logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie oprogramowanie do symulacji układu sterowania drutem? Dobór sterownika

Spustnik 02 Gru 2009 13:54 2001 7
  • #1 7335861
    Spustnik
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Projektuję sterowanie stanowiska do prostowania i cięcia drutu. Szukam środowiska/programu w którym mógłbym ten układ przetestować i przeprowadzić symulację. W układzie znajduje się kilka czujników, sterowane mają być 2 silniki i siłowniki pneumatyczne. Znane są Wam odpowiednie tego typu programy ? Może ktoś przeprowadzał podobną symulację wcześniej ?

Druga kwestia to dobór sterownika. Czy do tego typu układu powinienem użyć specjalnego typu ? Jakieś sugestie ?

Dopiero raczkuję w tej dziedzinie, także proszę o wyrozumiałość. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam
  • #2 7337513
    Szybki Elektron
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Witam. Trochę mam za mało danych. Jakiego rodzaju są silniki? Napędzane przez falowniki? Jakie czujniki biorą udział? Czy potrzebne będą wejścia/wyjścia analogowe? Jest wiele prostych sterowników, które na ogół wystarczają do niewielkich aplikacji: LOGO, ALPHA2, NANO, a nawet produkty rodzime. Programy do nich są często nieodpłatne i niezbyt trudne. Zakładam jednak na podstawie swojego doświadczenia i Twojego opisu, że stworzenie od razu całej aplikacji dla czekającego zadania przekracza Twoje możliwości. Pozdrawiam.
  • #3 7339420
    Spustnik
    Poziom 10  
    A więc tak: silniki indukcyjne trójfazowe 0,55kW sterowane przemiennikiem częstotliwości w zakresie 960-1400 obr/min. A czujniki to na pewno : temperatury drutu, naciągu drutu, położenia końca drutu. Myślę, że trzeba uwzględnić wejścia/wyjście analogowe, ale w miarę możliwości będę się starał to zaprojektować z użyciem wej/wyj cyfrowych.

PS. Generalnie sam jestem trochę przerażony czy dam radę, ale wyzwaniom trzeba stawiać czoła :)
  • #4 7341428
    Szybki Elektron
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Wejścia analogowe trudno będzie ominąć, choć można zastosować osobne regulatory, ale to czasem zwiększa koszty, lecz może i ułatwiać obsługę. Zależy, jak to wszystko działać. Czy falowniki mają tylko ułatwiać start silników, czy dostosowywać częstotliwość/prędkość w procesie? A propos PS. - jestem za! Czy maszyna jest mechanicznie działająca, np. pracuje już w obsłudze ręcznej? Pozdrawiam.
  • #5 7341682
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Sterowniki Mitsubishi są dość przystępne cenowo, maja analogi i powinny sie w tym przypadku sprawdzić.

Co do wizualizacji (bo tak zrozumiałem) to jest wiele programów, dedykowanych pod konkretne serowniki - ale nazw nie znam, bo nigdy nie używałem. Jak dotąd wizualizacje zawsze pisałem w C++ lub Delphi z tym, że zawsze do s7200 lub 300.
  • #6 7342226
    Panee
    Poziom 12  
    bestler napisał:
    Sterowniki Mitsubishi są dość przystępne cenowo, maja analogi i powinny sie w tym przypadku sprawdzić.

Co do wizualizacji (bo tak zrozumiałem) to jest wiele programów, dedykowanych pod konkretne serowniki - ale nazw nie znam, bo nigdy nie używałem. Jak dotąd wizualizacje zawsze pisałem w C++ lub Delphi z tym, że zawsze do s7200 lub 300.

Przy tworzonej wizualizacji wykorzystywałeś DDE, czy OPC?
  • #7 7342574
    Spustnik
    Poziom 10  
    Szybki Elektron napisał:
    Wejścia analogowe trudno będzie ominąć, choć można zastosować osobne regulatory, ale to czasem zwiększa koszty, lecz może i ułatwiać obsługę. Zależy, jak to wszystko działać. Czy falowniki mają tylko ułatwiać start silników, czy dostosowywać częstotliwość/prędkość w procesie? A propos PS. - jestem za! Czy maszyna jest mechanicznie działająca, np. pracuje już w obsłudze ręcznej? Pozdrawiam.

Tak maszyna jest przetestowana i działająca.

Od prędkości obrotowej jednego silnika zależy prędkość odbierania drutu przez rolki odbierające także potrzebna będzie regulacja prędkości w procesie, aby można było ustawić optymalną prędkość odbierania.

Jeszcze nie mam rozwiązanej kwestii czujnika naciągu i sposobu sterowania sprzęgłem ciernym, dzięki któremu kontrolowany będzie naciąg przez hamowanie odwijaka. Szukam podobnych rozwiązań, podobno jest dosyć powszechnie stosowane.
  • #8 7344014
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Panee napisał:

Przy tworzonej wizualizacji wykorzystywałeś DDE, czy OPC?

Można DDE, Można Server OPC - ale do S7 najlepsze są biblioteki Prodave.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje oprogramowania do symulacji układu sterowania dla stanowiska do prostowania i cięcia drutu, które obejmuje silniki indukcyjne, czujniki temperatury, naciągu i położenia drutu. Wskazano na potrzebę zastosowania wejść/wyjść analogowych oraz cyfrowych. Użytkownik rozważa sterowniki, w tym Mitsubishi, które są przystępne cenowo i mają odpowiednie funkcje. W dyskusji poruszono również kwestie wizualizacji procesu oraz regulacji prędkości silników w czasie rzeczywistym, a także problem z czujnikiem naciągu i sterowaniem sprzęgłem ciernym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA