logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zapobiec wychładzaniu bojlera w nocy? Jaki zawór zastosować?

zonkil 13 Gru 2009 09:31 19616 35
  • #1 7381657
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Witam
    Mam pytanie dotyczące instalacji. Posiadam bojler z wężownicą podpięty do kotła węglowego i gdy zostawię pompkę włączoną na noc gdy spada temperatura w piecu to także schładza wodę w bojlerze. Co powinienem zamontować aby takie coś się nie działo? Jakiś zawór który będzie odcinał bojler przy odpowiedniej temperaturze? Gdzie takie coś dostać?
  • #2 7381743
    stefan_marek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Dlaczego masz włączoną pompę przy niepracującym piecu? Woda przenosi ciepło z miejsca o wyższej temperaturze do miejsca o niższej temperaturze. Jeśli palisz w piecu to podgrzewasz wodę w bojlerze, a jeśli piec jest zimny, to podgrzewasz go właśnie wodą z bojlera.
  • #3 7381751
    zonkil
    Poziom 31  
    Ja wiem jak to działa. Rozpali się piec na noc tak? I idzie spać to raczej pompy nie wyłącze bo mi wode zagotuje. Ja chce wstawić zawór który odetnie mi bojler przy określonej temperaturze.
  • #4 7381805
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 607
    zonkil napisał:
    Ja wiem jak to działa. Rozpali się piec na noc tak? I idzie spać to raczej pompy nie wyłącze bo mi wode zagotuje. Ja chce wstawić zawór który odetnie mi bojler przy określonej temperaturze.

Termostat różnicowy (ok. 100zł) który wyłączy ci pompę CO na obiegu zasobnika gdy temperatura na kotle jest niższa niż ta w zasobniku. Pompę CO obiegu grzejnikowego pozostawiasz bez zmian.
  • #5 7385941
    zonkil
    Poziom 31  
    A nie ma konkretnie takiego zaworu który odciąłby mi sam bojler?
  • #6 7386549
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    chcesz problem rozwiazac okrezna droga, jest wiele zaworów ktróe by to zrobiły
    ale cos musi wysterowac ten zawór , czyli termostat
    powyzej podane masz najlepsze rozwiazanie ale tego nie potrafisz zrozumiec , i tu lezy problem
  • #8 7387186
    janosh
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam!

Ja będę prawdopodobnie montował zawór kulowy z siłownikiem podłączony do Auratona 1111. Druga pompa przy bojlerze odpada bo grawitacyjnie i tak do rana woda ucieknie.
    Coś takiego:...
    Link do aukcji usunąłem/ regulamin
    mod.serwisant73
  • #9 7387409
    Amanda
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Dwie pompki - jedna do CO druga do bojlera (CWU) i na obwodzie do bojera zawór klapowy. Jak pompka od CWU nie będzie włączona to ta od CO nie będzie wstanie otworzyć zaworu. (oczywiście + coś co będzie sterowało pompką od CWU - sterownik różnicowy)
    Ponadto polecam - http://forum.info-ogrzewanie.pl
  • #10 7387590
    fazer1
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Wystarczy termostat na pompie,który wyłączy pompę gdy temperatura na piecu spadnie poniżej nastawionej.Z takiego układu mam dwie korzyści:Piec nagrzewa wodę i dopiero pompuje w układ(pompa nie pracuje,gdy nie musi),i nie chłodzi Mi wody w wymienniku ciepła :D
  • #11 7388302
    zonkil
    Poziom 31  
    Tak a jak chce mieć na bojlerze 60 stopni a w instalacji 40 to chyba elektrozawór to najlepsze rozwiązanie a nie wyłączanie całego obiegu.
  • #12 7388641
    maly_13
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    panowie czytajcie dokładnie wypowiedzi kolegi i jego pytanie !!!
    czy ktoś nabija sobie posty?
    jeżeli nie ma osobnej pompy do ciepłej wody to wiadomo że jej nie zamontuje.
    w tej sytuacji najlepszy będzie zawór (dziwi mnie że przy instalacji nie był zamontowany choć zwykły) sterowany przez sterownik różnicowy a jaki to będzie to zależeć od zakładającego temat wysłałem koledze linka do sterownika nie jest on mojej konstrukcji ale dzięki elektrodzie jest płytka montaż elementów i co istotne wsad do avr -a życzę powodzenia

a jak może mieć w instalacji niższą temperature niż na bojlerze jedynie co to dogrzać elektrycznie i odciąć co
  • #13 7389432
    kemot1001
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Wejdź na stronę http://www.insbud.net/ tam mają elektrozawory które cię zainteresują. Miałem taki sam problem z wychładzaniem wody. zainstalowałem takie urzadzonko i po bólu
  • #14 7390449
    Amanda
    Poziom 17  
    maly_13 napisał:
    panowie czytajcie dokładnie wypowiedzi kolegi i jego pytanie !!!
    czy ktoś nabija sobie posty?
    jeżeli nie ma osobnej pompy do ciepłej wody to wiadomo że jej nie zamontuje.

nie wiadomo, a może zamontuje (jak zamontuje proponowany elektrozawór to i może zamontować pompkę)
    Sam u siebie i w trzech innych instalacjach zamontowałem proponowane przeze mnie rozwiązanie - pompka z allegro (używane), cena - najdroższa którą kupiłem to 85zł z kosztami przesyłki (fakt, że trzeba "przyfilować")
  • #15 7390726
    zonkil
    Poziom 31  
    Mam zwykły zawór odcinając ale mój tata nie zawsze pamięta żeby go zamknąć. Dokładnie chodzi mi o takie rozwiązanie. Nie będe montował 2 pomp bo to bez sensu.
  • #16 7390777
    Amanda
    Poziom 17  
    zonkil napisał:
    Mam zwykły zawór odcinając ale mój tata nie zawsze pamięta żeby go zamknąć. Dokładnie chodzi mi o takie rozwiązanie. Nie będe montował 2 pomp bo to bez sensu.

Czy ma to sens czy nie to pojęcie względne.
    Moim zdaniem co za różnica czy będzie druga pompa czy elektrozawór. A w sytuacji gdy przy piecu zastosowany jest zawór trój (lub cztero) drogowy to już druga pompa jest koniecznością (nie mówię tu o Tobie).
  • #17 7391174
    janosh
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Na pewno jest to przerost formy nad treścią... Ilość zużywanego prądu przez pompę, zajmowanego miejsca, zawór klapowy... kiedy wystarczy jakiś zawór z siłownikiem...
  • #18 7391211
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 176
    Witam!
    Ja mam ustawiony sterownik pompy na 60 stopni.Po osiągnięciu przez kocioł nastawionej temperatury sterownik załącza pompę,gdy ostygnie wyłącza.Woda jest ciepła cała dobę.
  • #19 7392780
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 607
    12gucio napisał:
    Witam!
    Ja mam ustawiony sterownik pompy na 60 stopni.Po osiągnięciu przez kocioł nastawionej temperatury sterownik załącza pompę,gdy ostygnie wyłącza.Woda jest ciepła cała dobę.

60 stopni to dużo. Raz że musisz już dać zabezpieczenie przed poparzeniem a dwa że odkłada się kamień.
  • #20 7392843
    maly_13
    Poziom 20  
    panowie ale nie zapominajmy o bakteriach gdzie co najmniej raz w tygodniu musi być 70 ?(nie pamiętam dokładnie)
  • #21 7393436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 7393448
    12gucio
    Poziom 20  
    Witam!
    Na wyjściu mam zawór termostatyczny ustawiony na 50 stopni.Z tymi bakteriami masz rację nazywają się chyba "ligionelia" czy jakoś podobnie.
  • #23 7393613
    maly_13
    Poziom 20  
    do tego musi być termostat różnicowy panowie nie mieszajcie i najpierw się zastanówcie ....
    temperatura piec 45 stopni bojler 30 i co ustawisz na termostacie 50 i co ci z tego przyjdzie,
    a przy termostacie różnicowym nagrzeje do 45 czyli temperatury pieca natomiast nie pozwoli na wychładzanie wody
    tylko i wyłącznie termostat różnicowy !!!
  • #24 7393753
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 7394014
    12gucio
    Poziom 20  
    Witam!
    Ja mam ustawioną temperaturę 50 stopni na wyjściu ciepłej wody jest to zawór mieszający.Obniża temperaturę wody z boliera do 50 stopni.
  • #26 7395179
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2606
    krzysio_sr napisał:
    Możesz wstawić elektrozawór ale powinieneś w jego obwód wstawić coś takiego :

Coś takiego nie nadaje się do CWU, ale do CO - za duża temperatura sterowania, prawda?
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #27 7395372
    Amanda
    Poziom 17  
    krzysio_sr napisał:

ps. Przy dwóch takich termostatach efekt będzie identyczny z termostatem różnicowym. Jeden na zasilaniu kotła a drugi na wyjściu C.W.U.
    Tylko trzeba z "głową" podłączyć.

Nie, nie będzie to samo - będzie "sztywna" różnica pomiędzy ustawieniami tych termostatów (można oczywiście toto zmieniać ale trzeba to robić ręcznie), natomiast przy elektronicznym różnica będzie "płynna" - będzie się automatycznie "przesuwała" w zależności od bieżących danych temperatur

Twoje rozwiązanie "mechaniczne" - np ustawisz jeden termostat na 35stC drugi na 40stC, a więc gdy temperatura w piecu osiągnie np 60 st będzie dogrzewany bojler, ale będzie również wychładzany do chwili gdy temp nie spadnie do 35st
    Natomiast w elektronicznym będzie zawsze utrzymywana różnica nastawiona np 5st zarówno przy temperaturach 35-40stC jak i przy 75-80stC

Choć jest to zawsze jakiś sposób choćby częściowego rozwiązania problemu
  • #28 7395708
    zonkil
    Poziom 31  
    Rozumiem już wszystko gdzie znajdę w miarę tani elektrozawór? Sterownik już mam.
  • #29 7395754
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wychładzania bojlera w nocy, gdy pompa jest włączona, a temperatura w piecu spada. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym zastosowanie termostatu różnicowego, który wyłącza pompę, gdy temperatura w piecu jest niższa niż w bojlerze. Inne propozycje obejmują montaż elektrozaworu, który odcina bojler przy określonej temperaturze, oraz zaworu kulowego z siłownikiem. Wskazano również na konieczność stosowania termostatów, aby uniknąć niepożądanych efektów, takich jak wychładzanie wody w bojlerze. Użytkownicy dzielą się linkami do produktów oraz doświadczeniami z instalacjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA