logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja kitu AVT-1533 - zabezpieczenie akumulatora

mklos1 27 Gru 2009 12:58 10191 7
  • Witam!

W wydaniu 8/2009 Elektroniki Praktycznej pojawił się układ zabezpieczenia akumulatora żelowego. AVT-1533
    Dwa miesiące później jeden z czytelników wskazał błąd konstrukcyjno-koncepcyjny polegający na tym, iż w momencie odcięcia obciążenia przez układ wciąż pobierany jest prąd z akumulatora i to znacznej wartości.

Moja propozycja na modernizację.

Układ wymaga pewnej ingerencji ze strony użytkownika w postaci włączenia układu za pośrednictwem przycisku S1. Jeżeli napięcie akumulatora jest wyższe, niż napięcie odcięcia, zasilanie całego układu jest podtrzymywane przez zatrzaśnięty przekaźnik. Jeżeli zaś napięcie spadnie poniżej nastawionego (np ustawione 10.2V), przekaźnik zostanie rozłączony i akumulator zostanie fizycznie odcięty od układu i obciążenia.

W wolnej chwili powstanie PCB, a przekaźnik docelowo zostanie zastąpiony przez MOSFET, aby zmniejszyć pobór prądu w stanie włączenia.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mklos1
    Poziom 25  
    Specjalizuje się w: projektowanie pcb
    mklos1 napisał 717 postów o ocenie 121, pomógł 68 razy. Mieszka w mieście Warszawa. Jest z nami od 2007 roku.
  • #2 7580773
    spagat
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Czy może już ktoś sprawdził ten schemat pod względem poprawności działania i usterkowości? Chciałbym to wykonać i zabudować w ścianie kartonowo gipsowej, dlatego wolałbym wykluczyć jakiekolwiek możliwości uszkodzenia układu.
    Czy może mi Ktoś z Forumowiczów podpowiedzieć jak sprawić aby ten układ był w 100% bezobsługowy (przycisk) i jak poprawnie w tej aplikacji zastąpić przekaźnik jakimś tranzystorem. Największy prąd pobierany z akumulatora to 0,5 A, być może 1 A w przyszłości.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #3 7582143
    mklos1
    Poziom 25  
    Ocena: 121
    Koncepcja obsługi bezpiecznika ze strony użytkownika była tutaj celowa, aby uzyskać fizyczne odłączenie akumulatora w momencie przekroczenia dolnego napięcia i nie włączenia go ponownie. Można powrócić do koncepcji zaproponowanej przez AVT, czyli pełnej automatyzacji, ale trzeba tam poczynić pewne zmiany, aby zminimalizować pobór mocy, gdyż bezpiecznik nawet w stanie odłączonym będzie pobierał prąd. Musi być to układ o możliwie najniższym poborze prądu.

Co do awaryjności... Każda konstrukcja elektroniczna niesie ze sobą pewne ryzyko awarii. Ten układ akurat jest nieskomplikowany, brak kondensatorów elektrolitycznych, które mają skończony czas życia, więc jest szansa, że jeżeli układ będzie działał poprawnie, to podziała długo.

Jak będę miał dzisiaj chwilę to spróbuję zaproponować optymalizację do wersji automatycznego bezpiecznika.

EDIT: Oto schemat.
  • #4 7737724
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Też natknąłem się na ten kit i byłem zdziwiony beztroską konstruktora. Dołączać do rozładowanego akumulatora przekaźnik i diodę LED. Nietrudno wyobrazić sobie co stanie się bez ingerencji użytkownika, po pewnym czasie przekaźnik odpadnie podłączając obciążenie które rozładuje akumulator do zera. Przerobiłem to tak :
    Dodatkowo zmieniłem R7 na 120k bo układ miał za małą histerezę. Teraz działa poprawnie.
    Zastanawiam się czy nie wystarczyłoby zamienić miejscami na płytce R1 i R2 oraz D1 i R3. Płytka ładniej by wyglądała.
  • #5 7836616
    tobike
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam
    czy ktoś testował jeszcze ten układ po przeróbkach, interesuje mnie jakie ma zużycie energii po zadziałaniu?
  • #6 7847230
    godot
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mi ten układ po przeróbce, przy 10,2 V pobiera ok. 10 mA
    Przy 12 V, po załączeniu przekaźnika ok. 50 mA.

Jednak pobór prądu rośnie po przekroczeniu 10,2 V (przy tym napięciu mi wyłącza).
    A po "zdjęciu" obciążenia napięcie na akumulatorze będzie na pewno rosło.

Przeróbka poprawia pracę tego układu, choć 10 mA to też nie mało.
    Może trzeba zrobić też przycisk START, do załączania układu?
    Wtedy, po wyłączeniu nie będzie pobierał żadnego prądu, ani się nie włączy sam, gdy napięcie na akumulatorze wrośnie.

W tym momencie zmiana R7 z 100 na 120 k nie jest potrzebna, wystarczy modyfikacja PCB i dodanie przycisku, równolegle do styków NO przekaźnika.
    Załączniki:
    • Modernizacja kitu AVT-1533 - zabezpieczenie akumulatora AVT1533_mod.jpg (25.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 7864478
    tobike
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    wykonałem układ według przeróbek kolegi stomat i napotkałem pewien problem, przy większym obciążeniu (większy spadek napięcią) układ na granicy zadziałania wpada w "migotanie" załącza i wyłącza przekaźnik, dzieję się to podczas nastawiania za pomocą potencjometru, przy normalnym użytkowaniu odłącza akumulator przy napięciu 10.5V
    podczas działania cewka przekaźnika pobiera te 50mA a co pobiera 10mA podczas zadziałania, sprawdzę może u siebie ile pobiera po zadziałaniu.
  • #8 8521723
    fikcja52
    Poziom 1  
    Czy rozwiązał ktoś ten problem z "migotaniem"??? Mi czasami układ migota przy samym przełączaniu a czasami cały czas i to tak szybko że dioda tylko przygasa ale wydaje się jakby cały czas się paliła. Dodam, że jest to oryginalny układ avt 1533(dodałem tylko włącznik) bez przeróbek, najpierw działał "dobrze" tzn migotał tylko przy powracaniu(ładowaniu akumulatora), a po wsadzeniu w obudowę ma taki dziwny problem. Zrobiłem też układ w wersji kolegi stomat i też jest takie migotanie. Może ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu??

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem modernizacji układu zabezpieczenia akumulatora żelowego AVT-1533, który w pierwotnej wersji pobierał prąd z akumulatora nawet po odcięciu obciążenia. Użytkownicy zaproponowali różne modyfikacje, w tym zastąpienie przekaźnika tranzystorem MOSFET w celu zmniejszenia poboru prądu. Pojawiły się również pytania o automatyzację układu oraz o problemy z "migotaniem" diody LED, które występują przy przełączaniu. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z testowaniem przeróbek, wskazując na różne wartości poboru prądu w zależności od napięcia akumulatora. Wskazano na potrzebę dodania przycisku START, aby zminimalizować zużycie energii po wyłączeniu układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA