logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • #91 8112644
    Smokudg
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Miałem dać komentarz do opowieści Urgona, ale byłby nie cenzuralny więc daje wam tylko o tym znać.
  • REKLAMA
  • #92 8112736
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Jasiek690 napisał:
    Pojechałem na ustawienie geometrii

Niedoskonałość samej aparatury (nierówna podłoga w hali, rozmieszczenie i wypoziomowanie elementów składowych ścieżki diagnostycznej na granicy offsetu itd.), dalej sposób wjeżdżania na płytę najazdową, luzy w układzie zawieszenia itd. Dzisiaj byłem na zaprzyjaźnionej SKP, mają dwie linie do badania pojazdów, jedna kilkuletnia, druga oddana do użytku przed tygodniem. Ten sam samochód badany na obydwu - wyniki procentowo różne, różne wskazania zarówno zbieżności jak i badania amortyzatorów. Której wierzyć? Oczywiście pomiary z obydwu zawierały się w dopuszczalnych granicach, nie kwalifikując auta ani do naprawy, ani do wycofania z ruchu. Szczerze mówiąc tak naprawdę, to nie wiem czy znalazłbym, teraz fachurę do ustawienia kompletnej geometrii po naprawie powypadkowej w np. Polonezie - 3 różne parametry koła do regulacji, w dodatku we właściwej kolejności.
    A tak odnośnie druciarstwa - dość wiekowy Citroen AX - rzężenie i skrzypienie zawieszenia. Pobieżne oględziny - w wybite silentblocki wahacza i stabilizatora powbijane dookoła gwoździe celem skasowania luzu....

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat rozciągania sprężyn zawieszenia samochodowego, z naciskiem na techniczne aspekty tego procesu. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami i opiniami na temat możliwości podgrzewania sprężyn w celu ich rozciągnięcia, wskazując na ryzyko utraty właściwości sprężystości oraz potencjalne pęknięcia pod obciążeniem. Wiele osób podkreślało, że profesjonalna obróbka cieplna w warsztacie jest bardziej wskazana niż domowe metody. Pojawiły się również anegdoty związane z klientami i ich nietypowymi pomysłami na naprawy, co wprowadziło humorystyczny ton do rozmowy. Wskazano na problemy z jakością zamienników oraz na znaczenie doświadczenia w branży motoryzacyjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA