logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Pomocny post
    #61 7726928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #62 7726955
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1529
    To miała być ciekawostka, a wiesz istniejąc samodzielnie 20 lat na rynku mając stałych klientów uważam że weryfikacje rynku przeszedłem pozytywnie.
  • Pomocny post
    #63 7727116
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Śmiejecie się z klientów, a na obczyźnie zdarzyło mi się być klientem.
    Wjeżdżam na zbieżność, "majster" ustawia. Ja płacę i wyjeżdżam.
    Auto prowadzi się gorzej niż przedtem, więc wracam. "Majster" ustawia ponownie, ale teraz patrzę mu na ręce. Ustawia jedno koło +5, drugie -5, więc proszę, aby oba koła ustawił na 0. Na co pan odpowiada +5 i -5 daje 0 :lol:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #64 7727297
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2295
    Oś liczbową miał opanowaną dobrze , gorzej z wiedzą ustawiania zbieżności.

Pewnego razu dwóch znaczących udziałowców coca coli , aby podnieść sprzedaż , udało sie do papieża. Uzyskując dostęp , proponują , aby ten uwzględnij w modlitwie , w części "chleba naszego powszedniego" coca colę. Mimo obiecanych złotych gór papież odmówił.
    Wychodząc , jeden do drugiego mówi: Icek ty jesteś chytry , za mało dawaliśmy tego złoto , trzeba sprawdzić ile dali piekarze.
  • Pomocny post
    #65 7727675
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    Opowiadał mi sprzedawca w sklepie z częściami że przyszła do niego babka i mówi:
    Mąż kazał mi kupić uszczelkę pod głowicę do focusa 1,4 16V.
    Sprzedawca podaje uszczelkę i przyjmuje należność.
    Kobieta próbuje schować uszczelkę do torebki ale jest za długa więc bez namysłu łamie ją na pół i chowa bez problemu.Po godzinie przychodzi mąż po drugą sztukę.Nie wiem jaki kolor włosów miała ta pani ale domyślam się.
  • Pomocny post
    #66 7727728
    robokop
    Ocena: 6342
    A co powiecie na sprzedawane na Allegro na "sztuki" używane tłoki ?
    Po co kupować nowy, w dodatku dobierać grupę selekcyjną zarówno rozmiaru jak i masy do reszty zestawu ?
  • REKLAMA
  • #67 7727738
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #68 7727801
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    Jest na to masa klientów. Głównie handlarze samochodami, kupują takie padaki że i stare graty się przydają. Mam takiego co przyjeżdża do mnie po stare rolki, paski, klocki itp. Na naprawę nie przyprowadzi bo za drogo, chyba że sam sobie nie poradzi a nowych części nie założy bo stare dam mu za darmo. Potem kupujesz tanio samochód na giełdzie, po przeglądach i z wymienionym rozrządem.
  • #69 7728636
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 702
    witam, miałem juz w swojej karierze i taką astre która rozpadła sie na 3 kawałki, szkoda ze nie miałem aparatu wtedy, po 2 miesiacach powstał z tego samochód :D , na pytanie co ze sztywnościa i geometria samochodu , ja nim nie bedę jezdził, teraz na temat skrzyń automatycznych , trafił do mnie opel 2 letni, ze skrzynia TF-80, AF 40 montowane w oplach, Volvo audi itp, kolor oleju herbata dość mocna :D , klientowi mówie trzeba wymienic , a on w serwisie opla mówia ze nie trzeba Go wymieniac ??? , pojechałem do serwisu i gadam z serwismenem a on opel nie przewiduje wymiany, to ciekawe bo volvo zaleca co 60-80kkm przebiegu, a on bo u nich jest zimniej, pokiwałem głową ze zrozumieniem i mówie do niego, cieszę sie ze juz niedługo zmienie ten zywot na ponoc lepszy, okazało sie ze nie posiadali procedury tej wymiany (info od mechanika), ktoś kiedys powiedział takie będa Rzeczpospolite jakie ich młodziezy chowanie, jest taki dowcip opisujacy podejscie co nie których naprawiaczy, " lezy kobieta na poboczu drogi, kierowca zatrzymuje sam i pyta pani jest ranna a kobieta - nieeee całodobowa ", powodzenia i pozdrawiam
  • #70 7728682
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #71 7728778
    wopor
    Poziom 32  
    Kolego owik, ja sie przejmuje jak zona mówi że musimy iść do sklepu, a przejmowanie sie polega na zasobnosci mego portfela :D , wiedza jest nieoceniona ale DOSWIADCZENIE to dopiero jest olimp :D , czego wszystkim życzę jak i humoru, powodzenia

Dodano po 47 [sekundy]:

a tak na marginesie , przejmuje sie krytyka madrzejszych od siebie
  • #72 7728792
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #73 7728799
    wopor
    Poziom 32  
    ubabrac sie w smarze tyż lubie ot widac takie zboczenie :D mamy hehe
  • #74 7728870
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1465
    Witam
    Pomijam kwalifikacje tego pana ,studia , koneksje , ciepła posadka praca małpy ładnie ubranej , władająca w większości językiem angielskim lub niemieckim na poziomie więziennym , otrzymuje informację serwisową przetłumaczona translatorem i nie ma co się dziwić że pan przytacza pierdoły źle przetłumaczone . Nie mam aktualnie takiego „kwiatka „ ale spotkałem już takie opis po angielsku i po polsku zupełnie inne znaczenie .
    Nie ma się co oszukiwać część ludzi jest skazanych na serwisy a tam tacy ludzie pracują , Ci myślący dawno są na swoim .
    Dwie przygody z serwisem
    Ford
    Nowe modeno 2.0 benzyna / nowe w roku 2004/
    Odebrane z Wa-wy jadę do Poznania , bez szału , wiadomo jaka droga , potem autostrada już w domu , na drugi dzień jazda do marketu , silnik zaczyna walić ,przyjeżdżam osłuchuję podejrzenie panewka na korbie / potem się okazało że racja / laweta , serwis , naprawa gwarancyjna 18.000zł.
    Auto odebrane jest OK. ale do czasu , po przeglądzie / też w serwisie / delegacja Katowice , we Wrocławiu mandat za wyciek oleju . Laweta serwis Wrocław . Kumaty mechanik woła kolegę na warsztat i mówi że ktoś kto robił wymianę oleju robił to nieumiejętnie i uszkodził przylgnie podstawy filtra oleju i dlatego wyciek . Wraca do poznania , z pod maski dym , Parking , telefon do serwisu z informacją. Pan z serwisu – olej pan sprawdził? Jest? Jeśli tak to jechać dalej jak kontrolka się nie pali , no i pojechał , tak pojechał że stanął na obwodnicy Poznania silnik na dębowo – zatarty – prawdziwy fachowiec z serwisu no nie?
    No i wymiana silnika ceny to nie powiem nie pamiętam . Po wojnie z serwisem zapłacili ONI .Opel Vectra C lift 2007
    Oddany do serwisu z powodu wycieku oleju uszczelniaczem , musieli wywalić skrzynię i to dosłownie bo ktoś czegoś nie zdemontował i skrzynia pękła , a stwierdzili że była uszkodzona . W zgłoszeniu naprawy jak byk napisane Wyciek oleju z silnika . Koszt skrzyni 16.000zł
    A wy się dziwicie panom w „garniakach” za biurkiem .
    Pozdrawiam
  • #75 7728952
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #76 7729374
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 756
    owik napisał:

Dodano po 45 [minuty]:

No dobra, bo temat pada. Jakaś stara Corolla 1.8D. Robię sobie rozrząd. Rozebrałem, sucho jakby pieprzem zasiał. Oczywiście w "komplecie" mam uszczelniacze, których nawet nie ruszyłem.
    szef: a dlaczego uszczelniaczy nie wymieniasz?
    ja: bo dobre są, nawet zapocenia nie ma
    szef: a jak zacznie po robocie, to co?
    ja: no jak wymienię na takie, jakie kupiłeś to na 100% będzie ciekło
    szef: no może i racja ale ogólnie to zjebałeś robotę, mi w sklepie mówili że trzeba...
    Z betonem nie wygrasz.:D Oczywiście kupił jakieś ścierwa po 5 złotych...

I tutaj ja się dołączę do tematu bo doszedłeś do punktu który gnębi nas wszystkich a mianowicie durnowate przepisy i ich bezmyślna interpretacja przez ludzi którzy nie maja pojęcia o czym decydują. Nie ważne że coś robisz zgodnie ze zdrowym rozsądkiem i arkanami zawodu, ważne żeby to było zgodne z tymi durnowatymi przepisami bo w razie wypadku to "papier" się liczy a ten jak wiadomo wszystko przyjmie. Nie ważne że zrobisz coś lepiej bo i tak ten co Cię będzie oceniał będzie oceniał to co jest w papierach bo tylko to się liczy dla ubezpieczyciela i jemu podobnych. Ma być wymienione to trzeba wymienić i mieć na to papier, nie ważne że z oryginału na Chińskie bo i tak nikt się na tym nie zna.
  • #77 7731009
    manta
    Ocena: 1529
    Podjechał klient 2-3 letnią meganką a dislu, znajomy znajomego i tłumaczy że coś mu brzęczy pod maską. Klapa w góre oglądam rolka napinacza skacze amorek zgon, mówie że do wymiany. On na to że był w autoryzowanym serwisie i oni stwierdzili że jest dobry, ja na to że nie interesuje mnie co oni stwierdzili i to jest do wymiany. Gość spuścił głowe mówi żebym zdemontował, wyjąłem i jedziemy na serwis. Było to kilka ładnych lat temu dlatego serwis. Zajechaliśmy dział części zamiennych pan biała koszulka, numer Vin i szuka części, po dziesięciu minutach oświadcza że takiej części nie ma w tym samochodzie. My oczy jak pięć złotych, mówie że to wyjęte z reni on na to panie pan nie wiesz jakie kombinacje ludzie robią więc ja na to że auto było zakupione u nich i u nich serwisowane , chwila ciszy woła mechanika no i dyskusja, po chwili okazuje się że amorek występuje w kpl. z napinaczem za skromne 2000 zl. Dopasowałem nowy za 70 zl.
  • #78 7731343
    pioart
    Poziom 38  
    Przychodzi klient do warsztatu i już od drzwi narzeka ma warsztaty .
    On- dzień dobry
    Ja – dzieńdobry
    On – czy zdejmę mu docisk w peugeot 304 / chyba już nie pamiętam /
    Ja – oczywiście proszę podjechać samochodem i wymienimy tarczę .
    On – nie tarczę , ja chcę tylko docisk , tarczę sam wymienię .
    Byłem lekko zdziwiony bo nie wiedziałem w końcu o co mu chodzi .
    Ja – to proszę podjechać
    Za godzinkę klient na lince targa auto , wepchnęliśmy auto na stanowisko .
    Patrzę pod auto a tam już rozmontowana osłona , cięgno , śruba odkręcona i cały kołnierz od sprzęgła potrzaskany młotkiem .
    Bez wychodzenia z kanału / pomieszczenie z rzadko używanymi narzędziami /założyłem ściągacz , wajnąłem go w łeb bo już sam docisk nie chciał zeskoczyć . puścił. Położyłem młotek koło auta i wychodzę z pod auta . Wręczam klientowi wszystko co wypadło .
    On – no to ile szefie się należy
    Ja – XXXXXXzł /już nie pamiętam to chyba było w tysiącach czy milionach dawno temu/
    On – ile ? za jedno uderzenie młotkiem ?
    Ja – no bo widzi pan to uderzenie ma pan gratis ale wiedziałem gdzie i jak uderzyć i z tego ta cena .
  • #79 7733224
    tocka
    Poziom 24  
    Ocena: 198
    Jakieś pół roku temu przychodzi klient z kompem
    k- dzień dobry potrzebuję wyciąć immo
    ja - nie ma problemu
    k- ile za to autko
    ja - 300 ( było stare i proste)
    k - OK

po rozkręceniu obudowy podgrzaniu części X, otworzyłem program na kompie gdzie było zamieszczone gdzie przylutować kabelek :D

W czasie tej operacji klient mało mi nie wlazł w monitor. tak bardzo wchłaniał wiedzę o co chodzi :D

ja- gotowe 500
    k - ale miało być 300 i tylko pan kabelek przylutował
    ja - 300 za robotę 200 za naukę :D

Powiem, że więcej nie dyskutował i grzecznie zapłacił
  • #80 7734538
    wopor
    Poziom 32  
    witam, serwis Mitsubisi, obok sklep z cześciami , kupuje jakieś pierdoły, słysze polskie pozdrowienie dla trudnej pracy :D (k........), serwismenn idzie i mówi żle załozyłeś aku i zwracie w altku, mech- Qr...... toć nie robie 2 dni w tym, pytam sie jakiej firmy macie aku tu pada nazwa ........., :D nie pisze bo poco, to pewnie aku ze zle nalanymi biegunami i tu sie nasłuchałem ze jakie to ludzie nie wymysla rzeczy itp, zniosłem to spokojnie i do mechanika mówie weż multimetka i obacz co szkodzi sprawdzic, no i tak było , wypuscili partię zle złozone cele :D , a taki byłem madry hehe bo sie mnie tez to trafiło, od tego czasu przed załozeniem nowego aku sprawdzam biegunowość, powodzenia

Dodano po 4 [minuty]:

hehe a moja najwieksza wpadka, to szukanie ciagadła by otworzyc maske w Fokusie :D, dopiero junior z mina wyzszosci odsunął znaczek i kluczem otworzył mówiąc :kto sie uczył to ma lzej" :D
  • #81 7734693
    AUTO-MAR
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    Tocka pozwalasz tak sobie za plecami stać ja bym nie pozwolił
  • REKLAMA
  • #82 7735209
    tocka
    Poziom 24  
    Ocena: 198
    AUTO-MAR napisał:
    Tocka pozwalasz tak sobie za plecami stać ja bym nie pozwolił

Normalnie to 99.9% moich klientów siada na 4 literach na kanapie i czeka, lub zostawia do naprawy ECU i idzie sobie.
    No ale musi być czasami taki klient co jest wiedzy ciekaw lub przewertował różne fora i myśli, że wie więcej ( pewnego dnia się zdziwię) bo praca była by nudna :D
  • #83 7735890
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #84 8094127
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Faktycznie działu na smutno brakuje :) Albo może "przekręty rodem z PRL" ?

- Sąsiad miał piszczący komputer, "nic nie działało". Zawiózł do inż. informatyka - profesjonalny serwis w Trójmieście. Najpierw wymienił mu procesor 200,- .W domu dalej piszczy. Zaproponował wymianę kondensatorów na Płycie 50,- Sąsiad w końcu mnie zastał w domu, poszedłem, włączam i słyszę pisk :) Podnoszę klawiaturę stukam na szybko w podejrzane klawisze i już działa :) Później mu przeczyściłem dokładniej .

Sami oceńcie czy śmiać się czy płakać bo ja po przeczytaniu paru błyskotliwych wypowiedzi mam nadzieję że ten fachowiec nie ma tu konta.

Przepraszam że w tym dziale ale chodziło mi o sama idee bo o moich kolegach mechanikach mógłbym pisac i pisać.
  • #85 8094727
    pioart
    Poziom 38  
    Zasłyszane
    … Dzwoni „prywatny importer” do klienta
    - witam znalazłem dla pana tą Alfę
    - a ile ma przejechane ?
    - 156000km
    - trochę dużo
    - ale przebieg jest udokumentowany , jest książka
    - nie , trochę za dużo , jak by Pan znalazł taką 100000 – 120000km to proszę brać
    Za pół godziny dzwoni znowu do klienta
    - znalazłem , ma przejechane około 118000km ale nie ma na to żadnych dokumentów
    - no to proszę brać
    Po tym telefonie pan idzie i kupuje tę samą Alfę , wyrzuca wszystkie książki , wiesza nowe kartki z wymianą oleju i preparuje całą resztę a na koniec cofa licznik .
  • #86 8098625
    barubar
    Poziom 26  
    Ocena: 187
    :D Ale ludzie nie chcą tego wiedzieć, wolą żyć w błogiej nieświadomości i własnym przekonaniu. Że akurat zrobili interes życia. Byłem świadkiem wiele razy, odradzasz komuś zakup, widzisz że walone ostro itd. Zamiast dzięki obraza, bo jemu się tak podobało a ja zaburzyłem ten obraz.
  • #87 8098777
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1422
    Około 20 lat temu przychodzi do nas facet z aparatem zapłonowym od malucha w ręce i mówi żeby mu ustawić zapłon. Mówię mu że się nie da bez silnika i że będzie miał problem z włożeniem jak nie wie o co chodzi to stwierdził że nic nie kręcił i włoży tak jak było i będzie OK.
    Po 6 godzinach wraca z pytaniem, który to pierwszy cylinder bo ustawia wg książki i nie wie.
  • #88 8109131
    robercikxyz
    Poziom 1  
    hej wszystkim także mam żeby się pośmiac :
    w sklepie motoryzacyjnym
    klient-Przepraszam przerdzewiał mi filtr oleju dałoby się go POSPAWAC.....
  • #89 8112027
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Pojechałem na ustawienie geometrii (wcześniej robiłem zawieszenie przód/tył) Vectrą B kombi. Stary zakład mechaniczny, nowe szyldy komputerowo, laserowo itp. Po podłączeniu, wszystko efektowne, samo się rusza ;), wydruk kolorowy wszystko pięknie. Siedzę obok, staram się nie patrzeć na ręce, z zasady, by się nie denerwować Facet mnie woła i pokazuje na dużym lcd, koła przednie pochylenie do małej poprawy, pochylenie kół tylnych poza zakresem regulacji, najciekawsze, osie kół wyszły mu nierównoległe (rozstaw z jednej o 2,5 cm :!: mniejszy). Trochę mnie to zdziwiło, auto ładnie się prowadziło pomyślałem, że może był tłuczony. Przejechałem się, auto nie dało się prowadzić, wracam, on że nic nie zrobi i tylko podregulował przód. Mówię żeby podłączył ponownie. Wybiera auto, tym razem patrzę na ręce. Wybierał vectrę zwykłą, a ta była kombi, wg. niego to bez różnicy. Po zmianie, pochylenie tylnych kół wyszło mu prawidłowo - to rozumiem. Nierównoległość osi znikła - tego nie rozumiem, on zresztą też nie wiedział jak wyjaśnić. Można mieć nie wiadomo jaki sprzęt, ale jak zabraknie myślenia to niewiele on da.
  • #90 8112616
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Wstęp:
    Mój ojciec miał zacięcie mechaniczne i sporą wiedzę. Jak coś się zepsuło w samochodzie, to zazwyczaj sam dokonywał naprawy. A że z zawodu był taksówkarzem i dysponował przy tym smykałką do interesów, to zmieniał samochody średnio co dwa lata. Mam ja wuja. Wuj ów jest typowym przedstawicielem gatunku znanego jako "Idiota pospolity". W roku bodaj 1996 ojciec mój nabył Audi 100 z instalacją LPG w stanie bardzo dobrym, choć używane. Małym kosztem naprawił wszystkie problemy i niedoróbki wynikające z poprzedniego właściciela. Wuj tak bardzo pozazdrościł nam samochodu, że w te pędy kupił nowe Audi 80 Diesel...

Wuj mój jest antytalentem mechanicznym. Jest antytalentem w każdej dziedzinie życia. Nawet jako wędkarz(jego hobby i jedyna rzecz, jaką w sumie robi odkąd przestał pić na umór) jest porażką. I jest cholernie skąpy w drobiazgach. Na przykład zamiast płynu do chłodnicy używał wody. Jakież było jego zdziwienie, gdy na początku zimy zasadniczo wszystkie elementy układu chłodzenia zostały zniszczone. Nie pamiętam, ale chyba blok silnika też poszedł się gwizdać. Ojciec mój mu wtedy zaproponował, że wymieni mu uszkodzone części i weźmie za robotę tylko 1000 złotych. Wuj miał pokryć koszty części i udostępnić garaż. Ale się nie zgodził, bo to uraziło jego męską dumę. Zawiózł samochód do autoryzowanego serwisu. Koszt naprawy zamknął się w kwocie bodaj 9 tysięcy złotych. Przy czym serwisant raczył dopisać wymianę takich elementów, które jej nie wymagały...
    Innym razem tankował olej opałowy, bo taniej. Dopóki silnik nie przestał działać. Koszt naprawy: 4000PLN. Wystarczyło dać nowe wtryskiwacze, pompę i filtry... Pisałem, że wuj jest idiotą...
    Jeszcze o stanie wnętrza powiem tak: jechałem tym samochodem raz, gdy miałem 11 lub 12 lat. Wnętrze wyglądało i pachniało jak slumsy jakiegoś chińskiego miasta. Nie wiem, jak udało mu się sprawić, by dwuletni samochód wyglądał tak, jakby hodowano w nim kury karmione śmieciami przez 10 lat. Po tej jeździe naprawdę czułem się brudny, choć normalnie nawet wylądowanie w błocie nie robiło na mnie wrażenia...

Mój drugi wujek kupił samochód używany(nie pamiętam, jaki). Silnik w nim był porażką mechaniczną, więc zdecydował się na kompletną wymianę u mechanika polecanego przez sąsiada(jakaś rodzina, czy coś). Operacja się udała, pacjent przeżył. Tylko troszkę dziwnie się prowadził, ale to było ledwo wyczuwalne i nie przeszkadzało. Jakież było zdziwienie wujka, gdy dwa czy trzy miesiące później przy jeździe przez polskie dziury poprzetykane tu i ówdzie drogą silnik dosłownie wypadł. W sensie zerwał się z mocowań i upadł na drogę pod samochodem. Dobrze, że nie pędził wtedy, bo byłaby tragedia. Okazało się, że dzielny mechanik przeciął poprzeczną belkę, na której wspierały się silnik i skrzynia biegów, a potem ją przyspawał z pomocą kawałków kątownika. Na pytanie "Cożeś, $#@$%, zrobił, matole $@%$&#@$#%?!" odpowiedział, że nie chciało mu się silnika wyciągać w górę, więc przeciął belkę i opuścił silnik na linach. Dziwne prowadzenie się wynikło z tego, że ta operacja zmieniła geometrię podwozia...

Wiem, że powyższa przypowieść brzmi fantastycznie, ale zaręczam wam, że to święta prawda...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat rozciągania sprężyn zawieszenia samochodowego, z naciskiem na techniczne aspekty tego procesu. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami i opiniami na temat możliwości podgrzewania sprężyn w celu ich rozciągnięcia, wskazując na ryzyko utraty właściwości sprężystości oraz potencjalne pęknięcia pod obciążeniem. Wiele osób podkreślało, że profesjonalna obróbka cieplna w warsztacie jest bardziej wskazana niż domowe metody. Pojawiły się również anegdoty związane z klientami i ich nietypowymi pomysłami na naprawy, co wprowadziło humorystyczny ton do rozmowy. Wskazano na problemy z jakością zamienników oraz na znaczenie doświadczenia w branży motoryzacyjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA