jak rozpoznać że lut jest zimny i jakie są metody jego wykrywania
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamtomekdm napisał:Gniazdo pracowało względem PCB, zamiast połączenia podatnego zastosowano sztywny kołek przenoszący wszystkie ruchy gniazda bezpośrednio na PCB na to malutkie pole lutownicze gdzie nawet nie ma metalizacji otworu. Uszkodzenie połączenia lutowanego w takim przypadku to jedynie kwestia czasu.unieruchomiłem gwint gniazda za pomocą kleju cyjanoakrylowego.
_jta_ napisał:W jednym - dwóch przypadkach - może. Ale w kilkudziesięciu? Od różnych klientów? Wątpię. Zresztą z tego co się udało odessać (po podaniu topnika i roztopieniu część spoiwa pozostała w formie "cyny", bo tlenki się oddzieliły) było widać gołym okiem, ze ze spoiwem lutowniczym jako takim (nawet najpodlejszym srebrowym) to ten stop nie miał zbyt wiele wspólnego. Nadal szary, matowy...Może ten sprzęt był przechowywany w niskiej temperaturze? W temperaturze
_jta_ napisał:Znana jest również pod nazwą "zarazy cynowej" - ale dotyczy raczej czystej cyny. W połączeniu z ołowiem, czy innym metalem (srebro, nikiel, miedź) nie występuje już to zjawisko.nazywa się to trądem cynowym
_jta_ napisał:Cyna tak, tlenek nie. Tlenek wypływa na wierzch (o ile użyjesz topnika) i robi się z niego "żużel".Po ogrzaniu lutownicą cyna szara zmienia się z powrotem w metaliczną
_jta_ napisał:Nie korzystałem z wiki, a z tego co zapamiętałem z lekcji chemii. Możliwe, że gdzieś powstało jakieś przekłamanie.Wikipedia pisze o wyprawie na biegun południowy i puszkach zalutowanych cyną