logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przester gitarowy Fab Danelectro Distroction - czy potrzebny przedwzmacniacz?

vipmatrix7 06 Gru 2009 09:33 2625 7
REKLAMA
  • #1 7351030
    vipmatrix7
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    witam
    Mam gitarę elektryczną samoróbkę z humbucker. Do tej pory podłączałem gitarę pod wejście gramofonowe we wzmacniaczu - dźwięk był przesterowany. Teraz mam inny wzmacniacz bez owego wejścia. Chciałem kupić na allegro przedwzmacniacz gramofonowy lecz zastanawiam się też nad przesterem gitarowym Fab Danelectro Distroction. I tu moje pytanie. Czy jeśli podłaczę taki przester prosto do wzmacniacza to czy dźwięk nie będzie za cichy? Bo przesterowany bedzie napewno. Chodzi o to czy taki przester ma w sobie przedwzmacniacz? Jeśli nie to co trzeba zrobić? Podłączyć przester pod przedwzmacniacz?
    bardzo proszę o pomoc w tej sprawie
  • REKLAMA
  • #2 7351895
    jankazik
    Poziom 17  
    Ocena: 79
    Wejście gramofonowe ? Przedwzmacniacz gramofonowy ? Do gitary ? Rozwiązanie najgorsze z możliwych. Tego typu pre mają korekcję RIAA (zobacz w necie jak ona wygląda), która zabije dźwięk z gitary. Jeżeli już to tylko do wejścia liniowego. A rozwiązanie najlepsze to wzmak lampowy. Można go zrobić naprawdę za małe pieniądze. Ponadto trochę mylisz pojęcia przesteru z przedwzmacniaczem. Przester podłączasz do wzmacniacza, którego jednym z elementów funkcjonalnych jest przedwzmacniacz. Tak jak stopień mocy i zasilacz (w najprostszym przypadku)
  • REKLAMA
  • #3 7358408
    adamus112
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Kup dobry przester, w niego gitarę i z przesteru na wzmacniacz. Tak się to podłącza, przester zawsze przed wzmakiem.
  • #4 7358699
    vipmatrix7
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Ok tylko powiedzcie mi bo nie jestem fachowcem a chcę wiedzieć na pewno. Czy jeśli kupię przester taki za około 70 - 80 zł FAB Danelectro Distrotion to czy jeśli podłączę go pod wzmacniacz audio i pod niego gitarę to czy dźwięk bedzie przesterowany i głośny. Bo to że przesterowany to napewno ale czy głosny czy taki jak bym gitarę podłączył bez przesteru prosto do wzmacniacza?
  • REKLAMA
  • #5 7360720
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Będzie tak głośno, że spalisz wysokotonowe... jak już nie spaliłeś. Aby podłączać wzmacniacza audio gitarę potrzebujesz albo symulatora wzmacniaczy albo chociaż symulatora głośnika gitarowego.
  • #6 7367601
    kolmet
    Poziom 2  
    W zasadzie każde rozwiązanie będzie lepsze niż podpinanie gitary przez jakąś prostą kostkę-przester do zwykłego wzmacniacza. Osobiście polecam Ci kupić tani piecyk tranzystorowy gitarowy za jakieś 130 zł. Za kolejne 100-120 zł można znaleźć jakis prosty multiefekt typu Zoom 505 z pierwszego "bicia", który znacznie poprawi brzmienie wzmacniacza gitarowego (do tego można grać na słuchawkach z dość przyzwoitym rezultatem). 10W wzmacniacza pozwoli Ci być słyszalnym wystarczająco głośno tak dla Ciebie jak i ewentualnego sąsiada. Głośniki z jakiegoś zestawu mini wieży itd. nie są przystosowane do pracy z instrumentem i nie pograją za długo. Oczywiście moja propozycja jest bardzo mocno budżetowa, ale chyba o to chodzi. Dodam jeszcze, że jest to sprawdzony sposób na tanie granie, bo taki zestaw montowłem już kilka razy dla początkujących gitarzystów (oczywiście nie zakładam, że jesteś początkujący), którzy nie chcieli przeznaczać dużych pieniędzy, ale zależało im na na tyle przyzwoitym brzmieniu aby móc przekonać się czy granie na gitarze jest dla nich. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 7925650
    adiamek
    Poziom 10  
    Posiadam Grunthell'a 5W i ToneLab'a LE. Chciałbym korzystać z efektów jak i z preampa we wzmacniaczu-zależy mi na brzmieniu jakim dysponuje przesterowany kanał. Znalazłem tylko tyle:
    Cable 1: Guitar OUT to ToneLab IN
    Cable 2: ToneLab SEND to Amp IN
    Cable 3: Amp SEND to ToneLab RETURN
    Cable 4: ToneLab OUT to Amp RETURN
    ToneLab settings: Pedal, Amp/Cab sims OFF, select Line2 output to use EQ.

Po podłączeniu dalej nie mam przesteru... chyba działa to na zasadzie ze preamp head'a służy jako zewnętrzny przester. Próbowałem włączyć pętle w ToneLab'ie i zdaje się ze chyba jest włączona.Zawsze podejrzewałem ze może coś z pętlą jest nie tak ale nie jestem w stanie tego stwierdzic bo praktycznie rzecz biorąc mam pierwszy kontakt z innymi efektami niz z przesterem(który się podłącza przed wzmakiem). Cały problem polega na tym ze przez te 5 lat grania skupiałem się dosłownie na grze a po prostu nie mialem kasy na takie rzeczy.Z tego powodu mam bardzo male doswiadczenie jeżeli chodzi o tego typu sprawy.Dzięki z góry za pomoc!
  • #8 7925752
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Jak rozumiem chcesz korzystać z przesteru w preampie a efekty modulacyjne brać z Tone Laba? To wpinasz go w pętle wzmacniacza i korzystasz jak z każdego innego chorusa czy reverbu...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia przesteru gitarowego Fab Danelectro Distrotion do wzmacniacza audio, zastanawiając się, czy przester zapewni odpowiednią głośność i brzmienie. Odpowiedzi wskazują, że podłączenie gitary do wzmacniacza audio przez przester może prowadzić do problemów z jakością dźwięku, a także do uszkodzenia głośników. Zaleca się użycie wzmacniacza gitarowego lub symulatora wzmacniacza, aby uzyskać lepsze brzmienie. Użytkownicy podkreślają, że przester powinien być podłączony przed wzmacniaczem, a nie do wejścia gramofonowego, które ma korekcję RIAA, co negatywnie wpływa na dźwięk gitary.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA