Witam!
Przedstawiam swój przester gitarowy będący kopią efektu MXR Distortion Plus.
Wstęp
Na gitarze gram już od pewnego czasu. Choć to elektryk, nie ma pieca i grałem "na sucho" lub podłączony do starego wzmacniacza Unitry i kolumny, którą pokrótce przestawię poniżej. Stwierdziłem, że przyda się jakiś prosty efekt. Choć mam już na koncie jednego MXR i kopię Marshall Guv'Nor (zrobione dla znajomych), zdecydowałem się na kopię MXRa - w sieci można znaleźć sporo modyfikacji tego układu.
Budowa
Płytkę wykonałem przy okazji budowy poprzedniego MXRa, oczywiście metodą termotransferu (proszę za nią nie bić, zbyt mało toneru na wydruku było, ale działa). Efekt ruszył prawie, że od razu (jedynie musiałem poprawić jeden lut, którym przypadkowo zwarłem dwie nogi opampa). Z drobnych usprawnień można wymienić poprowadzoną mniejszą ilość przewodów do potencjometrów, a także wyprowadzenie sygnału na wyjście prosto z potencjometru głośności. Różnica w szumach nie powinna być duża, ale jest znacznie mniej lutowania.
Obudowa jest moim autorskim pomysłem. Wykorzystałem dwie blaszki, które Inpost dokleja do listów. Przeszlifowana drobnym papierem pod wodą wygląda całkiem ładnie. Boki wykonane ze sklejki 4mm, narożniki wzmocnione (patrz: zdjęcie). Klejona Pattex'em do drewna i polakierowana. Gniazda umieszczone na górze obudowy (oszczędność miejsca na pedalboardzie). Przełącznik to dwusekcyjny isostat. Efekt został wyposażony w nie-truebypass, gdyż przełączane jest tylko wyjście (drugą sekcję zajmuje dioda sygnalizacyjna). Zostanie poprawione, gdy kupię przełącznik nożny.
Schemat
Schemat pochodzi ze strony tonepad.com.
Bateria jest odcinana przez wyjęcie wtyku z gniazda wejściowego lub przez podłączenie zasilacza.
Podsumowanie
Gra bardzo ładnie. Montaż diod na podstawkach pozwala na wypróbowanie różnych (na razie siedzi para 1N4148, które trochę chrypią na niskich dźwiękach). W porównaniu do tanich przesterów (Koda, Exar) brzmi o niebo lepiej. Szum na baterii jest niewiele mniejszy niż na zasilaczu (też DIY, 9V/440mA, transformatorowy, filtrowany i stabilizowany 7809).
Koszt: ok. 20zł i dwa popołudnia.
Plany modyfikacji:
- przełącznik nożny 3PDT
- przełącznik i wyłącznik diod obcinających sygnał (różne pary i bez obcinania)
- przełącznik włączający równolegle do diod kondensator obcinający wysokie częstotliwości.
==========================
Kolumna gitarowa
Zamknięta kolumna na dwóch szeregowo połączonych ARZ 6604. Znamionowe 60W. Co dużo mówić, jak na koszta (80zł) gra świetnie. Uszczelniona wikolem i klejem na ciepło oraz wytłumiona gąbką z materaca.
Zrobiona z płyty wiórowej 18mm.
Wymiary: 300x600x260 (~33 litry).
Podłączona do małego wzmacniacza stereo Unitry o nieznanej mocy (chyba 2x15W). Jak na mieszkanie w bloku gra aż zbyt głośno.
Fajne? Ranking DIY