logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przester gitarowy - kopia MXR dist +.

Woytek130 30 Lis 2009 17:47 9352 28
REKLAMA
  • Przester gitarowy - kopia MXR dist +.

Witam gitarowców i nie tylko :)
    Aby nie oskarżano mnie o niesolidność ,zamieszczam naprędce opis mojego dzieciątka - jest nim wierna (prawie )replika kosteczki distortion+ Dunlopa. A więc :
    opAmp - 741 - nie testowałem innych "różnica jest zapewne na poziomie autosugestii"
    diody - germanowe z telewizorów :)
    Obudowa - mosiężna (!)puszka z logiem armii czerwonej.
    Footswitch - izostat ,przez sprężynę połączony z nasadką metalowego przycisku - taka mała ściema ,ale daje radę i nie niszczy przycisku.
    pcb- mimo wielu wielu rysunków płytki ,narysowałem własną :) (nie ufam jeszcze termotransferowi)
    gałeczki :D - z tych samych telewizorów jw.

Foto kiepskie,lepszego nie da rady - dopiero w weekend będę miał cyfrówkę z powrotem. Słabo widać kolor , jego prawdziwą barwę widać na zdjęciu gdzie jest dopiero pomalowana :)
    Brzmienie :
    Całkiem niezłe ; na nasze uszyska dość zbliżone do oryginału :). Próbek nie mam i zapewne nie będę miał. Proszę to wybaczyć.
    Przewiduję falę komentarzy na kanwie " kable nie pospinane ".Wiem,że nie pospinane. Nie przeszkadza mi to , i nie szumi.
    Mod :
    Nie jest to żaden " bass boost " tylko przełączenie 47n z gałęzi drive aż do 220n. w dolnych rejestrach jest słyszalna zmiana ,góra bez zmian.
    Foto :

Przester gitarowy - kopia MXR dist +. Przester gitarowy - kopia MXR dist +. Przester gitarowy - kopia MXR dist +. Przester gitarowy - kopia MXR dist +.

Na koniec, taki mały smaczek ;> Lampowy przester,o którym już gdzieś wspominałem, i który niedługo pojawi się w DIY :)

Pozdrawiam.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Woytek130
    Poziom 16  
    Specjalizuje się w: audio, homerecording, gitary
    Woytek130 napisał 226 postów o ocenie 56, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Nysa. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7328331
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Kiedy zobaczyłem Kolegi post że, pokaże nam swoje dzieło, pomyslałem, no to nas chłopisko teraz powali na kolana. I zobaczyłem. Szanowny kolego, po tylu postach doradctwa i krytyki na forum, robienia wrażenia faceta który czuje "co piszczy w trawie", mogłeś się postarać. Prezentujesz nam twórczość jakiej zapewne nie chciał byś widzieć u innych.
    Zawsze mnie ciekawi to, dlaczego robiąc coś dla siebie robi się to na odwal się, a nie spokojnie, przemyślanie , starannie. Szybkość i brak cierpliwości w pracy to najgorsze co dotyka konstruktora.
    Pozdrówka
  • #3 7328360
    Woytek130
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Opis i zdjęcia faktycznie są marne. Jednak Czy ja Cię obrażałem ?
    Chciałem ukazać,że da się zrobić coś z niczego - footswitch np;.
    i że ta kostka nie jest zła, jeśli wiesz "co piszczy w trawie " to wiesz jak jest ona poniewierana. Chodzi ci również o Kable ? bo czepiania się pcb nie widzę sensu. a obudowa zdarta przy normalnym użytkowaniu ; nie polakierowałem w odpowiednim momencie ,a przester nie leży sobie w gablotce tylko ma Ciężkie życie pod butem.

Po co to wszystko ,i tak niedługo temat poleci do kosza :|
    pozdr.

Jeszcze jedno,lepsze zdjęcie.

• REKLAMA
  • #4 7330327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7331930
    Optimus Prime
    Poziom 14  
    Ocena: 126
    Od lat robię efekty gitarowe i nikt mi nie powie, że zasilanie takiej kostki z byle zasilacza nie powoduje szumów! Sam 741 to generator szumu... spróbuj włożyć w podstawkę TL 061 lub TL071. Jeśli efekt pracuje z baterii - fakt może nie szumi, ale do takich kostek potrzeba zasilacza z kondensatorami filtrującymi sporej pojemności, stabilizatorem napięcia (może być LM317) no chyba że masz faktycznie dobry zasilacz. Spróbuj zastosować diody AA112. Przełącznik pojemności zbyteczny wg mnie, można pokusić się o układ załączający LED (składa się dosłownie z diody1N914=1N4148, tranzystora J201=BF245 i rezystora 1-2,2kΩ oraz oczywiście diody LED) W sieci są schematy jak to połączyć. Bez próbki dźwiękowej nie ma co oceniać.
  • #6 7332123
    Woytek130
    Poziom 16  
    Ok spróbuję- i zasilam z trafa 10v/ 800mA, po mostku kondensator 1000uF i lm7809.
    AA112 w czym mogą być lepsze ?
    i nie lubię wszelkich takich kombinacji przy bypassie ... obchodzę się bez ledki :) a jeśli zauważyłeś/przeczytałeś, do metalowej nasadki footswitcha jest przykręcony izostat- jeśli zechcę to mogę dać dłuższy,ale nie myślałem o tym.
    Próbki niestety nie mam jak nagrać.

Mabo :
    Schemat:
    Jako preamp , raczej coś z clean boostów- przejrzyj DIY ,ostatnio się pojawiły 2. Ogólnie to głośniki "wieżowe " nie nadają się do gitary :)

A to ostatnie to ironia ? :P

Pozdrawiam wszystkich.
  • #7 7332537
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 7332637
    Optimus Prime
    Poziom 14  
    Możesz śmiało zastosować 2200µF a nawet 4700µF/25V ja zastosowałem ten ostatni i zero brumów, szumów itp. Oczywiście zabezpieczenie przed zmianą polaryzacji też można zrobić. Dioda AA112 nadaje specyficzne brzmienie, sprawdź sam:D
  • REKLAMA
  • #9 7333304
    Woytek130
    Poziom 16  
    Ogólnie przyjmuje się 1000uF / 1A. czy 2200 to nie za dużo ?
    Specyficzne tzn ? :P sprawdzę jak gdzieś znajdę albo kupię.

Z mikrofonowego będzie,jak to określiłeś, "kupa". Cierpliwości,zdobędę mikrofon. Na razie tyle :

http://www.youtube.com/watch?v=_y21D8OHSKY&feature=related
    pozdrawiam.
  • #10 7333579
    bobo
    Poziom 29  
    Niesamowite rzeczy tu czytam. Po pierwsze, Dunlop ten efekt wyprodukował bodaj w 1970 roku, kiedy o wzmacniaczach z wejściem fet lub mosfet mozna było tylko pomażyć, a większości "znawców" tego efektu nie było jeszcze na świecie. Na efekcie tym wychowało się tysiace muzyków. Po drugie, oryginalny zasilacz do tego efektu, miał prostownik i 1000uf/16V tylko, obecnie sprzedawany, daje 9V i 200mA prądu, kondensatory w środu: po prostowniku 470uF/16V na wyjściu 47uF/16V aby było ciekawie , nic nie brumi, szumi ani brzęczy. Bredzenie o tytanicznych pojemnościach w zasilaczu to mitologia , podobnie jak o cudownych diodach germanowych. Dioda to dioda co najwyżej różni sie typem i paroma parametrami ale napewno nie ma cudownych właściwości poprawiających dźwiek. AAY112 to najzwyklejsza dioda detekcyjna, germanowa, niczym się nie wyróżniająca, GD507 były uzywane w sondach w.cz.
    Pozdrówka
  • #11 7333809
    Woytek130
    Poziom 16  
    Do czego pijesz z mosfetami ? Do układu załączania diody ?

mam owo 1000uf, w sumie mam 2 zasilacze - jeden jak wyżej. A drugi jest Unitrowski - Ma 470uf/150 mA i jest cichutki.

I germanowe też mam *. *
  • #12 7335297
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7335686
    Optimus Prime
    Poziom 14  
    bobo napisał:
    Niesamowite rzeczy tu czytam. Po pierwsze, Dunlop ten efekt wyprodukował bodaj w 1970 roku, kiedy o wzmacniaczach z wejściem fet lub mosfet mozna było tylko pomażyć, a większości "znawców" tego efektu nie było jeszcze na świecie. Na efekcie tym wychowało się tysiace muzyków. Po drugie, oryginalny zasilacz do tego efektu, miał prostownik i 1000uf/16V tylko, obecnie sprzedawany, daje 9V i 200mA prądu, kondensatory w środu: po prostowniku 470uF/16V na wyjściu 47uF/16V aby było ciekawie , nic nie brumi, szumi ani brzęczy. Bredzenie o tytanicznych pojemnościach w zasilaczu to mitologia , podobnie jak o cudownych diodach germanowych. Dioda to dioda co najwyżej różni sie typem i paroma parametrami ale napewno nie ma cudownych właściwości poprawiających dźwiek. AAY112 to najzwyklejsza dioda detekcyjna, germanowa, niczym się nie wyróżniająca, GD507 były uzywane w sondach w.cz.
    Pozdrówka
    Sprawdź efekt na 1N34 potem ten sam efekt na AA112, a potem na innej germanowej. Jak wyłapiesz różnicę to napisz co zaobserwowałeś. Co do pojemności...elementy MXR to nie elementy kupione w sklepie elektronicznym! Różnią się i to bardzo!
  • #14 7335821
    bobo
    Poziom 29  
    Optimus Prime napisał:
    Sprawdź efekt na 1N34 potem ten sam efekt na AA112, a potem na innej germanowej. Jak wyłapiesz różnicę to napisz co zaobserwowałeś. Co do pojemności...elementy MXR to nie elementy kupione w sklepie elektronicznym! Różnią się i to bardzo!
    Bardzo proszę o precyzyjne zadanie pytania, o jaka róznice chodzi?
    Reszta to, delikatnie mówiąc bredzenie.
    Pozdrówka
  • #15 7336714
    Optimus Prime
    Poziom 14  
    bobo napisał:
    Optimus Prime napisał:
    Bardzo proszę o precyzyjne zadanie pytania, o jaka róznice chodzi?
    Reszta to, delikatnie mówiąc bredzenie.
    Pozdrówka

Nie wiesz o jakie różnice chodzi - bredzisz?! Miałem gdzieś screeny z oscyloskopu jak znajdę to wrzucę i zobaczysz co mam na myśli. poza tym każdy wie, że różnice wypisane w tabelkach, w katalogach nic nie znaczą, najlepszą metodą jest sprawdzanie poszczególnych diod w działaniu.
  • #16 7337234
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2817
    Optimus Prime napisał:
    ...
    Nie wiesz o jakie różnice chodzi - bredzisz?! Miałem gdzieś screeny z oscyloskopu jak znajdę to wrzucę i zobaczysz co mam na myśli. poza tym każdy wie, że różnice wypisane w tabelkach, w katalogach nic nie znaczą, najlepszą metodą jest sprawdzanie poszczególnych diod w działaniu.

Tak kolego masz świętą rację. Różnice tych diod są bardzo wielkie.
    Obydwie różnią się dwoma bardzo ważnymi parametrami. W związku z tym bardzo ważne jest którą zastosujesz, bo na każdej jest inny efekt.

Dioda AA112 ma Uf=0.95V, a 1N270 ma aż Uf=1V. Powoduje to obcinanie przy progu niższym o 50 mV. Jest to bardzo wielka różnica.
    Drugim bardzo ważnym parametrem tych diod jest temperatura pracy 1N270 ma -65 do +90 °C, natomiast dioda AA120 ma tylko -65 do +85°C. To też jest wielka różnica.
    Należy pamiętać wszakże, że na koncertach są tłumy i panują wysokie temperatury.
  • REKLAMA
  • #17 7337356
    Woytek130
    Poziom 16  
    Freddy masz rację z różnicą w Uf.
    Ale ten wzmacniacz operacyjny nie grzeje się aż tak bardzo,ani żaden inny element :)

Drugim bardzo ważnym parametrem tych diod jest temperatura pracy 1N270 ma -65 do +90 °C, natomiast dioda AA120 ma tylko -65 do +85°C. To też jest wielka różnica.

Aż ? te 5 °C stopni to ta wielka różnica ? Czy to literówka ?

pozdrawiam.
  • #18 7338493
    Freddy
    Poziom 43  
    Ja mówię o grzaniu na koncercie przez publikę, a nie o grzaniu kostki :P
  • #19 7340454
    Woytek130
    Poziom 16  
    Niezły żart :P
  • #20 7341171
    Kucerman
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Jak już jest rozmowa o diodach to zapytam - co sądzicie o aap153?
  • #21 7342086
    Freddy
    Poziom 43  
    Dioda germanowa, o napięciu przwodzenia 1,6V, pojemności około 1pF, obudowa szklana.
    Temperatura pracy -55 do +75°C.
  • #22 7342200
    Kucerman
    Poziom 12  
    to to wiem, noty istnieją ;p
    pytałem jakie mniej więcej będzie miało przeniesienie na dzwięk?
  • #23 7342806
    Jamie
    Poziom 20  
    Ocena: 185
    Kucerman napisał:

Jeśli chodzi o Distortion + - to w zasadzie zastosowanie takich diod będzie miało mały wpływ na dźwięk :) - 1.6V=zbyt wysokie napięcie przewodzenia=słaby clipping=mało przesterowany dźwięk...
  • #24 7343056
    Freddy
    Poziom 43  
    Kucerman napisał:
    to to wiem, noty istnieją ;p

Aaa tego nie napisałeś kolego. Wyobraź sobie sygnał z gitary na przykład o amplitudzie 1,1V który wchodzi na diody i resztę sobie dopowiedz sam, co trzeba zrobić aby go obciąć.
  • #25 7346599
    Kucerman
    Poziom 12  
    czyli skracając jeśli chciałoby się zrobić dodatkowy przełącznik zmieniający diody lub potencjometr, należałoby dla dobrego i słyszalnego efektu dobrać diody o jak najbardziej różniącej się wartości napięcia przewodzenia. Np. aap153 (1,6) i aap152(0,85).
    Chciałem zapytać jeszcze - a diody Led? Marshall dał takie w jednym swoim efekcie.

Mam zamiar potestować z tymi diodami, jak to faktycznie jest. Pytanie do was, drodzy Koledzy, gdzie można tanio dostać diody germanowe o których mówiliście, i jakie radzicie mi przetestować? Z innych rodzajów też możecie polecić, będę wdzięczny :)
    Pozdrawiam :)
  • #26 7346659
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Również zbudowałem ten efekt i zastosowałem potrójne przełączanie do diod. Na LED jest najgłośniej ale przester jest najmniejszy. Diody zapalają się raczej słabo, co potwierdza moje wnioski. Na krzemowych jest sytuacja pośrednia a na germanowych jest najciszej, ale za to przesterowanie jest największe. Różnice są duże i dobrze słyszalne. Można również wprowadzać asymetrię obcinania poprzez zastosowanie diod różnych rodzajów i/lub w różnych proporcjach.
  • #27 7350445
    radekkubiak9312
    Poziom 15  
    Ocena: 62
    Witam jestem początkujący i mam pytanie czy te urządzenie może być zastosowane do gitary basowej ?
  • #28 7352843
    Woytek130
    Poziom 16  
    Jasne,Jeśli lubisz przesterowany bas ... :)
  • #29 7933103
    debesciak71
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jak masz podłączony isostat bo mam już zrobioną płytkę tylko nie wiem jak połączyć isostat jeśli możesz napisz za odp. dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przedstawia swoją replikę przesteru gitarowego MXR Distortion+, podkreślając zastosowane komponenty, takie jak opAmp 741, germanowe diody oraz mosiężna obudowa. W dyskusji pojawiają się uwagi na temat jakości wykonania, zasilania oraz wpływu różnych diod na brzmienie. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami związanymi z zasilaczami, szumami oraz różnicami w dźwięku przy użyciu różnych diod. Pojawiają się pytania o możliwość użycia efektu jako przedwzmacniacza oraz o zastosowanie w gitarze basowej. Wskazówki dotyczące poprawy konstrukcji oraz testowania różnych komponentów są również omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA