla układu z LPG i jednopunktowym wtryskiem przeważa opinia, że pompę paliwa lepiej odcinać podczas jazdy na gazie, a nie zostawiać jej w pracy ciągłej [#722182][#722217][#722696] Zalecany układ to odpalanie na benzynie, przełączenie na LPG po rozgrzaniu silnika i pozostawianie w baku zapasu paliwa, np. kilku–kilkunastu litrów, żeby układ benzynowy nie stał „na sucho” [#722217][#722696][#868098] Kilku użytkowników pisało, że po zamontowaniu przekaźnika odcinającego pompę jeżdżą tak latami bez problemów z płynnym powrotem na benzynę [#722182][#722217][#757380] Padały też ostrzeżenia, że długie jeżdżenie tylko na LPG i na rezerwie kończyło się zatarciem albo spaleniem pompy, zwłaszcza w autach z jednopunktem [#722376][#865362][#898646] Część osób nadal twierdziła, że pompa może pracować cały czas, bo benzyna krąży przez przelew i chłodzi układ, ale to nie była dominująca praktyka w wątku [#722082][#913709] Najkrótsza praktyczna rada z wątku: odcinać pompę na LPG, zawsze startować na benzynie i nie jeździć z prawie pustym bakiem [#722696][#898849]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 721987
    serek
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam grono i zwracam się z pytaniem . Czy przy jeżdzie na gazie musi pracować pompa paliwa czy nie . Spotkałem sie z róznymi opiniami u lokalnych fachowców . Konkretnie chodzi mi audi b3 na jednopunkcie . Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #2 722082
    dr.Psuja
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Tak oczywiście pompa może chodzić ciągle bo układ paliwowy posiada przelew paliwa do zbiornika z regulatorem ciśnienia paliwa .
    W gruncie rzeczy pompy paliwa w samochodach są policzone na żywotność auta.Jeżeli dochodzi do sytuacji kiedy wyłączymy pompę paliwa i jeszcze będziemy startować na gazie bo i tacy są to wcześniej czy póżniej doprowadz to do uszkodzenia pompy .
  • #3 722093
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Jeździłem tylko na gazie (paliwko się skończyło - a raczej pękł przewód paliwowy i se powiedziałem że tego dziadostwa lać nie będę) - efekt -> Pompa zdechła. Przyszła zima i trzeba było na benzynce zapalać więc wymieniłem pompę -> okazało sie, że się zatarł wtryskiwacz. Moja rada - Pompa musi cały czas pracować, benzyna tez musi być.
  • #4 722101
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 722115
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Cytat:
    Podczas jazdy na LPG pompa MUSI być wyłaczona.

Z tym się zgodzić nie mogę - Raczej pompa powinna co jakiś czas wyrównywać ciśnnienie w układzie paliwowym. U mnie jak nie chodziła to sie zatarł (lub zardzewiał - choć z mosiądzu) wtryskiwacz. Jak zalałem benzynkę i chciałem wyciagnąć bezpiecznik od pompy (myślałem - bo poco). Miechanik stwierdził - Do zobaczenia:).[/quote]
  • #6 722182
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    dr.Psuja napisał:
    Tak oczywiście pompa może chodzić ciągle bo układ paliwowy posiada przelew paliwa do zbiornika z regulatorem ciśnienia paliwa .

Ale wtedy trzeba pilnowac aby byla dostateczna ilosc paliwa -nawet jak sie jezdzi tylko na gazie

dr.Psuja napisał:
    W gruncie rzeczy pompy paliwa w samochodach są policzone na żywotność auta.Jeżeli dochodzi do sytuacji kiedy wyłączymy pompę paliwa i jeszcze będziemy startować na gazie bo i tacy są to wcześniej czy póżniej doprowadz to do uszkodzenia pompy .

Jak wyłączona pompa moze sie uszkodzic? - rownie dobrze moglaby uszkodzic sie podczas dlugiego nieuzywania auta. Ja juz od 4 lat
    jezdze praktycznie tylko na gazie z wylaczona pompa (zalozylem przekaznik ktory odcina pompe podczas jazdy na gazie) - benzyny uzywam awaryjnie tylko kiedy skonczy sie gaz (odpalam tez na gazie , takze zima) i narazie wszystko dziala ok
  • REKLAMA
  • #7 722217
    kgflanela
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Ja mam Przekaźnik odcinający pompkę zaraz po przejściu na gaz, z przejściem z powrotem na benzynie też nie ma problemu (żadnych skoków, szarpnięć). U kumpla w LAGUNIE stopiła się pompka w zbiorniku, stało to się po tygodniowej jeździe na rezerwie
  • #8 722363
    Bosu
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    pompa powinna chodzic caly czas ,zawsze powinno byc troche paliwa aby nie chodzila na sucho w innym wypadku ona sie zatrze
  • #9 722367
    serek
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Widzę że temat nabrał obrotów . Mam u siebie taką sytuację : wstawiłem przekażnik odcinający pompę paliwa po przejściu na gaz . Zawsze odpalam na benzynie i zawsze mam w zbiorniku ok 5-10 litrów paliwa . Czy taka opcja jest dopuszczalna . Lokalni mechanicy tłumaczą , że jak nie pracuje pompa paliwa to układ wtryskiwaczy nie ma chłodzenia . Robiąc tą modyfikację miałem na celu zwiększyć żywotność pompy paliwa . Proszę o odpowiedz .
  • #10 722376
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 722460
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    1. Elektrit zawsze ma rację
    2. Jeśli Elektrit nie ma racji patrz pkt 1
    Również regularnie widzę auta ze spaloną /zatartą pompą paliwa, w Scenicu pompa wtopiła się w uchwyt i nie mogłem jej wyciągnąć. Dzieje się tak nawet w autach które zawsze startują na benzynie. Pytałem mechaników z Czakram-u (firma montująca instalacje LPG) czemu nie montują odcięcia pompy, powiedzieli, że im nie wolno (bezpieczeństwo???)
  • #12 722489
    3chudy3
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Proponuje wszystkim urzytkownikom LPG żeby mieli troche wiecej paliwka w baku niech pompa ma w czym pływać, paliwo chłodzi...pompke i lepiej żeby na sucho nie chodziła...... Ja niestety widzialem jak wygłada pomka po jeździe na rezerwie ;-)
    Lepiej dolać bo instalacja może sie tak szybko nie zwrócić jak sie planowało.......
  • REKLAMA
  • #13 722525
    TK
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Na gaziku przejechałem swoim autkiem ponad 60 tys. i mam instalacje w której pompa nie jest odcinana podczas jazdy na gazie i jak do tej pory wszytko, ale jak już koledzy wcześniej wspomnieli należy pamiętać żeby mieć w baku przynajmniej te 10l paliwa.
  • #14 722562
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 722612
    gabson
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    elektrit napisał:
    Podczas jazdy na LPG pompa MUSI być wyłaczona.

Stwierdzam z to przykrością ale niestety nie masz za grosz racji.
    Jeżeli pompa nie pracuje to wcześniej czy później ulegnie zatarciu.
    We wszystkich układach zasilania jest coś takiego jak przelew służący do oddawania nadmiaru paliwa spowrotem do baku.
    Podczas jazdy na gazie banzyka krąży sobie w obiegu zamkniętym właśnie przez przelew.

Pozdrawiam
    gabson
  • #16 722696
    HZ10
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    więc jest tak
    pompa w zbiorniku lub poza nim jest chłodzona benzyną i nie musi pracować podczas jazdy na gazie. można założyć przekażnik odcinający pompe a gazownicy go nie zakładają bo jak sie tłumaczą "za długo schodzi ".w wypadku założenia przekażnika zalecane jest zawsze odpalanie na benzynie lecz jeżeli się ona skończy to przynajmniej nie czeka nas wymiana pompy która nie mało kosztuje.
    pozdrawiam
  • #17 722700
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    A jak jest odłączona, to benzynka sobie stoi i co? Nic się nie dzieje! Tak jakby autko po prostu stało. Po co pompować paliwo w kółko? Jaki to ma sens? Ja mam odcięcie od dawna i nie zauważyłem ZADNYCH efektów ubocznych.
    Wtryskiwacze tez jeszcze zyją, wbrew opiniom o koniecznym chlodzemiu ich przez benzynę.
    Nie zauważam też jakiejkolwiek zmiany w długości przejścia z gazu na benzynę - jest tak samo jak przed przejściem.
    Polecam odcinać i już!
  • #18 722701
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 997
    Mam 3-ci szmochód na gazie 1.Primera 2,0 16V monowstrysk 130.000 km na gazie inst. Lovato -zero problemów pompka podpompowała do odcięcia, zapalenie na benzynie, przejście na gaz ręczne. zero problemów
    2. espero ( przepraszam za markę) instalacja j/w chociaż 2,0 8V na multipoincie wszystko jak wyzej 110.000 na gazie. Obecnie jeżdzę Passatem 2,0 8V multipoint ( lubie te 2 - litrowe !!:-))) 1996, od 2001 zrobiłem 110 000km. Instalacja Landi z komputerkiem i emulatorem elektronicznym.
    Pompa w zbiorniku na starcie pomruczy, napełni układ i odcina się sama. Zapalam zawsze na etylinie, przejście na gaz obrotami silnika ( kazałem ustawic trochę wyżej, zamiast standardowych 2400 obr mam 3000, pozwala to na większy wpływ kierowcy na moment przełączenia ) pompa po przejściu na gaz znowu podpompowuje E95 i staje. Pozwala to na natychmiastowy powrot d benzyny ( gdy np trzeba mocniej depnąć aby komuś przytrzeć nosa ) Jest podobno jakiś środek dodawany do benzyny w autach gazowych zapobiegające zacieraniu i "przeciekaniu" wtrysków ( ubywa wtedy E95 podczas jazdy na gazie. Wniosek - zapalać na benzynie, aby chociaż przepłukać wtryski i cylindry, potem na gaz ( jeżeli pozwala komputer gazu, po czym pompa powinna się ociąć ( lub być odcięta specjalnie. A takie krążenie benzyny na jałowym oblegu może skończyć sie (w przypadku np awarii nieszczelności w powrocie) wypompowaniem na drogę resztek z baku ( jeśeli da się to zdiagnozować w spalonych szczątkach naszego bolidu.) Przepraszam za trochę prześmiewczy ton. pozdr. J.
  • #19 722719
    MAJSTEROS
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    Ciekaw jestem waszego stwierdzenia o chłodzeniu wtryskiwaczy - przecież są emulowane i żedne paliwo przez nie nie przepływa przy pracy na gazie.
    Więc jak są chłodzone od listwy?
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #20 722729
    adamjur1
    Poziom 42  
    Zapomniałem się do tego chłodzenia przyczepić - jak coś stoi to sie nie rusza ( w samochodach oczywiście ). Może przy przelewie coś tam temperatury spadnie, ale gdyby za skutecznie to zbiornik paliwa robiłby za chłodnicę- wymiennik ciepła - ciekawe Pozdr.J.
  • #21 722742
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 722781
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam !
    Mam Audi B4 2.0 na wielopunkcie i u mnie pompa piliwa nie jest odłączana.
    Uważam, że nawet powinna cały czas pracować bo to zapobiega się zapiekaniu wtrysków.
    Miałem kiedyś problem właśnie z pompą - wytarł się w niej (po rozebraniu) komutator. Podejżewam, że ...chyba za mało miałem paliwa chociaż ..... nie jestem tego do końca pewien.
    Jeździłem tylko na LPG ponad 2 m-ce aż się "zlitowałem" i założyłem drugą (używaną).
    Niestety musiałem się pomęczyć z 50 km aż wtryski mi zaczęły właściwie funkcjonować.
    Dlatego moja rada - lepiej nie wyłaczać jej i mieć jednak "parę litrów" paliwa w zbiorniku bo jeśli gdzieś jadę i skączy mi się LPG to wiem, że bez problemów przełaczam się na benzynkę i dojadę bez problemów.
    A tak na marginesie to widziałem jeszcze inny "patent", który założył jakiś "kowal" od LPG, a mianowicie w Lanosie został założony za filtrem paliwa elektrozawór do jego odcinania - tak się zastanawiam jak długo ta osoba pojeździ aż nie trafi pompy lub ....czegoś innego.
    ...głupota ludzka nie zna granic ;)

Pozdrawiam !
    Marek
  • #23 722789
    3chudy3
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Nie studiuje fizyki ale wydaje mi sie że jeżeli cos co sie nagrzewa (np pompa) i jest w czymś zamurzone (paliwo) to oddaje ciepło do otoczenia ;-)
  • #24 722810
    MAJSTEROS
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    A ja wam napiszę tak - pracując w autoryzowanym serwisie jednej z marek, oczywiście zajmując się montażami instalcji LPG stwierdzam z praktyki (4 lata z LPG) pompę jest dobrze odłączyć bo jest dużo klientów którzy nie przestrzegają zasadużytkowania tj. odpal na benzynie, poczekaj aż osiegniesz odpowiednią temperaturę i przełącz na LPG - pompa wytrzymuje około 40 tys. i się zaciera nie daje znamionowego ciśnienia (brak normalnej pracy na benzynie)
    A wtryskiwacze zawsze się zacierają i czasami nawet 50km na benzynie nie wystarza do poprawnej ich pracy
  • #25 722842
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 722918
    adamjur1
    Poziom 42  
    Kolejny głos w dyskusji- faktycznie jezeli układ nie ma odcinania elektrycznego [ w normalnych pojazdach własnego - przez czujnik ciśnieniowy w obwodzie zasilania niepracujacych wtryskiwaczy lub w dziwniejszych na autach (na szczęście) dorabiany przez gazowników]
    to pracująca "na pałę'" pompa bez paliwa zaciera a potem się topi i wnajlepszym wypadku spala bezpiecznik. Aż ciarki mnie przechodzą po plecach-to piekny scenariusz horroru. (-pompa rozgrzewa sie do czerwoności- zapala się- wybuchają opary resztek bezyny - rozrywa się zbiornik - zapala się zapasowy karnister w bagażniku - wszystko dzieje się w poblizu stacji benzynowej - w tle Czernobyl) no ale się zapędziłem - przeciez nikt nie wozi juz karnistrów. Lepiej niech juz odcinają pompy elektryczne na wszelkie sposoby. Dzięki za głos w dyskusji pan az serwisu. Sam jestem rzemieślnikiem z branży tele i energoelektrycznej i jak mogę to staram się doradzić. Z wyjątkiem porad wprowadzających zagrozenie bezpieczeństwa. Pozdr. J.
    p.s. jak pisałem poprzednio, skoro jest problem z wyciekaniem paliwa z nieszczelnych wtrysków to napewno nie trwają godzinami na sucho. Może pojawiać się na nich jakiś osad, może wytrąca bio z biopaliw :) i utrudnia przepływ przez wtryski do chwili aż się wypłucze ( 50 km -po mieście czy na autostradzie )
  • #27 722953
    darekwincel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mialem niejeden samochud nA gaz i powiem tylko tyle-----POMPA MUSI CHODZIC I JESZCZE WAZNIEJSZE MUSI BYC PALIWO
  • #28 723033
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    :arrow: elektrit masz chyba jednak rację co do tego "płukania".
    Ale uważam, że nie można dopuścić do tego aby paliwo z wtrysków ulotniło się całkiem na wskutek temperatury i braku ciśnienia.
    Inna sprawa to fakt, że często jak się jeździ na LPG to wielu kierowców już nie korzysta wcale z benzyny :!: , nawet odpalanie robi sie na gazie - taka jest niestety prawda jak się chce oszczędzać.
    Trzeba raz na jakiś czas pozwolić się silnikowi "nacieszyć" benzyną.

:arrow: adamjur1 te 50 km nieco ostrzejszej jazdy może nie całkiem uruchomiło mi wtryski ale w każdym razie umożliwiło mi juz jakotaką jazdę.

Pozdrawiam !
  • #29 730119
    dr.Psuja
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Poszaleliście teraz sobie w temacie LPG i chyba czas na konkluzje.
    Zawsze i to zawsze samochód powinien startować czyli fachowo zapalanie silnika powinno odbywać się zawsze na paliwie aby doprowadzić już ciepły płyn chłodzący do mieszalnika a oszczędzanie paliwa i startowanie na gazie to jest poprostu coś co będzie prowadziło wcześniej czy póżniej do uszkodzenie pompy paliwa czy też wtsryskiwaczy oraz samej instalaji gazowej .Jeżeli będziemy dyskutować na temat różnych typów samochodów oraz różnych instalacji gazowych to może dojść do rozbieżności poniewarz nowe systemy wtrysku gazu to jest zupełnie nowy temat jak też Poldek z mechaniczną pompą paliwa odbiega technicznie od dzisiej produkowanych samochodów.Dyskusja powinna prowadzić sie zawsze na jednej platformie a wy dyskutujecie o kilku różnych sprawach i na końcu wszystko jest w jednym koszu.
  • #30 737178
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 200
    a czy ktos kiedyś pomyślał o tym co będzie gdy, nagle skończy się gaz a będziemy w trakcie jakiegoś ostrego bądż dziwnego manewru? koniec gazu to wyłączony silnik a co za tym idzie BRAK hamulca i wspomagania kierownicy! a tak szybko przełączamy na benzynkę i rura.... pod warunkiem że pompa jest sprawna i ciągle utrzymuje ciśnienie, bo gdy jest odłączona to tak jakby jej nie było zanim podpompuje paliwo może być zapóżno!!!!!!!!!!!! a poza tym sam zauważyłem że auto które jeżdzi wiecznie na gazie z czasem robi się mułowate na bęzynie więc zawsze rano palę na benzynce tak dla zdrowotności silniczka na parę minut.
    W końcu nie zbiednieję jak dam te 20zł mesięcznie na benzynę przeliczając na oszczędności jakie daje GAZ

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej pracy pompy paliwa w Audi B3 z instalacją LPG na jednopunkcie pojawiają się sprzeczne opinie. Część użytkowników i mechaników podkreśla, że pompa paliwa powinna pracować cały czas podczas jazdy na gazie, ponieważ paliwo pełni funkcję chłodzenia pompy i wtryskiwaczy, a układ paliwowy posiada przelew z regulatorem ciśnienia, który umożliwia cyrkulację paliwa. Brak pracy pompy lub jazda na pustym baku może prowadzić do zatarcia pompy i uszkodzenia wtryskiwaczy. Zalecane jest utrzymywanie w baku co najmniej kilku litrów benzyny oraz uruchamianie silnika na benzynie, aby zapewnić odpowiednie ciśnienie i chłodzenie układu paliwowego.

Inna grupa użytkowników stosuje przekaźniki odcinające pompę paliwa po przełączeniu na LPG, argumentując, że pompa nie musi pracować na gazie, co wydłuża jej żywotność i zmniejsza zużycie energii. W ich doświadczeniu nie występują problemy z przełączaniem między gazem a benzyną, pod warunkiem, że instalacja jest prawidłowo skonfigurowana, a w baku jest benzyna. Wskazują jednak na konieczność okresowego uruchamiania silnika na benzynie, aby zapobiec zatarciu wtryskiwaczy i pompy.

Wielu uczestników dyskusji zwraca uwagę na różnice w konstrukcji układów paliwowych w różnych modelach samochodów, np. brak powrotu paliwa w niektórych systemach (np. Skoda Fabia 1.4 MPI), co wpływa na sposób chłodzenia pompy i wtryskiwaczy. Wskazywane są także problemy z uszkodzeniami pompy paliwa i wtryskiwaczy w samochodach eksploatowanych głównie na LPG bez odpowiedniej ilości benzyny w baku lub bez uruchamiania na benzynie.

Podsumowując, kluczowe zalecenia to: utrzymywanie odpowiedniego poziomu benzyny w zbiorniku, uruchamianie silnika na benzynie, unikanie jazdy na pustym baku, a decyzja o pracy pompy podczas jazdy na LPG powinna uwzględniać specyfikę układu paliwowego danego modelu oraz konfigurację instalacji LPG. Stosowanie przekaźników odcinających pompę jest popularne, ale wymaga świadomości konieczności okresowego zasilania benzyną dla ochrony układu paliwowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA