logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć zamarzania wężownicy w Termet G8,7 w nieogrzewanej łazience?

mamira 23 Sty 2010 23:48 13443 58
Najlepsze odpowiedzi

Jak zapobiec zamarzaniu wężownicy w gazowym podgrzewaczu wody zamontowanym w nieogrzewanej łazience z wyrzutem spalin przez ścianę?

Najlepszym rozwiązaniem jest poprawa i ocieplenie całego układu spalinowego: zastosować komin albo rurę dwuścienną izolowaną termicznie lub klapę spalinową termiczną Diermayera montowaną bezpośrednio na czopuchu, bo samo owinięcie rury wełną mineralną szybko nasiąka kondensatem [#7595568][#7597554][#7597866][#7613871] Trzeba też sprawdzić poprawność montażu termy, w tym pionowy odcinek rury spalinowej min. 22 cm nad urządzeniem i właściwy ciąg, bo zły układ powoduje cofanie spalin i wychładzanie wężownicy [#7598651][#7599541][#7614626] Nie wolno zasłaniać kratki wentylacyjnej/nawiewnej, bo wtedy powietrze może iść przez komin i dodatkowo chłodzić wężownicę [#7582847][#7606055] Jeśli podczas silnych mrozów nie korzystasz z piecyka, można też wyjąć rurę spalinową ze ściany i szczelnie zatkać otwór, żeby zimne powietrze nie wpadało do środka [#7582327]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 7581677
    mamira
    Poziom 10  
    Co zrobic,aby uniknac tego problemu.W ciagu niecalych 2mcy,poszla druga nagrzewnica.Lazienka jest nieogrzewana,a do tego odprowadzanie spalin jest na zewnatrz.Czy jest jakis sposob,na ten problem spowodowany mrozami.Jestem bezradna,bo moj naczelny hydraulik,ma tylko jedna stawke,czy wymienia membrane,czy wlasnie wezownice,sprowadzona zreszta przezemnie,a konkretnej porady zadnej.
  • #3 7581716
    mamira
    Poziom 10  
    Jezu,nie jestem blondynka,jaka kratke mam odslonic,pisalam,ze rura odprowadzajaca,idzie na zewnatrz,i konczy sie zaraz przy murze,nie ma zadnego kapturka.

Dodano po 6 [minuty]:

Tak mysle na babski rozum,ze wezownica nie zamarzalaby,gdyby nie bylo w niej wody.Na okres wiekszych mrozow,moglabym nie korzystac z junkersa,lepsze to niz wymienianie co pare dni wezownicy,ale po 1-sze nie wiem jak to zrobic,a po 2gie nie wiem czy wogole dobrze mysle.
  • #4 7582327
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 176
    Witam!
    Jak nie korzystasz z grzejnika to wyjmij rurę spalinową ze ściany,pozostały otwór zatkaj szczelnie np starymi ubraniami.
  • #5 7582425
    mamira
    Poziom 10  
    Witam! mysle,ze to jest najlepszy pomysl.Trudno,przez okres duzych mrozow nie moge uzywac piecyka.A rury mysle,ze nie musze wyjmowac,tylko zapchac wlot,jest przy samym murze.Lepsze to niz ciagle wymieniac wezownice.Niestety,moja druga polowa jest muzykiem,i wszystkie sprawy techniczne sa mu obce,dlatego moja mala glowa od czasu do czasu mnie boli.
  • #6 7582847
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2608
    Kto tak spaprał to odprowadzenie spalin? Z tego urządzenia za ścianę?
    Może wstaw fotkę. Pisałem o kratce wentylacyjnej, bo ludziska często ją zasłaniają ( bo wieje chłodem) i wtedy powietrze idzie przez komin i schładza wężownicę. Potem już wiesz co dalej.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #7 7585973
    mamira
    Poziom 10  
    nie moge zrobic fotek,bo nie jestem w kraju,staram sie objac to wszystko na odleglosc.Nie bylo wolnego komina,kratka jest gdzies pod sufitem.A hydraulik stwierdzil,ze tego typu piecyk moze miec takie odprowadzenie.Piecyk musial byc w lazience,bo w kuchni zepsulby caly wysttroj.
  • #8 7586184
    mirrzo

Jak wrócisz, to może wstawisz? A "hydraulika" zwolnij.
    O wystrojach kuchni i innych, oraz gustach to tu nie pogadamy :D
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #9 7586224
    mamira
    Poziom 10  
    Hydraulika bym chetnie zwolnila,ale jakos nikt sie nie pcha na te miejsca,zasiegalam juz informacji wsrod znajomych i kazdy klnie w zywe kamienie.,na te profesje.Jezu moglam sobie wziac meza rzemieslnika,a nie muzyka haha
  • #10 7586378
    mirrzo

Hmmm, moja żona nie narzeka na to co robię. Ale narzeka, że nie zabieram jej do teatru. Tacy jesteśmy.
    Jest też jeszcze jedno wyjście - zastosowanie klapy spalinowej
    http://www.kominypolskie.com.pl/dk_regulatory_ciagu.pdf strona 14
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #11 7586527
    mamira
    Poziom 10  
    Haha,to moze byc cos,jak przyjade zajme sie tym tematem.A do teatru od czasu do czasu chodze sama,bo juz mnie zdrzaznilo,chodzenie jako ta 3-cia na przyczepke,ale jednak bede chyba musiala rozejrzec sie za innym hydraulikiem,bo przeciez ten moj powinien sam szukac jakis rozwiazan.
  • #13 7595095
    marcin833
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam.

Mam podobny problem, tyle że z Neckar N 19E. Problem jest jego rodzaju, że dzisiaj zalało mi palnik, a po odpaleniu palnik nie zapala się, tylko ogień bucha do pomieszczenia. Wezwany serwisant Junkersa powiedział, że przyczyną skraplania sie wody jest zamarzające spaliny w rurze wylotowej. I topiący się lód kapie na nagrzewnicę. Powiedział że cudem jeszcze nie rozwaliło mi nagrzewnicy. Junkers znajduje się na północnej stronie budynku. Serwisant zalecił, aby ocieplić tą rurę na zewnątrz wełną mineralną, a pomiędzy junkers a ścianę wsadzić styropian. Co myślicie o tych rozwiązaniach? Poniżej przedstawiam fotkę rur wylotowych. Ten z daszkiem jest od junkersa, a obok kratka wentylacyjna.
  • #14 7595568
    hilzie
    Poziom 19  
    Ocena: 140
    jedyny sposób ,to komin izolowany termicznie. Inaczej para wodna w spalinach musi się skraplać i zamarzać.Może też zamarznąć nagrzewnica w termie ,i będzie większy problem.
  • #15 7595737
    marcin833
    Poziom 19  
    Masz na myśli rury dwu-ścienne tak?
  • #16 7596998
    mamira
    Poziom 10  
    Napiszcie cos jasniej co to jest komin termiczny,co to 2 rurki przyscienne,jestem zainteresowana,przeciez ciagle mam problem z zamarzaniem.
  • #17 7597554
    mirrzo

Nie będzie problemu z zamarzaniem wężownic po zastosowaniu klap spalinowych Diermayera - np. termicznych

Co za "miszcz" zamontował Ci tak rurę spalinową do tej termy ?
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #18 7597620
    mamira
    Poziom 10  
    Wszystko fajnie,ale jakie sa mozliwosci zamontowania tego,musze to wiedziec,bo moj mistrz "Pan Hydraulik",nie wiele wie.Zreszta nie tylko ta dziedzina kuleje.
  • #20 7598520
    marcin833
    Poziom 19  
    mirrzo napisał:
    Nie będzie problemu z zamarzaniem wężownic po zastosowaniu klap spalinowych Diermayera - np. termicznych

Co za "miszcz" zamontował Ci tak rurę spalinową do tej termy ?

Odpowiem krótko - kominiarz :D:D

Ja niestety, nie mam możliwości zamontowania takiej klapy na czopuchu termy, gdyż od razu z termy idzie kolanko 90 st w ścianę i na zewnątrz...
  • #21 7598651
    mirrzo

To jest obraz większości tego fachu. "Idiot" nie kominiarz, bez wyobraźni.

Możesz zamontować, jeżeli opuścisz piecyk niżej. Nad nim zresztą powinien być pionowy odcinek rury spalinowej o długości 22 cm. Czyli jest nipoprawnie zamontowany piecyk. Następny "miszcz" - monter

Że jeszcze żyjesz, to CUD.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #22 7599520
    marcin833
    Poziom 19  
    Opuszczenie niżej nie wchodzi w grę, gdyż musiał bym przerabiać wszystkie przyłącza.. A to nie możliwe ze względu na płytki. Kiedyś nie było tego przedłużenia od wylotu spalin. Tylko po wizycie (w zeszłym roku) serwisanta z Junkersa napisał w protokole że brak kratki wentylacyjnej. No i trzeba było zrobić gdzieś ten wylot - stąd ta przedłużka rury kominowej. A serwisant który wtedy był nic nie wspomniał o tym, że niby terma jest na wysoko zamontowana. Wczoraj był gościu, który montował tą termę i podbijał gwarancję. Musieli palnikiem grzać rurę wylotową - tak zastana lodem była :D I dzisiaj ma przyjechać i ocieplić tą rurę wylotową wełną min.

mirrzo napisał:

Nad nim zresztą powinien być pionowy odcinek rury spalinowej o długości 22 cm. Czyli jest nipoprawnie zamontowany piecyk. Następny "miszcz" - monter

Że jeszcze żyjesz, to CUD.

Mógłbym Cię prosić, abyś podał mi jakiś zapis na to? lub PN? Proszę Cię, gdyż następnym razem będe mógł się powołać na obowiązujące zapis :) Zeby nie mógł się w żaden sposób wykręcić:D
  • #23 7599541
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 176
    Witam!
    W każdej instrukcji montażu grzejnika gazowego jest napisane o 22cm prostego odcinka rury.
  • #24 7601838
    krisi3
    Poziom 20  
    Ocena: 187
    A nie lepiej było by zainwestować w elektryczny podgrzewacz wody w tym przypadku?
  • #25 7602621
    mamira
    Poziom 10  
    No,to ja chyba mam ten sam problem.
  • #26 7602729
    marcin833
    Poziom 19  
    krisi3 napisał:
    A nie lepiej było by zainwestować w elektryczny podgrzewacz wody w tym przypadku?

Niestety nie, gdyż terma znajduje się nad wanną, zresztą problemy wynikające z doprowadzeniem 3F i wogóle..
  • #27 7603019
    mamira
    Poziom 10  
    A u mnie jest wyprowadzona rura w gore,tylko nie moge zaocznie stwierdzic ile cm.Zebym widziala jakis schemat,jak taka klapa moze byc zainstalowana,w sytuacji gdy odprowadzenie spalin idzie rura na zewnatrz.
  • #28 7603212
    marcin833
    Poziom 19  
    mirrzo napisał:
    Montuje się to bezpośrednio na czopuchu termy.

Tak jak kol. mirrzo napisał - ową klapę montuję się pomiędzy rurą wylotową, a czopuchem termy (czylu wylotem spalin)
  • #29 7603255
    mirrzo

Mała poprawka - dokładnie na piecyku, a dopiero do niej montuje się czopuch

Dodano po 11 [minuty]:

marcin833 napisał:

Mógłbym Cię prosić, abyś podał mi jakiś zapis na to? lub PN?

Proszę uprzejmie:
    http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020750690

marcin833 napisał:
    Opuszczenie niżej nie wchodzi w grę, gdyż musiał bym...

A musisz żyć ? Czy Twoje płytki muszą żyć ?
    One kosztują ok 50 PLN. Twoje życie jest warte .... no ile ?
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #30 7603568
    marcin833
    Poziom 19  
    Dzięki bardzo za przytoczenie przepisu.

Co do Twojego ostatniego zdania to.. dałeś mi do myślenia. Puki co te "fachury" co zakładały termę mają jutro przyjechać i ocieplić tą rurę wylotową. Ale na wiosnę i tak zamierzam założyć rurę dwu-ścienną ocieplaną, bo nie chcę, aby sytuacja się powtórzyła w następną zimę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zamarzania wężownicy w piecyku Termet G8,7 zainstalowanym w nieogrzewanej łazience. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, takie jak odsłonięcie kratki wentylacyjnej, usunięcie rury spalinowej lub jej szczelne zatkanie w okresie mrozów. Wskazano również na konieczność zastosowania klapy spalinowej, aby zapobiec skraplaniu się wody w rurze wylotowej. Użytkownicy podkreślają, że niewłaściwe zamontowanie piecyka oraz brak odpowiednich odcinków rur spalinowych mogą prowadzić do problemów z zamarzaniem. Wskazano na potrzebę skonsultowania się z fachowcami oraz rozważenie wymiany na komin dwuścienny ocieplany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA