logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[mikrokontrolery] Wybór taniej płytki testowej do Atmega z AVR Prog v2 USB STK500v2

Katulski 11 Lut 2010 18:30 2264 14
  • #1 7679266
    Katulski
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Piszę w tym dziale gdyż nie mam punktów żeby pisać w dziale o mikrokontrolerach.
    Od razu mówię że nie chcę się uczyć na żadnych bacsomach lecz w języku C.
    Nie chce programować na ATtiny tylko na Atmegach.
    Trochę mam do czynienia z elektroniką przez hobby. Upatrzyłem już sobie programator z kablem ISP: 'AVR Prog v2 USB STK500 STK500v2' (jest na allegro) i nie wiem czy będzie dobry, czy adapter do tego programatora trzeba samemu zrobić czy można kupić?
    Wracając do tematu jaki byście mi polecali Tanią płytkę testową?

Z góry dzienks

pozdrawiam
  • #2 7679365
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Kolego, nie wiem czego oczekujesz od tej płytki, ale nie jest ona niezbędna. Każdy zaczyna od zapalania/gaszenia diody - poprzez buzerki, wyświetlacze będziesz brnął a głąb programowania. Mam dokładnie ten sam programator i jestem z niego bardzo zadowolony. Do testów/nauki mam płytkę stykową za 20 zł z allegro (badziew) i spełnia ona swoje podstawowe zadanie. Z czasem dojdziesz do wniosku, że sam zbudujesz płytkę testową do nauki. Będziesz wtedy wiedział, że potrzebujesz np. wyświetlacz, przetworniki, rs232, itd i sam sobie taką płytkę wykonasz.

Taka była moja droga z procesorami PIC. Być może inni koledzy będą mieli inne zdanie.

Paweł
  • #3 7679414
    Katulski
    Poziom 10  
    Jak pan programuje mikrokontrolery. Od razu przez kabel ISP czy jaszcze przez adapter żeby wpinać mikroprocesory?
  • #4 7679436
    Szucio
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    No większość programuje w ISP. Przekładanie może być uciążliwe (bo w tych podstawkach to mocno się trzymają) no i szkodliwe (za którymś razem jakaś nóżka odpadnie).
  • #5 7679598
    Katulski
    Poziom 10  
    Jak to wygląda. jak podłączasz kabel isp do układu.
  • Pomocny post
    #6 7679756
    Szucio
    Poziom 14  
    Piny oznaczone na wtyczce jako GND podłączasz do masy - w tym wypadku nóżka 8 (chociaż nie jest konieczne podłączenie wszystkich).

Inne wersje Atmeg podłączasz zgodnie z dokumentacją (widać chyba zależność).

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • [mikrokontrolery] Wybór taniej płytki testowej do Atmega z AVR Prog v2 USB STK500v2 zrzut_ekranu.png (92.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 7679824
    Katulski
    Poziom 10  
    Czyli podłączasz to kabelkami, tak?
  • Pomocny post
    #8 7679927
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Nie. Przy projektowaniu jakiegoś układu uwzględnia się dodatkowe gniazdo do programowania. Mogą być same piny gdzieś na uboczy płytki, żeby można było zaprogramować procek.
  • #10 7680239
    Katulski
    Poziom 10  
    Czyli niepotrzebnie kupować płytki testowe, tylko samemu sobie zrobić płytkę tak?
    Tylko programator, a ewentualnie książki można sobie ściągnąć z internetu?
    Panie bestler, czy pan programuje w C czy w Bacsomie, bo chciałbym pisać w C na tym programatorze tylko nie wiem czy jest kompatybilny z językiem C
  • Pomocny post
    #11 7680326
    Szucio
    Poziom 14  
    Dużo czytałem o tych płytkach testowych i jakoś wydaje mi się, że lepiej kupić stykową i odpowiednie elementy.

Chyba się więcej nauczysz, nie będziesz miał wielkiej płytki z nieprzydatnymi rzeczami. No i możesz swoje rzeczy dołączać - a nie, że masz mały skrawek pól lutowniczych. Ogólnie fajna sprawa te płytki stykowe - cały czas możesz je zmieniać - coś usunąć, przesunąć, odłączyć, dołączyć (tego nie masz w tych testowych płytkach)

No więc potrzebujesz:
    -programator
    -książki i inne pomoce z Internetu - tak, są - polecam kursy no i szperanie na tym forum i innych stronach o uC

o reszcie napisałem w tamtym poście.

Pozdrawiam

EDIT: A i nie ma czegoś takiego jak kompatybilność programatora z językiem. Po prostu masz kompilator, który zamienia kod na taki, jaki będzie odpowiedni dla uC. No i plik który on wygeneruje wgrywa właśnie programator do uC.
  • Pomocny post
    #12 7680452
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    Najtańszą i najbardziej uniwersalną płytką uniwersalną jest płytka na której są:
    - stabilizator 5V
    - kondensatory
    - uP w podstawce DIP
    - wyprowadzone gniazdo do programowania
    - wyprowadzone piny zasilania 5V do zasilania zewnętrznych układów
    - kwarc podłączony poprzez zworki + tuż obok jakieś gniazdo do kwarcu (aby można było uzywać różnych kwarcy)
    - wyprowadzone wszystkie piny uP, najlepiej wg portów, ew. jeszcze z opisem co robią
    I to wszystko - mam taką płytkę i już się bawiłem:
    - sterowaniem robotem
    - sterowaniem silnikiem krokowym i synchronicznym
    - wyświetlacze 7seg
    - wyswietlacze 2x16
    - czujniki IR
    - pomiary napięcia
    i jeszcze trochę. Odpowiendie elementy podłączałem na płytce stykowej albo jako osobne moduły - i takie rozwiązanie działało. Generalnie jestem wielkim zwolennikiem uzywania do celów testowych rozwiązań modułowych - niby się traci sporo czasu na lutowanie i robienie tego, tak samo kasy na dodatkowe złącza itp. Ale koniec końców oszczędza się wiele nerwów, kiedy okazuje się, że jakaś część jest zupełnie źle zrobiona i nadaje się tylko do wywalenia i zrobienia od zera.
  • #13 7682851
    Katulski
    Poziom 10  
    Do czego służy stabilizator napięcia 7805, słyszałem, że to jest potrzebne do mikroprocesorów żeby stabilizował napięcie, tak?
  • Pomocny post
    #14 7683593
    Szucio
    Poziom 14  
    Tak, no i możesz do niego podłączyć zasilacz nawet niestabilizowany na 9V (a nawet na 12) i będzie dawał prawie równe 5V. Skoki napięcia mogą spowodować reset. Za wysokie napięcie może zniszczyć uC.

Poszukaj w necie trochę, bo chyba mało szukasz, a nikt nie będzie Ci tutaj przepisywał tego co możesz sam znaleźć.

Zapoznaj się z tym: http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&cid=1

Masz tam napisane co gdzie podłączyć i jak to zrobić najlepiej ORAZ jak zaprogramować (co to jest kompilator i programator oraz podstawy C)
  • #15 7725468
    Katulski
    Poziom 10  
    a w pliku "zrzut_ekranu.png" co zrobić z wyjściami mikrokontrolera "gnd" pod masę czy pod programator?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru taniej płytki testowej do mikrokontrolerów Atmega oraz użycia programatora AVR Prog v2 USB STK500v2. Użytkownicy sugerują, że dla początkujących lepszym rozwiązaniem jest użycie płytki stykowej, która pozwala na elastyczne podłączanie różnych komponentów, zamiast gotowych płytek testowych. Wskazano na konieczność posiadania stabilizatora napięcia 7805, który zapewnia stabilne zasilanie dla mikrokontrolerów. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że programowanie odbywa się głównie przez kabel ISP, a nie przez adaptery. Dodatkowo, zaleca się korzystanie z dostępnych w internecie materiałów edukacyjnych oraz kursów dotyczących programowania w języku C.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA